Bästa grästrimmern 2024 – Enkel putsning av rabatter och gräsmattekanter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du en trädgård med en del trädplanteringar och buskar? Det brukar vara svårt att hålla det snyggt kring planteringarna enbart med hjälp av gräsklipparen och här kommer en grästrimmer väl till pass.

Med den kan man komma åt de små detaljerna och få ett otroligt snyggt helhetsintryck. Det är också väldigt enkelt att köra med trimmern en snabb vända efter varje gräsklippning.

Med ganska liten ansträngning får du din trädgård att se omhändertagen och vacker ut, istället för negligerad och slarvigt skött.

Vår vinnare i premiumklassen heter den här gången Milwaukee Grästrimmer M18 CLT-0. I mellankategorin har vi en trevlig grästrimmer som heter Husqvarna Grästrimmer 115 iL.

Om du inte vill lägga ner stora summor på en grästrimmer eller använder en på ett litet område, kan vi varmt rekommendera Stiga SGT 600 Grästrimmer El.

Specialaren är för dig som vill ha det där lilla extra: Stihl Grästrimmer FS 89 kommer inte att göra dig besviken.

Premium: Milwaukee Grästrimmer M18 CLT-0

Grästrimmern från Milwaukee är gjord för att klara riktigt utmanande växtlighet och det trots att den går på el. Den klarar att slå ängsgräs likväl som att trimma trädgården.

I köpet ingår inga batterier, men du kan välja mellan flera typer av batterier och laddare från samma märke. Vikten ligger på 4,8 kg och den är ergonomisk i sin design och verkligt bekväm att jobba med längre stunder.


Mellan: Husqvarna Grästrimmer 115iL exkl. Batteri & Laddare

Grästrimmern från Husqvarna blir din trogna arbetskamrat i trädgården! Det gamla pålitliga svenska märket briljerar i alla sina trädgårdsprodukter.

Deras grästrimmer modell 115iL, exklusive batteri, klarar både grövre gräs och vanlig trädgårdstrimning. Den är ergonomisk och väger inte mer än 3 kg, vilket betyder att du orkar arbeta med den långa stunder utan att pausa.


Budget: Stiga SGT 600 Grästrimmer El

Budget-grästrimmern SGT 600 är en alldeles utmärkt grästrimmer bara du har en tillräckligt lång sladd. Den är alltså inget att använda om du har en verkligt stor trädgård, då bör du ha en batteridriven eller bensindriven variant, så att du kommer åt överallt.

Men för den som har en liten uteplats eller trädgård räcker den här alldeles utmärkt! Den är bekväm att köra, trimmar snabbt och effektivt, och är miljövänlig.


Special: Stihl Grästrimmer FS 89

Här har vi en exklusiv grästrimmer och motorn har blivit prisbelönt för sin effektivitet, bensinsnålhet, och sitt låga ljud. Den klarar även riktigt segt gräs och är perfekt för dig som har vildvuxen mark du ska trimma, exempelvis när du kommer till landet varje år.

Den väger 5,8 kg, vilket är förhållandevis tungt, men tack vare att den är ergonomiskt designad är den mycket bekväm och man klarar att köra med den länge.


Varför ska du lita på oss?

Alla grästrimmers i det här testet har provats ut i praktiken och på olika typer av växtlighet, även ogräs och högt gräs av det tuffare slaget.

Vi har också testat hur stor precision de kan klippa med, hur driftsäkra de är, och hur lätthanterliga de är när det gäller vikt och ergonomi överlag.

Vem behöver en grästrimmer?

Vi vill nog påstå att alla med en trädgård, om ens en liten sådan, har stor nytta och glädje av en grästrimmer. Har du en större trädgård och hus på landet kan det vara en direkt nödvändighet.

En grästrimmer klarar de större områden som en gräsklippare inte klarar och är helt enkelt det perfekta substitutet för en lie som du dessutom kan använda för exakt precision av trimning i din trädgård.

Grästrimmern kommer också väl till pass om du har ängsgräs eller högt gräs på landet som ska slås inför varje vistelse där.

Att göra det för hand med lie är ett alternativ, men att dra över ett område som är bevuxet med högt gräs är otroligt mycket enklare och snabbare med en trimmer. Med en grästrimmer kan du jobba dig snabbt över större ytor.

Om årets första besök till stugan och till sommarstället inte blir av förrän kring midsommar brukar man mötas av otroligt högt gräs och då är det väldigt skönt att kunna ta fram trimmern och snabbt köra ett varv med den.

Vilken typ av grästrimmer ska jag välja?

Frågan är om du ska ha en bensindriven, batteridriven, eller en grästrimmer med sladd. Det beror på dina behov och vilka preferenser du har.

Grästrimmers med sladd
De sladdrivna modellerna brukar oftast vara de billigaste och är också bra för kantklippning och underhåll av den mindre trädgården. Så länge du kommer åt allting på ett smidigt sätt.

Batteridrivna trimmers
Har du en större yta och ska röra dig längre bort från en byggnad så har du större glädje av en bensin- eller batteridriven variant.

När det gäller batterier måste man kolla hur långt man kommer på en laddning och om man eventuellt behöver köpa ett extrabatteri som man kan ladda under tiden.

Bensindrivna grästrimmers
Dessa brukar ha de starkaste motorerna, och där linan är grövre än på andra trimmers. En sådan grästrimmer klarar väldigt mycket och du kan köra allt från ogräs till riktigt bevuxna gräsområden.

Nackdelen med en trimmer med bensin är att det inte är det mest miljövänliga alternativet och att det också kan vara ganska otrevligt att gå runt i bensinångorna i längden.

Grästrimmers med kniv
En grästrimmer har i de flesta fall en tråd som snurrar i hög hastighet och på sås vis slår av gräset. Det finns också grästrimmers som är utrustade med kniv.

Dessa klarar tuffare ogräs och är också bra när du vill trimma med stor precision och komma riktigt nära en växt eller en trädstam utan att skada den.

Hur kom vi fram till vilka grästrimmers vi skulle testa?

Det är inte så att det finns hundratals märken som producerar grästrimmers, så vi har titta på de allra flesta varumärken och med hjälp av kundrecensioner och tester, samt frågor av duktiga trädgårdsinnehavare på nätet, bildat oss en uppfattning om vilka varumärken som är bättre än andra. De som verkat intressantast har vi sedan testat ut.

Hur testade vi grästrimmerna?

Varje grästrimmer har använts på flera typer av växtlighet. För att testa lite tuffare växtlighet har vi trimmat ogräs och vildvuxet gräs och vi har också trimmat gräs kring häckar, väggar, stenplattor, och i rabatter.

Våra favoriter

Premium: Milwaukee Grästrimmer M18 CLT-0

Milwaukees grästrimmer har en energiproduktion som är effektivare än många andra på grund av att den använder sig av en kolborstfri motor.

Det gör att det inte uppstår motstånd i friktionen och det i sin tur ger lägre strömförbrukning och lägre värmeutveckling. Resultatet blir således att batteriet går att använda längre än vanligt på full styrka och en enda laddning.

Du kommer igång med en rivande start eftersom den går på full hastighet efter en sekund. Med den här kör du ungefär en timme på ett batteri. Det finns två hastighetslägen och drivaxeln är solid i ett stycke. Modellen är kompatibel med alla batterier från samma märke.

Du kan också välja två olika storlekar på trimmertråden, vilket gör att du ytterligare kan anpassa hur mycket trimmern ska klara av.

På svårare områden, såsom ogräs och högt och grovt gräs, tar du den tjockare tråden och för vanligt trädgårdsarbete kan du använda en tunnare tråd.


Mellan: Husqvarna Grästrimmer 115 iL exkl. Batteri & Laddare

Husqvarnas grästrimmer är perfekt för att använda i trädgården för planteringar och rabatter. Den är utmärkt att trimma gräsmattekanter med, tack vare sin höga precision.

Motorn är en lågvibrationsvariant, vilket gör att den är relativt tyst och går utmärkt att använda i tätbebyggda områden, utan att du behöver oroa dig för att störa grannarna.

Den har ett lättbegripligt av- och på reglage, som ger dig möjligheten att snabbt knäppa på och av den. Den är ergonomiskt sett väldigt bekväm, då den kan justeras in i minsta detalj och ge dig en bra passform.

Husqvarna grundades 1689 och har genom åren tillverkat en mängd olika saker, från mopeder och vapen till vitvaror och symaskiner. Nu för tiden satsar företaget i första hand på trädgårdsutrustning i form av maskiner såsom trimmers, motorsågar och traktorer.

De tillverkar även diamantverktyg för stenindustrin och det stabila företaget fortsätter tillverka högkvalitativa produkter.

Vikten på grästrimmern från Husqvarna ligger på 3 kg och teleskopröret har en maxlängd på 963 mm och alltså inställbart även det.


Budget: Stiga SGT 600 Grästrimmer El

Som vi nämnde i inledningen är det ofta så att grästrimmare med sladd är billigast och här har vi en sådan modell. Om du har en liten trädgård eller uteplats i exempelvis en radhusträdgård, kan den här vara perfekt.

Den kräver att du kan ha en skarvsladd som strömkälla. Den fungerar utmärkt att trimma och göra grundläggande saker med i trädgården, som att trimma gräsmattekanter.

Trots sitt låga pris har den flera funktioner som gör den flexibel och bekväm att använda. Trimmern har en teleskopisk rigg och även ett justerbart handtag med ett roterande trimmerhuvud. Det gör att du kan trimma med stor precision.

Du får verkligt mycket för pengarna med den här grästrimmern och arbetsbredden är 30 cm, det gör att du trimmar ett område relativt snabbt.

Denna trimmer finns till ett fantastisk lågt pris, så har du möjlighet att köra en grästrimmer med en sladd är det här ett alldeles utmärkt alternativ.


Special: Stihl Grästrimmer FS 89

Grästrimmern från Stihl är en bensindriven trimmer som klarar av stora områden och särskilt svårtrimmade sådana. Den har en extra stor tank som ger en längre och effektivare drift.

Trimmern är lätt att starta i tre steg. Trimmern har en speciell konstruktion som gör att den kommer närmare marken, så att den kan trimma verkligt kort.

Den kan dessutom monteras med en metallklinga som kan utföra ännu mer tunga jobb och den blir i det närmaste en röjsåg. Den är helt enkelt perfekt för större ytor och svårklippt ogräs.

Grästrimmern har ett trimmerhuvud som är speciellt framtaget för att göra det väldigt enkelt för dig att fylla på med ny tråd. Alla reglage styr du med en hand och detta gör den enkel och säker att hantera.

En manuell bränslepump gör det enkelt att starta upp trimmern utan att behöva dra i snöret många gånger. Motorsystemet är för övrigt prisbelönt på grund av sin effektivitet och sitt låga ljud.


Våra utmanare

Gardena Grästrimmer Comfort Cut Li 18/23R, 18V

Garden Comfort är precis så bekväm som den låter! Den ger ett snyggt resultat och teleskophandtaget justerar du enkelt i ett handgrepp.

Det är viktigt att du är noggrann med inställningarna så att de passar din längd, annars kan det leda till värk i rygg, höfter och armar.

En smart funktion som den besitter är definitivt den 90-gradiga kantklippningen, som ser till att överhängande kanter enkelt trimmas med snyggt resultat.

Ett växtskydd finns som gör att du kan ställa in avståndet på trimmern för att inte skada dina trädgårdsväxter som inte ska trimmas.


Kellfri Grästrimmer på Hjul

Är ryggen ditt stora problem när du ska trimma i trädgården? Vad sägs då om en grästrimmer på hjul? Den här otroligt smarta uppfinningen gör det enklare för dig att jobba i trädgården om du är drabbad av värk i rygg, axlar och nacke.

Arbetsbredden är dessutom generös och tar en yta på 40-50 cm. Motorn är kraftig på 5,5 hk och klarar även sega och besvärliga gräspartier.


Black & Decker Grästrimmer 18v Batteri & Laddare

Black & Decker är ett märke som de flesta säkert känner till och köper du en produkt ur deras sortiment får du en apparat som håller mycket hög kvalitet och som garanterat gör jobbet åt dig på bästa sätt.

Batteriet laddar väldigt snabbt; på under fyra timmar. Den har speciella inställningar för kantklippning och trimning, vilket ger det mest optimala resultatet.

Trimmern har teleskopskaft för bekväm inställning och vikten på 3,5 kg gör den väldigt bekväm och lättkörd. Detta är en extremt prisvärd grästrimmer!


Produkter som utgått

Einhell Trimmer GE-ET 5027, El Teleskopskaft 500W

En eldriven trevlig grästrimmer med sladd som har ett stödben för exakt klippning och som extra stöd för dig, så att du kan använda den utan att slita på rygg och axlar. Den kan styras på ett riktigt bekvämt sätt med ett tvåhandsgrepp.

Spänningen är 230 v och effekten är 500 w. Trådlängden som medföljer är 6 m, och det räcker till många trimningar. Den passar för alla som inte har mycket yta eller extremt ogräs att klippa.


Frågor och svar

Vad ska jag tänka på när jag väljer en grästrimmer?

Att jobba i trädgården kan vara väldigt tungt. Det är därför viktigt att maskinerna vi använder är lätta att jobba med och inte gör det ännu tyngre för oss.

När det gäller grästrimmare är det viktigt att den är bekväm och lätt att jobba med, annars blir det outhärdligt. Är ni fler personer som använder den är det viktigt att den går att ställa in, så att den passar er alla.

Är du vänsterhänt är det bra att kontrollera att handtagen kan användas av vänsterhänta. Det är nämligen inte alls säkert att den passar dig då. Så var noga med att kolla det!

Hur tjock tråd ska jag ha i grästrimmern?

Trådens tjocklek spelar stor roll för vad trimmern kan slå av. En riktigt grov tråd kan ta sig igenom både vått och torrt gräs utan några problem alls.

Men en tjock tråd lämnar märken om du råkar slå på något som inte ska trimmas. Det kan vara en trädstam, en altan, med mera. Med en tunn tråd riskerar du inget sådant alls.

Behöver jag skyddsutrustning när jag trimmar?

Ja, absolut! Ögonskydd där ett minimum, eftersom det är lätt hänt att det sprätter småsten och bitar av grenar som kan träffa ögonen.

Av samma orsak är det bra att ha gummistövlar eller långbyxor på sig. Har du en bensindriven trimmer behöver du hörselkåpor eftersom de i de flesta fall är högljudda.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals