Bästa elgräsklipparen 2024 – Snygg gräsmatta utan bensinångor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Odla.nu, Granngården.se, Gardenstore.se, Bole.se, Hemfint.se, och Cdon.se.

Många av oss är vana med två typer av gräsklippare; antingen bensindrivna eller handdrivna sådana. Men idag finns det många olika typer av gräsklippare, inte minst sådana som drivs med antingen batteri eller sladd.

Det finns många fördelar med elgräsklippare och att slippa bensinångorna är bara en av den. Elgräsklippare är lättare och inte så tunga att dra på. De låter mycket mindre också. Men vilken modell ger bäst valuta för pengarna?

I vårt test vann utmärkta Verto 1800 W. I mellanklassen vann MTD Smart 38 och vår budgetvinnare heter MTD Smart 32E. En specialare har vi också, Hecht Elgräsklippare med Stålchassi 46 cm 1800W kallas den.

Premium: Verto 1800 W

Premiumvinnaren är en väldigt prisvärd elgräsklippare som är inställningsbar på klipphöjden i flera steg och därmed väldigt flexibel.

Den har en generös uppsamlingsbehållare som gör att du slipper det klippta gräset liggandes kvar och därmed slipper du också det extra arbetet med att kratta och samla in gräset efter klippningen.


Mellan: MTD Smart 38

Mellanklassens vinnare elgräsklippare från MTD går på sladd och har man inte en alltför stor yta att klippa, är det här är en jättebra lösning, särskilt med förlängningssladdarna i rött och blått, som finns att köpa till modellen.

Här har du en driftsäker gräsklippare som du vet att du bara kan slå igång när du behöver, utan att bekymra dig för drivmedel och oladdade batterier. Det här är en riktigt prisvärd gräsklippare.


Budget: MTD Smart 32E

Budgetgräsklipparen som går med el är alldeles utmärkt för den som har ett litet ställe att klippa gräs på. Modellen fungerar med sladd och den nätta storleken gör att du kan använda gräsklipparen, trots att du har en liten yta att klippa. Den är smidig och kommer åt överallt.


Special: Hecht Elgräsklippare med Stålchassi 46 cm 1800W

Vår specialare är den maskin i testet som trots att den är eldriven klarar kraftigt gräs och stora ytor. Batteriet ingår i köpet och det köper du separat.

Det här är en gräsklippare som klipper jämnt och bra och som är utrustad med en praktisk gräsuppsamlare baktill. Du slipper att hantera långa sladdar och kan här klippa stora ytor utan att något är i vägen.

På grund av att det här är en maskin som till mångt och mycket påminner om en bensindriven gräsklippare, fast den ändå inte är det, är den också tyngre i vikt på grund av tekniken.

Elgräsklipparen väger nästan 30 kg, så den är inget för dig med små ytor som kräver stor precision, men den är perfekt för dig som har större områden att klippa.

Varför ska du lita på oss?

Den här artikeln är baserad på en gedigen sammanställning av alla svenska tester och recensioner vi hittat av de mest använda och köpta gräsklipparna i handeln.

Vi tycker att det ger en bra och relevant bild av olika gräsklippare och deras kvalitet som det ser ut i dagsläget och hoppas att det här ska bli en guide som är till hjälp för dig att göra ditt val av elgräsklippare.

Vem behöver en elgräsklippare?

Om du klipper din gräsmatta med en bensindriven gräsklippare, vet du redan hur högt det låter och att det är rätt så jobbigt med bensinångorna. Ska du till att köpa ditt första hus eller radhus, så står du inför att göra valet av gräsklippare för första gången.

Bensindrivna trädgårdsredskap börjar kännas mer och mer otidsenliga på grund av miljöaspekten. Dessutom är bensindrivna klippare extremt dyra i drift om man jämför med eldrivna verktyg och maskiner. Det kan vara en anledning att välja en elgräsklippare.

Hur kom vi fram till vilka elgräsklippare vi skulle testa?

Utgångspunkten var att titta på statistiken och utgå från de mest sålda gräsklipparna i Sverige. Därefter har vi gjort en gallring till och plockat ut de mest populära av dem.

Hur testade vi elgräsklippare?

Som du säkert redan förstått har vi själva alltså i praktiken inte testat dessa, utan det är en sammanställning av redan skrivna recensioner och genomgångar av gräsklipparnas egenskaper.

Bra att veta inför ditt köp av elgräsklippare

Elgräsklippare blir i sin konstruktion allt starkare och man kan använda dem för större områden idag, än man kunde för några år sedan.

Snart är det inte längre ett hinder för den som har riktigt stor trädgård att investera i en elgräsklippare. Upp till 800 kvm klarar de flesta elgräsklippare av kvalitet idag utan problem.

Dock är elgräsklippare ännu inte riktigt lika starka och kraftfulla som vanliga klippare drivna med bensin. Har du dock vanligt gräs i din trädgård och inte låter det växa väldigt högt mellan klippningarna, är det inte alls ett problem.

Blött gräs kan dock vara svårt och det är bra att vänta tills gräset är lite torrare, innan du drar igång din elgräsklippare efter en regnskur.

Vi börjar med att nämna några ord om elgräsklippare med sladd. En fördel med dessa är definitivt att de alltid startar och du behöver inte oroa dig för problem, så länge du har en fungerande elkälla att koppla sladden till.

Nackdelen är att du alltid har en sladd att förhålla dig till när du klipper. Du måste alltid vara noggrann med var du har sladden när du klipper.

En elgräsklippare på batteri ger större rörelsefrihet och du slipper tänka på att oroa dig för att du ska klippa av sladden.

Det du istället måste ta hänsyn till här är batteritiden och du bör vara helt säker på att du laddat upp den ordentligt för att inte stå utan batteri mitt i alltihop.

Det mest praktiska är att ha ett extrabatteri som du kan ladda upp medan du kör på det ena batteriet. På så vis kan du enkelt byta batteri medan du klipper, om du skulle få slut på det.

Batterier för trädgårdsmaskiner av samma märke brukar ofta vara kompatibla med varandra, så har du andra apparater av samma märke i förrådet, kan det vara värt att kolla om deras batterier skulle passa till din nya elgräsklippare.

Att batteriet är enkelt att byta ut, är givetvis en annan fördel. Elgräsklippare har också fördelen av att vara billigare än bensindrivna. En bensindriven gräsklippare är inte bara dyrare i inköp, utan även dyrare att använda.

Att klippa en större yta med en elgräsklippare kostar på sin höjd bara ett par kronor i drift, medan bensinen för samma yta kommer att kosta flera tior.

För en lyckad klippning finns det några saker att tänka på. Ha rejäla skor på dig när du klipper med en gräsklippare för att undvika olyckor.

Det är bra att ha långbyxor, alternativt stövlar, eftersom det kan sprätta småbitar från kottar och grenar, som du kan göra dig illa på.

Behöver du kontrollera något på gräsklipparen eller undersöka ett eventuellt fel, så ta alltid ur batteriet eller dra ur sladden, så att du inte får stötar.

Välj en gräsklippare efter dina behov. Sådant du kan ha i åtanke är till exempel klippbredden, vilket ju kommer att påverka hur stor din arbetsinsats blir.

Hur kort den kan klippa är också intressant och de flesta elgräsklippare brukar vara justerbara mellan två till sex centimeter. De exakta måtten varierar dock.

Möjligheten att justera höjden på handtagen är av betydelse, särskilt om ni ska vara fler i familjen som ska klippa med den, förutsatt att ni är av olika längd, förstås.

Våra favoriter

Premium: Verto 1800 W

Verto är ett polskt företag som under många år tillverkat trädgårdsutrustning och i liten skala säljs deras produkter även här i Sverige. De är mycket prisvärda och av väldigt god kvalitet.

Har du en liten eller medelstor trädgård och gräsmatta att klippa är det här en perfekt gräsklippare, som du kommer att ha stor nytta och glädje av under många år.

Effekten är som namnet antyder på 1800 watt. Klippbredden är på hela 420 mm. Den har också en medföljande uppsamlingsbehållare som tar 40 liter.

Även klipphöjden går att ställa in på många sätt och du har möjlighet att ställa in den på 20, 30, 40, 50, och till och med 70 millimeters höjd.

Chassit i plast gör att gräsklipparen är mycket lättkörd, men den är inte ömtålig för det; plasten är förstärkt och mycket hållbar. Priset ligger på ungefär 2500 kronor.


Mellan: MTD Smart 38

Gräsklipparen Smart 38 från MTD är en variant som du använder med sladd. Den passar perfekt för  trädgårdar i normalstorlek. Som tillbehör kan du köpa förlängningssladdar på upp till 50 meter, så du behöver inte oroa dig för att du inte skulle komma åt överallt.

Förlängningssladdarna finns dessutom att köpa både i rött och blått, vilket förenklar betydligt, eftersom du då ser sladdarna tydligt medan du klipper.

Med i köpet får du en uppsamlare som ser till att du slipper kratta efteråt och du bara kan slänga gräsklippet i komposten. Klippbredden ligger på ca 38 cm.

Klipphöjden kan du ställa in mellan 20, 40, och 60 mm, alltså i tre olika lägen. Elstarten är väldigt intuitiv och enkel att använda och här har du en pålitlig trotjänare som startar så länge du har en sladd ansluten och den inte har några tekniska fel på den i övrigt.

Inga krångliga och dyra motorfel, alltså, eller ständiga kontroller med att bensinen ska vara påfylld eller batteriet fulladdat. Priset ligger på ungefär 1150 kronor.


Budget: MTD Smart 32E

En liten och behändig gräsklippare som är perfekt för dig som har en liten uteplats eller en radhusträdgård. Motoreffekten är på 1000 watt, så den klarar inte de allra segaste ogräsen, men väl en vanlig trädgårdsgräsmatta.

Vikten på 7,5 kg gör den lätt och smidig och det i kombination med storleken gör att den passar perfekt på en liten yta eftersom den inte känns stor och klumpig och otymplig att hantera. Uppsamlingspåsen tar 27 liter, vilket är rejält mycket gräs, som du sedan kan slänga i komposten.

Precis som mellanmodellen kan du köpa förlängningssladdar i olika färger, så att du lätt kan hålla reda på elkabeln medan du klipper. Det mycket humana priset ligger på cirka 850 kronor och här får du väldigt mycket för pengarna.


Special: Hecht Elgräsklippare med Stålchassi 46 cm 1800W

Här har vi en elgräsklippare av det mer robusta slaget. Den har många olika justeringar, både när det gäller inställningar på klippningen och handtaget. Detta för att erbjuda bästa ergonomi för den som kör den.

Arbetsbredden är på 46 cm, vilket gör att den klipper större områden, utan att det tar för lång tid. Motorstyrkan är på 230 volt och effekten är på 1800 watt.

Klippresultatet blir jämnt och fint och du kan ställa in olika klipplängder på gräset enkelt och smidigt. Ett justerbart handtag gör att du får en bekväm arbetsställning.

Hastigheten på knivarna ligger på 2900 rpm, vilket ger styrka till gräsklipparen som klarar relativt kraftigt ogräs. Priset landa på cirka 3200 kronor.

Våra utmanare

Ryobi El RlM13E33S

I inledningen talade vi om gräsklippare som har förmågan att mala ner gräs och göra det till gödsel och därefter sprida det jämnt över gräsmattan. Ryobis elgräsklippare gör precis det och ser till att du slipper kratta upp gräset efteråt.

Men det smarta är att den har en tre-i-en-funktion, så vill du istället använda en uppsamlare, så kan du göra det. Den har också en speciell gräskam som gör att du kan klippa längs kanter och rabatter och på det viset minska användningen av grästrimmern.

Hela trädgårdsarbetet blir helt enkelt snabbare och smidigare på flera plan. Priset på cirka 1200 kronor är väldigt prisvärt. Vi vill också nämna att den här går att fälla ihop och tar därmed mindre utrymme i förrådet eller garaget.


Einhell GC-EM 1536 Elektrisk

En av specialiteterna med Einhells gräsklippare är att den har extra stora och robusta hjul som gör klippningen lätt och gräsklipparen underlättar betydligt om du arbetar i trädgårdar som har mer terräng.

Uppsamlingspåsen är försedd med en indikator så att du vet när det är dags att tömma den. Höljet är av plast och tillverkat av hög kvalitet, är stöttålig, och det här är en mycket robust gräsklippare. Klipphöjden är justerbar mellan 20-65 centimeter. Den drivs med sladd och kostar cirka 1200 kronor.


Hecht Elgräsklippare med Plastchassi 34cm 1400W

Den här elgräsklipparen passar för trädgårdar som är upp till 600 kvadratmeter stora. Den har en klipphöjd på mellan 2,5-6,5 cm och effekten på 1400 watt. Chassit är i plast, men den är ändå mycket robust och stabil.

Vikten på 10,5 kg gör den lättkörd och trevlig att klippa med. Med i köpet ingår också en gräsbehållare på 35 liter. Även den här känns som en mycket prisvärd variant och landar på cirka 1300 kronor.


Wolf-Garten A 400 EA med Drivning

Wolf-Gartens elgräsklippare är självgående och här behöver du alltså inte skjuta på utan kan endast gå med och styra. Motorn är på 1700 watt och den levereras med 3 års garanti.

Klippbredden är på 40 cm, så det här är en maskin som gör klippningen verkligt lätt och naturligtvis påverkar det också prisbilden som på modellen ligger på strax under 3800 kronor.

Det här är helt enkelt en väldigt fin elgräsklippare för den som vill satsa ordentligt. Väl värt om man till exempel är skadad eller har värk av något slag, som gör att trädgårdsarbetet är svårt att sköta.

Då är det väldigt skönt att ha en variant som du hjälper till att köra, så att man inte behöver göra det tunga knuffandet själv.


Gardena PowerMax

En bekväm elgräsklippare som med sin extra starka motor är perfekt att klippa många typer av gräsmattor med. Den här är så avancerad att den klarar lättklippt gräs likväl som högväxande.

Både startknappen och strömbrytaren är ergonomiskt utformade. Den är också utrustad med ett bärhandtag, som gör den enklare att transportera.

PowerMax är helt enkelt en väldigt smidig gräsklippare som klarar mycket trots sin smidiga storlek. Priset ligger på cirka 1250 kronor.

Frågor och svar

Många moderna elgräsklippare är utrustad med en funktion som kallas för bioclip, vad är det?

En otroligt smart och högteknologisk sak som många gräsklippare är utrustade med, är att gräsklipparen klipper sönder gräset extremt fint och sprider det jämnt över gräsmattan.

Det fungerar då helt enkelt som gödning och behöver inte krattas upp och ligger inte i störande högar. De försvinner snabbt ner i gräset där gör det nytta, helt enkelt.

En annan häftig specialitet som många gräsklippare av olika modeller har börjat ha, är att de har en uppsamlingssäck eller påse bakom sig, där du samlar upp gräset medan du klipper. Den kan du sedan enkelt tömma i komposten när du är klar.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals