Bästa batteridrivna grästrimmern 2024 – För lätt och trivsamt arbete i trädgården

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En grästrimmer är ett oerhört användbart arbetsredskap som man både kan använda för att slå gräs med istället för en lie, trimma till rabatten, fixa till gräset kring staket och stenparti så det ser snyggt och välvårdat ut.

Sådana ställen kommer inte gräsklipparen åt och grästrimmern gör det jobbet mycket bättre. Att göra det för hand kan naturligtvis vara ett alternativ, men det brukar inte vara något man vill göra mer än en gång, på grund av hur mycket det sliter på nacke och rygg.

Grästrimmers finns i många olika varianter och med flera drivmedel. De kraftigaste motorerna är bensindrivna och så finns det sådana som är batteridrivna.

Den variant som brukar vara billigast är de som man använder med sladd och hushållselen. Därefter kommer de som drivs med ett laddningsbart batteri och det är dessa vi ska titta närmare på idag.

En grästrimmer används oftast med en trådrulle och tråd som klipper av gräset, men det finns också batteridrivna grästrimmers med plastknivar som gör klippjobbet.

På vissa avancerade modeller kan du till och med använda båda varianterna och alltså alternera mellan dem efter behov.

Plastknivarna används när man har ett segare och grövre gräs, alternativt ogräs, eftersom plastknivarna klarar mer. Tråden använder du i trädgården till rabatter och kanter.

Den stora fördelen med en batteridriven grästrimmer är i första hand att vi slipper ha en sladd att ha koll på. Har du en trimmer med sladd måste du vara försiktig när du klipper med den.

Du är också beroende av att elkällan är så pass nära dig och arbetsområdet så att räckvidden på sladden är tillräcklig.

En batteridriven grästrimmer är också generellt mycket tystare än en bensindriven och gör definitivt grannarna gladare på kuppen. Du slipper också bensinångor med en en batteridriven grästrimmer.

Med en batteridriven grästrimmer behöver du också en laddare till batteriet. I vissa fall ingår det i köpet och med andra gör det inte det.

Laddaren kan antingen bestå av en enkel sladd som du sätter direkt i stickkontakten eller en riktig laddstation. Sladden du sätter i väggen laddar långsammare än ett batteri i en laddstation.

Som du säkert förstår är driftskostnaderna för en batteridriven grästrimmer mycket lägre än en bensindriven. Men den är inte helt kostnadsfri i drift.

Eldriften är visserligen några få kronor, men du behöver regelbundet köpa ny tråd och nya knivar. Så det bör man ta med i kostnadskalkyleringen när man funderar på vad man ska köpa.

När det gäller slitage av knivar och tråd håller de flesta grästrimmers ungefär samma nivå och det finns inga riktigt dåliga trimmers här. De flesta är också hyfsat ergonomiska och bekväma att jobba med, även om det också finns skillnader i det här fallet.

I premium vann Stihl Grästrimmer FSA 65 utan Batteri. I mellanklassen klev Stiga Grästrimmer SGT 500 AE Batteri upp på prispallen.

Vår budgetvinnare heter Ryobi Grästrimmer One+/El 18 V och vår specialare, Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18 V, ska ni inte missa!

Premium: Stihl Grästrimmer FSA 65 utan Batteri

För dig som vill investera i en hållbar men välpresterande grästrimmer kan vi varmt rekommendera Stihl FSA 65 batteridriven grästrimmer. Trots att vi valde den som vår premiumvinnare är den riktigt prisvärd och gör ett bra jobb för mindre ytor. 

I och med dess arbetsdiameter på 30 cm är den perfekt för att finslipa och klippa längs kanter. Den arbetar effektivt men också väldigt tyst. Handtaget har ett bekvämt mjukt grepp, och dess längd kan justeras steglöst vid behov. Grästrimmern säljs dessvärre utan batteri och laddare, men annars toppen!

Fördelar

 • Effektiv men tystgående
 • Precis arbetsdiameter
 • Mjukt och greppvänligt handtag som kan justeras

Nackdelar

 • Något dyr
 • Säljs utan batteri och laddare

Mellan: Stiga Grästrimmer SGT 500 AE Batteri

Stiga Grästrimmer SGT 500 AE har fått många höga betyg och goda recensioner, även av oss! Här får du en lättanvänd och smidig grästrimmer som funkar riktigt bra för mindre gräsytor och finslipning. 

Trots dess fina precision och mindre arbetsyta är grästrimmern stark och klarar av jobbet galant. Skärhuvudet kan också justeras vid behov beroende på klippyta och läge. Riktigt hög kvalité på en prisvärd produkt!

Fördelar

 • Smal klippbredd för finslipning och kantklippning
 • Effektiv men smidig att arbeta med
 • Justerbart skärhuvud och delbar rigg

Nackdelar

 • Batteri och laddare ingår inte i köpet, måste köpas till
 • Något dålig batteritid

Budget: Ryobi Grästrimmer One+/El 18 V

Grästrimmer Ryobi är en otroligt prisvärd grästrimmer som du både kan använda med tråd och klinga. Den är ergonomiskt utformad och du kan justera den så att den passar perfekt just för dig och den kan utan problem användas av flera personer i familjen.

Den är effektiv med en stor klippyta, men har du trådtrimmern installerad är det väldigt lätt att komma åt svåråtkomliga platser, som i rabatter och buskage. Den klipper också otroligt fint längs gräsmatta, kanter, och i stenpartier.

Fördelar

 • Kan användas både med trådlöst batteri och kabel
 • Kraftfull motor
 • Flexibelt trimmerhuvud

Nackdelar

 • Kan upplevas som något klumpig att ta sig fram med
 • Inte överdrivet bra batteritid

Special: Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18 V

Vår specialare är något så otroligt smart och festligt som en kombinerad grästrimmer och gräsklippare. Båda går på eldrift och med ett enda handgrepp kan du växla mellan dem genom att klicka på gräsklippare-delen.

Batteriet har en drifttid på 60 minuter, så här får du verkligen mycket gjort på en körning och har du mycket yta att trimma och klippa i trädgården så rekommenderar vi att du investerar i ett batteri till och har då på så sätt hela två timmars kontinuerlig driftstid.

Fördelar

 • Grästrimmer och gräsklippare i ett
 • Smidig
 • Effektiv klippning och lång batteritid

Nackdelar

 • Gräsklipparen är inte överdrivet vass
 • Finns inte så många justeringsmöjligheter

Varför ska du lita på oss?

Alla grästrimmers i det här testet har vi provat ut i praktiken. Vi har kört på segt och långt gräs, likväl som i stenpartier och rabatter. Det har gett oss mycket information om produkterna och en bred bild av vilka som sticker ut och är riktigt prisvärda.

Vem behöver en batteridriven grästrimmer?

Trädgårdstrimmers är naturligtvis inget man måste ha, men har du en trädgård, om ens en liten sådan, så underlättar det oerhört mycket och sparar massor med tid att ha en grästrimmer.

Om du tycker att du har en för liten trädgård och att det är onödigt med maskiner till den, så kan vi bara säga att det är mycket mer värt att köpa en riktigt billig grästrimmer, enbart på basen av hur snyggt det blir när man använder en sådan i din lilla trädgård.

Du kan hitta en grästrimmer för under 1000 kronor och detta är en mycket väl värd investering, speciellt om du ser till att du underhåller den så den räcker länge.

Hur kom vi fram till vilka batteridrivna grästrimmers vi skulle testa?

Det finns några varumärken som sticker ut i de flesta sammanhang när det kommer till trädgårdsmaskiner och vi började med att ta en titt på om deras grästrimmers levde upp till förväntningarna.

Tyckte vi att de var tillräckligt intressanta tog med dem i testet. För övrigt har vi läst många kundrecensioner och redan utförda tester på nätet, som gav oss mycket bra information om vilka grästrimmers som var värd att testa.

Hur testade vi de batteridrivna grästrimmersarna?

De testades på olika typer av gräs, både riktigt segt och grovt ogräs likväl som vanliga gräsmattor i trädgård. Vi har också jämfört priser och kvalitet i tillverkningsmaterialen.

Våra favoriter

Premium: Stihl Grästrimmer FSA 65 utan Batteri

Stihl FSA 65 Batteridriven Grästrimmer är ett riktigt bra alternativ för dig som har mindre ytor att klippa. Dess finess och precision gör den perfekt för såväl finslipning och kantklippning som klippning av mindre gräsmattor. 

Tack vare dess precisa arbetsdiameter på 300 mm kan den ta sig an alla detaljer som du vill putsa till i trädgården, oavsett om det gäller hörn, kanter eller små hål. Med den här är det inte ett problem att komma åt även på de minsta stället! 

Batteridriften är kallas för Lithium-Ion, vilket är det som gör den så stark. Trots det är den tystgående och kommer inte upplevas som störande. 

Handtaget är mjukt och greppvänligt vilket gör det bekvämt att hålla i, även under längre perioder. Vill du finns det även möjlighet att justera såväl handtag som längd på trimmern. Trimmern anpassar trådlängden automatiskt oberoende av dina justeringar. 

Något som däremot kan vara bra att veta är att trimmern från Stihl säljs utan både batteri och laddare. Alltså krävs det att dessa två delar köps till för att användning ska vara nödvändig, vilket i sig blir en extra kostnad. Men, som vinnare i premiumklassen anser vi att dess kvalité och smarta utformning gör priset värt det trots behov av extra tillägg!

Fördelar

 • Effektiv men tystgående
 • Precis arbetsdiameter
 • Mjukt och greppvänligt handtag som kan justeras

Nackdelar

 • Något dyr
 • Säljs utan batteri och laddare

Mellan: Stiga Grästrimmer SGT 500 AE Batteri

För dig som har mindre gräsytor att klippa och vill ha en lättanvänd grästrimmer kan den här modellen från Stiga passa dig. Stiga 500 AE är en batteridriven grästrimmer som tar sig fram med högsta precision – idealiskt för kantklippning och finslipning av mindre ytor. 

Oavsett om du vill klippa runt ett hörn, längs en kant eller bara på ytan gör denna jobbet åt dig! Se bara upp för tjockare grästuvor, sly och liknande – där kan trimmern ha svårt att ta sig fram. Under enklare förhållanden går det däremot både snabbt och enkelt. 

Tack vare dess smala klippbredd på 30 cm är det inte ett problem att ta sig fram med den här. Den är otroligt lättanvänd och smidig att hantera. Dessutom har den ett justerbart skärhuvud som gör att du kan reglera klippningen efter behov. Trimmern är också bekväm att använda och smidig att förvara tack vare den delbara riggen. 

Något som däremot kan ses som en negativ aspekt är att varken batteri eller laddare ingår vid köpet. Med andra ord är det en extra kostnad du måste lägga till för att få en komplett grästrimmer. 

Batteriet erbjuder dock en arbetstid på 25 minuter utan avbrott. Det brukar vara gott om tid för att finslipa och kantklippa på mindre ytor! 

Kort och gott en riktigt bra batteridriven grästrimmer som underlättar klippning av mindre ytor. Den arbetar snabbt, effektivt och är behaglig att använda. Och så ger den fina, precisa resultat oavsett plats. Vi är verkligen nöjda!

Fördelar

 • Smal klippbredd för finslipning och kantklippning
 • Effektiv men smidig att arbeta med
 • Justerbart skärhuvud och delbar rigg

Nackdelar

 • Batteri och laddare ingår inte i köpet, måste köpas till
 • Något dålig batteritid

Budget: Ryobi Grästrimmer One+/El 18 V

Den eldrivna grästrimmern Ryobi har en bra specialfunktion. Ryobi grästrimmer kan nämligen drivas med det tillhörande batteriet, alternativt med elkabel om du vill ha obegränsad livstid.

Litiumbatteriet som tillhör den är utvecklad med en speciell teknik, som maximerar drifttiden samt lagringstiden, samtidigt som den ger en kraftfullare driftkälla.

Trimmern har en klippbredd på 30 cm, vilket är mycket i sammanhanget. Du kan alltså trimma och slå i relativt högt tempo eftersom klippytan är stor.

Det är en stor fördel om du använder den här på gräsområden som kanske är överbevuxna när du börjar klippa, till exempel på landet inför att du börjar vistas där på sommarsäsongen.

Det flexibla trimmerhuvudet kan användas på svåråtkomliga kanter och i trånga utrymmen, tack vare det flexibla trimmerhuvudet, som du kan vinkla i 90 grader.

Det gummerade handtaget är justerbart och trimmern är utrustad med teleskopskaft för bästa ergonomi och komfort. Med i köpet får du även en laddare.

Fördelar

 • Kan användas både med trådlöst batteri och kabel
 • Kraftfull motor
 • Flexibelt trimmerhuvud

Nackdelar

 • Kan upplevas som något klumpig att ta sig fram med
 • Inte överdrivet bra batteritid

Special: Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18 V

Black & Decker har utvecklat en otroligt sinnrik och smart apparat i form av en kombinerad grästrimmer och gräsklippare. Du kan montera på en gräsklippar-plattform som gör att du kan köra den som en gräsklippare över gräsmattan för att få ett jämnt och fint resultat.

Därefter kan du enkelt koppla loss plattformen och köra den som en traditionell grästrimmer. Det är otroligt enkelt att byta mellan dessa och du behöver inte bekymra dig om att det skulle bli komplicerat, krångligt, eller ta lång tid.

Den är framtagen för så kallad e-drive drift och ger därmed en effektivare klippning. Black & Decker trimmern är lättviktig och väger bara 4,7 kg. Det gör den lätt och ergonomisk att köra med. Både laddare och batteri ingår i köpet.

Drifttiden på batteriet är på hela en timme, så här får du verkligen mycket för pengarna. Trimmern är också utrustad med ett extra handtag och teleskopskaft.

Fördelar

 • Grästrimmer och gräsklippare i ett
 • Smidig
 • Effektiv klippning och lång batteritid

Nackdelar

 • Gräsklipparen är inte överdrivet vass
 • Finns inte så många justeringsmöjligheter

Våra utmanare

Kellfri Grästrimmer Lithium-ion 36V

Denna modell är inte bara i en bra prisklass, den är också tystgående och vibrerar mindre, tack vare den borstlösa, digitala motorn. Batteritiden är inte så långt och du kan klippa cirka 30 minuter med den.

Det du kan göra för att förlänga tiden är att skaffa ett extra batteri som du har redo när du har slut på energi. Batteriet sitter monterat bak på trimmern, vilket gör att balansen och viktfördelningen blir bättre och bekvämare för dig att använda.

Även handtaget är ergonomiskt i mjukt gummi, som inte bara är bekvämt att hålla i utan som även absorberar vibrationer under användningen. Det här ger stabilitet och gör det bekvämt att köra den.

Funktionerna som start, stopp, och drift kan du styra med bara en hand, vilket gör den här särskilt lättkörd. Notera att varken batteri eller laddare ingår i köpet, utan den köper du separat. I priset ingår inte batterier och laddare.

Fördelar

 • Effektiv men tystgående motor
 • Bekvämt gummihandtag för stabilt grepp
 • Lättkörd och behaglig att använda

Nackdelar

 • Säljs utan laddare och batteri
 • Inte så bra batteritid

Husqvarna Batteridriven Grästrimmer 315iC utan Batteri och Laddare

Grästrimmern från Husqvarna håller precis som alla produkter från det svenska företaget hög kvalitet och du får en välbalanserad trimmer som är bekväm att använda och dessutom lätt och tystgående.

Det här är även en trimmer för dig som kräver mer av en sådan och du kan trimma stora ytor med den, tack vare ergonomin. Den ligger på endast 3 kg exklusive skärutrustningen.

Grästrimmern från Husqvarna är tystgående och eftersom trimmern är designad på ett sinnrikt och enkelt sätt kräver den mycket lite underhåll.

Fördelar

 • Välbalanserad
 • Lättviktig men samtidigt kraftfull och stark
 • Kan hantera större områden

Nackdelar

 • Något dyr
 • Säljs utan batteri och laddare

Stihl Grästrimmer FSA 130 utan Batteri och Laddare

Stihl har en grästrimmer med extra generöst klipphuvud och här får du hela 42 cm i diameter på klippytan. Du kan justera styret och den har även tre steg på motoreffekten.

Laddaren kan användas med avancerade batterier i ryggsäck för långa arbetspass, vilket är perfekt om du behöver arbeta över stora ytor, men trots detta vill arbeta med batteri.

Bensindrivna trimmers är rätt ansträngande på grund av ångorna och finns det möjlighet att jobba med batterier är det en klar fördel.

Och det finns det i och med Stihl grästrimmer! Med i köpet får du även ett par skyddsglasögon som höjer säkerheten i arbetet med trimmern.

Fördelar

 • Klipphuvud på 42 cm
 • Justerbart styre och anpassningsbar hastighet
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Säljs utan batteri och laddare

Gardena Trimmer Batteridriven SmallCut Li-23 R

Gardenas grästrimmer är perfekt och avsedd för små trädgårdar där du kan använda något lätt och smidigt och inte är beroende av tunga och klumpiga batterier för extra lång batteritid.

Det ergonomiska handtaget gör den lätt att hantera och modellen har ett inbyggt lithiumbatteri som laddas snabbt och som du kan sätta på laddning direkt när du slutat använda den.

Då är den laddad till nästa gång du ska göra något i trädgården som kräver batteri. Batterikapaciteten är på 2 ah och klippbredden på 22,3 cm gör att du kommer åt överallt med den.

Fördelar

 • Lätt och smidig storlek
 • Ergonomiskt greppvänligt
 • Snabb laddning

Nackdelar

 • Kan ta lång tid att klippa vissa ytor

Black & Decker Grästrimmer STC1820EPC-QW

En kraftfull och smidig apparat från Black & Decker. Grästrimmern har en funktion där du kan öka kraften för att hantera igenvuxna områden.

Du kan också minska den vid lätta trimningar som på gräsmattor, kanter, o.s.v. På så sätt maximerar du användningstiden för batteriet.

Den har övergripande bra egenskaper, är ergonomisk och bekväm att använda med justerbara handtag och teleskopskaft.

Den har ett vridbart trimhuvud och en klippbredd på 28 cm. Batteriet och laddaren ingår i köpet.

Fördelar

 • Möjlighet att justera hastighet och effekt efter yta
 • Lätt hantering och anpassning
 • Justerbar passform för hög komfort

Nackdelar

 • Något smal klippbredd som drar ut på klipptiden något

Stihl Grästrimmer FSA 45, 18 V

Den här grästrimmern från Stihl låter dig klippa gräset med stil! Som det välkända och omtyckta varumärket de är har de verkligen lyckats ta marknaden med storm, inte minst med sina gräsklippare.

Även deras Stihl FSA 45 har blivit en stor favorit hos många. Denna miljövänliga lösning gör att du kan klippa gräset utan att belasta miljön eller behöva andas in giftiga gaser. Det är alltså bra både för dig och vår omgivning.

Designen är kompakt och ger dig rörelsefrihet med ett skönt grepp. Vill du kan du även justera riggröret och ställa enligt din egen kroppslängd. Handtag och trimmerhuvud kan också justeras i olika lägen efter situation. 

Trots att grästrimmern tar sig fram på de allra flesta av områden så är den tystlåten och stör inte. En annan funktion som känns säker är att trimmern inte startar utan aktiveringsnyckeln i.

På enheten kan du snabbt kontrollera batteriet och hur mycket arbetstid som finns kvar. Den här grästrimmern är verkligen bra, och vi är så imponerade över alla dess kvalitéer.

Fördelar

 • Tystgående men effektiv
 • Justeringar
 • Många säkerhetsfunktioner

Nackdelar

 • Vissa funktioner och säkerhetsmoment är krångliga att använda

Husqvarna 115iL Komplett Batterigrästrimmer

Den här grästrimmern från Husqvarna kan verkligen bli en hjälpande kraft i vardagen. Trots att den kommer till ett rätt saftigt pris så anser vi att den är prisvärd, det i och med dess kvalité och smarta funktioner. 

Husqvarna 115iL komplett batterigrästrimmer är, precis som namnet utlovar, en trimmer som är färdig att användas direkt. Det krävs alltså inte att du köper till laddare eller batteri utan det finns redan med! Det gör i sig att priset inte är lika högt som det må se ut. 

Lågvibrationsmotorn, dock utan emissioner, är både kraftig och stabil vilket möjliggör för grästrimmern att ta sig fram på in princip alla områden utan problem. Motorn är också borstlös för att få extra kraft utan att låta mycket. 

Som sagt så är det här en mycket prisvärd produkt som kan anpassas precis som du vill för att göra sig så bra som möjligt oavsett situation. Bra passform, effektiv motor och miljö. Så bra!

Fördelar

 • Komplett
 • Effektiv men tystlåten
 • Justerbart handtag

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan upplevas som något klumpig

Produkter som utgått

Wolf Garten Batteritrimmer 72 V Li-ion Power 30T med Laddare och Batteri

Wolf Garten grästrimmer är en mycket kraftfull trimmer som har dubbla funktioner. Den kan användas med både gräsklinga och trimmer. Du kan enkelt byta funktionen mellan dessa två, utan att använda några speciella verktyg.

Trådfunktionen avaktiveras om man använder plastklingan, så det är ingen risk att något går fel och du på något sätt kan förstöra funktionerna med grästrimmern.

En av de stora fördelarna med den här grästrimmern är det väldigt sofistikerade batteriet. Den har en drifttid på hela 60 minuter, vilket är lång tid i sammanhanget och laddningen är också på bara cirka 60 minuter.

Med i köpet får du dessutom både batteri och laddare så det här är ett verkligt prisvärt paket. Batteriet kan användas på alla redskap i 72V-serien.

Handtaget är ergonomiskt och bekvämt att hålla i och grästrimmern är också utrustad med en bärsele som gör att man kan jobba med den länge utan paus.

Den ger ett bra stöd och en bra ergonomi om man jobbar sig igenom tyngre partier som högt gräs och liknande.


McCulloch Trimmer Batteri Li 58T

McCulloch grästrimmer är perfekt för dig med liten till medelstor trädgård som behöver trimmas ofta. Den borstfria motorn gör den tystgående. Trimmern har en LED-display där du kan se alla funktioner samt batterinivå.

Drifttiden är 27 minuter och efter en laddtid på 70 min är batteriet fulladdat. Litiumjonbatteriet är på 2,6 Ah, 58V.


Frågor och svar

Behöver jag skyddskläder när jag jobbar med en batteridriven grästrimmer?

Hur mycket utrustning du behöver beror på hur omfattande ditt jobb är och vilken typ av trimmer det är. Du behöver hörselskydd om du inte har en väldigt tystgående trimmer. Klädseln ska vara bekväm och praktisk och inte hindra dig i arbetet.

Arbetar du på ett område där det är högt, segt gräs och där du riskerar komma åt bark, grenar, och kottar är det bäst att ha ordentliga byxor eller gummistövlar.

Men överlag är en grästrimmer ett verktyg som är lätt och okomplicerat att jobba med, så länge du har en bra teknik med trimmern.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals