Bästa häcksaxen 2024 – Ultimat ergonomi för ett tungt jobb

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En riktigt bra och ergonomisk häcksax underlättar otroligt mycket och har du en sådan klarar du dig galant även om du har en riktigt svårklippt och bångstyrig häck.

De flesta föredrar motordrivna häcksaxar idag och de har blivit oerhört populära, inte minst för att klippa häck är ett tungt jobb som en maskindriven häcksax underlättar betydligt.

En sådan består av motor, byglar som du håller i, och ett svärd som du skär av grenarna med. Det kan vara ett ganska farligt verktyg och det finns alltid flera säkerhetsfunktioner de är utrustade med.

En vanlig säkerhetsfunktion är att du måste hålla i den bakre bygeln, medan du trycker den främre bygeln framåt, så att du så att säga pressar armarna ifrån varann för att häcksaxen ska kunna köras.

En annan funktion brukar vara att den är utrustad med en startknapp som du trycker in samtidigt som du håller i byglarna.

Maskindrivna häcksaxar kan användas med flera olika drivmedel och det finns både bensindrivna, batteridrivna, och sådana som man ansluter till elnätet.

Naturligtvis behöver du inte ha en flashig maskinell häcksax, utan du kan också klippa med en vanlig hederlig manuell häcksax. Idag finns det gott om ergonomiska sådana som gör det lättare att klippa och är smidiga att komma åt med.

I det här testet finns det manuella häcksaxar med också. Men man kan inte komma ifrån att häckklippning är ett väldigt fysiskt krävande jobb, särskilt om du har en medelstor eller stor häck och ju mer välanpassad häcksax du har, desto lättare går klippningen.

Det är viktigt att välja rätt typ av häcksax som passar för just din häck som du ska klippa. Det finns typer av buskar som måbär, liguster, och tuja som inte kräver väldigt kraftfulla häcksaxar eftersom de har mjuka och inte särskilt grova grenar.

Äldre häckar och vissa typer av häckar, som till exempel hagtorn, är betydligt mer svårklippta och behöver en kraftigare häcksax med en större maskin.

Klipper du din häck regelbundet är det ett sätt att undvika att få väldigt grova grenar eftersom de ändå aldrig hinner växa till sig så pass mycket.

Vilken typ av drivmedel du ska ha i den maskinella häcksaxen beror på dina behov. Har du en liten trädgård är det väldigt praktiskt att ha en eldriven häcksax med sladd.

Då slipper du bensinångor och du slipper också hålla reda på om batterierna är laddade eller inte. Ska du klippa stora mängder häck där du dessutom har långt till en elkälla eller fastighet, så gäller det att ta ställning till om du vill ha bensin eller batteri.

Väljer du batteridrivet kan det vara bra att utrusta dig med ett extra batteri, så du kan ha den på laddning medan du jobbar. På så vis slipper du få slut på batteriet mitt i arbetet.

Greenworks Häcksax 80 V GD80HT tog hem första platsen i premiumkategorin i detta test, medan Metabo Häcksax HS 45 blev vår favorit i mellanprisklassen.

Budgetfavoriten blev Hecht Häcksax med Teleskopiskt Handtag och så har vi såklart en rolig specialare med åt er: Stihl Häcksax HSA 56 Inkl. Batteri & Laddare, heter den!

Premium: Greenworks Häcksax 80 V GD80HT

Vår premiumvinnare kommer från Greenworks. De har prisvänliga trädgårdsprodukter och deras maskindrivna häcksax fungerar perfekt för dig som har en häck som är lätt till medelsvår att klippa.

Batterierna ingår inte i köpet, men ett stort plus är definitivt att ett 14 amperes batteri räcker i en hel timme när du kör häcksaxen. Här kan du alltså unna dig en batteridriven gräsklippare även om du har ganska mycket att klippa.


Mellan: Metabo Häcksax HS 45

Metabo häcksax är alldeles utmärkt för dig som har en lite mindre trädgård och inte den allra grövsta häcken att klippa.

Den drivs med elkabel och du avgör själv hur lång kabel du behöver investera i, för att få det så praktisk som du vill ha det. Du köper alltså kabeln separat.


Budget: Hecht Häcksax med Teleskopiskt Handtag

Vi vill ha något för alla i det här testet och därför har vi också med en häcksax som du använder med handkraft. Det är inte en budgetvariant i ordets vanliga bemärkelse eftersom den är av mycket hög kvalitet.

Men i jämförelse med häcksaxar med motor och vissa märken av handdrivna ligger den här lågt i pris. Hecht är en producent av trädgårdsverktyg som endast framställer produkter av hög kvalitet och det gäller också den här fina häcksaxen med ergonomiskt teleskophandtag.


Special: Stihl Häcksax HSA 56

Stihl har tagit fram en häcksax som inte bara är ergonomisk och lättkörd utan där du även får exceptionellt bra maskin för pengarna.

Den är väldigt populär i Sverige och i övriga Europa och har sålts i många exemplar sedan den lanserades. Den har diamantslipade klingor och gör raka och fina snitt.

Den kräver inte mycket underhåll, förutom smörjning då och då, samt att du naturligtvis måste se till att du har tillräckligt mycket batteri laddat för att kunna köra så mycket som du behöver i ett arbetspass.

Varför ska du lita på oss?

Juryn har bestått av 10 personer och en jurymedlem har haft ansvar för en häcksax och provat ut samt dokumenterat iakttagelserna.

Efter provperiodens slut har juryn samlats och tillsammans gått igenom resultaten på basen av enkäterna de fyllde i och på så vis har vi fått placeringarna av häcksaxarna i det här testet.

Vem behöver en häcksax?

Kort och gott behöver alla som äger en häck en häcksax! Har du en häck tillsammans med grannen kan du alltid fråga om ni tillsammans kan investera i en häcksax.

Men det är också bra att fundera ut vilken typ av häcksax du behöver för att arbetet ska bli så smidigt som möjligt och inte något som du drar dig för att göra varje höst eller vår. Det är ett otroligt tungt jobb att klippa häck och du behöver ha bra utrustning, så enkelt är det.

Hur kom vi fram till vilka häcksaxar vi skulle testa?

Vi började med att finkamma nätet på marknadens populäraste häcksaxar och hade dessa som utgångspunkt. Juryn är alla själva innehavare av varsin trädgård och därmed också häckar.

Det innebär att de hade egna erfarenheter att dela med sig av när det gäller varumärken och modeller. Vi frågade också i en facebookgrupp för trädgårdsintresserade vilket som var deras första val av häcksax.

Hur testade vi häcksaxarna?

De testades av juryn under våren, på deras egna häckar. Fördelen med det var att alla var vana klippare av just sin egen häck och kunde på så vis verkligen bedöma häcksaxarnas kvalitet.

Det gav relevanta resultat och vi hoppas att du ska ha nytta av den här artikeln när du gör ditt val av häcksax, då vi känner att vi har med många bra, och olika, alternativ.

Våra favoriter

Premium: Greenworks Häcksax 80 V GD80HT

Premiumvinnaren är en batteridriven häcksax från Greenworks. Här har du en häcksax som klarar de allra flesta typer av häckar och den fungerar för grenar upp till 33 mm, vilket är en hel del.

Den här är ergonomisk och enkel att hålla i och med ett 4 ampere batteri som är fulladdat, får du hela 60 minuters klippning. Det brukar räcka långt.

Notera att batteri och laddare inte ingår i köpet. Här har du istället möjlighet att själv välja hur mycket styrka du vill ha i batteriet, samt hur många du ska köpa.

Skärlängden är 61 cm och den har 180 graders roterande handtag. Vikten ligger på 5,9 kg och det lilla och kompakta formatet gör den bekväm och lätt att köra. Priset ligger på cirka 2500 kronor.


Mellan: Metabo Häcksax HS 45

Metabo häcksax är liten och smidig med en såglängd på 45 cm. Den har diamantslipade skär och gör otroligt raka och fina snitt.

Häcksaxen har ett mekaniskt inbyggt och patenterat snabbstopp som ökar säkerheten på häcksaxen och den stannar på hela 0,05 sekunder om något problem uppstår.

Den har ett stötskydd med kvistmatning som skyddar dig som kör och det finns också en dragavlastning för kabeln som gör att du minskar risken att av misstag dra ut stickkontakten när du jobbar.

Med i köpet får du en smart förvaringslåda. Den är lätt och smidig och passar perfekt för den som inte har väldigt mycket kraft i armarna. Den väger nämligen inte mer än 3,4 kilo. Priset ligger på cirka 1790 kronor.


Budget: Hecht Häcksax med Teleskopiskt Handtag

För dig som av olika anledningar inte vill använda dig av en maskindriven häcksax har du här en fin handkörd häcksax med ett teleskopiskt handtag, som du kan ställa in i hela fyra positioner. Det så att du på ett bättre sätt ska kunna forma och klippa till häcksaxen så som du vill ha den.

Hecht är ett tjeckiskt företag som är väletablerat, inte minst i Slovenien, Tjeckien, Ungern, och Polen, men som även är mycket populärt i övriga Europa. Deras produkter är av hög kvalitet och lever upp till allra bästa EU-standard.

Med mer än 20 års erfarenhet, produktion, och framställning av trädgårdsverktyg ligger de nu i framkant och är en av de populäraste producenterna i Europa. Med den här häcksaxen kan du ställa in mellan 67-87 cm och priset ligger på blygsamma cirka 300 kronor.


Special: Stihl Häcksax HSA 56

Detta är en populär testvinnare som har vunnit många trädgårdsentusiasters hjärtan.

Den är väldigt tystgående och du behöver faktiskt inte ens hörselskydd när du använder den, kan vi intyga som testat den. Häcksaxen klipper i båda riktningarna och de speciella knivarna är dubbelsidigt diamantslipade och skär lika bra från alla håll.

Båda sidorna på knivarna är alltså lika vassa och det är därför enkelt att ha en ergonomisk arbetsställning och den är också väldigt bra att skära och klippa hörnhäck med.

Ett speciellt knivskydd finns inbyggt i häcksaxen och det här gör att du kan göra marknära arbeten också längs med murar, utan att du behöver oroa dig för att knivarna skulle skadas.

Handtagen har en smidig på- och avstängning och absorberar effektivt vibrationerna när den är igång. Den har även låsspärr för ökad säkerhet. Medlemmen som testar den här var absolut eld och lågor över kombinationen av den låga vikten och den långa klipplängden.

Den har nämligen en klipplängd på 45 cm, samtidigt som den endast väger 2,9 kg. Det gör den otroligt ergonomisk och bekväm att använda.

Våra utmanare

Serva Häcksax

Serva är fin häcksax på endast 830 gram i vikt, så den är lätt att jobba med. Längden är 58 cm och den är utomordentligt ergonomiskt och bekväm att använda, tack vare sina vinklade glasfiberhandtag.

Den har vågslipade blad för största effektivitet och ger mer. Den har en inbyggd stötdämpande funktion när du slår igen och som gör att den ser ut som att den sliter mindre på axlar, nacke, och rygg. Den kostar cirka 370 kronor på nätet.


Einhell Häcksax 46 cm - GE-CH 1846 Li-Solo

Li-Solo är en kompakt batteridriven häcksax som passar bra för trimning och klippning av olika typer av häckar. Den lätta vikten och den ergonomiska utformningen gör den lämplig för alla att använda.

Den långsmala klingan, som består av diamantslipat och laserskuret stål, är perfekt anpassad för att detaljklippa med, om du vill klippa med stor precision på din häck eller formklippa buskar. Priset landa på cirka 750 kronor.


Black & Decker Häcksax GTC36552PC-QW

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att ha ett test av häcksaxar och inte ha med en Black & Decker-produkt. Deras utmärkta maskiner av allehanda slag och deras enkelt designade, men mycket effektiva, batteridrivna häcksaxar lämnar inget att önska.

Den är kraftfull och passar bra att använda på stora områden, samt häckar med grova grenar. Längden är 55 cm, så här klipper du mycket åt gången.

Med i köpet får du dessutom både laddare och batteri. Handtaget är ultimat designat för maximal kontroll och bekvämlighet. Du kan även hålla den i flera olika grepp vid behov. Priset landar på cirka 2000 kronor.


Gardena Häcksax 540 FSC Pure Classic

Gardena är duktiga på att ta fram trädgårdsverktyg till bra priser. Det här är verkligen, som namnet antyder, en klassisk häcksax och den har ett skönt och bekvämt trähandtag som gör det enkelt att klippa.

Träet är för övrigt FSC-certifierat och därmed framtaget med ett ansvarsfullt utformat skogsbruk. Bladen och klippsnittet är 23 cm.

Häcksaxen har också ett klubbskydd som gör att du kan klippa utan att bladen kladdar ihop av saven från buskarna. Priset ligger på strax under 400 kronor.


Fiskars Häcksax PowerGear

Finska Fiskars upphör aldrig att imponera med sina exceptionellt fina trädgårdsverktyg, som inte bara är ergonomiska och perfekt fyller sin funktion, utan som också är designmässigt mycket snygga.

Här har du en fin häcksax i rostfritt stål och med en speciell beläggning som gör att friktionen minskar i klippet och den således klipper extra lätt.

Mellan handtaget sitter också en stötdämpare som minskar stöten och klippslaget under arbetets gång. Förnämligare än så här kan det knappast bli både designmässigt och ergonomiskt.


Verto Häcksax 55 cm, 20 cm Blad

Till sist vill vi presentera en fin liten häcksax som dessutom är tillverkad i sådana färger att du inte riskerar att tappa bort den i trädgården. Den skarpa, neongröna färgen syns verkligen överallt.

Gummit utanpå handtagen är otroligt skönt att hålla i och greppet blir ergonomiskt och klippningen komfortabel. Klipplängden är på 220 centimeter och längden på hela 55 centimeter.

Teflonbeläggningen på bladen gör att den är enkel att klippa med och motverkar också friktion. Priset ligger på ungefär 160 kronor.

Frågor och svar

Vad ska jag tänka på när jag klipper häck?

Det finns några klassiska tips som är bra när du ska klippa häck. Det gäller både maskindriven och manuell häcksax.

Det är bra att klippa häcken i A-form; alltså att den är något smalare upptill än nedtill. På så vis når solstrålarna alla blad och häcken blir tätare och finare.

När du fått önskad höjd på häcken, behöver du bara hålla höjd och klippa av de nya skotten på samma ställe i fortsättningen. På det viset håller du den på ett enkelt sätt snygg och prydlig.

Har du en nyplanterad häck ska du klippa bort en rejäl bit med en gång. Den förgrenar sig när den blir klippt och blir på så vis tätare. De första åren klipper du ner den 10 till 15 cm varje år och får en snygg och fin häck hela vägen till toppen.

Behöver jag skyddsutrustning när jag klipper med häcksax?

Du behöver definitivt skyddsutrustning när du klipper med maskinhäcksax. Skyddsglasögon, handskar, och en skyddsjacka är att rekommendera.

Det är ett otroligt tungt jobb, så glöm inte bort att dricka mycket så att du håller vätskebalansen. När du klipper med en handdriven häcksax är det bra att även då åtminstone ha skyddsglasögon.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals