Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Ibland har man hört talas om kläng-eller slingerrosor, vilket är ett helt felaktigt begrepp eftersom det inte finns några rosor som varken slingrar eller klänger. Rosor av den typen hakar sig egentligen fast i omgivande material med hjälp av taggarna.
Om det inte finns något för dem att haka fast sig på, så breder grenarna ut sig över marken och med tiden bildas ett ogenomträngligt snår, likt dem i Törnrosas saga.
När det gäller de äldre arterna är ofta växtsättet kraftigt och tätt med böjda grenar. Moderna klätterrosor är ofta glesare och har grenar som är kala nertill, men som växer högre.
De här rosorna kan bli upp till 6 meter eller ännu mer. Klätterrosor är populära att använda i pergolor mot olika fasader, plank, och staket.
Klätterrosor är sällan lämpade för växtzonerna längst norrut och det finns inte jättemånga sorter som klarar ett tuffare klimat. Klätterrosor vill gärna ha näringsrik jord för att orka blomma att växa ordentligt.
Premiumvinnaren i den här köpguiden blir Klätterros 'Goldstern'. Mellanklassens vinnare blev Gammaldags Klätterros 'Helenae Hybrida'.
Budgetvarianten har vi med Buskros/Klätterros 'Maiden's Blush'. Gammaldags Klätterros 'Buff Beauty' är vår specialare, missa inte den.
Premium: Klätterros 'Goldstern'
Det här är en gammaldags klätterros som är omåttligt vacker i all sin prakt. Den ger ett tätt grenverk och prunkande blommor om den trivs bra.
Den vill ha sol och halvskugga och har blomningstid mellan juni-oktober. Färgen på blommorna är mörkgula och bildar en vacker dekor i trädgården. Den fungerar bra att använda på spaljéer, murar, och staket.
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Gammaldags Klätterros 'Helenae Hybrida'
Mellanvinnaren kan bli en trogen, prunkande ros som ger dig glädje år efter år. Dess härliga, små honungsdoftande blommor som blir ljusare allteftersom säsongen går ger vilken trädgård som helst ett riktigt lyft. Den passar bra att plantera ända upp i mellersta Sverige, men kan få för kallt högre upp.
Fördelar
Nackdelar
Budget: Buskros/Klätterros 'Maiden's Blush'
Klätterrosen “Maiden’s Blush” kan också odlas som en buskros, beroende på hur man låter den växa. Den är perfekt för de flesta zonerna i vårt land, utom allra längst upp i norr.
Den är alltså väldigt härdig och lättodlad. Detta gör den också väl lämpad för att ha om man är nybörjare på odling och trädgård.
Fördelar
Nackdelar
Special: Gammaldags Klätterros 'Buff Beauty'
Buff Beauty är en exceptionellt vacker ros som dock kräver en van hand för att få rosorna att växa, må bra, och bli så prunkande som man vill. Den här klarar sig upp till växtzon 3 och är mycket frostkänslig.
Men för den som känner att det här är en utmaning som är värd att ta, så har man chansen att få en underbar växt som passar i pergolan, likväl som på staketet.
Fördelar
Nackdelar
Köpguide
Det finns flera tusentals rosor på marknaden idag och det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska välja sort till sin trädgård.
Det man måste ta hänsyn till är såklart den egna stilen, men också trädgårdens förutsättningar när det gäller odling och också den skötsel och tid som det tar att lägga ner på rosorna och trädgården i övrigt.
Vilken ros du ska välja beror alltså också på vilken arbetsinsats du är beredd att göra. När ni bestämt er och ska åka till handelsträdgården för att göra era inköp, så gäller det att planera en del i förväg så att allt är klart att plantera när ni får hem era klätterrosor.
Börja med att förbereda platsen genom att jordförbättra och gräva upp en rejäl grop. När ni gjort det, kontrollera hur mycket sol platsen har och om jordmånen är full av sand, alternativt lera. Tillgången till vatten är också en faktor som spelar stor roll.
Allt detta är jätteviktiga kunskaper att ålägga sig eftersom det annars finns en stor risk att man kommer hem med en planta från handelsträdgården som aldrig kommer att trivas på platsen överhuvudtaget. När det gäller inköpet är sunda och friska rosor med bra kvalitet och känt ursprung är det bästa.
Ett tips är att barrotade rosor oftast kan köpas till ett lägre pris under vår och höst. Dock måste man kolla att de inte är uttorkade om det är sent på säsongen. Krukodlade rosor kan man plantera hela säsongen.
Olika växtsätt på klätterrosor
Det finns i huvudsak två olika växtsätt när man särskiljer på klätterrosor: För det första har vi kraftigt rankade klätterrosor med långa tunna grenar. Dessa är lämpliga för pergolor eller för att att låta den växa uppåt i träd eller höga väggar.
De kan också vara lämpliga för plank och murar, men man ska komma ihåg att de kräver stor plats. De här sorterna blommar ofta en gång per säsong med små blommor i täta klasar. De flesta äldre arter hör hit.
Den andra typen av klätterros är en lägre och mer upprätt form med styva grenar som brukar vara svåra att att styra om.
Den här typen kan påminna mycket om de kraftiga buskrosorna och ofta används de också som sådana. Hit hör många moderna arter.
Vad menar man egentligen när man pratar om moderna och gammaldags rosor, förutom växtsättet som vi beskrev ovan? Med gammaldags klätterrosor menar man rosor som introducerades innan 1867.
De blommar en gång varje sommar, medan de moderna blommar flera gånger och ända tills vintern är i antågande.
En modern klätterros kan låta er njuta av frostnupna rosor ända i november. Men man ska komma ihåg att även de gammaldags rosorna är otroligt vackra, växer tätt, och är ofta lättskötta.
Läget där klätterrosen planteras
Sverige är indelat i åtta olika zoner, från den varmaste zonen i söder, till den kallaste zonen i norr. Man räknar zonerna från 1-8, med zon nummer ett i södraste Sverige.
Härdighetsangivelser garanterar inte att rosen klarar sig där, utan är endast ett riktmärke. Det är mycket mer än temperatur som spelar roll. Svängningarna i själva temperaturen spelar stor roll.
Annat är även ett skyddande snötäcke, dränering i jorden, och hur skyddat rosen är placerad. Det är bra att hoppa över att städa kring klätterrosen eller klippa ner den på hösten. Det är ett sätt att skydda den inför vintern.
Härdiga klätterrosor
Klätterrosen kräver mindre skötsel än buskrosor som är känsligare. Vilda rosor och hybrider av dem är i allmänhet också mer tåliga. De här sorterna brukar vara engångsblommande och gammaldags rosor.
Friska klätterrosor
För att stimulera blomningen kan man klippa rosorna nedanför det första bladparet. Rosor som inte trivs brukar bli extra mottagliga för sjukdomar som rosrost, mjöldagg, svartfläcksjuka, och svampangrepp.
Friska rosor behöver man däremot inte hålla på särskilt mycket med. De klarar sig en lång tid utan alltför mycket skötsel.
Att anlägga planteringsgropen
Planteringsgropen ska ha plats för rötterna utan att de behöver vikas och kan vara ca 70 cm och 60 cm bred. Okulerade rosor ska planteras cirka 8-10 centimeter under jordytan.
Klätterrosor är känsliga för köld och och ska ha minst 70 centimeters planteringsdjup. Vattna alltid generöst vid planteringen.
Stöd för klätterrosen
De största sorterna av klätterros kan bli uppemot tio meter höga och därför krävs också rätt stöd till klätterrosor.
Att låta rosen växa uppför en pergola eller spaljé, alternativt skapa en bågformad portal in i trädgården är ett fint sätt att använda en klätterros på.
Rosen har ett tätt växtsätt och en stark doft, vilket gör att den är perfekt att skapa en vägg med runt en sittplats. Rosor behöver en luftig plats att klättra på och därför är bågar, murar, och träd med mera en utmärkt plats att låta dem växa på.
När plantorna är mindre kan man med fördel binda upp dem och hjälpa dem på traven med växtsättet.
Ett armeringsjärn är perfekt att placera framför en husfasad eftersom det skapar distans till väggen och större hälsa för fastigheten, som då inte drabbas lika lätt av fuktskador.
Man kan också leka med formen på armeringsnätet för att få så ett hängande flor av blommande rosor på sommaren.
Våra favoriter
Premium: Klätterros 'Goldstern'
Klätterrosen Goldstern är en mycket dekorativ klätterros med välfyllda grenar. Det här är en traditionell klätterros som får ett kompakt bladverk som är snabbt klättrande och perfekt på murar, staket, eller spaljéer.
Beroende på hur man beskär den kan man också använda den som en buskros. Blommorna är intensivt gula och doften är medelstark, söt, och lite fruktig.
Rosen har grova, starka taggar och bladverket är grönt och fräscht. Den här kommer verkligen bli en vinnare i trädgården.
Man kan med fördel också använda den som snittblomma och den passar bra i många olika typer av buketter. Klätterrosen trivs i halvskuggigt läge, näringsrik och väldränerad jord.
Specifikationer:
- Doft: Medelstark
- Färg: Mörkgula
- Blomningstid: Juni-oktober
- Trivs bäst i: Sol-halvskugga
- höjd: 200-300 cm
- Zon: 1-4
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Gammaldags Klätterros 'Helenae Hybrida'
En gammaldags klätterros som blir ca 5-6 meter hög. Den passar perfekt att låta klättra på större träd och över pergolor och staket. Den har tjocka, blanka blad och känns verkligen klassiskt i sitt utseende.
Blommorna är små, honungsdoftande, och sitter i stora klasar som bleknar med tiden under säsongen och blir så småningom vita. För att den ska trivas som allra bäst är det bra att låta den vara i sol eller halvskugga.
Rosen vill ha näringsrik, väldränerad och mullrik jord. Den passar bäst att planteras i zon 1-4 och kan få svårt att överleva i kallare zoner än så.
Specifikationer:
- Höjd: 500-600 cm
- Utförande: Frilandsodlad/barrot
- Doft: Stark
- Färg: Ljusgul
- Zon: 1-4
Fördelar
Nackdelar
Budget: Buskros/Klätterros 'Maiden's Blush'
En riktigt gammal och historisk ros med anor ända från mitten av 1700-talet. Den har underbara, cremefärgade knoppar som sedan blir rosa när de slår ut.
Det här är en mycket härdig och lättodlad ros som kan användas både som klätterros och buskros. På höjden blir den ca 180 cm och på bredden ca 150 cm.
En otroligt bra sak med den här rosen är att den kan planteras och frodas ända upp i zonerna 6-7. Den fungerar fint att ta in som snittblomma vid behov. Det här är en ros som är perfekt också för nybörjaren och som är lätt att plantera och ta hand om.
Specifikationer:
- Höjd: 180 cm
- Doft: mild
- Färg: Ljusgul
- Zon: 1-7
Fördelar
Nackdelar
Special: Gammaldags Klätterros 'Buff Beauty'
En bedårande ros som dock kräver litegrann av sin odlare. Den är inte ämnad för den som är nybörjare och osäker på vad som krävs för att odla fram riktigt bra rosor. Även den här har gamla anor och härstammar från 1930-talet.
Den blir mellan en och en halv till två meter hög. Den fungerar bra i väldränerad och mullrik jord och passar endast i växtzonerna 1-3. Som de flesta andra rosa trivs den bäst i sol-halvskugga.
Den aprikosgula blomman är elegant och är en rund och bullig ros med många blad. De har ett tätt och brett växtsätt som gör att den blir lätt överhängande i grenarna.
Får man den att frodas blir den en fantastisk klätterros med sina glänsande mörka blad. De blommar in i oktober och de aprikosgula blombladen blir med tiden ljusare i färgen.
Specifikationer:
- Blomningstid: Juni-oktober
- Höjd: 150-200 cm
- Doft: Stark
- Zon: 1-3
Fördelar
Nackdelar
Våra utmanare
Klätterros 'Moonlight'
Moonlight är en härlig klätterros som ger jättestora, gula härliga blommor som dessutom har inslag av rosa. Knopparna är nästan knallorange och är en prydnad i sig.
Bladen är djupt glänsande och gröna hela säsongen igenom. Den är härdig till zon 4-5. Moonlight är en lite lägre klätterros på 1-1,2 meter.
Fördelar
Nackdelar
Klätterros 'New Dawn'
En vitrosa klätterros som blommar långt in på hösten. Det här är en väldigt lättodlad ros som de flesta klarar av. Den kan frodas ända upp till växtzon 6.
Det sensationella med den här är definitivt höjden: den kan nämligen bli ända upp till 5 meter om den får växa rätt!
Rosen doftar svagt av citrus och gör sig väl på uteplatsen. Det är också en art som har lätt att klara sig från sjukdomar av olika slag.
Fördelar
Nackdelar
Historisk Klätterros 'Louise Odier'
En djupt rosa ros som är en av de läckraste som finns, tycker vi. Det här är en väldigt populär klätterros som många fastnar för.
Den har täta, nickande, och skålformade rosor som har en stark, fruktig doft. Den blommar rikligt från juni till sena hösten. Rosen är också tacksamt nog härdig till zon 5-6. Höjden är ca 1,5-2 meter bred.
Fördelar
Nackdelar
Gammaldags Ros 'Madame Alfred Carriere'
Alfred Carriere är en luftig klätterros som har en stark, men underbar doft som har stora, generösa blad och cremévita blommor. Även den här är väldigt stor och generös och kan bli upp till 3 meter hög.
Den blommar hela sommaren, från juni till oktober, växtzonen är upp till 3. De vackra gröna bladen bildar en elegant ram till de fantastiskt vackra blommorna.
Fördelar
Nackdelar
Klätterros 'Sympathie'
Klätterrosen Sympathie är kraftig och tätväxande och har mörkgröna, stora, blanka blad som är väldigt iögonfallande i kombination med de mjukt sammetsröda rosorna. Den fungerar på pergolor, plank, och liknande.
Den är mäktig i storlek och kan bli ända upp till 3 meter hög. Blomningen sker från juli till oktober. Rosorna har en relativt stark doft. Rosen har den klassiska, djupröda färgen och är ett riktigt blickfång i trädgården.
Fördelar
Nackdelar
Klätterros 'Boogie-Woogie'
Boogie-Woogie är även den en ros som är djupt rosa i färgen och som även den har en lätt och mild vildrosdoft. Den passar utmärkt att planteras på en balkong i kruka om man vill det.
Placera dem i grupp för att få en mer generös yta med rosor. Den är brett växande, men blir inte så hög:; ca 150-200 meter. Trivs som de flesta andra blommor i sol till halvskugga. Växtzon är kring 1-4.