Så odlar du potatis – Tipsen som funkar

Potatis. Vår kära potatis. Tänk att något så enkelt kan vara så gott. Och det bästa av allt är att vem som helst kan odla det. Ja, det stämmer, man behöver inte ett stort potatisland eller ett hus på landet för att man ska kunna odla potatis.

Faktum är att det går lika bra att odla det i trädgården som det går att göra i köket, i djupa lådor eller i hinkar. Att odla potatis är den ultimata vår- och sommarsysslan om man har brist på underhållning, och så får man ju ut en fantastisk vara.

Och det är absolut inte svårt, men däremot krävs det att man har lite kunskap om ämnet för att odlingen ska bli lyckad.

Som med allt man gör så får man det bästa resultatet om man lägger ner mycket tid och engagemang på det, och det gäller även när man ska odla potatis. Beroende på hur mycket kärlek man vill lägga ner på odlingen så finns det lite olika sätt att göra det på.

Till exempel så kan man välja att förgro eller förodla sin sättpotatis för att få en snabbare odlingsprocess, eller så kan du sätta den på det ”vanliga” sättet och låta den ta sin tid.

Oavsett hur man väljer att göra kan skörden bli riktigt bra, men då krävs det som sagt att man vet hur man ska bära sig åt. Om du är intresserad av att starta en karriär som potatisodlare har du hittat rätt.

För jag tänkte nämligen gå igenom allt man kan behövas veta för att odla potatis, både vad man ska tänka på inför, under, och efter. Så alla potatisentusiaster, nya som gamla - denna artikel är för er!

Var kan man odla potatisen?

Som sagt så kan vem som helst odla potatis. Det som är så smidigt är att man kan odla den i ett stort potatisland, i din vanliga trädgård, i en djup låda, eller i en hink.

Däremot att det viktigt att potatisen får växa på en öppen plats där de kan få mycket ljus och sol, det gäller oavsett var du bestämmer dig för att odla din potatis.

Variera odlingsplats

Däremot ska man tänka på att inte sätta potatisen på samma ställe år efter år. En regel att hålla sig efter är att samma ställe kan användas vart fjärde år, men åren däremellan ska man helst hitta nya platser att sätta dem på.

Sa odlar du potatis

Att man ska byta odlingsställen på det sättet beror på att det på potatisbladen ofta växer ett mögel som inte ger sig i första taget. När vintern kommer går möglet i idé, men det stannar fortfarande kvar i jorden.

När man sen sätter potatis på samma ställe året efter kommer möglet bli ännu starkare och ta över potatisarna igen. Så för att undvika möglets återkomst och tillväxt är det bra att rensa bort de blad som blivit ”smittade”, slänga de i soporna, och fixa ett nytt, rent ställe för potatisen att växa på.

Vilken potatissort kan jag använda?

Det här är nästan det viktigaste för att man ska lyckas med potatisodlingen. Utan en bra grund får man heller inte ett bra resultat, eller hur!? Med andra ord är det otroligt viktigt att få fram en bra sättpotatis, som man antingen kan låta förgro eller om man sätter den direkt.

Oavsett vilken potatis du väljer att odla är det alltid bäst att använda certifierat utsäde. Certifierat utsäde är potatisar som har genomgått kvalitetskontroll och är godkända för sättning, och sådana kan du hitta i den vanliga trädgårdshandeln.

Kan man använda vanlig potatis från affären?

Det går också att använda vanliga potatisar som sättpotatis, alltså sådana som man kan köpa i affären. Däremot kan sådana potatisar bära på sjukdomar som virus och rötor, och då blir inte de andra potatisarna särskilt bra heller. Därmed är det bättre att köpa potatisar som är ”certifierat utsäde”.

När kan man sätta potatisen?

Det här beror lite på om du har tänkt förgro eller förodla din sättpotatis, och också i vilken del av Sverige du bor. Om du ska sätta din potatis som vanligt, alltså utan förgroning, är den bästa tiden mellan mitten av april och mitten av maj.

Ju längre söderut i landet desto tidigare kan du sätta, och tvärtom gäller för de norra delarna. Du kan sätta potatisen tidigare om du skulle vilja, men se då till att du har satt upp fiberdukar som kan skydda potatisen under de kyliga nätterna.

Om du väljer att förgro din sättpotatis kan du faktiskt plantera den senare om du skulle vilja eftersom själva tillväxtprocessen går snabbare än om man inte gör det.

Däremot tar själva förgroningen mellan 4-5 veckor, så vill du ha en extra tidig skörd är det smart att börja under den rekommenderade tiden.

Vad innebär att ”förgro potatisen”?

Att förgro sin potatis innebär att man snabbar på hela processen så att man kan skörda potatisen tidigare. Själva förgroningen kräver ingen jord, utan det handlar om att man ska låta potatisen ligga i ljus för att de ska vakna och bilda gröna groddar.

Med andra ord vinner man lite tid på att förgro då man slipper vänta på att potatisen ska ta fart och växa till sig i jorden. Har man bråttom att få ut potatisen ur marken kan det vara ett smart alternativ.

Sa odlar du potatis

Sen kan det också göra att du får en bättre skörd som kräver mindre jobb, då bladmöglet ofta slår till någon gång under mitten av sommaren. När möglet kommer måste bladen som blivit smittade tas bort, vilket i sig är rätt mycket jobb.

Och det är inte bara mycket jobb, genom att dra bort blasten stannar man också av tillväxten av fler potatisknölar, alltså växer odlingen inte så mycket mer efter det. Så har man snabbat upp processen så att potatisen vuxit färdigt i tid kan man ofta skörda innan möglet riskerar att dyka in.

Däremot är det absolut inget måste att förgro sin potatis. Egentligen är det inte något man behöver göra alls, utan potatisen går att sätta direkt. Men skulle man vilja testa på det så går processen till så här:

Förgro, steg för steg

1. Välj ut vilken typ av låda du vill förgro dina potatisar i. Du kan använda en vanlig, låg låda, en kartong, en hink, eller äggkartonger. Tips!

2. Lägg potatisen i din utvalda låda.

3. Lådan ska förvaras på en plats som är ljus och sval, men utan risk för frost.

4. För en snabbare process kan du lägga i lite sand i lådan. Håll den lätt fuktig.

5. Låt processen hålla på i ca 4-5 veckor, tills du ser att de har fått mörka, stadiga groddar.

6. När groddarna är mörka och stabbiga är det dags för planteringen.

OBS! Tänk på att jorden ska vara ungefär 8 grader varm för att potatisen ska trivas! Så innan du sätter dem är det viktigt att kolla temperaturen.

Skillnaden mellan att förgro och att förodla?

Så nu har ni lärt er hur man förgror potatisar. Genom att förgro potatisarna kan man snabba på tillväxten för att få en tidigare skörd. Men faktiskt kan man få en ännu tidigare skörd genom att förodla.

Men vad innebär det att förodla? Är det inte samma sak som att förgro? Nej, så är det faktiskt inte. Till skillnad från förgroningen sker förodlingen i jord, vilket gör att rötterna växer sig starka och kan ge en ännu snabbare tillväxtprocess efter sättningen. Är du intresserad av att testa ska du gå tillväga så här:

Förodla, steg för steg

1. Välj ut vilken typ av behållare du vill förodla potatisarna i. Du kan använda en vanlig kruka, eller så kan du använda gamla mjölkförpackningar. Kom ihåg att klippa några hål i botten!

2. Bestäm dig för hur många potatisar du vill förodla, varje potatis ska nämligen ha en separat behållare.

3. Fyll behållarna med jord.

4. Placera de på fat eller brickor för att innehållet inte ska rinna ut.

5. Sätt en potatis i varje behållare. Tryck ner potatisen så att ena halvan är nere i jorden.

6. Behållarna ska förvaras på en ljus och lite svalare plats.

7. Vänta tills det börjar växa skott från dem, och börja sen vattna. Tänk på att jorden ska vara fuktig och inte blöt!

8. Processen tar ungefär 4 veckor, sen ska du kunna se fina rotsystem från potatisarna. Då är de dags att sätta!

OBS! Tänk på att jorden ska vara ungefär 8 grader varm för att potatisen ska trivas! Så innan du sätter dem är det viktigt att kolla temperaturen!

Så här planterar du potatisen

Nu när vi lärt oss var potatisen kan odlas, när man kan sätta potatisen, och vad det innebär att förgro och förodla är det dags för själva planteringen! Att sätta potatisen är ju det som är ”den riktiga planteringen”, om ni förstår hur jag menar?

Visst att man på ett sätt gör en slags plantering när man förgror och förodlar. Men då låter man ju bara några enstaka potatisar utvecklas för att bli så kallade rotsystem, där de andra potatisarna ska växa på sen.

Sa odlar du potatis

Det är när man sätter potatisen som man börjar odlingen på riktigt, alltså det som gör att man får några potatisar att skörda. Men innan du drar igång med själva sättningen är det några saker du bör tänka på:

  • Rätt temperatur i jorden

För att potatisen ska trivas är det viktigt att jorden har rätt temperatur. Därför är det viktigt att jorden har en temperatur på minst +8 grader. Är den inte det måste du vänta lite med sättningen, då potatisen inte trivs lika bra i kallare klimat.

  • Typ av jord

Sen ska du också komma ihåg att välja rätt typ av jord där potatisen ska växa i. Potatis trivs bäst i jord som är luftig och mullrik. En fördel är att använda sandjord då den är torr och mager.

Sätta potatis i landet, steg för steg

När du fått till rätt jord och den har nått sina +8 grader är potatisen redo att sättas. Så här ska du göra då:

1. Börja med att rensa bort ogräs ur jorden så att den är helt ren och fri åt potatisen. Alternativt kan du också gödsla för extra näring.

2. Dra upp fåror i jorden. Mellan varje fåra ska det vara ca 60 cm mellanrum. Den uppgrävda jorden lägger du längs med på sidorna. Det ska finnas tillräckligt med jord för att kunna ”kupa” senare på säsongen.

3. Avståndet mellan varje knöl ska vara på ungefär 25-30 cm. Sätt inte för tätt för att minska risken för bladmögel, och för att knölarna ska få ordentligt med utrymme att växa.

4. Sätt potatisarna minst 8 cm ner i jorden. Använder du dig av förodlade potatisar kan du behöva gräva några centimeter extra för att hela rotsystemet ska få plats. Bladen ska dock sticka upp ovanför jorden.

5. Vattna!

6. När bladen har växt 10-15 cm upp ur jorden är det dags för ”kupningen”.

7. För kupningen använder du den jord du grävde upp i början och la längs sidorna. Tänk att du liksom ska göra som en kupa runt varje potatisplanta, hela vägen runt stammen upp till toppen av bladen. Tänk dock på att inte mura in plantan i jord.

Kupningen gör man för att skydda potatisen mot solljus och för att den ska växa sig ännu bättre längs stammen. Om potatisplantan kommer i direkt kontakt med solljus kan potatisarna bli gröna, och då är de giftiga att äta!

OBS! Tänk på att vattna regelbundet och håll jorden återfuktad, framförallt under perioder då det är extra torrt!

Hur odlar man potatis i mindre odlingar?

Den listan som du finner ovan är en steg-för-steg guide på hur du sätter potatis om du ska odla dem direkt på marken. Har man inte tillgång till ett potatisland eller en stor trädgård går det faktiskt utmärkt att odla potatisen i en mindre odling, som man kan ha på balkongen eller altanen.

Då kan du välja mellan att odla den i en hink, i krukor, i en pallkrage, eller också i en jordsäck. Precis som när man odlar direkt i marken kan man här välja om man vill förgro eller förodla sin potatis, eller om man vill sätta den direkt. När du bestämt dig för hur du vill göra är det bara att börja plantera, och då gör du så här:

Sätta potatis i mindre odlingar, steg för steg

1. Välj ut vilken typ av behållare du vill odla potatisen i; hink, kruka, pallkrage, eller jordsäck.

2. Gör några hål i varje behållare där vattnet kan rinna ut.

3. Fyll behållaren med jord, ca 10 cm brukar räcka.

4. Sätt potatisarna på samma sätt som jag beskrev ovan; ca 25 cm radavstånd och ca 10 cm ner i jorden. Ha som regel att i en större hink ryms 1-2 st, medan i en pallkrage ryms 8-10 st.

5. Potatisarna ska förvaras på en plats där de kan få ljus.

6. När bladen börjar växa är det viktigt att fylla på med jord runt om för att undvika direkt solljus. Detta kallas kupning.

7. Vattna regelbundet och när du ser att jorden börjar torka, den ska hållas fuktig!

När ska man skörda potatisen?

Beroende på vilken typ av potatis du odlar så tar det olika lång tid tills att den kan skördas (mer om olika potatissorter nedan!). Däremot finns det en generell regel om att potatisen är redo att skördas när plantorna blommar.

Det sägs att blomningen är ett tecken på att knölarna växt till sig till ätbar storlek. Självklart varierar detta från odling till odling, och blomningen ska nog egentligen ses som en hållpunkt där potatisen börjar komma upp i bra storlek.

Sa odlar du potatis

För att vara på den säkra sidan kan du alltid känna efter genom att sticka ner fingrar eller handen på sidan om plantan. Då kan du få en känsla för storlek, och för om de är redo att tas upp eller inte. Tycker du att de känns för små är det bara att vänta 1-2 veckor för att sen känna efter igen.

Generell växtperiod

För förgrodd potatis brukar det ta ungefär 8 veckor tills de är klara för skörd, alltså ungefär runt midsommar. För potatis som sattes direkt brukar det ta ungefär 10-12 veckor, medan en sen sort kan ta ännu längre tid. Däremot ska all potatis skördas innan det blir frost om nätterna.

Alla sorter blommar inte

Det här med att blomningen kan ses som en hållpunkt är ett bra knep, men tyvärr funkar det inte alltid. För faktiskt så finns det vissa potatissorter som inte blommar, alltså finns det ingen blomning att förhålla sig till.

Med andra ord är det alltid säkrast att då och då känna efter med händerna. Skulle det vara så att du hittar en stor potatis på plantan, men att de andra fortfarande är små, ja då kan du faktiskt försiktigt plocka bort den och låta de andra fortsätta växa.

Mögel på bladen

Under växtperioden är det inte ovanligt att plantornas blad, eller blast som det kallas, angrips av bladmögel. Skulle det hända just dina plantor är det bara att du tar bort blasten!

Ibland behöver man bara ta bort de delar som blivit smittade, men oftast sprider det sig rätt fort över hela planteringen och då ska man ta bort allt. Men trots det så kan själva potatisen vara kvar i marken och skördas när den är färdigvuxen.

Olika potatissorter

Som sagt så finns det en hel del olika potatissorter att välja mellan när man ska börja odla. Det finns både tidiga sorter som kan skördas under försommaren, och så finns det medeltidiga och sena sorter.

Om du vill ha skörd under hela sommaren är ett tips att plantera flera olika sorter. Ta några som är klara till midsommar, några som kommer några veckor efter, och sen några som är klara på hösten.

Sa odlar du potatis

Beroende på vilken sort du odlar kommer också potatisarna att både se men också smaka annorlunda. Olika sorter ger olika färg, olika skal, olika storlek, olika smak, olika konsistens, och olika stora skördar. Ingen är den andra lik, så att säga!

Tidiga sorter

  • Princess
  • Andrean Sunshine
  • Magda
  • Gourmandine
  • Maria
  • Rocket
  • Solist

Medeltidiga sorter

  • Inova
  • Cerisa

Sena sorter

  • Sparrispotatis
  • Bintje
  • King Edward
  • Mandelpotatis
  • Asterix

Sammanfattning

Visst var detta en rätt omfattande guide för hur man odlar potatis? Jag hoppas iallafall att ni har fått svar på saker ni undrat över och att jag har gett tydliga förklaringar på hur man går tillväga. Men visst känns det inte så svårt!? Potatis är faktiskt något av det mest lättodlade som finns!

Tänk på att använda rätt jord och rätt potatis, och att komma igång med förgroningen eller förodlingen om du vill göra det!

Annars ska potatisen sättas på en öppen och ljus yta, och de ska vattnas regelbundet. Kom ihåg att kupa runt plantorna när blasten växer upp för att skydda mot solljus, annars blir potatisen giftig.

Viktigt är också att du varierar odlingsplatsen och inte använder samma mer än vart fjärde år. Känner du att du har koll på läget är det bara att köra! Går det inte bra är det bara att försöka igen nästa år!

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals