Bästa åkgräsklipparen 2024 – När gräsklippningen blir till en skön åktur

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ni som har en stor tomt med mycket grönt gräs som gärna växer snabbt kanske drar er för att ta fram gräsklipparen? Och det är ju förståeligt, att klippa gräs tar både energi och tid, och det är inte särskilt roligt heller om du frågar mig.

Hmm, man kunde ju önska att det fanns något som gjorde gräsklippningen smidigare, snabbare, och roligare. Men, det finns det ju – åkgräsklippare!

För att ni ska kunna hitta den bästa åkgräsklipparen har jag satt ihop en köpguide åt er, där jag också kommer att utse vilka åkgräsklippare som är bäst-i-test i tre olika priskategorier.

Sen kommer jag också prata om åkgräsklippare överlag; varför man ska ha en, om det finns olika typer, vad man ska tänka på när man köper en, och lite mer!

I vårt test kom vi fram till att vår favorit i premiumklassen är Husqvarna Rider 214TC. I mellanklassen tog Stiga Rider Park 120 2WD hem vinsten som favorit.

Pristagare i budgetklassen blev MTD Minirider 60 SDE. Sen har vi också en liten specialare; Stiga Titan 740 DCR. Inte så liten kanske, men vi tyckte att den kunde vara intressant att ha med!

Premium: Husqvarna Rider 214TC

Här har vi en åkgräsklippare från Husqvarna. Denna är mycket populär hos såväl oss som många andra. Priset går ju att diskutera, men är det kvalité så blir det ju dyrare.

För priset får man ju också tillgång till att smidigt koppla på redskap som gör den användbar i andra sysslor, och mångsidighet är ju rätt tacksamt!

Körningen är snabb och smidig både bak och fram, den är lättmanövrerad, och enkel att rengöra. Man får ett bra resultat och den är bekväm att köra.

Dock ger vi ett minus för att den saknar strålkastare, vilket smalnar av användningsområdet en del. Sen tyckte vi också att vissa reglage skramlade vid körningen, och lite mer än så förväntar man sig ändå.

En uppskattad detalj är det externa och lättåtkomliga tanklocket, som ger en viss kompensation för minuset. En annan lite otympligare detalj är att bakpartiet svänger ut, så tänk på det i svängen!


Mellan: Stiga Rider Park 120 2WD

En åkgräsklippare från märket Stiga, som kan köpas med aggregat för några extra tusenlappar. Den är praktiskt användbar året runt med olika redskap, som snöröjare eller plog. Man sitter bra tack vare att den är lätt att justera.

Klippbredden på 85 cm är varken bu eller bä, men den passar i alla fall bra att komma åt på lite trängre områden. Greppet med bakhjulen är starkt och tar sig upp över kullar, och överblicken är tydlig. Hastighetsändringen är mycket smidig, och vi känner oss nöjda med denna!


Budget: MTD Minirider 60 SDE

Detta är en åkgräsklippare i en mindre variant, och precis som namnet lyder; ett mini-åk! Bra pris, nätt, och smidig att köra runt med och har en snäv vändradie på 46 cm. Passar väldigt bra i små trädgårdar som kräver precision, mindre bra på stora ytor.

Eftersom den är så liten tål den inte så mycket, och kan alltså in princip bara användas som just gräsklippare. Men det är ju inte så pjåkigt ändå, och så slipper du att den tar upp så stor plats!

Tyvärr är ju motorn inte så stark, men ändå hyfsat effektiv. Bra sits och smidig hastighetsändring har den också, vilket är ett stort plus för en sådan billig åkgräsklippare.


Special: Stiga Titan 740 DCR

Vi tyckte att denna var väldigt spännande att ha med, så ni får en liten specialare. Och med specialare menar vi en maskin som verkligen är gjord för att användas av seriösa användare där maskinen brukas varje dag.

Utrustat med en ljuddämpad hytt, effektiv avvibrering, och välordnat instrumentbräda är den väldigt skön att arbeta i och med. Detta och den bekväma sitsen gör att man lätt klarar en arbetsdag i denna!

För att arbeta året runt är den också utrustat med uppvärmning och luftkonditionering, samt starka fyrhjulsdrivna hjul som tar sig igenom sliriga underlag.

Effektivt och behagligt arbete, helt enkelt. Men som sagt, för ett cirkapris på 340.000 kronor är denna gjord för de mer avancerade användarna!

Köpguide

Vad är en åkgräsklippare?

När sommarsverige börjar ta plats och visa sina varma sidor är det också dags för gräset att börja gro på riktigt. Vissa områden blir väldigt uttorkade i värmen och där behöver man knappt bry sig om gräset, medan andra kan behöva klippa det varannan vecka för att hålla stråna i styr.

Med tanke på att vi i dagens samhälle är väldigt duktiga på att ta vara på bekvämligheter, och att vi gör allt för att spara tid så vet nog de flesta vad en åkgräsklippare är. Åkgräsklipparen är ju den optimala gräsklipparen för dig med lite större tomt, och där gräset verkar växa konstant utan paus.

Och det bästa med gräsklipparen är inte att den inte bara kan klippa gräs, utan man kan även använda den som snöplog och släpkärra om man investerar i några extra tillbehör. Hur smidigt!?

Med andra ord finns det en hel del olika gräsklippare på marknaden, som finns i olika utföranden och med olika funktioner.

Men, skulle ni inte veta det så är det precis vad det låter som; en gräsklippare som man åker på. Eller ja, en gräsklippare som man kör kanske är en bättre beskrivning.

Till skillnad från den vanliga gräsklipparen som man själv måste jobba med, och gå sträckorna fram och tillbaka för att gräset ska bli klippt, så gör åkgräsklipparen jobbet åt en.

Det enda man behöver göra är att sätta sig på den, starta motorn, och styra över gräset. Man skulle alltså kunna kalla det för en automatisk gräsklippare som bara är i behov av en chaufför. Om inte det låter bekvämt så vet jag inte vad!

Åkgräsklippare kan ibland också kallas för traktor, eller trädgårdstraktor. Däremot är det en viss skillnad mellan de två, och det går vi igenom längre ner under ”skillnaden mellan åkgräsklippare och trädgårdstraktor”.

Vem behöver en åkgräsklippare?

Eftersom en åkgräsklippare är gjord för att underlätta gräsklippning och göra hela processen bekvämare och smidigare kan egentligen alla som har en gräsmatta få användning för en sådan.

Däremot skulle jag vilja säga att de som har en större gräsmatta kommer märka stor skillnad med en åkgräsklippare, och alltså är det en bättre investering för de som ska klippa större arealer än bara en liten tomt.

Dels för att den är till för att man ska kunna ta sig fram snabbare och slippa gå fram och tillbaka själv, och dels för att den är stor och kan vara krånglig att ta sig fram med på mindre ytor.

Självklart finns det ingen som säger att man måste ha en åkgräsklippare bara för att man har en stor tomt. Det är ju helt upp till var och en om det känns nödvändigt att investera i en, och om det är något man kan och vill lägga sina pengar på.

Däremot finns det ju en del fördelar med att ha en åkgräsklippare, framförallt om man har extra stora ytor som ska tas om hand. Ju större gräsmatta desto längre tid tar det, och desto mer hjälp behöver man, eller hur!?

Tänk dig hur lång tid det skulle ta att klippa en gräsmatta på några tusen kvm för hand, då skulle ju gräset nästan hinna växa ifatt, haha! Man vill ju gärna ha den där välklippta gröna gräsmattan, och helst undvika djungelkänslan man får när det växer över några decimeter.

Nedan listar jag några av fördelarna med att ha en åkgräsklippare. Dessa är också väldigt bra anledningar till att skaffa en om möjlighet och behov finns!

  • Du sparar tid

Genom att investera i en åkgräsklippare kommer du att spara en hel del tid när du klipper gräset. Eftersom den kan åka snabbare än man själv går kommer processen gå fortare och helt enkelt ta mindre tid än om man själv skulle gått fram och tillbaka.

  • Du sparar energi

Och du sparar inte bara tid, du sparar också energi på att inte behöva krångla dig fram med den tunga och otympliga ”gå-gräsklipparen”. Tänk dig vad skönt att bara behöva sätta dig på den och styra, så gör den det tunga jobbet åt dig.

Sen kan det ju vara lite krångligt att styra den om gräsmattan är liten och har många ”hinder” som ska svängas runt, men du behöver ju i alla fall inte gå samtidigt.

  • Det är bekvämt

Som sagt så är det väldigt smidigt och bekvämt att bara sätta sig på åkgräsklipparen och köra framåt. Har du en helt rak och öppen gräsmatta kan man nästan ta med sig en svalkande dryck eller glass på färden, och bara njuta av att se gräset bli omhändertaget som av magi.

  • Den är multifunktionell

Sist, men inte absolut inte minst, kan en åkgräsklippare vara multifunktionell. Det innebär alltså att den inte bara kan användas för att klippa gräset på stora ytor, utan den kan även användas som snöröjare och släpkärra.

Det är nämligen så att man kan köpa till olika tillbehör som förvandlar åkgräsklipparen till andra maskiner. Som sagt så finns det tillbehör som gör att man kan skotta snö med den på vintern, och så kan nästan alla åkgräsklippare agera släpkärra. Man kan även köpa tillbehör som gödningsspridare, plog, sopmaskin, och mossrivare. Så praktiskt!

Visst att man måste lägga in några extra slantar för att få tillgång till de funktionerna. Men har man funderat på att köpa både åkgräsklippare och snöröjare blir det betydligt mycket billigare att köpa en maskin som kan klara av båda.

Olika typer av åkgräsklippare

Det är här man som intressent till åkgräsklippare kan bli förvirrad, för faktiskt så är det ju så att det finns några olika typer av åkgräsklippare som kan göra valet lite svårare. Nedan tänkte jag redogöra för vilka olika typer som finns och vad de innebär.

Frontmonterad eller mittmonterad

Det vanligaste är att man pratar om åkgräsklipparen är frontmonterad eller mittmonterad. Och det är även här begreppet trädgårdstraktor kommer in, som är den mittmonterade varianten.

Frontmonterad

Denna variant är egentligen vad man pratar om när man refererar till åkgräsklippare, eller Rider. Denna är speciellt framtagen för att klippa gräs som växer längs kanter, alltså typ längs muren, vid en buske, längs staketet, eller längs husväggen.

Just för att klippaggregatet sitter framtill kan dessa också kallas för frontrotorklippare, eller frontklippare. Med en sådan är det mycket smidigare att komma åt på ställen som kräver mer precision.

Just denna variant klipper också gräset snyggare eftersom den klipper det innan hjulen kör över och plattar till det. På somliga varianter kan man koppla på tillbehör för snöröjning.

Vanligt är att frontmonterade åkgräsklippare är midjestyrda eller styrda av bakdelen eftersom det ger mer stabilitet och bättre precision.

Det kan däremot vara bra att veta om att denna variant generellt är lite dyrare eftersom man får en lite vassare maskin så att säga. På köpet får du ju dock att du inte behöver åka efter än en gång för att få till snygga kanter.

Satsa på en frontmonterad åkgräsklippare om du har en trädgård som innehåller ett flertal buskar eller träd, kanter, och svängar som gärna klipps med åkmaskinen. Den är enkel att komma åt med och lätt att manövrera tack vare midjestyrningen.

  • Åkgräsklippare/rider
  • Frontmonterat klippaggregat
  • Styrning via midjan eller bakdel
  • Bäst för precisionsklippning
  • Kan kopplas med vissa tillbehör, till exempel för snöröjning
  • Lite dyrare

Mittmonterad

Denna variant är vad man kan kalla för den kraftigare av de två, och som också kallas för traktor eller trädgårdstraktor. Skillnaden mellan denna och den frontmonterade är att klippaggregatet här sitter på mitten, precis som namnet avslöjar.

När jag pratat om att man kan köpa till tillbehör för att göra maskinen multifunktionell på landet så är det en mittmonterad variant man behöver för det. Det är alltså denna modell som man kan koppla på med plog, vagn, och gödningsspridare för att nämna några.

Tack vare att det går att koppla på många olika tillbehör kan sådana maskiner användas året runt, men trots att de kan vara så allsidiga är de oftast billigare än de frontmonterade. De mittmonterade åkgräsklipparna styrs av framhjulen för extra kraft.

Satsa på en mittmonterad åkgräsklippare om du är i behov av att klippa stora ytor med raka linjer, eller om du behöver en kraftig maskin på åkern.

  • Traktor/trädgårdstraktor
  • Mittmonterat klippaggregat
  • Styrning via framhjulen
  • Bäst för stora ytor och raka linjer
  • Kan kopplas med många tillbehör
  • Klarar tyngre arbete
  • Lite billigare

Olika modeller

Sen finns det också några andra modeller av åkgräsklippare. Några av dessa har ni här:

  • Zero turn

Åkgräsklippare av denna variant är oftast lite proffsigare varianter som klipper fortare än andra. Det som gör dessa lite proffsigare är att den ofta har två spakar som man styr med, vilket gör att man väldigt snabbt kan vända på den och få bättre kontroll överlag.

  • Batteridriven

Sen finns det också batteridrivna varianter som rätt nyligen kommit in på marknaden. Dessa är betydligt tystare än andra, släpper inte ut avgaser, och är billigare att ha. Men eftersom de går på batteri är det i dagsläget dyrare än de andra varianterna.

Sen finns det också några andra modeller av åkgräsklippare. Några av dessa har ni här:

Guide till vilken åkgräsklippare som är rätt för dig

Eftersom det finns så många olika modeller kan det vara svårt att veta vilken åkgräsklippare man ska köpa. För det är ju nämligen så att olika modeller är anpassade för olika användningsområden, och passar alltså bättre på olika typer av tomter.

Hela syftet med denna artikel är ju att hjälpa er hitta den bästa åkgräsklipparen, och då är det ju också bra att veta om det finns några speciella saker man ska tänka på när man köper åkgräsklippare.

För att ge er vägledningen har jag listat några punkter som kan vara bra att fundera på när man ska köpa en åkgräsklippare, både innan och under köpet:

Hur ser dina behov ut?

  • Vad vill du använda den till?

Innan du köper en åkgräsklippare är det bra att tänka över vad du behöver den till, alltså om du bara ska klippa gräs eller om du vill kunna använda den till annat också. Samtliga modeller klipper ju gräs, men olika modeller går att använda till olika sysslor utöver det.

En åkgräsklippare går att koppla med tillbehör till snöröjning och släpkärra, och är lite finare i kanten så att säga. En trädgårdstraktor går att koppla med lite starkare tillbehör som klarar tyngre jobb, och är alltså generellt en kraftigare maskin.

  • Är du i behov av specifika redskap?

Detta hör till punkten ovan. Här vill jag mer upplysa om att om man redan kollat in en specifik variant, men har i åtanke att använda den till mer än gräsklippning så bör man rådfråga säljaren vilka redskap den kan användas med.

Man vill ju gärna inte köpa en och se fram emot att kunna använda den för många olika saker, och så funkar den bara med typ ett redskap.

  • Hur ser din gräsmatta ut?

Sen ska du också fundera på hur din trädgård eller tomt ser ut, eller ja, området som du ska använda gräsklipparen på. En frontmonterad, det vill säga en åkgräsklippare, är bättre på att vara mer precis och komma åt på mindre ställen. De är även lättare att svänga runt med och tar sig bättre fram om marken är ojämn.

En mittmonterad, eller trädgårdstraktor, är mer gjord för att göra ett bra grovjobb utan krusiduller. Med andra ord är en sådan inte lika smidig att ta sig fram med i välvuxna trädgårdar, utan passar bättre på större, lättåtkomliga ytor som bara kräver att man kör rakt fram in princip. De går också bättre på planare mark.

  • Hur länge vill du att maskinen ska hålla?

Med tanke på att en åkgräsklippare kostar x antal tusenlappar kan det ju vara uppskattat om den håller mer än några år. Men, då gäller det också att man satsar på kvalité och inte bara köper för att det är billigt.

Det är främst kvalitén på klippaggregatet som påverkar hur länge din åkgräsklippare kommer hålla sig vid liv. En generell regel är att aggregatet ska se rejält och stadigt ut för att signalera god kvalité.

De varianter som har många punktsvetsade delar är ofta inte lika hållbara och kan ge vika efter bara några år.

Detta ska du tänka på vid köp av åkgräsklipparen

Nu när vi vet vad vi ska tänka på innan själva köpet, kan det vara bra att veta vilka saker man ska tänka på när man väl ska välja variant, alltså när man ska köpa en.

  • Drivmedel

Idag finns det ju både bensindrivna och batteridrivna åkgräsklippare, och de olika innebär lite varierande kvalité. De bensindrivna är generellt lite tåligare eftersom de har längre körtid och klarar därmed större arealer, medan de batteridrivna låter mindre, är avgasfria, och billigare i drift.

  • Motor

Motorn är också avgörande för hur mycket åkgräsklipparen klarar av, alltså vilka terränger den orkar med och om den ska användas med andra redskap.

Ska man använda den på tuffare terränger och ojämn mark krävs det en starkare motor, eller med andra ord fler hästkrafter. Det samma gäller om man vill arbeta med tyngre redskap, som att dra vagn, tunga släpkärror, eller snöplogning.

  • Hjul

Här gäller lite samma sak som med motorn; ju högre krav man ställer på åkgräsklipparen desto bättre grepp måste hjulen ha.

För användning av tyngre redskap och sysslor, och om marken är ojämn krävs det att den är fyrhjulsdriven. Men ska man bara använda den för att klippa gräs på en plan gräsmatta räcker det att den är tvåhjulsdriven.

  • Sitsen

Att ha en bekväm sits är A och O för att körningen med en åkgräsklippare ska bli behaglig och även ergonomiskt korrekt.

Det är därmed viktigt att sitsen är lätt att justera och ställa in så att den personen som kör sitter bra och bekvämt, så att man helt enkelt kan få en bra arbetsställning.

  • Ljus

Somliga åkgräsklippare är försedda med väldigt bra och starka strålkastare, medan andra tyvärr inte har lika bra varianter. Detta är en viktig punkt om du vill kunna använda maskinen under alla tider på dygnet.

Det gäller också om du har tänkt använda den under de mörkare månaderna. Det är viktigt att kunna se ordentligt vad man gör och vart man kör, framförallt när det är mörkt!

  • Uppsamlare

När man klipper gräset med en åkgräsklippare är det vanligast att gräset bara klipps av och flyger ut längs sidorna av maskinen. Däremot finns det en hel del varianter där man kan koppla på en uppsamlare, och vissa har det till och med fast från början.

Med en uppsamlare blir själva klippningsprocessen lättare då allt gräsklipp samlas upp på en gång, så att du slipper åka runt en gång till för att ta upp det.

  • Klippbredd

Och så handlar det såklart också om själva verktygen som arbetar mest; klipparna. Det är viktigt att tänka på hur pass stor klippbredd du är i behov av, alltså om du vill att den ska vara smal eller bred.

För öppna, stora gräsmattor rekommenderas en bred klippbredd eftersom man då kan klippa mer gräs samtidigt. Om man har en mindre gräsmatta med växtlighet och svängar är det bättre med smalare klippbredd, eftersom man då kommer åt lättare.

  • Bioklipp eller inte

Bioklipp är en funktion på åkgräsklipparen som innebär att det avklippta gräset finfördelas, för att sen kastas ut och ge näring åt det underliggande gräset och jorden. Vissa åkgräsklippare har den funktionen, medan man på vissa kan köpa till det som tillbehör.

Här får man helt enkelt fundera på om det skulle ge någon nytta till ens gräsmatta, eller om behovet inte finns och det bara känns onödigt.

Tänk dock på att detta är en typ av naturlig återvinning, där det klippta gräset återförenas med dess ursprung och ger näring så det kan växa bättre. Och så slipper du hålla på att slänga bort det gamla gräset som du samlat upp!

  • Körningen

Sist men inte minst ska du tänka på hur maskinen är att köra. Då syftar jag på växelspaken och ratten. Växelspaken ska vara lätt att ändra när du kör, både att växla och att ändra hastighet. Ratten ska vara lätt att svänga med, och stabil och skön att hålla i.

Sammanfattning

Som ni kan se så finns det ju en hel del att välja mellan när det kommer till åkgräsklippare, och tur är väl det eftersom behoven är olika!

Välj mellan enklare modeller för gräsklippning i den snäva trädgården, kraftigare modeller som kan användas med redskap, eller mycket avancerade modeller för den seriösa brukaren.

Tänk på att det finns en del saker att fundera på innan man köper en åkgräsklippare, som både kommer underlätta valet, men också så att den passar så bra som möjligt för just dig. Väljer du att investera i en så kommer din gräsklippning bli mycket roligare, bekvämare, och mindre svettig!

Våra favoriter

Premium: Husqvarna Rider 214TC

Här har vi en åkgräsklippare från Husqvarna. Vi har förstått att denna modell är mycket populär hos andra, och det gör oss inte ett dugg förvånade.

Här har vi en åkgräsklippare från Husqvarna. Vi har förstått att denna modell är mycket populär hos andra, och det gör oss inte ett dugg förvånade.

Det vi uppskattar hos denna är att man smidigt kan byta ut det frontmonterade klippaggregatet mot ett annat redskap för annan användning, till exempel mossrivare eller borst. Vi tyckte också att den kändes snabb och smidig oavsett om man körde framåt eller bakåt!

Något vi däremot inte tycker är så praktiskt är att den saknar strålkastare, vilket skapar problem om man vill använda den på kvällen eller under mörka tider på året. Det ser vi gärna en ändring på!

Dock väger det upp att den är lätt att manövrera och att man lätt kan rengöra den. En smart detalj är att tanklocket är externt, vilket gör det mer lättåtkomligt. Det är också delvis genomskinligt för att man lättare ska kunna se hur mycket som är i tanken.

Dock upptäckte vi att somliga reglage skramlar en aning när man kör, vilket inte är så angenämt. För det priset förväntar man sig att allt sitter där det ska!

Med denna åkgräsklippare måste man också komma ihåg att bakpartiet svänger ut, så att man inte råkar slå i något under körningen. Annars gillar vi att man sitter komfortabelt, resultatet av klippningen blir bra, och man ser tydligt vad man gör!


Mellan: Stiga Rider Park 120 2WD

Denna variant kommer från det populära märket Stiga, och just den här modellen heter Rider Park 120 2WD. Den kan köpas både med och utan klippaggregat, men för att få det inkluderat får man addera några tusenlappar på priset.

Hur som helst, denna variant är gjord för att kunna använda året runt, vilket vi tycker är en väldigt stor fördel! För det är inte alltid man kan med alla gräsklippare.

Under sommaren funkar det perfekt som åkgräsklippare, medan du på vintern kan koppla på en snöröjare eller använda den som snöplog. Vi gillar att man sitter väldigt bekvämt på sitsen och att den lätt går att justera.

Denna åkgräsklippare har en smalare klippbredd på 85 cm, vilket är perfekt för om man behöver komma åt på lite mindre utrymmen och runt hinder i trädgården.

Det stabila greppet man får av bakhjulen gör att man lätt kan jobba sig upp för små kullar, samtidigt som man kan hålla koll på vad man faktiskt gör!

När vi ville ändra hastighet upptäckte vi att den övergår mycket smidigt till den nya farten, alltså inga hack eller skutt i maskinen. Det tackar vi för! Överlag är vi mycket nöjda med denna, den ger ett bra resultat och man kör bra utan problem.


Budget: MTD Minirider 60 SDE

Denna variant är ett mycket bra alternativ för de som gärna vill ha en åkgräsklippare, men som känner att man inte vill lägga flera, flera tusen på en maskin.

Det vi gillar med denna är att den är precis som namnet lyder; ett mini-åk. Alltså mycket liten och nätt, vilket gör att den känns extra smidig i små områden. På grund av den mindre storleken passar den betydligt bättre på mindre tomter och i trädgårdar med en del hinder.

Jag menar, med en klippbredd på 60 cm får man köra rätt många vändor på stora arealer för att det ska hända något, men å andra sidan är det ypperligt för lite krångligare ytor. Vändradien på 46 cm passar därtill!

Just för att den är så liten kan man knappt använda den till några andra tunga användningsområden, så är man ute efter något sånt kommer denna inte hålla.

Men, motorn är inte alldeles för svag och ändå ganska effektiv. Praktiskt är också att den inte tar upp hela garaget vid förvaring. När man kör denna sitter man bekvämt där man ska.

Smidig ändring av hastighet tack vare den praktiska pedalen som följsamt lyssnar på vad man säger. För ett cirkapris på 13.500 kronor tycker vi absolut att den gör ett bra jobb som en åkgräsklippare. Men tyvärr inte så mycket mer än gräsklippare.


Special: Stiga Titan 740 DCR

Här har vi vår specialare, nämligen Stiga Titan 740 DCR! Denna variant är utrustad med hytt för en optimal arbetsmiljö. Och ja, denna är tillgänglig till er som verkligen arbetar med era åkgräsklippare och spenderar många timmar sittandes i dem.

Det vi tyckte var extra bra med denna är den effektiva avvibreringen och den välgjorda ljuddämpningen som gör att man kan slappna av och njuta utan skak och dån! Sätena är mycket sköna, och instrumentbrädan är lätt att använda och kontrollera inifrån hytten.

Att sitta en heldag i denna hytt är inte ett problem, och det märks att de tänkt på de små detaljerna; det finns uppvärmning för kalla dagar och nätter, och luftkonditionering för soliga timmar.

Arbetsmässigt är den stark och lätt att använda tack vare fyrhjulsdrift och att varje hjul drivs individuellt i extra tuffa underlag.

Vad ska man egentligen säga om denna!? Den vida klippbredden gör att arbetet går snabbt, och man kan enkelt variera klipphöjden ner till 5 cm. Det är en fantastisk maskin som gör arbetsdagarna till en härligare stund!

Dock är det kanske inte varje dag man införskaffar sig en maskin på cirkapriset 340.000 kronor, men man kan ju inte annat än att säga att för den där behovet finns så är denna värd det!

Våra utmanare

Stiga Rider Villa 12 (exklusive klippaggregat)

Ännu en variant från märket Stiga, men denna heter Rider Villa 12. Just den här åkgräsklipparen har en manuell växellåda som växlas mekaniskt med fem växlar, samt en back.

Maxhastigheten på 9km/h gör att den går rätt snabbt, men å andra sidan kan de manuella växlarna krångla till körningen lite. Dock inget som är överdrivet problematiskt! Vi gillar att samtliga reglage på denna är lättåtkomliga.

Något man som förare uppskattar extra mycket är att både ratt och sits går att justera för att man ska sitta så bekvämt som möjligt. Och bekvämt sitter man, men framförallt får man en riktigt bra överblick över sitt arbete.

Ett litet minus är att bränsletanken bara rymmer 4L, så tanka kan man behöva göra lite oftare än vanligt. Gällande klippningen så blir resultatet bra och jämnt, eller ja om man klipper på mark som är jämn.

Är marken ojämn blir klippningen därefter, så att säga. Uppförsbackar är nog inte dess favoritsyssla heller, och den har en tendens att glida i backe! Den är inte heller det starkaste strået i stacken när det gäller kantklippning.

Vi vill ge ett plus åt att den har inbyggd bioklippningsfunktion som gör att man kan återanvända det klippta gräset! För cirkapriset på 22.000 kronor kan man förvänta sig en förbättring på smådetaljer, men överlag presterar den bra.


Toro TimeCutter ZS4200T

Denna åkgräsklippare tillhör det betydligt högre prissegmentet, som fick oss att reagera lite. För ett cirkapris på 50.000 kronor förväntar man sig en hejdundrande maskin, och absolut är den bra men kanske inte så bra.

Däremot tycker vi att de har gjort ett mycket bra jobb när det gäller funktioner och de olika drivlägena. Man kan välja mellan tre olika lägen; klipp, bogsering, och trimning. Praktiskt att man kan variera så enkelt!

Klippbredden är generös med sina 107 cm. Dock tycker vi att den inte klipper lika kort som andra varianter i testet, så där sjunker betyget en del. Gällande körkänslan tycker vi att den känns bra och att den har mycket kraft.

Den är optimal att använda på stora tomter tack vare styrkan och den vida klippbredden. Något som tyvärr gjorde oss lite upprörda var att den ibland gled när man bromsade, vilket inte känns sådär väldigt säkert.

Vi upplevde också att den lät ganska högt, så hörselkåpor är ett måste med denna! Sen tycker vi också att reglagen har lite konstiga placeringar som gör dem svåra att komma åt.

Kort och gott är det en rejäl åkgräsklippare som funkar väldigt bra på stora ytor, men för ett så saftigt pris finns det en hel del små detaljer som skulle kunna fixas!


McCulloch M125-85F

Denna gräsklippare kommer från märket McCulloch. Vi tycker att klippningen med denna ger ett fint resultat som går snabbt och relativt smidigt. Tre växlar för körning framåt och en back gör att man kan variera farten, men faktiskt tyckte vi att backen var lite väl hastig.

Vi vill ändå ge en tumme upp för att den har inbyggd bioklippning, som gör att du kan välja att förvandla det klippta gräset till näringsrikt finfördelat gräs åt jorden.

Det är också smidigt med elstartfunktion och nyckel som gör det lätt att sätta igång den. Klippbredden på 85 cm är bra, och klipphöjden på 2,5-7 cm får godkänt!

Slutligen vill vi bara poängtera att vissa reglage är lite konstigt placerade, vilket gör att man ibland råkar komma åt dem när man ska kliva av maskinen. Inte särskilt praktiskt.

Kort och gott en bra åkgräsklippare med tydligare manualer och lätt montering. Det finns saker att förbättra, men den är ju absolut trevlig att köra med!

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals