Barnens trädgård – Designa en fin och säker trädgård för hela familjen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Odla.nu 

Kanske är du en sådan som älskar trädgårdsarbete, att plantera blommor och odla allt från jordgubbar och potatis till rabarber och hallon – eller också så är det inte alls din grej.

Bor man i hus så tillkommer ändå en trädgård och det faller sig ändå naturligt att sköta om den, och säkerligen har dina barn velat hjälpa till ibland.

Men för att undvika att en hel påse fröer töms ut på exakt samma ställe, eller att man blir oense över vad som faktiskt ska finnas i trädgården, så kan man ge barnen en egen hörna där de kan odla precis vad de vill.

Det är både pedagogiskt att lära sig odla, och roligt att se allting växa upp ur jorden – eller under jorden. Sedan finns ju så mycket annat i en trädgård som ska passa yngre familjemedlemmar. Trädgårdens utseende ska förstås även tilltala barnen, men hur får man den att göra det?

Med en lite vildvuxen och spännande trädgård där det finns många spännande gömställen, eller kanske precis det motsatta – en öppen trädgård utan massa buskar och träd i vägen, där det finns plats att leka och springa?

Ska man bygga en stor lekplats i trädgården, eller låta barnen roa sig med det som trädgården erbjuder – möjligheter att bygga trädkojor, ytor att spela och leka på, och perfekta gömställen när det är dags för kurragömma?

Ja, dessa saker ska vi gå igenom nu. Du kommer att få tips om hur du skapar en barnvänlig trädgård för såväl lek som mys utomhus, och även tips på hur du gör barnen delaktiga i att så och sköta blommor och grönsaker – eller vad de nu vill så.

När du har läst klart kommer du garanterat vilja ta med barnen ut med detsamma för att sätta igång med odlingen tillsammans!

En barnvänlig trädgård

Först och främst – hur skapar man en trädgård där även barnen trivs? Som uppmuntrar till lek och sätter igång fantasin, men samtidigt har ytor där man kan sitta och mysa och kanske fika en solig sommardag? Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro.

Men det gäller förstås att ta viss hänsyn till barnet eller barnens ålder; om man har väldigt små barn är det kanske inte lämpligt att ha allt för många och lättillgängliga dammar och andra dekorationer med vatten.

Höga dekorationer som man kan klättra på är inte heller att föredra om man har mindre barn – om man inte ser till att placera dem otillgängligt för barnen, förstås.

Det viktigaste är ändå variation. Om trädgården ska vara spännande för barn så bör det finnas mycket att se och göra. En avlång damm med en liten bro över uppskattas av nästan alla barn, kanske med ett litet vattenfall också?

Barnens tradgard

Vill du göra det ännu roligare så kan du även låta några fiskar – till exempel guldfiskar – flytta in. De äter dessutom såväl insekter som mygglarver, vilket är ett stort plus. Och barnen tycker förmodligen att det är väldigt roligt att mata dem!

Grönska är förstås också viktigt – desto mer, desto bättre (nästan). Om du köper ett hus med en lite vildvuxen trädgård, ta det då försiktigt när du rensar bort träd och buskar – förmodligen kommer du vilja ha kvar mer än du kanske först trodde.

Träden ger till exempel möjlighet till skugga och svalka under varma sommardagar, och det tar evigheter för ett nytt träd att växa upp. Rensa gärna lite åt gången om du har möjlighet, så att du hinner känna efter innan du plockar bort för mycket.

Ibland räcker det med att beskära det som blivit allt för vildvuxet, så kanske är det inte ens nödvändigt att plocka bort så mycket?

Om man har en stor trädgård kan det dock vara en god idé att lämna en del av tomten öppen, så att det finns plats att spela fotboll och kubb – eller vad man nu vill göra. En öppen yta för lek och spel, helt enkelt.

När det kommer till underlaget så är förstås gräs att föredra för små barnfötter. Idag vill man ofta lägga asfalt och grus på stora delar av tomten, men för en barnvänlig trädgård krävs förstås så mycket gräs som möjligt.

När det gäller blommor och växter så bör man tänka på att en del är giftiga, och alltså inte lämpliga för barn. Med andra ord; kolla upp det innan du väljer vad som ska planteras.

Sedan är det förstås viktigt att det finns mycket att göra. Gungor, rutschkana, klätterställning, sandlåda, kojor – ja, det finns oändligt med möjligheter här.

Självklart bör man utgå från vad barnen gillar, och gärna se till att det finns några olika alternativ. Om man vill att lekplatsen, eller lekplatserna, ska smälta in och mer se ut som dekoration så går det också.

En gammal eka kan fixas till och bli en snygg sandlåda, en klassisk trädgunga kan vara ett alternativ till en gungställning, en lekstuga kan man bygga precis som man vill – kanske som en miniatyr av det stora huset eller som ett gammaldags hus.

Låt barnen hjälpa till i trädgården

Det finns många fördelar med att odla själv, och även att engagera barnen i det. Det du odlar blir såväl giftfritt som närodlat, barnen lär sig någonting som är användbart och roligt – och pedagogiskt. Dessutom får de känna sig delaktiga.

Extra roligt blir det för barnen om de får en egen plätt där de kan påta, gräva, och så fröer. Låt barnen välja bland det du ska så, eller ta med dem till butiken och låt dem välja där.

Rädisor, plocksallad, och sommarmorötter är exempel på grönsaker som är enkla att odla och är dessutom snabbväxande. Ett plus är förstås att de går att äta!

Det är förstås en stor fördel att välja en plätt i närheten av där man själv ska så, då är man hela tiden i närheten och kan hjälpa till när det behövs, men när barnen vill testa själva så kan man så sitt eget – samtidigt som man har lite koll.

Barnens tradgard

Kanske kan barnen testa att så i olika mönster – ett hjärta eller en smiley till exempel. När fröna är sådda kan man även göra små skyltar där man skriver vad man har sått, plasta gärna in skyltarna (eller sätt en plastpåse över) så att de inte blir förstörda vid regn. Man kan även använda fröpåsarna när de är tomma.

Berätta för barnen hur odling fungerar och vad som kan hända – att djur kan trampa på plantorna eller smaka på dem, om sniglar och diverse risker. Om något tråkigt händer med plantorna så är det bra om barnen åtminstone är förberedda och införstådda med vad som kan hända.

Inspiration och verktyg

Vi ska börja med att nämna att man egentligen inte behöver köpa någonting annat än det man själv använder när man odlar. Jord, spade, fröer, och så vidare räcker förstås och går utmärkt att använda även för barnen.

Men om man vill ge lite extra inspiration eller göra det ännu roligare för små trädgårdsmästare så finns det en del prylar som kan vara roliga att ha.

Det finns till exempel en del böcker för barn om just trädgård och odling. En sådan är kanske en bra start, eller en kul present senare när intresset för odling har uppstått. Med hjälp av en bok kan barnen få tips på vad de vill odla, lära sig mer om växterna, och hur man tar hand om dem.

Böcker passar dock bäst för lite äldre barn, förstås. För mindre barn finns till exempel bilderböcker där man tillsammans kan kolla på bilder och prata om olika blommor och växter.

Sedan finns det även trädgårdsverktyg för barn, i mindre storlek och i roliga färger. Tänk på att välja verktyg i bättre kvalitet, så att de håller ett tag. Annars kan det hända att en spade går sönder, vilket kan göra barn – framför allt mindre barn – väldigt ledsna.

Även om det går att köpa en ny så vill man kanske helst ha den man har haft hela tiden. Trädgårdshandskar kan också vara en bra idé, och där finns också många med fina mönster i barnstorlek.

Sammanfattning

När det gäller att skapa en barnvänlig trädgård så bör man förstås främst tänka på säkerhet. Har man mindre barn bör man undvika djupa dammar och mycket dekorationer med vatten, eller placera dem där de inte är tillgängliga för barnet eller barnen.

Man bör även tänka på att en del växter kan vara giftiga, och dessa bör man såklart inte välja om man har barn – åtminstone inte om man har yngre barn.

I övrigt handlar det mest om variation; skapa en intressant trädgård med såväl lummiga och spännande delar, som öppna ytor där man kan spela och leka. Sedan bör det såklart finnas gungor, rutschkana, klätterställning, lekstuga, eller sandlåda – eller allting!

Och här kan man välja sådant som smälter in i trädgården och ser ut som dekorationer, om man vill det. En gammal eka kan man till exempel göra om till en snygg sandlåda, man kan välja en trädgunga istället för en gungställning, och bygga en snygg lekstuga – till exempel.

Sedan vill barnen förstås gärna hjälpa till i trädgården. Självklart kan man låta dem hjälpa till med det man själv gör, men ännu roligare blir det om de får en egen plätt där de kan gräva och så det de själva vill.

Morötter, ringblommor, smultron, och rädisor är exempel på sådant som barn kan få testa att odla själva – eller med hjälp av mamma och pappa. Lycka till!

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals