Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
I det här testet ska vi redovisa vilka som är de bästa planteringsjordarna för tomater, potatis och gräsmattor. Du får lära dig allt om vilka fördelar jordarna har, i sina respektive kategorier.
Jord består av olika sammansättningar av näringsämnen. Olika grödor har olika behov för att kunna optimera sin tillväxt och vilka dessa är får du lära dig här i köpguiden.
Vi hoppas att du när du har läst klart texten, kan fatta ett bra beslut om vilken jord som passar dig bäst. Det finns många olika jordar på marknaden, men testerna visar att näringshalterna varierar väldigt mycket. Av den anledningen är det väldigt bra om du är påläst innan du gör ditt köp.
När det gäller bästa jorden för tomater, föll vårt val på Weibulls planteringsjord med naturgödsel. Den bästa jorden för potatis är en planteringsjord från Hammenhögs. För dig som ska anlägga en gräsmatta, rekommenderar vi Weibulls Återvunnen Jord 40l.
Bästa Jorden för Tomater: Weibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav 40l
För dig som vill ha en näringsrik och lyxig jord där tomater och mer krävande växter ska trivas och frodas, är den naturgödslade planteringsjorden från Weibulls perfekt.
Den är dessutom kravmärkt. Det enda vi önskade var att den hade funnits i lite mindre påsar, så att den som har mindre balkonglådor eller vill odla i kruka hemma kunde få en mer praktiskt påsstorlek att beställa hem.
Fördelar
Nackdelar
Bästa Jorden för Potatis: Hammenhög Planteringsjord 40l
Hammenhög är en svensk planteringsjord och den här jorden är lite magrare än många andra trädgårdsjordar på marknaden. Det gör den perfekt för potatis, som inte vill ha för tung och kompakt jord med för mycket fosfater i. Den här jorden ger potatis med liten blast och stora knölar.
Fördelar
Nackdelar
Bästa Jorden för Gräsmattan: Weibulls Återvunnen Jord 40l
Här har vi en väldigt spännande jord från Weibulls, som är en sammansättning av barkmull, fibermull och trädgårdskompost. Jorden innehåller även mineraler och naturgödsel. Jorden passar utmärkt för gräsmattan, men även att odla tomater i. Får du jord över kan du med fördel använda den som jordförbättrare i dina planteringar.
Fördelar
Nackdelar
Bra jord ger en riklig skörd
Bra jord är grunden för all plantering. Jord i marken innehåller mineraler och avlagringar precis under ytan. Det är den här delen av jorden som vi kallar för matjord. Daggmaskar, markdjur och mikroorganismer bryter ner organiskt material, som löv och kvistar i den här miljön.
Då bildas en miljö som innehåller den näring som behövs i jorden. Men för den som har trädgårdsland eller planterar i kruka behöver ny jord tillsättas, eftersom näringsämnen utarmas med skördarna. Det är bra att ha en optimal jord från allra första början, för att resultatet ska bli bra.
Beställa jord
Som tur är så går det nuförtiden att få jord hemlevererad och du behöver inte längre frakta jord själv. Priserna är dessutom generellt bättre i onlinebutik än i en fysisk butik.
Att välja rätt jord
När du ska odla grönsaker eller anlägga en gräsmatta så är viktigt att att jorden är arbetsbar. Specifika grönsaker har olika behov av näringsämnen, därför är det alltid bäst att skaffa en specialgjord för respektive odling för ett optimalt resultat. Generellt för alla typer av planteringar är dock att det är allra bästa är att satsa på jord med hög kvalitet.
Olika jordar och näringssammansättningar
Trots att olika växter har olika behov av näring, finns det ändå några gemensamma aspekter när det gäller näringen i planteringsjord för alla typer av växter. En jord får inte ha för hög fosforkoncentration.
Visserligen behöver alla plantor fosfor för att växa. Men för hög koncentration av ämnet kan bidra till att växternas upptag av andra näringsämnen försämras. Kalium behövs i riklig mängd för att odla tomater men även för andra typer av växter. God tillgång på kalcium är också viktigt.
En annan viktig faktor är jordens pH-värde. Om pH-värdet är obalanserat, kan joner bromsa upptaget av alla nödvändiga näringsämnen som plantor behöver.
Jord för tomater
För att tomater ska växa krävs en jord som innehåller mycket näring. Jorden ska vara lucker och kraftigt gödslad. Odlar du på friland ska jorden förbättras med grönsaksjord eller näringsrik kompost. Tomater går utmärkt att odla på balkongen och i pallkragar och då tillför du näringsrik grönsaksjord och även extra näring om det behövs.
Tomater behöver också mycket vatten. Odlar du mycket är det bra att ha en vattentunna i närheten, så att du har tillgång till regnvatten. Tomatplantor finns att köpa i alla möjliga storlekar och sorter. Men vill du odla fram dem själv gäller det att du börjar i tid.
Mars brukar vara en bra månad att börja odla på och då ska du förodla inomhus först. Du fyller såkrukor med den näringsrika planteringsjorden och sätter några få tomatfrön ytligt och strör över lite jord ovanpå. Ställ fram krukorna ljust i cirka 20 till 22 grader.
Mycket ljus är väldigt viktigt, annars kan tomatplantorna blir långa och rangliga. Skulle det ske i alla fall, kan du plantera om dem djupare. Då bildas nämligen nya rötter direkt från stjälken.
Jord för potatis
Potatis ska, till skillnad från tomater, ha en mer mager jord. Den ska visserligen innehålla en bra balans av näringsämnen, men den behöver inte vara så hög som för tomatplantor. Den ska också vara väldränerad och inte blir för våt.
Odlar du på friland ska du utgå från växtföljd, det vill säga inte odla potatis på samma jord år efter år. Har du flera saker som du odlar i trädgårdslandet kan du flytta runt dem år för år.
En jord för potatisodling ska inte innehålla för mycket kväve, eftersom det ger stora blad men små potatisknölar. Det går bra att gödsla med välbrunnet naturgödsel, exempelvis på våren.
När jorden är som minst 8°C är det dags att sätta potatis. Du planterar en potatis på cirka 10 centimeters djup och när blasten har kommit upp 10-15 cm så kupar du potatisen, genom att dra upp jord runt plantan. Glöm inte att vattna rikligt när du sätter potatisen i jorden.
Jord för gräsmatta
Att så gräsmatta är mer arbetskrävande än tomater och potatis och kräver en del förarbete. Jordtypen ska inte vara för lerig, och är lerig är det bra att att tillsätta sandig jord. Är jorden däremot sandig från första början ska du tillsätta torvjord. Du fräser ihop den tillsatta jorden med markens egen jord.
Ett bra PH-värde ska vara mellan 6,5-7, för att gräsmattan ska trivas bra och varken torka ut eller bli för mossig.
Innan du tillsätter jordförbättringen måste du förbereda jorden. Se till att luckra upp den, eftersom den oftast är ihoppackad och hård. Skrapa bort det övre lagret matjord och ställ den åt sidan så länge. Luckra upp jorden med en jordfräs på cirka en halv meters djup.
Tillsätt jordförbättringen och lägg tillbaka matjorden om den är bra. Tjockleken på jordlagret bör vara 20-30 cm djupt, för att ge en tålig och robust gräsmatta, som tål torka till viss del. Jorden ska vara porös och luftig och inte för tät. Använd gödsling som är naturlig, så att alla småkryp som finns i jorden och gör nytta inte skadas.
Innan du sår måste ytan vara så jämn som möjlig. Inga ojämnheter och små högar på området där du ska så alltså. Räkna med cirka 32 kg frö per 100 kvm trädgård. Blanda om fröna ordentligt så att frön med olika kvalitet är jämnt fördelade över hela gräsmattan.
Håll sedan en jämn fuktighet och låt fröna gro och etablera sig i lugn och ro. Klipp sedan gräsmattan första gången när den är 7-8 centimeter hög.
Våra favoriter
De bästa jordarna för tomater, potatis och gräsmatta har vi placerat i huvudkategorierna här nedan. Dessa är utvalda på basen av research, omdömen och tester.
Bästa Jorden för Tomater: Weibulls Planteringsjord Naturgödsel Krav 40l
Planteringsjord Naturgödslad Krav är perfekt för ekologisk odling av tomater i pallkragar, växthus och krukor. Jorden är långtidsverkande, vilket innebär att den innehåller flera olika näringsämnen som verkar i olika stadier av tillväxten. Vill du kan du också använda den som jordförbättrare för buskar och bär i trädgården.
Planteringsjord Naturgödslad Krav innehåller lagrad bark och ljus torv, som gör att jorden får en luftig struktur. Det gör att den är extra lämplig att använda i krukor och i pallkragar. Den kan läggas i direkt och behöver inte blandas med annan näring eller gödsling.
Jorden innehåller kompost som lagrats i minst två år. Det bidrar med en finare struktur på jorden, som håller fukten borta. Jorden innehåller också magnesium och en liten mängd hönsgödsel, för att näringsämnena ska hålla bra proportioner. Magnesium och kalk bidrar till ett PH-värde på 6,0 i jorden.
Jorden är tillverkad helt och hållet i Sverige av svenska råvaror, förutom kalimagnesia, som inte finns i Sverige.
- Svensktillverkad
- pH-värde 6
Fördelar
Nackdelar
Bästa Jorden för Potatis: Hammenhög Planteringsjord 40l
Hammenhögs planteringsjord är en utmärkt i jord som passar perfekt både i trädgården och i växthuset. Som potatisjord är den bra, eftersom den är välbalanserad utan att att vara för näringsrik för potatisen.
Jorden består av en balanserad blandning av torv, sand, kalk och gödsel. Den ger en stabil och prisvärd jord, som passar bra att köpa i större mängd till ett potatisland. Men den är också perfekt att användas för den som vill odla potatis i hink på balkongen.
- Siktning: Medium
- Svensktillverkad
Fördelar
Nackdelar
Bästa Jorden för Gräsmattan: Weibulls Återvunnen Jord 40l
Weibulls återvunna planteringsjord med naturgödsel är avsedd för trädgårdsland och blomrabatter. Det är en utmärkt jord att plantera gräsmatta i. Jorden ska tillsättas till markens egen jord efter att du kört med en jordfräs och fräst upp jorden ner på ca halv meters djup. Därefter fördelar du planteringsjorden på området du ska så på.
Är jorden väldigt lerig, behöver du komplettera med sand också, för att balansen ska bli bra. Är jorden och andra sidan redan torr och sandig, räcker det med den här planteringsjorden i riklig mängd. Det är naturligtvis ett stort plus att den är kravmärkt.
Märket Weibulls har en mycket lång historia och och sträcker sig tillbaka ända till 1860, när skåningen med Walfrid Weibulls återvänder till Sverige efter några år till sjöss.
Han blir en framgångsrik växtodlare och börjar så småningom dela med sig av sina kunskaper till granngårdarna. På så vis föds verksamheten Weibulls, som än idag är en av Sveriges största varumärken när det gäller tillbehör för trädgårdsodling.
- KRAV-märkt
- 40 Liter
Fördelar
Nackdelar
Våra utmanare
Bland våra utmanare har vi samlat några jordar till som kan kompletteras och i vissa fall ersätta jordarna som är bäst för tomat, potatis och gräsmatta. Gemensamt för dem är att dessa också håller hög kvalitet.
Weibulls Så/Kaktusjord 8l Krav
Vill du så tomater från frön är det här en perfekt jord att använda. Den är tillverkad av naturliga råvaror och är även kravmärkt och därmed godkänd för ekologisk odling. Jorden är populär bland yrkesodlare.
Jord för frösådd har lägre näringsinnehåll än blomjord. Det är de känsliga rötterna som behöver en lagom halt näring. För hög näringshalt bränner helt enkelt sönder rötterna. Den finsiktade jorden gör också att jorden kan ta till sig fukten från jorden bättre.
Fördelar
Nackdelar
Emmaljunga Så- & Kaktusjord 8 liter
Om du vill ha en billigare variant av såjord för tomatfrön är Emmaljungas såjord väl avvägd vad beträffar pH-värde och gödsel.
Den ger en optimal miljö för att fröna ska kunna rota sig och tar hand om de känsliga rötterna på ett skonsamt sätt. Notera att den här jorden inte är ekologisk och därav också det billiga priset.
Fördelar
Nackdelar
Weibulls Grönsaksjord 40l
Notera att det här inte är samma produkt som favoritjorden för tomater. Den har många likheter, men innehåller bland annat ingen lera. Weibulls Grönsaksjord är perfekt för dig som vill plantera tomatplantor och andra grönsaker i kruka, växthus eller pallkragar.
Det är en ekologisk jord som är rik på kisel och har även gödslats med kravmärkt hönsgödsel. Det är en populär jordblandning hos yrkesodlare som också innehåller järn, magnesium och kalcium.
Jorden är kompakt, vilket passar tomater bra som ska ha mycket vatten. Men använder du den till krukodling måste du vara uppmärksam på att du inte blöter ner den för mycket.