Bästa sekatören 2024 – Snygga snitt på träd och buskar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bra redskap underlättar alltid trädgårdsarbete. Förutom sådant som krattor, skottkärror, och spadar, så kan man nog säga att en sekatör är ett oumbärligt redskap att ha i trädgården. Det gör helt enkelt finputsning och klipparbete roligare, snabbare, och resultatet blir bättre.

En sekatör behövs i trädgården för att snabbt putsa och beskära buskar och träd, ta bort döda grenar, och klippa blommor i rabatten. Den som har trädgårdsland eller en kolonilott behöver en bra sekatör. En bra sekatör klarar en gren som är upp till två och en halv centimeter.

För kraftigare grenar än så är det bättre att använda sig av en ordentlig grensax för att undvika skador i handen eller att sekatören går sönder. Att välja rätt typ av sekatör har många fördelar. Genom att köpa kvalitet från början sparar man i längden pengar.

Premiumvinnaren i den här köpguiden heter Gardena Sekatör Premium BP 50. Mellanvinnaren heter Fiskars Sekatör P26 Singlestep.

En riktigt bra budgetprodukt har vi åt er också: Grouw Sekatör med Bygel heter den. Vår specialare idag blev Felco Sekatör 6.

Premium: Gardena Sekatör Premium BP 50

En sådan elegant och funktionell mothållssekatör har vi sällan stött på. Det här är rena rama proffsredskapet, men är också perfekt för er som vill ha ergonomiska och skonsamma redskap att jobba med i trädgården och som inte vill ha ont i händer och handleder efter en stunds jobb.

Vare sig man har en blomsterträdgård eller en äppelodling är det här en sekatör som klarar av de flesta jobb. Bladen är framtagna med speciell teknik och med särdeles god slipning, så att den klarar det allra mesta.

Fördelar

  • Bekväm att jobba med
  • Med stor skärpa på bladen

Nackdelar

  • Alla affärer har inte extrabladet i sitt sortiment

Mellan: Fiskars Sekatör P26 Singlestep

Vår mellanklassvinnare är en produkt med mycket hög kvalitet från finska företaget Fiskars. Här får man verkligen mycket för pengarna och redskap som håller många år framöver. Man ska inte låta sig luras av den lätta vikten och att den inte är tillverkad i metall hela vägen.

Det här är kvalitet från början till slut och Fiskars lägger otroligt mycket resurser på materialutveckling. En perfekt sekatör som passar många typer av trädgårdsarbeten.

Fördelar

  • Ergonomisk
  • Skönt gummi och plastmaterial att hålla i

Nackdelar

  • Den kan kännas liten i storlek för en del

Budget: Grouw Sekatör med Bygel

Den bygelförsedda sekatören är ett jättebra verktyg för alla som vill ha något litet och enkelt att använda i trädgården.

För er som har mycket växter, kanske en kryddträdgård på balkongen eller en mindre trädgård i anslutning till boendet, är den här helt enkelt perfekt. Så ska vi inte glömma att det är ett jättesnyggt designföremål också.

Fördelar

  • Motgrepp som skyddar mot taggar
  • Välslipad

Nackdelar

  • Klarar endast mindre  snitt och klipp

Special: Felco Sekatör 6

En exklusiv sekatör som är en modell i kompaktformat som samtidigt är väldigt ergonomisk. Låset hanterar man enkelt med ett enhandsgrepp. Handtaget har också en antiglidbeläggning, vilket gör att den sitter stadigt i handen.

Fördelar

  • Inbyggd stötdämpare
  • Ergonomisk
  • Passar för mindre händer

Nackdelar

  • Dyr

Köpguide

Sekatörer utsätts för smuts och fukt när man använder den. Samtidigt är det viktigt att grenar klipps med ett rent och skarpt snitt för att ympningen ska bli korrekt och effektiv och inte skada växten.

När man klipper av en gren skapas ett sår på växten, precis som det gör på en människa. Det är viktigt att hålla snittet rent för att undvika infektioner, skador, och sjukdomar på träden.

Genom att snittet är rent blir det också möjligt att få snittet att läka ihop ordentligt. Det är därför viktigt att sekatören är vass och i bra form i övrigt.

Priset för en bra sekatör varierar från cirka 20 kronor till närmare en tusenlapp för de allra dyraste modellerna. Det finns många olika märken, men de vanligaste modellerna är Falco, Gardena, eller Fiskars.

Att välja sekatör efter behov

I det här testet har vi tittat på “vanliga” sekatörer. Det finns mer avancerade modeller, såsom batteridrivna eller eldrivna varianter, men de är alltså inte med här. Det som spelat störst roll i bedömningen är givetvis skärpa och övrig kvalitet.

Det viktigaste är att bestämma vad man ska ha sekatören till. Behöver man ofta klippa nära stammar på träd och buskar är det bäst att använda en sekatör med sidoskär.

För den som mest klipper torra eller väldigt tunna grenar är det bäst att ha en mothållssekatör. Låt oss förklara lite mer vad det innebär.

Sidoskärssekatör

Sidoskärssekatören är den allra vanligaste. Den fungerar precis så som en sax, det vill säga att skärbladen passerar varandra. På så sätt skapas ett rent och fint snitt.

Med den här kan man klippa väldigt nära stammen på växten eller trädet. Sidoskärssekatören är mest lämpad för att beskära levande och färska grenar. Det är också den här modellen som är lämpligast att använda som en allroundsekatör.

Den egna muskelstyrkan är också bra att ta hänsyn till när man ska välja storlek och typ av sekatör. Att beskära ett fruktträd betyder ofta att man ska göra flera hundra klipp och man blir verkligen trött i handled och hand.

Det finns modeller som ger lägre belastning för handleden. Det är också bra att lära sig lite teknik om hur man kan kapa tjockare grenar i flera klipp, så att det inte ska bli så tungt för handen att jobba.

Mothållssekatör

På en mothållssekatör är det nedersta bladet vinklat och fungerar som ett mothåll för det blad som det andra skärbladet klipper mot. Det här är bra att arbeta med när man ska klippa av torra eller tunna grenar.

Sekatören är ett väldigt vasst verktyg och man ska hantera en sekatör med försiktighet. Snubblar man med en sekatör i handen kan man verkligen göra sig illa.

Sekatörer är numera i de allra flesta fall utrustade med låsanordning och dessa bör fungera smidigt och gå snabbt att låsa sekatören med. Det är viktigt att man låser sekatören mellan klippningarna när man ska förflytta dig.

En billigare sekatör fungerar utmärkt om man beskär blommor några gånger per år. Ett grundläggande rostskydd och en enkel och smidig låsmekanism är ett plus.

Beskär man någon gång i veckan under högsäsong, så behöver man en rejält vass sekatör med ett pålitligt rostskydd. För att inte bli trött i handen så är naturgummi också viktigt.

För trädgårdsentusiasten som beskär fruktträd varje säsong, beskär större rosenbuskar, och kanske klipper hundratals grenar är det viktigt med vassa skärblad som inte blir slöa snabbt och också har en avancerad och högkvalitativ ergonomi.

Våra favoriter

Premium: Gardena Sekatör Premium BP 50

Premiumsekatören från Garden är ett riktigt proffsverktyg som är lämpligt för alla typer av kapningar och klippningar. Det är en allroundsekatör som man kan använda till att ympa grenar, likväl som stjälkar.

Det här är ett perfekt verktyg för den som behöver ett rejält redskap i trädgårdsarbetet. Ergonomin är genomtänkt och det här är ett mycket bekvämt redskap att jobba med.

Det övre skäret är gjort i precisionsslipat rostfritt stål som håller skärpan och inte behöver slipas. Bottenskäret är smidigt och kan också det slipas med jämna mellanrum för maximal precision och skärpa.

Skären är även utbytbara. Man kan ha två olika grepp på sekatören, vilket gör den lätt att använda, vare sig man ska göra mindre klipp eller grövre kapningar. Sekatören är också utrustad med savspår.

Den har en säker upplåsning som man kan göra i ett enhandsgrepp, vilket är perfekt när man jobbar i trädgården med sekatören och ska förflytta sig. Sekatören klarar grenar med en diameter på upp till 22 mm.

Fördelar

  • Bekväm att jobba med
  • Med stor skärpa på bladen

Nackdelar

  • Alla affärer har inte extrabladet i sitt sortiment

Mellan: Fiskars Sekatör P26 Singlestep

Företaget Fiskars från Finland gör olika typer av trädgårdsredskap och har även tillverkat saxar, så länge de flesta kan minnas. Kvalitet, ergonomi, och absolut högteknologisk industridesign är deras honnörsord.

När man köper en produkt från dem, så vet man att man får kvalitet och att produkterna håller. Det är värt mycket att betala för. Den här sidoskärssekatören är lämplig att klippa färska grenar och kvistar med.

Det klippande skäret har en speciell beläggning som gör att friktionen minskas och snittet kan göras snabbare och blir därmed bli finare. Som alla Fiskars redskap har även det här är ett stadigt handtag som ger ett bra grepp för användaren.

Det finns också ett hål i änden av handtaget så att man kan hänga ett handledsband på den, om man så vill. Klippningskapaciteten är 22 mm.

Fördelar

  • Ergonomisk
  • Skönt gummi och plastmaterial att hålla i

Nackdelar

  • Den kan kännas liten i storlek för en del

Budget: Grouw Sekatör med Bygel

En underbar liten sekatör från Grouw som passar perfekt för den med balkongodlingar eller lite mindre trädgård vid ett radhus eller liknande. Den snygga retrodesignen är definitivt något för den designintresserade.

De svängda skalmarna kan låsas och det gör den här lika säker och trygg att använda som ett proffsredskap. Den har också ett motgrepp som ger skydd mot vassa taggar när man klipper rosenbuskar exempelvis.

Det här är inte en produkt för den professionella trädgårdsmästaren eller den som använder sin sekatör flera gånger i veckan. Den är dock perfekt för dem som har lite mindre krav och vill ha någonting som är snyggt, lätt, och smidigt att använda.

Fördelar

  • Motgrepp som skyddar mot taggar
  • Välslipad

Nackdelar

  • Klarar endast mindre  snitt och klipp

Special: Felco Sekatör 6

Som med så mycket annat är det enkelheten som är det mest geniala och som oftast också kostar mest. Den här sekatören är en ergonomisk modell i kompaktformat som passar speciellt bra för lite mindre händer.

Den har ändå en grenklippnings-kapacitet på 20 mm. Den är tillverkad i rostfritt stål och med en antiglidbeläggning på handtaget som gör att den är otroligt greppvänlig och skön att hålla i.

Den har en gummistötdämpare som gör den skön att klippa med utan plötsliga stötar eller ryck. Sekatören har ett utmärkt lås som man kan slå igen med ett enhandsgrepp, snabbt och enkelt.

Det här är en sekatör som många trädgårdsmästare föredrar, tack vare den höga kvaliteten och att man sällan behöver lägga ner tid och pengar på att slipa den.

Fördelar

  • Inbyggd stötdämpare
  • Ergonomisk
  • Passar för mindre händer

Nackdelar

  • Dyr

Våra utmanare

Wolf-Garten Sekatör Proffs RR 5000

Proffssekatören från Wolf-Garten är en sekatör med sidoskärsfunktion. Den klarar hela 25 mm tjocka grenar och har klibbfria skär som också kan bytas ut när det är dags för det.

Den har en integrerad fjädring som gör klippningen skön och bekväm utan stötar och smällar för handleden. Att det är en riktig kvalitetsprodukt märks inte minst på att den har 10 års garanti.

Fördelar

  • Ergonomisk
  • Utbytbara delar

Nackdelar

  • Stor i storleken och kan inte användas av alla

Verto Sekatör 185 mm

Från den ena ytterligheten till den andra har vi här en minisekatör som klarar stjälkar och små grenar på 70-10 mm. Dock är skärbladen av hög kvalitet med sin teflonbeläggning och har mycket lång livslängd.

Den är utrustad med allt som en bra sekatör ska ha, inte minst ett praktiskt säkerhetslås. Handtaget har en antiglidyta som gör att sekatören sitter säkert och tryggt i handen.

Fördelar

  • Liten
  • Teflonyta gör bladen hållbara

Nackdelar

  • Plasthandtagen ger en lågkvalititiv känsla

Serva Sekatör 208 mm Sidoskär

Här har vi en sidoskärssekatör som är ergonomisk, kräver mindre kraft, och är lämplig för personer med artros eller olika ledsjukdomar. Bladen är tillverkade av härdat stål och har en klippkapacitet på 12 mm.

Det här är alltså ingen sekatör att klippa äppelträd eller stora rosenbuskar med, men som fungerar alldeles utmärkt för blomsterrabatter i den lilla trädgården.

Fördelar

  • Blad av härdat stål
  • Mycket bekväm och lätt att jobba med
  • Låses enkelt med ett tumgrepp

Nackdelar

  • Lättviktig och kan trilla ur handen

ARS Sekatör VS-7XZ

När den här omnämns i tester och recensioner så är det idel och lovord, såsom “bäst”, “världsklass”, och så vidare. Snabblås öppnas genom att man helt enkelt trycker ihop handtaget och den är också väldigt lätt att låsa. Ett stort plus också för att den här sekatören finns i flera storlekar.

Den är tillverkad i Japan och är ett omtyckt proffsredskap. Fjädringen gör att den är väldigt skön att klippa med och man får inga stötar eller smällar när man jobbar med den. Den passar vänsterhänta exakt lika bra som högerhänta.

Fördelar

  • Bekväm
  • Mycket hög kvalitet

Nackdelar

  • Dyr

Green IT Sekatör med Böjt Skär

Teflonbelagt, rostfritt stål blir extremt vasst och dessutom hållbart. Den här blir inte slö i första taget och kan användas flera säsonger innan man behöver vässa den. Den har en avtäckningsyta som gör att inget skräp fastnar och snitten blir därför friska och fräscha.

Handtaget är försett med ett speciellt grepp för komfort och ergonomi. Den är väldigt billig också, så det här är en perfekt sekatör för exempelvis nybörjaren som vill ha kvalitet, men inte vill lägga ner extremt mycket pengar på sitt inköp.

Fördelar

  • Billig
  • Ergonomisk

Nackdelar

  • Svårt att hitta nackdelar på den här prisvärda produkten

Fiskars Sekatör med Sidoskär Saffron

Men kolla in den här urgulliga sekatören från Fiskars som klarar en massa arbete i den lite mindre trädgården. Den har en snittyta på 20 mm i diameter, vilket ändå får anses som mycket för en så här liten sekatör.

Bladen är i högkvalitativt kolstål, så man behöver verkligen inte bekymra sig för att det skulle vara dålig kvalitet på bladen.

Den är lätt att rengöra tack vare non-stick-beläggningen och det gör också snitten rena och hygieniska, vilket säkerställer friska buskar och blommor.

Fördelar

  • Ett designföremål
  • Är ekonomisk
  • Tillverkad med blad av kolstål

Nackdelar

  • Liten, så kan vara obekväm för stora händer

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals