Bästa lövblåsen 2024 – Städat i trädgården på nolltid

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hålla uteplatsen eller trädgården fri från löv är ett idogt arbete. Kratta och borsta tar tid och har man pysslat med det i några år, så brukar man tröttna på det i något skede.

Då kanske det är dags att investera i en lövblås? Med en sådan blåser du snabbt och lätt bort löv och skräp och kan spara rygg och axlar eftersom du slipper kratta.

Vi har därför sammanställt detta test av de populäraste lövblåsarna på marknaden som konsumenterna älskar. Vi har utsett tre stycken vinnare i tre olika priskategorier och så har vi en specialare och några utmanare.

Makita Luftblås EB5300TH blev premiumvinnaren, och inte långt efter kom Dewalt Luftblås DCM572N XR FlexVolt som vinnare i mellanprisklassen.

Vi har en billigare lövblås med Einhell GE-LB 36 LI E Sladdlös Lövblås i budgetkategorin och vår specialare heter Husqvarna 320iB Komplett Batterilövblås.

Premium: Makita Luftblås EB5300TH

Lövblåsen från Makita är en bensindriven och kraftfull lövblås med separat bränsletank. Du slår på den i tre lätta steg och därefter placerar du den enkelt upp på ryggen som en ryggsäck och är redo att börja jobba.

Handtaget är ergonomiskt och lätt att hålla. Du styr också kraften på luftströmmen steglöst via handtaget medan du jobbar, vilket gör jobbet enklare.

Med i köpet får du två munstycken och två förlängningsrör av olika längd. Det gör att luftblåsen blir så ergonomisk som möjligt och passar personer av olika längd utan problem.

Ryggplattan på höftbältet gör att låsen sitter stadigt på ryggen och du fördelar tyngden mellan axlar och höfter. Det sliter betydligt mindre på ryggen än om den bara skulle hänga i axelremmarna.


Mellan: Dewalt Luftblås DCM572N XR FlexVolt

För dig som är intresserad av eldriven teknik har Dewalt tagit fram en batteridriven lövblås med kolborstfri motor. Den har extremt hög kapacitet och du får väldigt mycket för pengarna.

Det du måste kompromissa med när det gäller batteridrivet i jämförelse med bensindrivet är drifttiden. Ett batteri som är fulladdat räcker här i ca 15 minuter.

Det du kan göra är naturligtvis att  införskaffa ett till batteri och på så vis förlänga drifttiden eftersom du kan ladda det ena medan du kör med det andra batteriet.


Budget: Einhell GE-LB 36 LI E Sladdlös Lövblås

Einhells lövblås är en billig, enkel, men mycket bra lövblås för dig som inte har väldigt höga krav, utan behöver något att blåsa löv och skräp med på tomten några gånger per år.

Den är batteridriven och lätt i vikt, så du håller den bekvämt med hjälp av axelbandet och det ergonomiska handtaget.


Special: Husqvarna 320iB Komplett Batterilövblås

Vill du ha utrustning av hög svensk kvalitet kan vi varmt rekommendera en Husqvarna. Trots den låga vikten och det smidiga formatet har den en hög kapacitet och klarar svårblåsta och skräpiga områden.

Men en av de stora fördelarna med den är definitivt att den har så väldigt låg ljudnivå och låter inte mer än högst 80 decibel.

Köpguide

Vem behöver en lövblås?

En lövblås är något för den som tröttnat på att kratta löv på tomten. Det tar en hel del tid om du har mycket lövträd och buskar. Då är det oerhört skönt att kunna blåsa ihop allt och slänga det i komposten sedan.

Behöver man tänka på någonting speciellt när man köper en lövblåsare?

Precis som med andra trädgårdsmaskiner är ergonomin något som är viktigt när man jobbar med dem. Lövblåsare brukar antingen vara ryggburna eller så håller man dem framför sig när man använder den.

Det är alltså viktigt att du tänker över hur mycket du klarar av att bära på, samtidigt som du ska jobba med den. Lövblåsare kan låta en del, även de batteridrivna.

Det kan vara värt att använda ett par hörselkåpor. Luftströmmen som kommer kan också blåsa upp skräp i ansikte och ögon, så ett par skyddsglasögon är bra att ha.

Vad finns det för olika modeller av lövblåsare?

På marknaden idag finns det flera typer av lövblåsare. Du kan köpa lövblåsar som är antingen bensindrivna, batteridrivna, eller som drivs med nätkabel.

Lövblåsare med nätkabel

Fördelen med de nätanslutna är att de bara är att plugga in och du behöver inte tänka på att ha fyllt på bensin eller ha batterierna laddade.

Med sladd måste dock tomten vara av en sådan storlek att du kommer åt överallt med förlängningskabeln. Du ska inte heller ha för mycket buskar, träd, och planteringar att blåsa löv mellan eftersom det blir trassligt att hålla reda på sladden.

Batteridriven lövblåsare

Om du inte vill trassla med en sladd efter dig när du jobbar på tomten, men inte heller vill ha bensinångor att andas in kan du alltid skaffa dig en lövblås med batteri.

Köper du ett batteri som klarar minst en halvtimme i drift kan du utan problem få bort löven på tomten i ett arbetspass.

Du måste dock komma upp i tillräcklig volt för att du ska få så mycket kraft i lövblåsaren att du även kan blåsa våta löv med den.

Bensindriven lövblåsare

Vill du kunna jobba fritt och mer obegränsat är ändå den bensindrivna lövblåsaren bäst. De är mycket kraftfulla. Det du måste överse med är bensinångorna och kostnaden som det blir med bensinen.

Numera är i alla fall de flesta bensindrivna lövblåsarna driftsnåla och kostar mindre än för några år sedan. Det man också ska ska komma ihåg om man skaffar sig en bensindriven lövblås är att de generellt är tyngre än andra typer av lövblåsar.

Finns det olika blåsstyrkor på blåsaren?

De enklare lövblåsarna har oftast bara ett enda läge på blåset. De mer avancerad blåsarna kan du reglera styrkan på steglöst och också låsa den där du vill ha den.

Om du har känsliga ytor som blomsterrabatter, grusgångar, och liknande kanske du vill ha en som du kan reglera blåsstyrkan på.

På vissa lövblåsar finns det också en funktion där du kan använda den som lövsug. Du kopplar då på en säck och maskinen suger därefter upp löven i säcken.

Dessa kan du sedan tömma direkt i komposten. Är lövblåsen ännu mer avancerad har den dessutom en inbyggd kompostkvarn och då får du allt finfördelat och klart för komposten.

Är det svårt att blåsa ihop löv med en lövblåsare?

Det kan faktiskt ta lite tid innan man får in den rätta tekniken och det är inte så lätt som det ser ut, när en som är van att blåsa gör det. Det är alltså inget konstigt om du inte riktigt lyckas första gången du använder din nya lövblås.

Du behöver också lära dig hur kraftfull din lövblås är. Är den inte så kraftig behöver du blåsa mer på löven och använda en speciell teknik för det.

Har du en kraftig lövblås behöver du vara försiktig så att du inte blåser bort sådant som du inte vill ha bort ur trädgården. Det är alltid enklare att blåsa löven om de är torra.

En kraftig lövblås kan också blåsa åt alla möjliga håll innan man får kontroll på den. När man väl lärt sig hantera dessa saker är en lövblås enkel att sköta!

Våra favoriter

Premium: Makita Luftblås EB5300TH

Makitas lövblås är en typ av blås som du bär på ryggen när du jobbar med den. Den är bensindriven och utrustad med en fyrtaktsmotor.

Motorn är framtagen för att vara extra tyst och den har en jämförelsevis låg bullernivå. Kom dock ihåg att det alltid är nödvändigt att använda hörselskydd när du använder lövblåsen.

Det här är en bra allroundmaskin och du kan använda den för att blåsa rent skräp med generellt och den fungerar också perfekt på vintern att använda på pudersnö.

Den separata bränsletanken är på 1,8 liter och du kör den på ren bensin. Utblåsande luftmängd ligger på 900 m³/h, så det här är en mycket kraftfull maskin.

Trots effektiviteten är den vibrationsdämpande och bekväm att jobba med under långa stunder, visar många nöjda and kundrecensioner på nätet.


Mellan: Dewalt Luftblås DCM572N XR FlexVolt

Dewalt lövblås är batteridriven och har en hög kapacitet, vilket ger dig möjlighet att hantera stora mängder löv och annat som du vill ha kontroll på.

Lövblåsen är utrustad med en hastighetskontroll och även en låsfunktion som gör att du bekvämt kan låta den köra på det tryck du valt. Med ett enkelt tryck på knappen kontrollerar du luftmängden manuellt på nytt.

Dewalt är utrustad med en kolborstfri och effektiv motor där du får 15 minuter drifttid på ett batteri. Du kan köpa till extra batterier för ökad komfort och driftstid vid behov.

Med i köpet får du en tillsats som ökar sugkraften vid svårare partier och där du behöver extra blåskraft och det ingår också ett batteri med i köpet. Notera att ingen laddare ingår utan du får köpa det separat.

Många gånger passar batterierna från trädgårdsmaskiner så det är värt att kontrollera om du redan har batterier. Har du flera Dewalt-maskiner som är batteridrivna är det mycket möjligt att du kan alternera batterier mellan apparaterna.


Budget: Einhell GE-LB 36 LI E Sladdlös Lövblås

För dig som vill ha ett praktiskt redskap att använda hemma i trädgården och du inte har behov av ett väldigt kraftfullt redskap, så fungerar den här är perfekt för ändamålet.

Den är batteridriven och har en kapacitet på 816 m3/h. Den är utrustad med ett bekvämt bärband som du lägger över axeln. Handtaget är greppvänligt och ergonomiskt.

Den har en kolborstfri motor och är lätt, vilket gör att alla familjemedlemmar kan använda den utan problem. Notera att laddare och batteri inte ingår i köpet, utan är något som du måste köpa separat.

Det här är en mycket smidig och bra lövblås som vi varmt kan rekommendera till alla villa- och radhusägare som inte behöver utföra väldigt avancerade trädgårdsarbeten, men som vill ha ett praktiskt redskap att blåsa bort löv och skräp med på höst och vår.


Special: Husqvarna 320iB Komplett Batterilövblås

Husqvarnas lövblåsare är en batteridriven och väldigt genomtänkt lövblås som gör arbetspasset enkelt och smidigt. Den är kraftfull trots sin lätta vikt och du har också en väldigt låg ljudnivå på den.

Det gör att det är lättare att arbeta och du behöver dessutom inte bekymra dig för att störa grannar, eller om du jobbar i något annat ljudkänsligt område.

Husqvarna borgar för hög kvalitet och du får en garantitid på två år här, vilket kan ses som ett kvalitetsbevis. Både batteri och laddare ingår i köpet, så med tanke på det är priset inte särskilt högt, utan väldigt prisvärt.

Våra utmanare

vidaXL Lövblås 42,7cc 900m³/h

VidaXL har tagit fram den här kraftfulla bensindrivna lövblåsen. Den kraftfulla tvåtaktsmotorn klarar mycket och den har en luftmängd på 900 m³/h. Du styr enkelt kapaciteten på handtaget med hjälp av tummen.

Vikten ligger på 6,5 kg och till det kommer bensintanken som har en kapacitet på 1,2 liter. Den är utrustad med ett ergonomiskt axelband som gör att den blir bekväm att bära, trots att den väger en del.


Greenworks Lövblås 80V GD808L

Greenworks har en liten och smidig lövblås på 80 volt med en ljudnivå på endast 60 decibel. Med ett fulladdat 2 ampere batteri får du en körtid på upp till 70 minuter!

Inklusive batteriet väger blåsen 4,3 kg, vilket gör den oerhört ergonomisk och lättanvänd. Notera att laddare och batteri inte ingår i köpet.

Du styr luftutblåsen med fingrarna när du håller om handtaget och du får därför mycket god kontroll på styrningen när du använder den.

Den är liten och smidig i formatet och lätt att förvara dra. Det här är en prisvärd lövblås som har varit mycket populär bland användarna.


Verto Lövblås 18V med 2 x 1,3 Ah Batteri

Vi har ännu en batteridriven lövblås för hemanvändaren. Här får du dessutom ett batteri med i köpet. Du kör den med ett enhandsgrepp och vikten är, hör och häpna, ca 300 g utan batterier!

Luftflödet ligger på 190 km/h, så det här är definitivt inte den kraftigaste modellen, men fungerar utmärkt för löv och småskräp hemma på gården.


Jonsered Lövblås BV 2126

Jonsereds bensindrivna lövblås är en ergonomisk och effektiv lövblås som passar för dig som har en större trädgård och som vill ha en lövblås som klarar lite mer än en genomsnittlig.

Decibelnivån ligger på cirka 100, så den har relativt låg bullernivå om man jämför med många andra bensindrivna lövblåsar. Men kom ihåg att ändå använda hörselskydd.

Jonsereds lövblås kan även användas som lövuppsamlare, tack vare funktionen den är utrustat med. Löven samlas upp i en påse och du kan därefter enkelt slänga innehållet i komposten.

Notera dock att den inte har samma kraft att suga upp löven med. Det tar längre tid än att blåsa bort dem.


Kellfri Lövblås Lithium-ion 36V

Vi imponerades av Kellfris lövblås som är perfekt för dig som behöver en blås för vanligt trädgårdsarbete. Den har en blåshastighet på 60 meter per sekund, vilket fungerar alldeles utmärkt att blåsa löv och skräp med.

Det vi imponerades av var drifttiden på batteriet på 25 minuter, om du använder maxhastigheten. Kör du normal hastighet så har den en batteritid på hela 50 minuter. Laddningstiden på batteriet är snabbt och tar ca en timme.


Black & Decker Lövblås GW3030 med Sugfunktion

Redskapet från Black & Decker är lövblås och lövsug i ett. Den har en lufthastighet på upp till hela 418 km/h och den låga vikten på 3,7 kg gör den lättanvänd och bekväm att använda.

Den har ergonomiska, vadderade axelband och du kan jobba med den länge utan att få ont i ryggen. Uppsamlingspåsen tar cirka 50 liter och den har dessutom en inbyggd metallkvarn som minskar volymen på löven och trädgårdsavfallet.

Det minskar utrymmeskravet i komposten betydligt och inte minst påskyndandet av komposteringen och effektiviteten i den genom att du får ett finfördelat material.

Du köper batteri och laddare separat, men eftersom själva modulen inte kostar så väldans mycket får du extremt mycket för pengarna även om du satsar på ett avancerat batteri med lång driftstid. Definitivt en av lövblåsarnas flaggskepp!

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals