Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Häckplantering inte särskilt svårt, men det finns trots allt en del att tänka på. Planeringen bör göras noggrant för att det ska bli så bra som möjligt. Har man varit noggrann med förberedelserna brukar det inte vara några problem.
Fördelen med en häck är att man får en naturlig inramning på trädgården och den är ett utmärkt insynsskydd från gatan eller grannen. Den är också ett bra vindskydd och minskar buller från gatan.
En grön häck bildar en vacker och naturlig fond för blomrabatter och prydnadsbuskar i trädgården. Inne i trädgården kan man plantera häck för att skapa mysiga rum för avkoppling och umgänge.
Har ni en köksträdgård så är en häck perfekt att rama in den med och ökar förutsättningarna för en bättre skörd. Valet av häck är viktigt.
Det handlar givetvis om personlig smak, men det är också viktigt att välja en häck som passar utifrån hur mycket tid ni vill lägga ner på skötseln av den. Klimatförhållandena i den del av landet ni bor i är också avgörande.
Ni bör fundera på om den ska vara friväxande eller om ni vill ha en formklippt häck. Det senare betyder också en del mer arbete.
I den här guiden står den utmärkta Hagtornshäcken som vinnare. Häggpoppelhäcken “Fastigata” är en jättebra häck i mellanklassen
I budgetklassen har vi en Ligusterhäck som är mycket prisvärd. Den klassiska retrohäcken 'Brabant' är vår specialare.
Premium: Häckhagtorn CO, 10-pack
Hagtornshäcken är en otroligt trevlig häck som dessutom är lättodlad och vacker. Den bildar ett tätväxande och i det närmaste genomträngligt grenverk som är tätt och insynsskyddande även under vintern när löven har fallit.
Den klipps ner på våren för att sedan kunna ta fart riktigt rejält under sommaren. Det är den perfekta häcken om man vill ha ett rejält insynsskydd och den kan också med fördel användas om man har behov av ett vindskydd någonstans i trädgården.
Vill ni dessutom ha ett prisvärt alternativ i form av ett 10-pack med hagtornsbuskar kan ni med fördel slå till med det här paketet från Granngården.
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Häckpoppel 'Fastigata'
Poppeln är en fin pyramidformad buske som kan bli upp till hela 12 meter om den får växa under rätt omständigheter.
Det är en mycket elegant buske som påminner om tujan, men som inte ska blandas ihop med den eftersom den här inte alls är vintergrön. Däremot har den jättefina, rosa, små blommor på försommaren.
Fördelar
Nackdelar
Budget: Ligusterhäck 30-50 cm
Ligusterhäcken är en riktig klassiker och en älskad häck som faktiskt använts i sekel i Sverige som trädgårdshäck. Den ger vita, fina små blommor och sedan övergår den i en härlig, tätväxande grönska som varar långt in på hösten. Den är tålig och har inte stora krav på jordmån, utan klarar mycket.
Fördelar
Nackdelar
Special: Pelar/Häcktuja 'Brabant' 50-80 cm
Tuja Brabant är en riktig klassiker som enligt beskrivningen kan bli flera meter under rätt växtförhållanden. Det här är en häck så många som växte upp på 70-talet känner igen. Häcken var då oändligt populär kring mexitegelhus och enplansvillor.
Den börjar så småningom få en välförtjänt comeback och det här är en mycket fin och tacksam växt som kan rota sig även om det inte finns så mycket plats för rötterna, bara den får en fuktig och bördig jordmån på den lilla ytan.
Fördelar
Nackdelar
Köpguide
Är ni beredda att klippa häck en gång varje år eller vill ni låta den växa mer fritt? När ni planterat er häck bör ni besluta ganska omgående om ni vill ha den formklippt eller inte.
Ska den vara formklippt bör den nämligen klippas redan från början. Skötseln av de här två häckarna skiljer sig alltså åt betydligt.
En friväxande häck klipper man ner en enda gång i början för att den ska bli frodig och fin och sedan kan man låta den växa fritt.
Undantaget är om häcken inte mår bra eller är gammal och börjar bli sliten. Då kan det vara en idé att klippa ner häcken helt och hållet och låta den växa fram på nytt.
Gamla häckar brukar ha goda förutsättningar att få nytt liv om man klipper ner dem eftersom de ofta har ett väl utbrett och etablerat rotsystem. Klipper man ner en häck kan man ha en ny frodig och fin häck om två år igen.
Den formklippta häcken
En formklippt häck klipper och formar man redan från början. Då blir den tät ända nerifrån. Fördelen med klippt häck är att det ser snyggt ut plus att det tar lite plats.
En formklippt häck kan bli en utmärkt fond till planteringar i trädgården. Häckar som passar bra att formklippa är till exempel sibirisk ärtbuske.
Växtzoner för häckar
Om ni bor i norra delen av landet är det viktigt att ni tänker på att valet av häck passar klimatet. Likaså om häcken ska stå på en blåsig och utsatt plats.
Lövfällande häck eller vintergrön?
En vintergrön häck har fördelen att den ger insynsskydd också vintertid. Den dämpar även buller effektivare året runt.
Idegran och liguster är ett par bra exempel på vintergröna häckar som är populära. Den klassiska tujan har åter blivit rätt så populär och är en utmärkt häckväxt som också klarar ett kallare klimat.
Helgrön häck eller blommande?
För den som vill ha en blommande häck är det lämpligast att välja en friväxande häck eftersom det blir svårt att hitta en blommande häck som ser snygg ut efter klippning.
Blommande häckar finns av både lägre och högre sorter och alla fyller sin funktion. Om man har en en lantlig stil på sin trädgård passar det att ha en fin blommande entréhäck som ingång till trädgården.
En blommande häck är också vacker att ha som avdelare inne i trädgården, särskilt bra passar de lite lägre sorterna som ramar in, utan att ändå skymma.
Barrotad planta eller buskplanta?
Barrotade plantor brukar säljas i 10-pack. Det finns även några sådana med i den här köpguiden. Om man ska plantera en häck längs hela trädgården, alltså en längre sträcka, så är det att rekommendera att använda barrotsplantor eftersom det blir både billigare och mer mer lätthanterligt.
Barrotade plantor etablerar sig mycket fort och växer redan första våren. Ni kan plantera barrotade häckplantor både vår och höst.
Krukodlade buskplantor kan man plantera när som helst under säsongen, så länge de går att gräva ner den i jorden. Krukodlade plantor är större och känns mer färdiga från början.
Om ni vill plantera en högre häck och fullhöjd på en gång är en färdig häck det optimala. Då kan man få en häck som är mellan 100-125 cm hög med en gång.
Planteringsjord för häcken
I de allra flesta fall går det bra att använda den jord som redan finns på plats och kanske förbättra med näringsrik planteringsjord. Har man väldigt lerig jord, så förbättrar man den med torv eller barkmull och då kan man också passa på att lägga ner lite kogödsel.
Är jorden sandig behöver man öka mullhalten så att jorden håller fukten ordentligt. Man kan blanda med kompostjord och också blanda i lera. Är man rädd för uttorkning kan man med fördel lägga på bark uppe på ytan för att minska risken för uttorkning.
Det är också viktigt att passa upp så att gräset inte växer in mot häcken för långt innan den är riktigt färdigvuxen eftersom buskarna och gräsmattan konkurrerar om näringen.
Planteringen
När man planterar, så gräver man först ett dike att sätta plantorna i. Diket ska vara cirka 40 cm djupt och 70 cm brett. För att häcken ska bli riktigt rak kan man spänna upp en lina, så att man får en riktlinje.
Innan man börjar plantera ska man låta plantorna stå i en hink med vatten, så att de blir riktigt genomvattnade.
När man grävt ner den första plantan i gropen, så jordförbättrar man med kompostjord eller plantjord blandat med kogödsel eller annan lämplig blandning, beroende på jordmånen. Sedan gräver man en grop för nästa planta och fortsätter.
Att bevattna den nyplanterade häcken
Vattna den nyplanterade häcken riktigt ordentligt, även om plantorna stått i hink innan planteringen. Sedan bör man vattna en gång i veckan under hela den första sommarsäsongen. Därefter räcker det med att man vattnar när det är torrt.
Planterar man på hösten är det oftast fuktigare och då kan det kanske inte behövas vattnas lika ofta. Tänk på att regnskurar ofta bara fuktar det översta lagret jord och inte når ner till rötterna.
Om man känner sig osäker på om det är tillräckligt vattnat, så ta en spade och gräv upp en tuva bredvid häcken och kontrollera om vattnet gått ner i jorden.
Våra favoriter
Premium: Häckhagtorn CO, 10-pack
Hagtorn är en tålig och väldigt vacker buske med mörkgröna blad och vackra, vita blommor. På hösten bildas mörkröda bär och busken har också en vacker guldig färg under den perioden på året.
Det här är en växt som har väldigt små anspråk på jordkvaliteten och den tål också att stå i helskugga. Den kan bli ända upp till fyra meter under rätt förhållanden, även om det vanligaste är att den stannar vid två till tre meter.
Som växtsätt har den styva, sega, och upprätta grenar. Den kan användas både som friväxande och klippt häck och det är upp till var och en hur mycket man vill jobba med häcken. Den tål även hård beskärning.
Kom ihåg att den dock bör beskäras på våren. Busken är ett väldigt bra sätt att anlägga ett vindskydd på i blåsiga ställen i trädgården. Vill man ha en riktigt tät häck ska man plantera tre plantor per meter.
Busken är inte vintergrön, utan har bara kvistar efter lövfällningen. Men eftersom busken är väldigt tät blir det relativt insynsfritt i alla fall. Mår häcken bra blir det i alla fall en i det närmaste ogenomtränglig häck.
Specifikationer:
- Doftar: Nej
- Vintergrön: Nej
- Zon:1 - 7
- Höjd: 200 - 400 cm
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Häckpoppel 'Fastigata'
Häckpoppel Fastigata är ett pyramidformat träd som passar utmärkt som insynsskydd eller som häck att odla där man behöver lä.
En klar fördel med den är att den inte skjuter rotskott som många andra buskar gör och som därmed kan få svårhanterlig spridning i trädgården.
De flesta känner kanske igen den här som en buske eller ett träd som var väldigt populära på 70-talet. Den känns också kontinental och tankarna går automatiskt till italienska, vackra lundar med popplar på rad i alléerna.
Man behöver inte beskära den, men vill man det ska den beskäras på hösten. Poppeln har äggformade blad. Vad man inte tänker på är att det faktiskt är en blommande buske och på försommaren får den skira, små, rosa vackra blommor.
En poppel kan bli upp till 12 meter hög under rätt förhållanden. För att trivas vill den ha näringsrik, fuktig, och mullrik jord.
Tyvärr ser man popplar på många ställen som inte mår särskilt bra. Detta för att man underskattar jordmånen på platsen och det som poppeln behöver för att växa och frodas.
Specifikationer:
- Doft: Nej
- Vintergrön: Nej
- Zon:1 - 4
- Höjd:10 - 12 m
- Rosa blommor i hängen
Fördelar
Nackdelar
Budget: Ligusterhäck 30-50 cm
Ligusterhäcken är en av våra mest populära häckar och det är inte så konstigt. Det är en mycket robust häck och buske som både kan växa fritt eller som kan kan trimmas och klippas ner om man vill det.
Ligusterhäcken har varit mycket populär hos oss i flera sekel och den som flyttar till ett äldre hus kan mycket väl ha en ligusterhäck planterad där.
Om man har en gammal ligusterhäck som blivit sämre och bara har blad på de yttre grenarna finns ingen orsak att göra sig av med den.
Om man klipper ner den radikalt till 15-20 cm, kan den få en chans att skjuta nya skott och frodas i ytterligare decennier framöver. Om man gör ett sådant radikalt ingrepp kan man ha ny, tät, vacker häck på två år.
Men man ska komma ihåg att klippa ner häcken varje år, så att skotten förgrenar sig. Ett litet tips för den som har en äldre ligusterhäck alltså.
Ligusterhäcken blommar med vita, täta blommor i juni och på höstarna får den blåa bär. Man ska absolut inte äta dem eftersom de är giftiga. Höjden på en ligusterhäck blir cirka en halv meter, om den mår bra och frodas i jorden.
Specifikationer:
- Zon: 1-4
- Höjd: 30-50 cm
- Blomfärg: Vit
- Vintergrön: Nej
Fördelar
Nackdelar
Special: Pelar/Häcktuja 'Brabant' 50-80 cm
Som specialare vill vi slå ett slag för en sann retrohäck, nämligen tujan! Med den här får man en vackert tätväxande och grön växt som är perfekt som insynsskydd och som vindskydd också.
Den är vintergrön och står alltså som en härlig färgklick i trädgården året runt. Den är som gjord för formklippning och kan trimmas nästan hur man vill.
Den har inte stora krav på plats för rötterna, men de gillar en fuktig och rikligt jordmån. Som växtsätt bör den inte putsas förrän den har vuxit klart förutom på sidorna. Tujan är väldigt lättodlad.
Dock gäller det att skydda den ordentligt och till exempel inte låta saltstänk från vägen komma åt den eftersom den kan ta skada. Det kan vara värt att beakta om man funderar på en häck intill en gata där det strös vägsalt på vintrarna.
Den blir ända upp till 5 meter hög när den vuxit klart. Det är viktigt att putsa den varje år för att få en frodig och jämn häck. Man ska beskära den under vårvintern.
Häcken trivs bäst i halvskugga och kan ha svårt att klara av ett läge i fullt solsken, även om det finns exempel på det också om jordmånen är den rätta.
Specifikationer:
- Zon: 1-5
- Vintergrön: Ja
- Höjd: 50-80 cm, men kan bli mycket högre
Fördelar
Nackdelar
Våra utmanare
Bokhäck 60-100 cm
Bok är alldeles utmärkt att låta plantera häck med. Boken har gröna, fräscha blad som grönskar på ett prunkande sätt hela sommaren och pryder de flesta trädgårdar. Höjden ligger i snitt på 60-100 cm.
Den blommar inte, utan är grönväxande hela säsongen. På hösten skrumpnar bladen och klistrar sig fast mot grenen. Ett speciellt växtsätt och alltså inte den vanliga lövfällningen. En bokhäck kan man plantera upp till växtzon 4.
Fördelar
Nackdelar
Röd Häckberberis CO
Många älskar den röda häckberberisen med ljuvliga, små vinröda blad. Den är en väldigt lättodlad buske som snabbt blir fet och som passar utmärkt att formklippa, om man vill det.
På hösten får den vackra, röda små frukter som hänger kvar nästan ända fram till vintern. Den trivs bäst i sol och halvskugga och kan odlas ända upp till till zon 5.
Fördelar
Nackdelar
Häckoxbär Goliath 80-100 cm
Häckoxbär har stora, mörkgröna blad och ger en lummig trädgårdshäck. Den passar utmärkt som en lättskött, friväxande häck. I maj-juni får den rosa, vita blommor och framåt hösten bildas svarta bär.
Löven får en mycket vacker höstfärg som tilltalar de allra flesta. Det här är en häck som blir hög; den kan bli upp till en meter under rätt förhållanden. Den är extremt tålig och passar nästan i hela landet; alltså ända upp till växtzon 7.
Fördelar
Nackdelar
Häckkaragan 10-pack
Sibirisk ärtbuske eller häckkaragan är en snabbt växande häck. Det är en hög och ljuvlig häck och är väldigt bra som insynsskydd, exempelvis. Den är mycket tålig och passar utmärkt på torra platser, både i halvskugga och sol.
En kalkrik och sandig jord är det bästa. Den här passar utmärkt i stadsmiljö eftersom den klarar både vägsalt, avgaser och torka. Den kan dessutom odlas i hela landet alltså ända upp i växtzon 8.