Bästa utomhusfärgen 2024 – Friska husfasader i vackra kulörer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha ett vackert hus innebär inte bara att det är en stilig arkitektur man har i sin ägo. Kulör och kvalitet på färgen spelar väldigt stor roll det också. Det är viktigt att välja rätt utomhusfärg till husets fasad, samt till detaljer som balkong, fönster, dörrar, och andra detaljer.

Det är framförallt kvaliteten som avgör om du kommer att äga ett friskt eller sjukt hus. En bra utomhusfärg för husfasader, tak, altaner, och förrådsbyggnader ska skydda mot väder och vind samt även hålla huset mögel- och fuktfritt.

En bra utomhusfärg gör att huset ser vackert ut år ut och år in och att kommande generationer också kan leva i ett friskt och sunt hus.

När man tänker med det perspektivet blir det kanske inte heller lika stressande med kulörvalet eftersom man förstår att kvaliteten på utomhusfärgen är det absolut viktigaste.

Då blir det helt enkelt ett mindre stressmoment och kanske till och med en inspirerande uppgift att hitta rätt kulör till huset som man känner sig trygg med och tycker om.

Det finns många typer av utomhusfärger idag; med många olika blandningar, kvaliteter, och preferenser. Det finns mer miljövänliga alternativ och mindre sådana.

Vi har velat ta fram en bredd på färgerna för olika tycke och smak; allt från rena naturfärger och naturliga slamfärger till syntetiska varianter.

Miljöaspekten har vi naturligtvis tagit hänsyn till i alla bidragen här. Premiumvinnaren den här gången blev Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg.

I mellanklassen vann Midun Puts- & Betongfärg V 3L Utefärg Vattenburen. Budgetvinnaren blev Midun Traditionell Röd Slamfärg och ett specialpaket har vi också: Teknos Färgpaket För Pulpettakstomme.

Premium: Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg Vattenburen

Fasadfärgen är en utmärkt grundfärg att måla direkt på träet med. Eftersom den är vattenburen är den praktisk att använda och påverkar inte omgivningen särskilt mycket under arbetets gång.

Det är praktiskt om man ska måla fasaden, samtidigt som man har barn hemmaboende. Att måla ett helt hus tar tid och ångorna kan sprida sig inomhus också. Men här behöver man i normalfallet inte bekymra sig om detta.

Fördelar

  • Vattenburen
  • Innehåller mögeldödande ämnen

Nackdelar

  • Kan framkalla kontaktallergier

Mellan: Midun Puts- & Betongfärg V 3L Utefärg Vattenburen

Miduns puts- och betongfärg är en mycket lätthanterlig färg som ger en bra grund och ett utmärkt skydd för betong, puts, och ytor som kan utsättas för fukt.

Det kan gälla i kallgarage, vindar, och i källarutrymmen. Målar man två varv med färgen så har man säkerställt att man får ett bra och genomgående skydd mot mögel och fukt.

Fördelar

  • Kan användas på både puts, betong, och eternitskivor
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Behöver användas två gånger för full täckning

Budget: Midun Traditionell Röd Slamfärg

Slamfärg är ett fantastiskt alternativ som är naturligt och miljövänligt. Med moderna tekniker har man gjort den än mer skonsam mot naturen och också till en mera lättmålad produkt.

Den är oerhört prisvärd och och skyddar mot alger och mögel samtidigt som den ger en härligt djupröd färg till fasaden.

Fördelar

  • Naturliga beståndsdelar
  • Billig

Nackdelar

  • Endast en kulör

Special: Teknos Färgpaket för Pulpettakstomme

Specialaren är ett helt färgpaket från Teknos. Här får du all utrustning som behövs för att du ska kunna börja måla direkt.

Här medföljer täckpapper, penslar, rörpinne, och burköppnare. Den fungerar på många typer av trä, såsom fasader, foderbräden, staket, eller fönsterbågar.

Fördelar

  • Ett helt paket med tillbehör
  • Täckande

Nackdelar

  • För mycket färg i leveransen för de kvadratmetrar som uppges

Köpguide

Vid val av utomhusfärg rekommenderas i första hand att man fortsätter med samma typ av färg som huset varit målat med innan.

Är huset helt omålat finns det naturligtvis fler färgtyper att välja mellan. Det behövs också olika förbehandlingar, inte minst om man sätter på fasadfärg.

Välja kulör på utomhusfärgen

Ett säkert och tryggt val för många är att använda sig av samma kulör som man haft innan. Då får man sannolikt mycket per automatik, till exempel att huset smälter in i områdets kulturarv och i gatubilden.

Men ibland vill man också förnya sig och göra en förändring och skapa en ny vacker palett på fasaden. Kanske har ni sett något annat hus målat i en färg som ni gillar och vill skapa samma utseende på ert hus.

Fönster och dörrar

Just dörrar och fönster är två viktiga detaljer när man färgsätter en fasad. Vad man ska tänka på är att placeringen av fönstren och dess utformning är utsmyckningar på fasaden och något man kan framhäva i färgsättningen.

Tydliga färgkontraster förstärker detta och man ska inte vara rädd för att vara tydlig med dessa kontraster. Man kan få det att se klassiskt och stilrent ut eller mer kreativt och charmigt.

Vad man än väljer är det viktigt att man noggrant funderar igenom besluten om färgkulörer. Det finns tusentals kulörer att välja mellan och det gäller att ha is i magen och fatta rätt beslut.

Kontakta bygglovskontoret

Eftersom det kan finnas restriktioner kring färgsättning och kulörskala är det viktigt att ta kontakt med bygglovskontoret i kommunen för att säkerställa vilken kulörskala som kan användas. Det finns som sagt många saker att ta hänsyn till.

Är byggnaden som ska målas historiskt viktig, miljön kulturmärkt och skyddad är det nödvändigt att följa riktlinjerna som finns och kanske behövs det också att man tar kontakt med en byggnadsantikvarie.

“Smutsig” eller bruten kulör

En bruten kulör är en mycket liten nyans av svärta inblandat i färgen, vilket inte direkt påverkar färgen som sådan, men väl mättnaden av den.

Det innebär att färgen helt enkelt inte upplevs som alltför grann och självlysande. Generellt kan man säga att kulörer av den här typen passar bäst som fasadfärger.

En obruten kulör förstärks nämligen av att komma upp på en stor yta och därmed blir intrycket ljusare och starkare. En dämpad kulör passar i allmänhet också bättre in i omgivningen.

Det beror också på om huset är placerat i naturen eller i en stadsmiljö. Sådana faktorer påverkar även det tonen i kulören.

Trender

När det gäller inredning inomhus finns det mycket trender och stilar som kan skifta mer eller mindre snabbt. Vissa trender finns också för utomhusfärger, men dessa trender går av förståeliga skäl betydligt långsammare än trender i interiördesign.

Det beror på att hus målar man inte om särskilt ofta, utom när det är nödvändigt. Olika gråskalor har varit populärt och är det fortfarande. Det finns också ett ökat intresse för de historiska trenderna inom fasadkulörer och då hamnar man ofta bland gulröda nyanser.

Tips för att lyckas med kulören på utomhusfärgen:

  1. Promenera i området för att låta dig inspireras och se vad som kan passa in

  2. Fråga grannarna om vilken utomhusfärg de använt

  3. Bryt av färgen för att få en mer harmonisk nyans

  4. Köp en provburk av nyansen du tänkt dig och provmåla på en skiva och ställ ut den mot fasaden.

Det finns fler saker att ta ställning till när man ska måla fasaden. En mycket viktig sak är förstås typen av färg och kvaliteten på den. I många delar av landet har vi ett milt klimat och det är viktigt att färgen klarar av detta så att fasaden blir fri från mögel eller fuktskador.

Man ska också komma ihåg att mögelskada som uppkommit på grund av dålig färgkvalitet inte omfattas av villaförsäkringen. En färg är en komplex produkt med många komponenter som kan blandas på flera olika sätt.

Hur ofta ska ska man måla om huset?

Det finns egentligen ingen generell regel kring det. Det beror på många faktorer, såsom var i landet man bor och vilken typ av färg man målat med.

Samt hur mycket väder och vind som fasaden utsätts för. Man ska hålla utkik efter alger och mögelangrepp, eller om det uppstår sprickor, blåsor, och färgen börjar försvinna.

Ska jag anlita en målare eller ska jag måla själv?

Man kan absolut måla om huset själv, bara man är medveten om att det är väldigt mycket arbete med att måla om ett hus. Det är många moment som ska genomföras innan det är dags för målningen.

Är det högt upp måste man ha byggställningar och naturligtvis är säkerhetsaspekten då också väldigt viktig. Om man anlitar en målare kan man använda sig av rot-avdraget och därmed spara upp till hälften av kostnaden.

Våra favoriter

Premium: Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg Vattenburen

Fasadfärg är en täckfärg speciellt anpassad för träfasader. Det är en ren akrylatfärg och därmed är den också vattenburen. Den skyddar effektivt fasaden mot väder och vind och även mot svampangrepp och alger.

Färgen bildar ett vattenavvisande lager på träet och färgen innehåller även ett antimögel-skydd. Det är viktigt att det är väl rengjort och ytan ska prepareras på förhand för att slutresultatet skall bli bra.

Man ska inte måla med färgen om temperaturen understiger 8 plusgrader. Det är också viktigt att kontrollera fuktkvoten i virket före man börjar måla.

Den ska ligga på högst 16%, annars kan man drabbas av mögelskador under träet. Färgen har en viss lukt och ångorna ska inte inhaleras i stor mängd. Oftast behövs dock ej skyddsmask om man använder färgen utomhus.

Fördelar

  • Vattenburen
  • Innehåller mögeldödande ämnen

Nackdelar

  • Kan framkalla kontaktallergier

Mellan: Midun Puts- & Betongfärg V 3L Utefärg Vattenburen

Miduns betongfärg är en fuktgenomsläppande, vattenburen färg som är avsedd att måla mineraliska fasader av puts och betong med. Den fungerar också utmärkt på fiberförstärkta skivor.

Den går att måla med på både omålade och tidigare målade fasader. Den här färgen är också lämpad att använda inomhus vid målning av betongväggar som annars löper risk att utsättas för fukt.

Det kan vara till exempel garage, källarutrymmen, och förråd. Notera att den inte bör användas för eternitskivor och tak. Man bör grunda först med betongprimer från samma ställe om ytan är obehandlad.

Det är en vattenburen akrylatfärg och den är därmed lätt att hantera och bearbeta. Inga kraftiga lösningsmedel behöver användas och man kan tvätta penslarna med vatten efteråt.

Att måla en gång räcker sällan, särskilt om det är ett grundmaterial med hög uppsugningsförmåga. Det är därför i stort sett alltid nödvändigt att måla två lager av färgen innan resultatet blir bra, även om bruksanvisningen säger 1-2 gånger.

Fördelar

  • Kan användas på både puts, betong, och eternitskivor
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Behöver användas två gånger för full täckning

Budget: Midun Traditionell Röd Slamfärg

En härlig svensk slamfärg tillverkad enligt ett gammalt svensk recept med enbart miljövänliga metoder och ingredienser. Färgen innehåller inte bly eller andra tungmetaller som påverkar människor och miljö negativt.

Pigmentet är ett järnoxidpigment och här blir resultatet  en aningen mörkrödare kulör, om man jämför med Falu rödfärg.

I den här uppdaterade, modernare formen av slamfärg har man också gått in för att motverka den allt vanligare tillväxten av mögel och alger.

Därför har man tillsatt ett nytt antimögelmedel i produkten. Även linolja finns inblandat för att göra den lättare att stryka på.

Färgen bör inte användas om temperaturen är lägre än fem grader. Man bör också komma ihåg att slamfärg är en färskvara som ska användas inom ett till två år från det datum den är tillverkad. 

Färgen tål inte minusgrader överhuvudtaget. I förvaringen tjocknar färgen så småningom och kan då spädas med vatten innan användning.

Fördelar

  • Naturliga beståndsdelar
  • Billig

Nackdelar

  • Endast en kulör

Special: Teknos Färgpaket för Pulpettakstomme

Som specialprodukt i det här testet så vill vi tipsa om ett helt färgpaket. I kitet med träfärg i vitt ingår även en maskeringstejp, täckfilt, två fasadpenslar, burköppnare, och rörpinne.

Här finns alltså allt för att man ska kunna börja måla omgående när man får hem leveransen. Förberedelserna är som vanligt viktiga här och fukthalten får vara högst 20% när man börjar måla. Man ska undvika att måla i direkt solsken.

Färgen är vattenlöslig och penslarna tvättas i ljummet vatten och kan användas vid nästa målning. Färgen är halvmatt. Man kan notera att det är ganska generöst tilltaget med mängden färg i leveransen.

Den räcker till flera kvadratmeter extra än det som uppges i bruksanvisningen. Det kan ju vara en fördel om man märker att man har en yta med hög uppsugningsförmåga och man behöver måla flera gånger.

Fördelar

  • Ett helt paket med tillbehör
  • Täckande

Nackdelar

  • För mycket färg i leveransen för de kvadratmetrar som uppges

Våra utmanare

Coro-Flex Plåtfärg Grågrön Nr 20 - 5kg

Coro-Flex är en utomhusfärg avsedd för plåt. Den har tätande och rostskyddande egenskaper som gör att den är mycket lämplig för varaktigt skydd på plåtfasader, skorstenar, ventilationer, hängrännor, stuprör, fönsterbleck, och plåttak.

Produkten är dessutom vattenburen och lätt att måla med. Den ger en sidenmatt finish med både roller och pensel. Den har mycket hög vidhäftning och flagnar inte.

Det här är både grundfärg och täckfärg i ett, så man kan alltså måla direkt på plåten utan att först förbehandla annat än med målartvätt. Produkten är väderbeständig.

Fördelar

  • Grundfärg och täckfärg i ett
  • Täta läckage

Nackdelar

  • Högt pris

Midun Trägrund Utomhus V 1L Grundfärg Vattenburen

Har du bestämt dig för att slå till med premiumvinnaren, så ska du också grunda först med en bra grundfärg för trä. Här är ett alternativ som är skräddarsytt för uppgiften och den skyddar effektivt träfasaden från fuktupptagning och den har mycket bra fästförmåga.

Färgen är också framtagen för att ge ett bra fäste för Miduns fasadfärger. Beroende på ytans grovlek och struktur är materialåtgången cirka 4-8 kvm per liter. Den är övermålningsbar med utomhusfärg efter 24 timmar.

Fördelar

  • Snabbtorkande
  • Dryg

Nackdelar

  • Kan kännas trögflytande vid målning

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals