Stor guide till att plantera häck

När man ska köpa en bostad med egen tomt är det olika saker som avgör varför man vill köpa just den bostaden med just den tomten, och detta varierar ju från person till person.

Däremot är det många, bland annat jag själv, som dras till det här med att ha öppna och fria ytor i trädgården. De som håller med mig i detta känner nog samma sak som jag; man vill liksom kunna röra sig fritt utan att behöva krypa under träd eller svänga runt buskar.

Men, sen har vi ju det här med insyn, som inte så ofta är uppskattad hos varken den boende eller grannarna som går förbi och ser rakt in.

Träden och buskarna hjälper ju faktiskt till lite när det gäller just insynen, de blir som naturliga skydd som ”täcker för”.

Köper man en tomt med många öppna ytor är det med andra ord inget som skyddar mot just det, såvida man inte sätter upp något slags skydd runt om.

Att sätta upp en häck är ett ypperligt alternativ då det både smälter in bättre med naturen och gräset, det är inte särskilt svårt och man kan pryda den med fina blommor, blad, och bär. Och som sagt, det är inte svårt.

Däremot är det inte heller något man slänger upp på en sekund, men ni fattar vad jag menar. Om du känner att du vill skapa ett frodigt och naturligt skydd mot insyn kan vi verkligen rekommendera att plantera häck!

Men hur gör man det då? Jo, det ska vi gå igenom här idag. Det gör vi för att vi vill hjälpa er och för att det finns många fördelar med att rama in tomten med en häck. Utöver insynsskydd dämpar den oljud från gatan, ger ett mjukt intryck, och minskar vinden.

Hur man planterar häck, vad man ska tänka på, vilka olika varianter och sorter som finns, och lite allmänna tips och skötselråd kan du finna svar på i denna artikel.

För vi tycker verkligen att häckar kan förgylla vilken trädgård som helst och det fungerar även utmärkt att sätta som inramning runt något i trädgården för att skapa som ett eget rum!

Varför ska man plantera häck?

Inte för att jag inte redan i inledningen nämnt många fördelar med att plantera häck, men jag tycker att det finns så många anledningar till att man borde plantera en så det förtjänar sitt eget avsnitt.

Den främsta anledningen till att många planterar häck är ju som sagt för att den ger ett utomordentligt skydd mot insyn.

Och inte nog med det, när häcken tar fart och växer till sig kommer den också att dämpa mot oljud och buller från gatan, grannar, och annat som kan störa.

Är det blåsigt ute kan häcken också minska mängden blåst som sipprar in i trädgården, vilket ju ofta är uppskattat. Utseendemässigt kommer en häck ge ett grönt och skönt intryck både utifrån och inifrån gården.

Det gröna och lagom buskiga känns mjukt och på ett sätt välkomnande som i sin tur gör att andra växter och träd smälter bättre in.

Självklart är det ju inte ett måste att plantera häcken runt om tomten, utan man kan ju med fördel sätta en häck någonstans i trädgården runt exempelvis en matplats eller en pool för att skapa som ett slags uterum. Naturligt, praktiskt, och mycket fint!

En häck är inte heller särskilt svår att plantera, och skulle man tycka att det känns jättesvårt kan man be om hjälp från specifika häckspecialister.

Stor guide till att plantera hack

Med andra ord är det en investering både för dig själv och din trädgård! Det är ekonomiskt, miljövänligt, hållbart, skyddande, och vackert.

Kom dock ihåg att häckar består av olika blad, stjälkar, och rötter, så med den kommer ofta en del insekter och djur som trivs där i.

Så ska du sätta den runt en matplats kanske man inte bör ha den alldeles för tätt inpå, och bli inte förvånad om din trädgård helt plötsligt får besök av olika djur som vanligtvis inte brukar vara där. Vad man tycker om det är ju valfritt, men en liten heads up bara!

Vad ska jag tänka på när jag ska välja häck?

Många fördelar finns det med att odla häck, men sen finns det ju också en del saker som kan vara bra att tänka på både innan och när den planteras.

Inte för att det är något överdrivet svårt eller så, men har man aldrig gjort det förut skadar det ju inte att få lite hjälp på vägen.

Och så ska den ju förmodligen stå där, på samma plats, i några år. Då gäller det alltså att man tänker efter lite och att man väljer rätt från första början!

Välj rätt sort

För att man inte ska behöva plantera om häcken efter ett tag, för att den till exempel inte trivs i din jord, är det första man ska tänka på att välja en sort som kommer trivas i just din trädgård.

Det finns olika varianter av häckar, och också olika sorter som trivs olika bra på i olika förhållanden. Självklart ska sorten också passa dig till både utseende och växtmån, och så ska den ju passa trädgården och bostaden.

Olika sorter kräver också olika mycket skötsel och omvårdnad, samtidigt som vissa sorter trivs bättre i vissa delar av landet.

I kyligare delar av landet, alltså längre norrut krävs det att häckarna är lite tåligare för att de ska mäkta med klimatet. Längre ner i artikeln går vi igenom vilka olika typer och sorter som finns, vilka specifika egenskaper de har, och vad de innebär att odla just dem!

Jord

Som med många andra plantor och växter trivs en viss växt bättre i en viss typ av jord, vilket också gäller för häckar. För att häcken ska trivas för att kunna växa sig stark och ståtlig måste jorden vara av rätt sort.

Eftersom man sällan vill gräva upp hela trädgården för att anpassa jorden efter en viss växt är det lättast att anpassa häcksort efter jordtypen där häcken kommer planteras. Somliga sorter trivs bättre i torr jord, medan andra ska växa i fuktiga grunder.

Växtläge

Detta hör ju till att man ska börja med att välja rätt sorts häck för just din trädgårds förhållanden och som sagt kräver olika sorter olika lägen.

Soliga lägen passar bättre för en viss typ, medan skuggiga lägen passar bättre för de som tål lite mer kyla. Sen är ju också vinden avgörande för somliga varianter, så tänk på det!

Hur planterar man en häck?

Nu när vi klurat ut några saker som kan vara bra att tänka på innan man väljer sort och innan man ska plantera häcken är det ju dags för just det; själva planteringen!

Även här finns det en hel del saker som man ska tänka på för att processen ska gå så bra och smidigt till som möjligt! Ju noggrannare man är desto bättre blir resultatet.

Stor guide till att plantera hack

Här får ni en liten guide där vi går igenom hur man ska göra steg för steg. Följer ni denna är det svårt att misslyckas, haha!

Tänk på att plantorna gärna får stå i en hink med vatten innan de ska planteras och sättas ner i jorden, då hinner rötterna suga upp ordentligt med vätska!

1. Förbered grunden

Det första du bör göra är att förbereda grunden där häcken ska planteras. Det gäller oavsett var den ska planteras, alltså om det är mitt i trädgården eller om det är som en ram runt hela. För har man inte redan en häck i trädgården är det lättast att man köper plantor från en växt- eller blomaffär.

Vanligt är ju att det växer gräs där häcken ska stå, så börja med att ta bort allt gräs, ogräs, och andra växtligheter som är i vägen för jorden på området du önskar att använda.

När jorden är redo ska du gräva ett planteringsdike med ett djup minst 40 cm och en bredd på ungefär 60-70 cm.

2. Blanda jorden

För att ge bästa möjliga förutsättningar för häcken kan det vara bra att blanda den befintliga jorden i groparna med färdigköpt planteringsjord då den är specifikt anpassad för just plantering.

Du kan med fördel också blanda i kompostjord och kogödsel för extra näring. Se till att blanda ordentligt för att luckra upp jorden då det underlättar för själva planteringen.

3. Sätt plantorna

När jorden är härligt mullig är det dags att sätta ner plantorna. Börja då med att gräva en ny liten grop i varje dike där du sen kan placera plantan.

Jorden som du gräver upp ska användas för att täcka plantan sen, så tänk på att lägga jordhögen bredvid varje dike för att få en liten jordhög till varje.

Stor guide till att plantera hack

Om du vill att din häck ska växa i samma raka linje är ett tips att dra ett streck eller lägga en lina rakt igenom groparna för att få någon slags guidning.

På så sätt kan du följa strecket och vara säker på att plantorna planteras i samma riktning. Varje planta ska sen sättas ner i dessa gropar i varje enstaka dike. Plantan ska inte sättas längre ner i jorden än vad den stod i krukan.

4. Täck plantan

Efter att första plantan satts ner i jorden ska du vattna, sen täcka dess rötter och jordklump med jord så att den kan stå stabilt.

Fyll på med resten av jorden och vattna sen igen. Tryck till med foten för att ge extra stabilitet så att den inte vippar. Fortsätt med samma sak på varje planta.

5. Ha tålamod

Nu när alla dina häckplantor är planterade är det bara för dig att vänta på att de börjar växa. Och som sagt så går det inte på några sekunder, men har du gjort ett ordentligt planteringsarbete kommer resultatet blir strålande efter ett tag.

Häcken växer till sig ståtlig och grann på några år, så redan nästa sommar kommer du kunna se resultat.

Ju större och tätare du vill ha häcken desto längre tid kommer det ju ta, men när man väl ser lite resultat känns det genast som att processen går snabbare. Så njut och beskåda tillökningen av din fina plantering!

Tips och skötselråd

Är du noggrann med planteringen kommer ju resultatet som sagt bli bättre och du slipper oroa dig för att något ska gå snett, bokstavligt talat!

Men sen finns det ju en del saker som man kan göra för att både underlätta och förbättra växtprocessen. Vi tänkte därför ge er några tips och råd för hur ni ska sköta om er kära små häckplantor!

Plantera på höst eller vår

Häckar kan egentligen planteras när som helst under året, förutsatt att jorden går att gräva i och att plantorna kan få någon näring. Däremot är det bäst att plantera under våren eller hösten.

Under de tiderna är klimatet varken för varmt, för kallt, för torrt, eller för fuktigt, vilket gör det lättare för plantorna att grunda sig ordentligt innan nästkommande säsong.

Allt måste ju få chansen till att bygga en bra bas, annars blir det ju också mycket svårare att få ett fint resultat!

Bevattningen

När det gäller att vattna din häck så är det först och främst viktigt att vattna ordentligt när häcken är nyplanterad. Alltså inte så att jorden står och är dyngblöt i flera dagar, men se till att vattnet rinner ner på rötterna.

Det kan du göra genom att forma som en fåra runt varje planta, där vattnet då samlas och rinner ner. Om du bara häller massa vatten rakt ovanpå jorden finns det en risk att de mesta bara rinner iväg och inte ens når rötterna.

Stor guide till att plantera hack

En tid framåt, alltså under tiden som plantorna etablerar sig och tar fart i jorden, bör du vattna ungefär en gång i veckan.

När häcken börjat ta sig ska vattningen anpassas efter temperatur, sort av häck, och hur mycket det regnar. Under extra torra perioder bör du vara extra noggrann med bevattningen.

Gödsla jorden

Det är inte bara viktigt att vattna ordentligt, utan även jorden måste tas om hand för att ge ordentligt med näring åt plantorna. När våren börjar smyga sig på vaknar plantorna till liv igen och behöver då lite extra näring för att få en bra start på året.

För att ge plantorna en bra start ska du med fördel gödsla på med kogödsel under våren då. Lägg till lite extra trädgårdsgödsel när plantorna visar sin gröna sida, alltså när de börjar grönska.

Olika skötsel för olika sorter

Som jag har nämnt tidigare så finns det ju en del olika sorters häckar, som alla trivs bäst i olika förhållanden. Det är viktigt att man anpassar skötseln efter just den sort som du själv väljer att plantera, då de som sagt kräver olika omvårdnad.

Vintergröna häckar, alltså de som även är gröna och står sig bra under vintern, är i behov av skydd mot solen.

Eftersom de står sig så bra mot kyla och mer slitande väder är de lite känsligare mot direkt solljus, så när vårsolen börjar visa sig runt hörnet kan de behöva skyddas av skugga.

Även tuja, avenbok, idegran, och oxel är några sorter som kräver en viss åtanke. Och det är att man inte ska klippa dem på höjden förens de växt till sig till den höjd som önskas.

Det beror på att dessa sorter har en genomgående stam, och alltså kan den få det svårt med tillväxten om den klipps av för tidigt.

Olika typer av häckar

Låt oss gå in lite djupare på vilka olika typer av häckar det finns. För som sagt är det den första frågan du bör fundera över när du ska plantera häck; vilken sort som passar just din trädgård.

Först tänkte vi gå in på vilka olika typer av häckar det finns, för att sen gå mer in på några olika specifika sorter.

Friväxande häckar

En variant som man kan välja att plantera är vad man kallar för friväxande häck. Precis som namnet tyder så är friväxande häckar sådana som växer lite mer fritt och ger då ett rörligt och öppet intryck.

Sådana häckar låter man utvecklas precis som de själva vill, utan att man ska hålla på och frisera eller beskäras så mycket.

Såklart kan ju även friväxande häckar friseras och beskäras lite grann, men anledningen till att de heter ”friväxande häckar” är ju just för att de får växa fritt.

Den vilda växten innebär ju också att den tar lite mer plats, och om man gillar det eller inte är helt enkelt en personlig smaksak. Men just för att de får växa fritt brukar de också blomma!

Några exempel på friväxande häckar är:

  • Aronia
  • Forsythia
  • Ölandstok
  • Syrén
  • Häggmispel

Formklippta häckar

Denna typ av häck är raka motsatsen till friväxande häckar, precis som man hör på namnet även här. Formklippta häckar är sådana sorter som man beskär rätt så regelbundet för att de ska hålla den önskade formen och inte växa sådär vilt som de lätt gör. Att beskära ungefär två gånger per säsong är lagom.

Stor guide till att plantera hack

Just för att man beskär dem för att de ska hålla en viss form gör att de ger ett lite ordentligare och mer åtstramat intryck i trädgården. Men eftersom de klipps och friseras tar de ju också mindre plats och står inte ut åt alla håll.

Några exempel på formklippta häckar är:

  • Måbär
  • Liguster
  • Bärhäggmispel
  • Avenbok

Färdighäck

Det här är en sort som man köper i ”vuxen form”, alltså som har växt sig stor och fin innan man köper dem. Det betyder alltså att du inte behöver vänta på att häcken ska växa till sig under flera år, utan redan efter ett år kommer man ha en tätvuxen och hög häck. De kan vara från 1,5 m upp till 2 m höga redan när man köper dem.

Så är du otålig och vill gärna ha ett skydd mot insyn så snabbt som möjligt är detta ett mycket bra alternativ. Och de är även färdigklippta när man köper dem, så det är inte heller något du behöver bry dig om.

Nackdelen med just denna typ är att den är betydligt mycket dyrare än de flesta andra typer som ändå är väldigt logiskt då de i plantaffären- eller skolan redan gjort jobbet åt dig.

Barrotade plantor

Man kan köpa antingen barrotade eller krukodlade plantor. Eftersom barrotade är den ”råaste” formen av plantor, alltså som förplanterats eller vuxit till sig något i förväg så är det också den billigaste varianten.

Däremot innebär det inte att de tar lång tid på sig att sätta igång med själva växtprocessen, utan de brukar ta fart ganska snabbt. De är också rätt så lätthanterliga och därför bra att köpa om man ska göra en längre häck.

Det är viktigt att barrotade plantor planteras direkt efter att man köpt dem och man bör vänta max en vecka innan de sätts ner i jorden. Gällande planteringstid kan de planteras antingen på våren eller hösten.

På våren gäller att de sätts ner i jorden innan juni månad, så någon gång under april eller maj innan tillväxten kommit igång på riktigt. På hösten gäller de senare månaderna.

Krukodlade plantor

Krukodlade plantor är sådana som man köper i kruka, alltså som redan är planterade. Det innebär att de inte behöver sättas ner i jorden lika snabbt eller under vissa månader, utan de kan planteras när som under säsongen förutsatt att man kan gräva i jorden.

Stor guide till att plantera hack

Eftersom krukodlade plantor redan har planterats brukar de vara ganska stora redan när man köper dem. Så detta är också ett bra alternativ om man gärna ser en direkt början på tillväxten för att slippa vänta så länge på att häcken ska bli ”färdigvuxen”.

Vintergröna eller lövfällande häckar?

Här har vi två typer som är motsatser till varandra; antingen kan man välja vintergröna häckar eller så kan man välja lövfällande häckar. Vintergröna arter är sådana som behåller sin fina grönska även under vintertid.

Är man i behov av insynsskydd, att dämpa oljud utifrån, eller vill ha en fin grön trädgård året runt bör man välja en sådan variant.

Några exempel på vintergröna friväxande häckar är tall, lagerhägg, och rhododendron, medan några vintergröna formklippta varianter är tuja, idegran, och järnek.

Lövfällande häckar är precis som de låter; de fäller sina löv när temperaturerna faller. Det innebär att de inte är lika tåliga som vintergröna varianter, vilket också innebär att de passar bättre på varmare platser i landet.

Gröna eller blommande häckar?

Detta hör lite mer till utseende än praktiska eller skötselmässiga preferenser. När det gäller utseende kan man alltså välja mellan en grön eller en blommande häck, som båda två talar rätt bra för sig själva om du frågar mig!

Det som kan vara bra att veta om innan man bestämmer sig för att man vill ha en blommande häck är att man då oftast behöver låta den växa fritt, vilket alltså innebär att man måste ha en friväxande häck.

Skulle man istället välja att klippa den blommande häcken för att man vill ha en lite mer ordnad ”look” är det lätt hänt att man klipper bort själva blomningen så att man inte får så många blommor.

Fördelen med blommande häckar är att de är väldigt lättskötta då de helt enkelt får växa som de själva vill.

Självklart kan de trimmas lite om man skulle vilja det, men tänk på att vara försiktig om du vill behålla blommorna. En häck fylld med blommor ger ett väldigt prydligt och mysigt intryck.

Några exempel på lägre, blommande häckar är norskspirea och ölandstok, medan några högre blommande sorter är vresros, praktspirea, och syren.

Specifika sorter

Nu när vi rett ut vilka olika typer av häckar det finns kan det ju vara lite intressant att gå in mer i detalj på olika specifika sorter.

Dels för att det finns väldigt många olika sorter inom varje typ, men också för att det kan vara svårt att veta just vilken specifik sort man bör satsa på.

Nedan nämner vi några specifika sorter och dess egenskaper, hur de ska odlas, var de trivs bäst och så vidare. Självklart finns det ju också en drös andra sorter än just de vi tar upp lite mer i detalj, men här har ni i alla fall några:

  • Liguster

Som tidigare nämnt är detta en sort som man med fördel kan formklippa. Liguster är väldigt lätt att sköta om, utan att resultatet verkar därefter. Med det menar jag att resultatet ändå blir snyggt trots att man inte behöver lägga ner hela sin själ på omvårdnad.

Skulle man tycka om att pyssla i trädgården och att ta hand om sina plantor kan man utan problem klippa och frisera denna. Det är inte svårt att få till en jämn form samtidigt som den ger en tät grönska.

Det som är så bra med liguster är att den också snuddar vid att vara vintergrön, vilket innebär att den behåller sin fina grönska en tid in på de kyligare månaderna.

Gällande plantering så trivs liguster bäst i jord som har en rätt hög mullhalt. Utöver det trivs den på de flesta platserna, oavsett om det är i sol eller skugga. Rätt smidig och enkel med andra ord, och så är den också snabbväxande!

  • Aronia

Denna variant är en så kallad blommande häck som ger otroligt fina vita blommor under maj och juni månad. Och om man väljer att plantera just denna sort, men inte riktigt har koll på vad den ger för resultat kommer man bli glatt överraskad.

För det är nämligen så att aronia också ger bär som är svarta i färgen, men går alldeles utmärkt att äta!

Utöver det glänser denna variant som allra mest under höstmånaderna då de vita blommorna och grönskande bladen förvandlas till de finaste höstfärgerna man kan önska. Föreställ er en rödorange solnedgång, eller en flammande eld som sprider sig längs gräset, ungefär så ser det ut!

Gällande plantering så trivs aronia i vanlig trädgårdsjord, alltså har den inga speciella krav på just det. Den kan placeras på soliga eller halvskuggiga platser, men helst inte platser som alltid är i skuggan.

  • Spirea

Av just den här sorten finns det flera olika sorter, så som norskspirea eller praktspirea. Däremot har alla varianter något gemensamt, och det är att de blommor väldigt fint när våren slår till.

Det många uppskattar hos spireahäckar är att man inte behöver vara begåvad med de grönaste fingrarna för att klara av skötseln, utan de är både lättodlade och ihärdiga.

Det enda är väl att den gärna inte ska stå i helt skuggiga områden, men så länge den får lite sol på sig kommer det gå galant.

  • Oxel

Här har vi vad man kan kalla för en gammal klassiker! Och vi förstår varför; den är mycket ödmjuk mot dig som odlare när det kommer till både plantering och skötsel. Tålig, inte särskilt krånglig, ställer inte så många krav, och ger mycket fina blad!

Det som är lite speciellt med oxel är att den tål både vind- och salt, vilket man sällan stöter på som en väderkombination. Men om du däremot bor nära havet är det ju vanligt förekommande att det blåser en del, samt att det följer med salt från havsvattnet.

Med andra ord är det en perfekt kandidat framförallt på sådana platser i landet, men eftersom den knappt ställer några krav funkar det ju lika bra att plantera på andra platser.

Snabbväxande häckar

Som odlare av olika växter och plantor är det lätt hänt att man blir otålig – man vill ju se resultatet av den tid och energi man lagt ner på planteringen och skötsel! Till er otåliga odlare där ute så har jag en glad nyhet; det finns några sorters häckar som är snabbväxande.

Det innebär att just dessa sorter växer lite snabbare än andra, så att du slipper vänta så länge på att få se resultat.

Stor guide till att plantera hack

Att välja en sån sort är ett ypperligt val om man verkligen inte klarar av att vänta, samtidigt som man inte heller vill köpa helt färdigvuxna häckar och inte alls få ta del av jobbet. Här har ni några snabbväxande sorter:

  • Tuja

Förste man ut är en sort som heter Tuja. Denna kan växa sig upp till 7 m lång, så då känns det ju extra bra att den inte tar år och dar på sig!

Det som uppskattas med denna, utöver att den växer rätt snabbt, är att den är vad man kallar för vintergrön. Det innebär att den håller sig grön under hela året, oavsett årstid.

Tuja är också mycket lätt att plantera och kräver inte de starkaste häckkunskaperna. Med tanke på att den kan bli så lång är det en väldigt lämplig kandidat för dig som vill ha en hög vägg som skydd mot insyn och planteras buskarna tätt blir den även rätt så kraftig och tjock.

Däremot kan de beskäras både på höjden och för formgivning om man inte vill att den ska klättra alldeles för högt eller se helt vild ut. Möjligheterna är många!

  • Avenbok

Denna sort kan växa sig så högt som upp till 5 m. Det är kortare än tujan, men fortfarande rätt långt jämfört mot andra typer.

Med denna finns det inga krångligheter eller fuffens, utan den växer som den ska och som man vill; snabbväxande, går enkelt att forma, och håller sig grön och skön fram till vintern.

När vintern slår till kan dock bladen hänga kvar, men de behåller inte samma spänst och grönska som under vår och sommar!

Men är man ute efter en lättskött sort som växer snabbt och ändå ger lite insynsskydd under vintern kan denna vara ett bra alternativ.

  • Häggmispel

Häggmispel är ännu en snabbväxande sort som kan nå en höjd på ungefär 4 m. Trots att den kan växa ganska snabbt har den inte många krav på plantering och skötsel, utan den är tålig och klarar det mesta!

Därmed funkar det oftast bra att använda vanlig trädgårdsjord. Skulle man vilja trimma eller beskära den är inte heller den processen särskilt krävande.

Tänk dock på att denna sort blommar, så vill du inte klippa bort för mycket av själva blomningen bör du vara lite vaksam. Låter du häcken växa fritt belönas du med många vita blommor i maj!

  • Fläder

Denna sort kallar vi för fläder, men egentligen heter den Sambucus Nigra om man vill vara sådär alldeles korrekt. Med denna får man vara lite vaksam på växtligheten då den kan skjuta ifrån ordentligt på både bredden och höjden.

Det innebär att den inte är det bästa alternativet för dig som gärna har en häck som sköter sig själv och inte blir för stor, för det gäller nämligen inte här.

Fläder kan bli upp till 5 m hög och kräver att man lägger en hel del tid på beskärningen just på bredden. Däremot är den lätt att plantera, så gillar man lite pyssel i trädgården funkar det ju!

Vad kostar det att plantera en häck?

Att plantera en häck kan ju vara mångas dröm när man köper en bostad med tomt och gärna vill få lite mindre insyn, samtidigt som man gärna ramar in och pryder trädgården med något grönt.

Däremot är det ju också en kostnadsfråga att plantera häck och väljer man de lite mer avancerade sorterna kan det faktiskt kosta en del.

Olika sorter kostar olika mycket

Men som sagt, det finns både billiga och dyra alternativ. Det billigaste alternativet är att köpa barrotade plantor som man då ska plantera direkt ner i jorden.

Om man köper färdighäckar som redan fått växa till sig rejält så blir det självklart dyrare, då man själv inte behöver göra ett så stort jobb.

Storlek avgör priset

Sen kan priset också variera beroende på hur stor häck man ska plantera. Ju färre plantor desto billigare blir det ju, oavsett vilken typ eller sort man köper.

Styrs man av en viss budget, men fortfarande önskar att plantera en lång häck bör man ju då välja de billigare alternativen, samtidigt som man kan göra motsatsen om man bara tänkt plantera en kort liten rad i trädgården.

Stor guide till att plantera hack

Tack vare att det idag finns så många olika typer och sorters häckar är det sällan man hindras av priset. Det finns en variant för alla som har en slant över att lägga på trädgården, vilket ju är fantastiskt!

Finns det några speciella regler när man ska plantera häck?

Om man kommit så långt att man känner att inköp av häck inte spricker den ekonomiska budgeten finns det bara en liten detalj kvar innan själva planteringen kan sätta igång – finns det några regler för hur planteringen får ske?

Som hobbyodlare är det sällan man behöver ställa sig den frågan då man vanligtvis bara håller till på sin egen trädgård.

Men med häckar är det ju lite annorlunda, eller i alla fall om man ska plantera häcken runt om trädgården. Någonstans har varje tomt en tomtgräns, vilket man kan kalla för den magiska linjen där just din tomt slutar.

Har man inga grannar eller väljer att plantera häcken långt innanför tomtgränsen är det inget problem, men bor man till exempel i ett villaområde och tänkte placera häcken precis längs med gränsen finns det en del saker man bör tänka på.

Tänk på grannen

Det nästan viktigaste man ska komma ihåg innan man planterar häcken är att fråga grannen eller grannarna precis intill om det är okej för dem.

Egentligen är detta ingen regel eller ett måste så länge man håller sig en bit innanför tomtgränsen, så det är att rekommendera om du inte vill behöva fråga.

Däremot kan ju somliga häckar växa sig rätt vilt, och då kan det innebära att även grannen ofrivilligt får ta del av buskaget. Och bara så du vet har grannarna rätt till att ta bort både rötter, grenar, och blad som sticker ut på deras tomt!

Så att fråga grannen är alltid bra för att inte skapa några diskussioner eller osämjor sinsemellan. För visst skulle det vara synd om ditt goda rykte sabbades bara för att du envisades med att plantera en häck!?

Och kanske visar det sig att även grannen vill plantera häck, då kan ni ju samarbeta och dela på kostnaderna där era vägar korsas.

Häcken får inte störa trafik

Utöver att man med stor fördel ska tänka på grannarna finns det faktiskt regler för att häcken inte får störa trafiken.

Med det menas att de inte får vara i vägen för gångare eller cyklister, samtidigt som de heller inte får rubba sikten vid exempelvis korsningar, övergångsställen, eller vid utfarter.

Om du undrar vilka det är som bestämmer dessa regler så är svaret kommunerna, som i sin tur baseras på SKL riktlinjer. Här har ni några mått att följa för att häcken inte ska ses som ett trafikhinder:

  • Höjd för hörntomter?

För hörntomter gäller att häcken inte är högre än 80 cm över gatunivån. Gränsen på 80 cm ska följas 10 m åt båda hållen.

  • Höjd vid utfart?

När det gäller häckar som planteras bredvid eller runt områden med utfart ska man följa måttet på 80 cm, precis som vid hörntomter. Här sträcker sig gränsen om 80 cm på 2,5 m från utfarten.

  • Maximal höjd?

Somliga häckar kan ju växa sig riktigt långa, upp till flera meter i höjd. Om häckarna växer sig så vilda och spretiga att de sträcker sig ut över gatan finns det en viss höjd som är godkänd för att den ska ge tillräckligt med frihet åt de passerade, och inte ses som ett trafikhinder.

Stor guide till att plantera hack

För gångbanor gäller en höjd på minst 2,5 m, medan en cykelväg kräver en höjd på minst 3,2 m. Om häcken sträcker sig ut över en körbana krävs det ytterligare lite mer utrymme och då landar vi på en höjd om minst 4,6 m.

  • Avstånd från tomtgränsen?

Som tidigare nämnt bör man ställa frågan till grannarna när det gäller avståndet från tomtgränsen. Oavsett om du väljer att prata med din granne eller inte är det rekommenderat att stora plantor, alltså häckar, ska planteras med ett avstånd på minst 2 m från tomtgränsen.

  • Om jag bryter mot reglerna?

När det gäller avståndet som bör hållas från tomtgränsen och om du ska fråga grannen finns det ju som sagt inga egentliga regler, utan där handlar det om rekommendationer och sunt förnuft.

Däremot kan man faktiskt åka dit på att inte följa reglerna gällande hörntomter, utfarter, korsningar, och trafikstörningar.

Om kommunen har upptäckt eller fått rekommenderat att din häck på något sätt stör trafiken kan de be dig att beskära häcken till den höjd som innebär att den inte är ett hinder.

Om du väljer att ignorera denna förfrågan och inte beskär häcken kan du faktiskt riskera böter på uppemot 5000 kr. Med andra ord är det enklast både för dig själv och din omgivning om du följer dessa råd och placerar häcken en god bit innanför din egen tomtgräns.

För att undvika tjafs och krångel bör du också fråga grannen och se till att du inte stör trafiken om du bor i ett område där den risken finns.

Sammanfattning

Att plantera häck är varken särskilt svårt, tidskrävande, eller ansträngande. Däremot kan jobbet variera en aning beroende på vilken typ av häck du köper och också vilken sort.

För som sagt så trivs de olika sorterna i olika förhållanden och på olika platser, så för att ge din häck bästa möjliga förutsättningar bör du anpassa sorten efter just din trädgård.

Oavsett vilken sort du väljer, om det är en blommande eller en grön häck, om det är en vintergrön eller lövfällande variant, eller om det är en som växer lite extra snabbt krävs det ändå att du sköter om den lite grann. Vatten och näring är viktigt för alla!

Gör du ett grundligt förarbete och en ordentlig plantering kommer häcken att belöna dig genom att växa sig tätt, grön, och ståtlig där den står på din trädgård.

Då kan den dämpa mot bullar från utsidan, skydda mot insyn och vind, samt agera prydnad om den är försedd med blommor eller vackra färger.

Med andra ord finns det många fördelar med att plantera en häck, oavsett om det är för att rama in tomten eller om den bara växer i trädgården. Och det finns en sort för alla, det kan vi nästan lova!

Tänk på att fråga grannen om häcken ska placeras nära tomtgränsen, och se upp så att du inte stör trafiken. Annars önskar vi er alla lycka till och hoppas på att resultatet blir så bra som ni önskat. Och skulle ni behöva hjälp finns det hjälp att få!

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals