Bästa motorsågen 2024 – Prisvärd teknik för alla typer av sågarbeten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Idag finns en uppsjö motorsågar på marknaden och det gäller att göra en del research innan du slår till, så att du får en som passar just dina behov.

Motorsågarna är inte längre jättedyra och du kan hitta bra motorsågar till överkomliga priser. Det är en stor fördel att köpa sin motorsåg på nätet rent prismässigt.

Webbutikerna har möjlighet att pressa priserna och hålla dem nere och därför kan du göra rejäla klipp när det gäller trädgårdsutrustning generellt, och motorsågar i synnerhet, genom att köpa på webben.

Premiumvinnaren den här gången blev Milwaukee Kedjesåg M18 FCHS-0 och vår fina vinnare i mellanklassen blev Greenworks Motorsåg 80V GD80CS50.

I budgetkategorin har vi inget mindre än en såg från Bosch, kika gärna närmare på den! En fantastisk specialare har vi den här gången också, nämligen Husqvarna Motorsågspaket 135.

Premium: Milwaukee Kedjesåg M18 FCHS-0

Premiumvinnaren från Milwaukee är en batteridriven motorsåg som är väl lämpad för dig som bygger hemma eller har mycket växtlighet att sköta om på tomten eller på sommarstället. Det är en avancerad motorsåg med en styrka som inga andra batteridrivna motorsågar klarar av.


Mellan: Greenworks Motorsåg 80V GD80CS50

Vår mellanklassvinnare i det här testet är även det en batteridriven motorsåg och är utmärkt för villaägaren och för den som behöver hålla växtligheten stången på tomten.

Den är också perfekt för dig som bygger hus. Batteriet klarar mycket och det här är en praktiskt assistent att såga virke eller klyva ved med.


Budget: Bosch Elkedjesåg AKE 30 S

Det är nog första gången vi har kunnat placera en Boschmaskin i budgetklassen, men roligt är det naturligtvis att kunna få tipsa om en så högkvalitativ motorsåg till ett så bra pris. Här får du som du förstår mycket för pengarna om du behöver en effektiv motorsåg för hemmabruk.


Special: Husqvarna Motorsågspaket 135

Husqvarna Motorsagspaket 135

Motorsågspaketet från Husqvarna ger dig inte bara en av deras bästa maskiner, utan även ett komplett set med skyddskläder.

Här får du möjlighet att börja jobba med en gång, utan att behöva tänka även om du har tillräckligt med skydd för att du ska kunna utföra jobbet på ett säkert sätt.

Hjälmen har hörselskydd. Byxor och speciella stövlar ingår i köpet. Motorsåg 135 från Husqvarna är modellen som medföljer och det är en av varumärkets bästa, bensindrivna motorsågar.

Köpguide

Vad finns det för olika sorters motorsågar?

Motorsågar finns i olika format, både stora och små. De kan vara bensindrivna, eldrivna, och till och med användas med sladd. Du kan använda din motorsåg vid kapning och beskärning, likväl som till avverkning av skog.

Motorsåg

En motorsåg är en så kallad kedjesåg och kan även användas som en motordriven grensåg. Arbetet utförs av sågkedjan som drivs på ett sågsvärd och kedjan gnager igenom trädet.

Bensindrivna motorsågar

Bensindrivna motorsågar är kraftigast och det är dessa som man brukar använda för att fälla träd med. Elmotorsågar brukar man använda för vedkapning och liknande.

Batteridrivna motorsågar

En batteridriven motorsåg är perfekt för dig som behöver en mindre kraftfull maskin; kanske behöver du den för att såga till byggmaterial, såga grenar och annat smått och gott.

Då kan det räcka med en batteridriven sådan och du slipper därmed det höga ljudet som en maskindriven motorsåg har, samt jobba i bensinångor. Så för dig med små krav på styrka passar den dig perfekt.

Fördelen med motorsågen med sladd är att du slipper bensinångor och högt ljud, men är inte beroende av batteriets begränsade driftstid.

Däremot måste du hålla noggrann koll på sladden när du arbetar, så att du inte kommer åt den och skadar dig på något olyckligt sätt.

Vem behöver en motorsåg?

En motorsåg kan vara praktisk att ha om du själv arbetar mycket med din tomt och bygger på ditt hus. Den är praktiskt att klyva ved med, snabbt såga till diverse trämaterial o.s.v. med. En motorsåg kan alltid vara bra att ha på landet om du behöver fälla träd och röja.

Jobbar du varje dag med trädfällning och behöver en motorsåg för professionellt bruk ska du titta på en viss typ av motorsåg.

Men ska du ha en för att användare då och då i trädgården eller på landet behöver den inte ha samma prestanda som en proffsmotorsåg.

Vad behöver jag för skyddsutrustning när jag kör med motorsåg?

Det är inte bara själva sågen som kan vara en fara för användaren, utan också sådant som sprättande flisor och grenar kan utgöra en stor fara för användaren.

Du ska alltså både hantera motorsågen på ett korrekt sätt, men också använda skyddskläder. För yrkespersoner gäller vissa regler när de använder motorsåg och det kan vara ett bra riktmärke även för privatpersoner som ska använda motorsåg.

Du behöver åtminstone hjälm, hörselskydd, visir, och arbetshandskar, när du jobbar med en motorsåg. Yrkesarbetare använder sig också av sågskyddsstövlar och sågskyddsbyxor som är förstärkta och som stannar kedjan vid närkontakt.

Använder du motorsåg ofta utan att vara yrkesperson kan det vara värt att investera i de här kläderna ändå. Ha också alltid en förbandslåda tillgänglig.

Vad ska jag tänka på för att hålla motorsågen i bra skick?

För att motorsågen ska hålla sig i trim och fungera som den ska och hålla länge är det viktigt att du underhåller den efter varje användning och säkerställer att den är vid god vigör.

Detta inkluderar till exempel att den har rätt mängd kedjeolja, att kedjan är lagom spänd, och att den är väl slipad. Du ska även kontrollera att luftfiltret är i skick och rengöra det efter varje användning, om så krävs.

Det finns speciella verktyg att underhålla motorsågen med och det är helt klart en fördel att ha riktigt bra verktyg för att kunna hålla motorsågen i bästa form.

Behöver man något speciellt tillstånd för att använda motorsåg?

Motorsågar är ett extremt kraftfullt redskap och felaktigt hanterat kan den vara mycket farligt. Varje år sker det många olyckor med motorsåg och det är därför alltid läge att vara extremt noggrann vid användningen av en sådan.

Är du skogsägare och kör motorsåg regelbundet, är det en mycket bra idé att ta ett motorsågskörkort, så att du kan öka dina kunskaper om motorsågarnas funktioner och hur du ska arbeta med trädfällning och så vidare.

Det är inte bara hanteringen av motorsågen som är viktig, utan även sådant som att du, innan du fäller ett träd, även måste kontakta ägarna till intilliggande vägar, elledningar o.s.v. om man har sådana inom trädets räckvidd.

Våra favoriter

Premium: Milwaukee Kedjesåg M18 FCHS-0

Vi börjar med vår premiumvinnare som är en batteridriven sådan. Den är utrustad med en speciell teknik som gör att den håller hastigheten även vid sågning av större objekt.

Motorn är kolborstfri med valbar hastighet. Oljebehållaren har ett fönster så att du lätt kan hålla uppsikt över att den inte går torr. Milwaukee tillverkar gedigna trädgårdsverktyg och det här är en av dem.

Vi testade den på mindre trädstammar och grenverk och den var oerhört kraftfull. Enligt ett test som Milwaukee själva gjort klarar den att såga 150 reglar på en batteridrift.

Ett sådant omfattande test gjorde inte vi, men vi tror verkligen att den klarar ett sådant tryck! Med i köpet får du 80cc svärd- och kedjeolja samt ett kedjeverktyg och svärdskydd.


Mellan: Greenworks Motorsåg 80V GD80CS50

Greenworks motorsåg är även den batteridriven och motsvarar en bensinmotor på 45cc. Den klarar ca 150 kapningar med ett fulladdat batteri enligt specifikationerna och det stämde enligt våra tester.

Det är en ergonomisk motorsåg som du kan köra med stor precision, tack vare handtaget som är utformat så att du lätt kan trycka in driftsknappen med fingrarna.

Vikten är på 6,45 kg och den har en neongrön nyans som är utmärkt att jobba med när du är ute i skogen. Den här riskerar du inte att tappa kollen på, utan du ser den på långt håll när du lagt den ifrån dig. Batteriet ingår ej, det köper du separat.


Budget: Bosch Elkedjesåg AKE 30 S

Boschs elsåg är en mycket prisvärd modell där du får mycket för pengarna. Den är lätt och bekväm att jobba med, tack vare det ergonomiskt utformade handtaget och den lätta vikten på 3,9 kg, som är inklusive svärd och kedja.

Den tillför automatiskt olja till mekaniken och kedjan har en hastighet på 9 m/s. En blixtsnabb kastbromsreaktion ger ett extra bra skydd för den som använder verktyget. Motoreffekten är på 1800 watt. Svärdslängden ligger på 30 cm.

Bosch gör nog ingen besviken när det gäller varken vitvaror eller trädgårdsmaskiner. Deras teknik är förnämlig och deras produkter levereras alltid med garanti. Du köper laddare och batteri separat.

Special: Husqvarna Motorsågspaket 135

Husqvarna Motorsagspaket 135

Här får du alltså ett komplett kit med motorsåg och skyddsutrustning på en och samma gång! Motorsågen är en bensindriven Husqvarna 135 14" och den klarar galant all typ av hemmabruk som byggarbeten, vedkapning, och liknande!

Motorsågen har låg bränsleförbrukning och mindre avgasutsläpp. Motorsågen har även en inbyggd bränslepump. Den sidomonterade kedjesträckaren gör det enkelt att justera kedjan på ett korrekt sätt.

Husqvarnas motorsåg är utrustad med en vibrationsdämpare för större komfort och den skonar både händer och armar. Lika så det symmetriska handtaget baktill med sitt mjuka hölje, gör den bekväm att jobba med.

Husqvarnas hjälm Classic har en 6-punktsplastkonstruktion som skyddar huvudet och du kan justera storleken med en hand. Inuti kan du anpassa och justera den för perfekt passform. Nätvisiret ger ett utmärkt skydd, samtidigt som det ger bra sikt.

Husqvarnas byxor utgör ett överlägset bra skydd som är perfekt för dig som jobbar ute mycket med bland annat motorsåg. Byxorna har ett inbyggt nät med speciella fiberlager.

De har testats rigoröst och inspekteras regelbundet i produktionen. Baktill finns det ventilationsdragkedjor som öppnas för större komfort. Ett par förstärkta stövlar som är godkända som sågskydd ingår också i köpet som är mycket prisvärt.

Våra utmanare

Graphite Motorsåg 0,9kW

Här har vi en batteridriven motorsåg med en 1,22 hk:s motor och med ett kedjevarvtal på 10.500 varv/min. Den har ett integrerat smörjningssystem där du bara behöver fylla på olja när indikatorn visar att det är dags.

Vikten ligger på 3,2 kg, så den är mycket lätt och som tillbehör får du en behållare för blandning av bensin och olja, axelrem, en fil, en skruvmejsel att justera förgasaren med, och tändstiftsnyckel. Bränsleförbrukningen är på det mycket låga 0,95 l/h.


Makita Kedjesåg El UC3541A 35cm 3/8" 1,1mm 1800W

Här kommer testets första motorsåg med sladd. Makitas motorsåg är en utmärkt motorsåg för hemmasnickerier och arbete på den lilla trädgården.

Det gummibeklädda handtaget är bekvämt och ergonomiskt. Svärdstorleken på 35 cm passar för mindre och medelstora jobb. Den har dessutom en låg vibrationsnivå, vilket såklart minskar bullernivån betydligt.

Kedjehastigheten är på 14,5 m/sec. Fördelen med en eldriven motorsåg med sladd är helt klart att du aldrig behöver bekymra dig för att batteri eller bränsle ska ta slut.


Jonsered Motorsåg CS 2245S

Motorsågen Clean Power är en avancerad motorsåg som är bensindriven. Det kombinerade choke/start-läget gör att den är synnerligen lättstartad.

Den har låg bränsleförbrukning och du kan alltid hålla koll på den exakta bränslenivån med hjälp av nivåfönstret, som ligger väl synligt på sidan av motorn.

Produkter som utgått

Alpina Motorsåg C 1648 LI

Alpinas nya motorsåg är en perfekt maskin för dig som vill ha en användarvänlig och billig maskin att arbeta med. Den har den nya generationens batterier som gör att arbetstiden är förlängd betydligt.

Du kör gott och väl mer än 100 kapningar med den här, tack vare motorn på 48V. Du spänner enkelt kedjan utan några verktyg alls!


Verto Motorsåg, 18V, med 2 x 1,3 AH Batteri

En sladdlös motorsåg som är perfekt för att användas för enklare trädgårdsarbeten. Den har en utmärkt säkerhetsfunktion som skyddar vid rekyl och oavsiktlig start.

Motorsågen har också ett helt automatiskt system för smörjning av kedjan och det enda du behöver göra är att se till att det är olja påfyllt. Den lätta vikten på 2,9 kg gör den lättmanövrerad. Batteriet ingår i köpet, så det här är en mycket prisvärd såg.


Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals