Bästa Spaden (2024) → BÄST I TEST

En spade är helt oumbärlig för dig som sysslar med någon typ av utomhusarbete, vare sig det är privat eller professionellt. I den här guiden presenterar vi tio stycken högkvalitativa spadar lämpliga för olika typer av användning. Många av dem kommer från det finska trädgårdsföretaget Fiskars och det är av en anledning.  

Fiskars är helt enkelt ett de bästa företagen på att konstruera den här typen av utrustning och deras mångåriga expertis har gjort att de kunnat utveckla de absolut bästa spadarna på marknaden. Varumärket är dessutom otroligt populärt och många vill inte använda några andra trädgårdsredskap än dem från Fiskars.

10 Bästa Spadarna

1. Bäst i test – Fiskars Ergonomi 1004813

Den väldigt populära kundfavoriten från Fiskars är en spetsig spade som är formgiven för att kunna grävas med i lera, grästorv, besvärlig jord med mycket stenar och annat. Fiskars har tillverkat trädgårdsutrustning i många decennier och det här är en av deras absolut mest populära spadar. 

Materialet är oklanderligt när det gäller hållbarheten och det ergonomiskt vinklade skaftet gör att du får maximal kraft i spadtaget och också att du kan lyfta innehållet med så liten motståndskraft som det överhuvudtaget går. 

Att gräva är ett mycket tungt jobb och det är viktigt att ha den allra bästa utrustningen och Fiskars spadar står verkligen för kvalitet.

2. Fiskars Proffs 1005006

För dig som gräver mycket och har stora massor att flytta på kan vi rekommendera den här proffspaden från Fiskars. 

Den är tillverkad i traditionellt spetsigt format och har ett stadigt och bekvämt träskaft i ask och det här träslaget är bland det starkaste trämaterial du kan få tag på. Det rymliga handtaget gör att du får ett utmärkt grepp om spaden, oavsett om du har stora händer eller behöver ha tjocka handskar på dig under arbetet. 

Bladet i härdat stål ger garanterat ett effektivt arbetsredskap och de nitade beslagen med förstärkning gör att den klarar av hårda tag i arbetet, utan att gå sönder.

3. Fiskars Prima 1011568

Spaden Prima från Fiskars är ett perfekt redskap för dig som behöver en prisvärd men mycket högkvalitativ spade för arbetet i trädgården. Den här kommer du att kunna jobba med år efter år och den har ett spetsigt blad av härdat stål som klarar de flesta jordtyper.  

Det lackade träskaftet i björk är hållbart och mycket bekvämt att hålla i. Det ergonomiska handtaget är mycket hållbart och gör att det är lätt att få ett bra grepp och att vinkla spaden så att du kan flytta stora mängder material på en och samma gång.

4. Fiskars Light Digging

Den väldigt lätta grävspaden från Fiskars med ett spetsigt blad är perfekt för dig som vill ha en mer lätthanterlig spade att använda i rabatter och mindre trädgårdsland. 

Den passar för grävning i normal trädgårdsjord och är perfekt att använda i många olika sammanhang i trädgården. 

Tack vare det lätta materialet i aluminium gör det att du kan gräva med den på ställen där det annars kan vara svårt att komma åt med en stor tung spade. Det bekväma handtaget har dessutom ett yttre material som isolerar från kyla.

5. VidaXL Garden Digging Spade D Grip 146132

Den kraftfulla grävspaden från VidaXL är avsedd att använda på områden som kräver mycket grävning och vändning av jordmaterial. Det här större, rundade bladet gör att den passar utmärkt för att flytta löst material med eller förbereda såbäddar och liknande. 

Det är tillverkad i härdat stål och gör att den effektivt är beständig mot fukt, rost och repor eller kalkade ämnen i jorden. Den rundade formen på spadkanten gör att den här inte bara är perfekt att gräva med. Den kan också med fördel användas som kantverktyg, eftersom kanten är tillräckligt vass för att klara av att skära igenom kompakta gräsmattor och rötter.

6. Gardena NatureLine 17001-20

Om du vill ha en prisvärd spade för grävande i trädgården kan vi varmt rekommendera Gardenas spade NatureLine. Den är utvecklad med ett extra brett fotstöd, vilket gör att du får mer kraft i grävandet. Den är helt och hållet tillverkad i rostfritt stål men utan att vara tung. 

Skaftet är designat på ett sätt som gör att spaden sitter väldigt bekvämt i handen. Trots att det här är en billig spade håller den som tidigare nämnts väldigt hög kvalitet och levereras med hela 10 års garanti.

7. Fiskars Foldable Spade 1000621

Här har vi en supersmidig spade som är vikbar och som utfälld blir den 59 cm lång och ihopfälld ungefär hälften. Den är perfekt att ha med på campingresan, bilsemestern eller varför inte låta den ligga i bilen året runt så att du har en spade att ta fram när det behövs.  Fiskars tummar som du säkert vet aldrig på kvaliteten och här får du en spade som kommer att hålla så länge du behöver en sådan.

8. Fiskars Classic 1005005

Spaden från Fiskars har ett blad i härdat stål och med förstärkt rygg vid övergången till skaftet. Hela spaden har försänkta nitar vilket gör att du får ett behagligt och bekvämt grepp var du än håller tag i skaftet. Handtaget är rymligt i en modell som passar även dig som har större händer eller jobbar med tjocka handskar på dig.  

Det är en spade som passar personer som jobbar utomhus och behöver redskap av extra hög kvalitet och är lämplig för exempelvis lantbrukare, trädgårdsmästare, byggnadsarbetare med mera. Den avlånga formen gör att du kan gräva djupt och samtidigt flytta stora mängder material på lättast möjliga sätt.

9. Fiskars Solid 1014808

Fiskars Solid är en rak och elegant spade som har ett bekvämt plasthandtag. Den är i motsats till föregående spade en variant som är perfekt för dig som har en mindre till normalstor trädgård. 

Den tar lite plats men är väldigt effektiv och slitstark och det ergonomiska handtaget gör att den är lätt att jobba med. 

Varumärket Fiskars garanterar att det här är absolut bästa kvalitet och du behöver inte oroa dig för att den ska gå sönder i första taget.

10. Fiskars Cable 132770

Fiskars Cable är en spade som har en helt vertikal kant nedtill och passar perfekt för lantbrukare, trädgårdsmästare och dylikt som behöver flytta material i olika sammanhang.  Den här kan du både gräva och skyffla med och den passar perfekt för sand, spannmål och mockning. 

Bladet är i tillverkat härdat stål och det lackerade träskaftet gör att den är väldigt bekväm att hålla i. Det är en rejäl skyffel/spade som är 123 cm lång och har en arbetsbredd på 15 cm.

Tänk på det här innan du köper en spade

Det finns många olika spadar på marknaden och det är viktigt att du väljer rätt typ av spade för att du ska få maximalt ut av ditt arbete utomhus. Ska du bygga hus eller renovera och behöver gräva i stor utsträckning är det ingen idé att köpa en billig trädgårdsspade.  

Då behöver du en spade som är lämpad för svårare underlag och som är extra hållbar. Här nedan listar vi några aspekter som är viktiga att ta hänsyn till innan du väljer din spade.

Längd

Det är förstås viktigt att du jobbar på ett ergonomiskt sätt när du arbetar i trädgården eller utomhus generellt. Framförallt sliter den här typen av arbete på ryggen och det är viktigt att spaden inte är för kort, så att du kan jobba länge utan att få ont i ryggen. 

Detsamma gäller förvisso det motsatta: är du en kort person är det väldigt obekvämt med en för lång spade. 

Material

Ska du gräva i trädgårdsland och rabatter på tomten går det bra med en spetsig spade i aluminium och med plasthandtag. Ska du däremot vända riktigt besvärlig och kompakt eller väldigt stenig jord behöver du en spade av en annan kaliber.  Framförallt måste spadens alla fästen på skaft och handtag vara förstärkta så att den inte kan gå av på dessa ställen.

Vanliga frågor om spadar

Vad är skillnaden mellan spade och skyffel?

En skyffel är bred och ofta tillverkad i aluminium. En spade brukar vara spetsig och är alltid smalare än en skyffel.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals