Bästa poolvärmepumpen 2024 – Förläng badsäsongen och sänk elförbrukningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I köpguiden du nu läser, kommer du att få lära dig säg exakt vad poolvärmepumpar är och hur de fungerar. Du kommer att få veta vilka fördelar de har och vad du har att vinna på att installera en sådan till din pool eller ditt utomhus-spa.

Det finns ett stort antal poolvärmepumpar på marknaden och vi ger dig tips och råd om vilken som är mest lämplig för dina behov.

Det finns så otroligt många fördelar med en poolvärmepump, att det i stort sett inte råder någon tvekan om att det är det bästa alternativet för att värma upp poolen. I vår genomgång har vi som vanligt delat in produkterna i olika kategorier. 

I premiumklassen vann Värmepump Xpress 14 Swim & Fun. I mellanklassen placerade vi Swim & Fun Värmepump 5,5kw Metal Cabinet. En budgetvinnare har vi också, för den som söker ett billigt alternativ. Den heter Clear Pool Värmepump Hot Splash

Missa inte vår specialare Swim & Fun Värmepump Svart 16 Kw Inverter, om du söker något utöver det vanliga.

Premium: Värmepump Xpress 14 Swim & Fun

Den energisnåla värmepumpen Express 14 från Swim & Fun, är en tystgående i värmepump som snabbt kommer att betala sig. 80 % av värmen som produceras kommer från luften och den genererar alltså värme flera gånger sin egen förbrukning.

Fördelar

 • Tystgående
 • Energisnål

Nackdelar

 • Tung
 • Endast för fristående pooler

Mellan: Swim & Fun Värmepump 5,5kw Metal Cabinet

Värmepumpen på 5,5 kw från Swim & Fun är en pump som är perfekt för dig som har ett utomhusbad eller en mindre pool. Den är inte tystgående, men har heller inte ett extremt högt ljud. Placerar du den på en bra plats med korrekta förhållanden, fungerar den alldeles utmärkt i ett mindre sammanhang. Den sparar upp till 80 % av energiförbrukningen i jämförelse med annan typ av uppvärmning.

Fördelar

 • Klarar temperaturer på 7+ och uppåt
 • Energisnål

Nackdelar

 • Svårplacerad
 • Inte tystgående

Budget: Clear Pool Värmepump Hot Splash

Budgetvinnaren från svenska Clear Pool är ett mycket prisvärt alternativ för dig med en mindre utomhuspool. Den är också avsedd för dig som om inte är tekniskt lagd och h får du en poolvärmepump som du kan installera och använda direkt när du får hem den. Eftersom den väger mindre än 20 kg, är den också lätt att placera.

Fördelar

 • Liten
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Liten kapacitet
 • Högt ljud

Special: Swim & Fun Värmepump Svart 16 Kw Inverter

Den kraftfulla poolvärmepumpen i inverter-modell är för dig som vill ha något utöver det vanliga. Du har sannolikt en stor pool som du vill kunna hålla jämn temperatur på och du vill dessutom förlänga säsongen rejält.

Fördelar

 • Tystgående
 • Mycket kraftfull

Nackdelar

 • Tung
 • Svårplacerad

De många fördelarna med en poolvärmepump

Det finns många anledningar till att installera en poolvärmepump hemma. Det ger en miljövänlig och energieffektiv uppvärmning och en faktiskt besparing på hela 65-80 %, jämfört med elvärme! Det gör att valet med poolvärmepump inte är särskilt svårt.

Investeringskostnaden är inte särskilt stor och återbetalar sig snabbt, med tanke på hur mycket el du sparar. Poolsäsongen kan dessutom förlängas avsevärt. Hur effektiv en poolvärmepump är, varierar förstås från pump till pump. 

Men i princip kan vi säga att en poolvärmepumpar ger ett åtminstone 25°C i vattnet från maj till september. De allra kraftigaste pumparna klarar dessutom att värma upp vatten i riktigt kalla förhållanden. 

Med en poolvärmepump får du en behaglig temperatur, även under de sommardagar då solen inte skiner. Har du en solfångare som genererar värmen, är den direkt beroende av solen för att kunna producera värme. 

Att installera en poolvärmepump inte svårt. Du ansluter den till poolens cirkulationssystem. Vidare behöver pumpen el. Det är väldigt mycket enklare att installera en poolvärmepump än exemeplvis en värmeväxlare eller en solfångare. Men känner du inte att du vill göra det själv, finns det gott om licensierade företag som kan göra det. 

En poolvärmepump är enkel att rengöra. Den rengörs med en tvättsvamp då och då. När vintern kommer behöver du endast dränera den och täcka över den med ett vinteröverdrag. Mer än så behövs egentligen inte.

Så här fungerar en poolvärmepump

En poolvärmepump är konstruerad så att den använder den omgivande luften för att värma vattnet i poolen. Med hjälp av el, drar en fläkt in den omgivande luften i pumpen och då tas värmen från luften upp av pumpens system. 

Kompressortrycket i pumpen höjer temperaturen på luften, som då ombildas till gas. Gasen transporteras vidare till en värmeväxlare och där förses poolvattnet med värme.

Storlek och dimensioner på en värmepump

För att poolvärmepumpen ska vara så kostnadseffektiv som möjligt är det viktigt att att välja rätt storlek och styrka på den. Det finns flera olika faktorer att ta hänsyn till, exempelvis vilken typ av pooltäckning som finns, poolens isolering och var i landet du bor. Önskvärd temperatur och hur ofta poolen ligger utan pooltäckning, spelar också in.

Två olika typer av poolvärmepumpar

Det finns två stycken olika typer av poolvärmepump. Båda använder samma princip när det gäller att värma upp vattnet. Det som skiljer dem åt är eldriften.

1. On-off poolvärmepump

Den här typen av poolvärmepump har har varit den vanligaste fram till idag. Den använder sig av samma princip som kylskåp. Det innebär att värmepumpen antingen är påslagen och går på full kapacitet eller så slår den av och då är den stilla och tyst.

2. Inverter poolvärmepump

Det här är en modernare variant av poolvärmepump. Modellen fungerar genom att värmepumpen kan justera hastigheten på kompressorn och därmed också hålla den angivna temperaturen kontinuerligt. 

Fördelen med den här är att den kan anpassas för säsongen och ställas in på högsta effekt för att klara av kalla nätter. Samtidigt går det att optimera den för normala driftsförhållanden när hela kapaciteten inte behövs. Den är också mer tystgående, vilket förstås är en stor fördel. Den även energisnål. Det här är också en poolvärmepump som är dyrare i inköp.

Att installera en poolvärmepump

Att installera en poolvärmepump är enkelt och något som varje normalt händig person klarar av. Det som behöver göras är att koppla ihop poolens egen cirkulation med poolvärmepumpen och sedan ska el anslutas till poolvärmare. 

Vilken elanslutning som krävs varierar med modellen. Generellt brukar de anslutas till 1-Fas eller 3-Fas 230v. Vilken säkringsstorlek som krävs varierar också med modellerna. De kraftigaste värmepumparna behöver en större säkring.

Placering av poolvärmepumpen

En luftvärmepump producerar värme från utomhusluften. För att poolvärmepumpen ska fungera effektivt, behöver den hela tiden ha tillgång till ett fritt flöde av luft, som den kan utvinna värme ur. Generellt kan det sägas att placeringar under exempelvis altaner, carportar och så vidare bör undvikas, eftersom det finns stor risk att verkningsgraden försämras. 

Poolvärmepumpar låter ofta en hel del om de går på full effekt och det kan vara bra att undvika att placera dem intill en altan eller ett sovrum. Om möjligheten till en bra placering är begränsad, är en inverter-poolvärmepump att föredra.


Våra favoriter

I våra fyra huvudkategorier hittar du en bredd av poolvärmepumpar, som passar många olika behov. Här finns ett alternativ för dig som vill ha något litet till utomhus-spabadet och även en poolvärmepump för dig som har en riktigt stor pool som du vill hålla en jämn temperatur på. 

Vi har läst ett stort antal recensioner och tester om poolvärmepumpar och valet av produkter har baserats på de efterforskningar vi gjort.

Premium: Värmepump Xpress 14 Swim & Fun

Värmepump Xpress 14 är en en en värmepump som producerar minst 5,3 kw värme för varje kw som den förbrukar. Som du förstår är det här är en mycket energieffektiv och miljövänlig poolvärmepump. 80 % av energin som produceras kommer från luften.

Ett verkligt stort plus med Swim & Fun Express poolvärmepump är att den är väldigt tyst och det är därför den placerar sig i premiumkategorin. Det går utan problem att njuta av poolbadet även när pumpen är i drift. 

Poolvärmepumpen är lätt att att manövrera då den har en tydlig och enkel digital kontrollpanel att ställa in den med. Poolvärmepumpen är dessutom underhållsfri, eftersom den är klädd i ett vädertåligt polymermaterial, som är rostfritt och av högsta kvalitet. Poolvärmepumpen är lämplig för alla pooler upp till 45 000 liter eller 45 kubikmeter. Kan användas från 8 plusgrader.

Specifikationer:

 • Poolstorlek maxvolym: 45 m3*
 • Värmekapacitet: 14,1 kw
 • Ströminmatning: 2,65 kw

Fördelar

 • Tystgående
 • Energisnål

Nackdelar

 • Tung
 • Endast för fristående pooler

Mellan: Swim & Fun Värmepump 5,5kw Metal Cabinet

Mellanvinnaren är från samma märke som premiumvinnaren; Swim & Fun. Skillnaden här är att kompressorn i värmepumpen är från den japanska tillverkaren Mitsubishi. De en av de mest välrenommerade och största tillverkare av värmepumpar i världen. Den här värmepumpen är en fristående modell med en enkel digital display och ett vred för temperaturinställning.

Poolvärmepumpar har en del ljud och är definitivt inte tystgående. Men de har ändå en acceptabel nivå, med en ljudnivå på cirka 40 dB, på en meters avstånd. 

Den passar bra för mindre pooler och spabad och kan sänka driftskostnaderna med upp till 80 %. 

Med tanke på ljudnivån, får du planera installationen av den noggrant, så att den inte blir ett störande moment på uteplatsen eller inne i byggnaden.

Specifikationer:

 • Ljud på 10 meters avstånd: 49 dB(A)
 • Ljud på 1 meters avstånd: 40 dB(A)
 • Max poolvolym per m3 är 20 liter

Fördelar

 • Klarar temperaturer på 7+ och uppåt
 • Energisnål

Nackdelar

 • Svårplacerad
 • Inte tystgående

Budget: Clear Pool Värmepump Hot Splash

Clear Pool värmepump är en perfekt poolvärmepump för mindre pooler. Den har en kapacitet för upp till 10 kubikmeter vatten och är otroligt enkel att använda. Det är en plug & play-lösning för den som vill ha något snabbt och enkelt att installera. Fungerar både med sand- och patronfilter.

Ett stort plus är att den också är är lätt i vikt med sina 20 kilo. Det lilla formatet gör den därmed väldigt lättplacerad. Clear Pool är ett skandinaviskt märke, som tillhandahåller utrustning och redskap för utomhuspooler. Utrustningen är speciellt avsedd för vårt nordiska klimat.

Specifikationer:

 • Mått (cm): 31 x 30 x 36
 • V8ikt (kg): Under 20
 • 2.4 kW

Fördelar

 • Liten
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Liten kapacitet
 • Högt ljud

Special: Swim & Fun Värmepump Svart 16 Kw Inverter

Specialaren från Swim & Fun är en av företagets toppmodeller. Den har en kompressor från japanska Toshiba och är helt i rostfritt stål. Effekten är upp till hela 16 gånger energiförbrukningen, vilket får ses som väldigt effektivt och en nivå som toppar de flesta andra pumpar på marknaden. 

I köpet ingår också ett vinteröverdrag, samt wifi-styrning via företagets egna smartphone-app.

Höljet i rostfritt stål är mycket vädertåligt och passar bra i vårt klimat. Värmepumpen håller en konstant badvattentemperatur när utomhustemperaturen är på 12 grader och uppåt. Pumpen klarar att jobba vid kallare temperaturer, men då finns inga garantier för att temperaturen hålls jämn hela tiden. 

Pumpen är utrustad med frostvakt. Det här är en pool för den som söker ett exceptionellt resultat och som har har en pool med stor volym.

Specifikationer:

 • Ljud på 1 meters avstånd 40-50 dB
 • Max poolvolym m3: 90 liter
 • Strömförsörjning V/pH/Hz; 220~240V/1 pH/50 Hz

Fördelar

 • Tystgående
 • Mycket kraftfull

Nackdelar

 • Tung
 • Svårplacerad

Våra utmanare

Eftersom det finns många olika alternativ när det gäller poolvärmepumpar på marknaden, så ville vi också presentera några andra pumpar som definitivt håller måttet och som är ett bra alternativ om du inte hittar något som passar i huvudkategorierna.

Swim & Fun Pool & Spa ECO

Swim & Fun Pool & Spa ECO är en poolvärmepump som är mycket driftsnål och samtidigt effektiv. Pumpen kan användas på temperaturer ner till 7 plusgrader och den sparar upp till 80 % av driftskostnaderna i jämförelse med andra lösningar. 

Det är en fristående modell med en mekanisk kontroll, där du enkelt kan sköta temperaturinställningarna med en ratt. Det här är en miljövänlig pump som ger mycket för pengarna och kan vara ett bra alternativ till budgetvarianten om du inte tyckte att den passade dig.

Fördelar

 • Energisnål
 • Driftsäker

Nackdelar

 • Tung och otymplig

Swim & Fun Värmepump Splash Heater

Här har vi en plug & play-modell, vilket innebär att du mycket enkelt och snabbt kan montera in värmepumpen själv. Och lika snabbt som du installerar den kan du demontera den när badsäsongen är över. Den är konstruerad med ett hölje i titan, som gör att den klarar av både klor och salt och olika kemikalier som kan finnas i vattnet.

Fördelar

 • Tålig
 • Plug & Play

Nackdelar

 • Hög ljudnivå

Swim & Fun Värmepump Inverter Pro

Har vi något så spännande som marknadens minsta värmepump med inverterteknologi. Tystgående värmepumpar som de här är energieffektiva och anpassar energiförbrukningen till exakt den temperatur du vill ha. Inget energispill överhuvudtaget alltså. 

Det här är en av sin kategoris mest energisnåla poolvärmepumpar och den bevarar badvattnets temperatur på 26 grader, med en utomhustemperatur på 15 plusgrader och uppåt. En nackdel tycker vi är att den har målats i en ganska tråkig, beige-grå färg som vi tycker att gör pumpen något mer svårplacerad.

Fördelar

 • Energisnål
 • Med fjärrkontroll

Nackdelar

 • Tråkig färg

Swim & Fun Pump Smart Winner Inverter

Med den här avancerade modellen kan du styra hela ditt spolsystem, via pumpen. Den har en smart styrning som ger dig full kontroll över belysning, värmepump, temperaturgivare, saltklorinator med mera. 

Den tar alltså bort behovet av en extra kontrollpanel, eftersom den kopplas till poolens eget maskinsystem. En supersmart lösning som dock kräver att du har viss tekniskt kunnande.

Fördelar

 • Kopplas till poolsystemet
 • Helhetsläsning

Nackdelar

 • Kräver tekniskt kunnande

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals