Bästa trimmertråden 2024 – Röj och trimma i trädgård och skog

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I det här testet ska du få lära dig om trimmertrådar och hur du väljer en bra trimmertråd för just dina behov. 

Det finns många olika trimmertrådar på marknaden och det är av stor vikt att trimmertråden är rätt. Du kommer att få veta vad du ska titta efter när du väljer trimmertråd och även vad som är för- och nackdelar med valda trimmertrådar i köpguiden. 

Det kan kanske verka lätt att välja trimmertråd och att valet inte har så stor betydelse. Men det är avgörande för resultat. 

Använder du en trimmertråd avsedd att röja sly med i din lilla trädgård, kan den gå för hårt fram och lämna ett fult resultat efter sig. Har du en för tunn och fel formad trimmertråd, kommer du ingenstans och maskinen får jobba för högtryck i onödan. 

I det här köpguiden vann EGO Trimmertråd AL2415T premiumkategorin. I mellanklassen valdes som Bosch Trimmertråd Quiet Line och i budgetkategorin placerade vi den prisvärda HiKOKI 66781004 Trimmertråd. En intressant specialare för dig som vill ha en extra stark tråd har vi också, och den heter Dewalt DT20652 Trimmertråd.

Premium: EGO Trimmertråd AL2415T

EGO:s trimmertråd är en tråd utöver det vanliga. Det är en vriden trimmertråd som klarar utmanande uppgifter; från grovt gräs till vass, om så skulle behövas. Dessutom är tråden jämförelsevis billig och således mycket prisvärd.

Fördelar

 • Slitstark
 • Räcker länge

Nackdelar

 • Passar inte alla grästrimmare

Mellan: Bosch Trimmertråd Quiet Line

Trimmertråden från Bose Quiet Line är en trimmad tråd som Bosch utvecklat. Resultatet är således en exceptionellt stark trimmertråd som klarar mycket. Men den är inte för tjock och vass för att inte kunna användas längs trädgårdsgångar och blomrabatter.

Fördelar

 • Mycket slitstark
 • Finns i flera tjocklekar

Nackdelar

 • Stor förpackning

Budget: HiKOKI 66781004 Trimmertråd

HiKOKI trimmertråd är en budgetvariant för dig som söker en enkel och bra trimmertråd för ditt trädgårdsarbete. Det är en billig tråd, som passar bra att rensa rabatter och kantstenar med. Eftersom den saknar en förstärkt kärna, ska du inte använda den till tyngre jobb som sly och högt grovt gräs.

Fördelar

 • Bra allround-tråd
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Utan förstärkt kärna

Special: Dewalt DT20652 Trimmertråd

Specialaren från Dewalt placerade vi i specialkategorin för att det är en exceptionell tråd! Den klarar ansträngande arbete och ska användas för trimning av områden som är mer krävande. Det kan vara sly, vass eller liknande.

Fördelar

 • För utmanande röjning
 • Förstärkt kärna

Nackdelar

 • Svår att rulla upp på spole

Att välja rätt trimmertråd är viktigt

Att välja rätt trimmertråd till trimmern är inte bara viktigt, utan avgörande för hur en grästrimmer ska fungera. Detta för att trimningen ska bli effektiv och anpassad för just dina behov. 

OBS! Kontrollera alltid vilken grovlek på tråden som passar din maskin. Det är står alltid i handboken.

Nackdelarna med att använda en för grov trimmertråd, är att motståndet blir för högt och det blir ett onödigt slitage på maskinen. En för tunn trimmertråd minskar effektiviteten och trimmertråden kommer att fyllas på hela tiden under arbetets gång, vilket är tidskrävande och frustrerande. 

Att byta trimmertråd kan vara rätt så krångligt och tålamodskrävande. Särskilt om det är fel trimmertråd. Men har du förberett dig med rätt tråd och gör det metodiskt och lugnt, så kommer det snart att börja gå snabbt och smidigt.

När du skaffat rätt trimmertråd till din grästrimmer, ska du först öppna trimmerhuvudet. Antingen finns där en spole som du ska fylla med trimmertråd, eller så är det bara att placera in engångsspolen med tråden på, direkt i trimmern. Vilken variant av trimmertråd som gäller för olika modeller, står också i instruktionerna.

Modeller av trimmertråd

Det är naturligtvis väldigt lätt att tro att trimmertråd helt enkelt är bara trimmertråd, och att du väljer rätt tjocklek och så är det bra med det. Men faktum är att det finns en mängd olika modeller på trimmertråd. Trimmertrådar kan också ha olika kärnor. Alla har de sina specifika egenskaper och fördelar.

Trimmertråd med vriden profil

En trimmerlina med vriden profil har en aerodynamisk form och ger faktiskt både lägre vibrationer och lägre buller. De här trådarna brukar vara tillverkade av starka polymermaterial som ger bra prestanda. Trimmertråd med vriden profil brukar kunna användas till de flesta olika trimmerhuvud, så länge du har rätt tjocklek.

Trimmertråd med femkantig profil

Trimmertråd med femkantig profil ger en kombination av låg energiförbrukning och hög skärpa. Tråden har stark motståndskraft och passar den som har grövre gräs att röja.

Trimmertråd med rund profil

En rund trimmertråd är den klassiska allroundtråden. Det är den billigaste tråden och den fungerar alldeles utmärkt för den som inte har jättehöga krav på prestanda. Det kan vara om du exempelvis ska röja gräs på sommarstället eller kring rabatter och buskar i trädgården. Då räcker det alldeles utmärkt med rund trimmertråd.

Hur en grästrimmer fungerar

För att vi ska förstå vad som krävs för att en grästrimmer ska arbeta mer effektivt, är det bra att veta hur en grästrimmer fungerar. En grästrimmer utgör ett komplement till gräsklipparen. En gräsklippare kommer inte åt hela vägen kring rabatter, staket eller kantstenar. En gräsklippare kan inte heller klippa på steniga områden. 

En grästrimmer däremot kommer åt på de mest svåråtkomliga ställen. Därför är grästrimmern väldigt praktisk att har hemma, redo att plocka fram när du är klar med gräsklippningen och ska göra finliret med grästrimmern. 

Grästrimmern är också bra att röja högt gräs med. Den är perfekt att använda exempelvis när du kommer till landet på försommaren och möts av ett högt, vildvuxet gräs. Då kan du köra en ordentlig röjning med trimmern och sedan är det lätt att underhålla gräset resten av sommaren.

Grästrimmern kan både vara batteridriven, eldriven och gå på bensin. Bensindrivna är de allra starkaste och med dem kan du röja sly och vass.


Våra favoriter

Efter mycket efterforskning och läsande av tester och framförallt av recensioner som användare lämnat, har vi valt ut ett antal trimmertrådar. Hoppas att du också hittar en favorit!

Premium: EGO Trimmertråd AL2415T

Trimmertråden från företaget EGO är en tvinnad tråd, som passar extra bra för dig som har utmanande områden en att trimma. Det kan vara högt och grovt ängsgräs eller sly. Trimmertråden är framtagen för EGO:s egen grästrimmer, men kan användas på flera olika modeller också. Tjockleken är 2,4 mm. Längden är 15 meter tråd upprullad på spole.

EGO är ett företag som i mer än ett decennium har utvecklat och förbättrat en varierande rad produkter, när det gäller trädgårdsutrustning. Företaget är numera en global organisation och de levererar professionella verktyg av kvalitet. Företaget har också innovation utveckling i fokus. Allt är arbete för att förbättra och utveckla produkterna.

Specifikationer:

 • Tvinnad tråd
 • 2,4 mm x 15 m

Fördelar

 • Slitstark
 • Räcker länge

Nackdelar

 • Passar inte alla grästrimmare

Mellan: Bosch Trimmertråd Quiet Line

Den väldigt speciella trimmertråden från Bosch, tillhör deras kollektion Quiet Line. Det är en serie trimmade med tillbehör, som är extra tysta och lätthanterliga. Den här trimmertråden är intressant eftersom den har en speciell, vriden konstruktion som gör den väldigt ljudabsorberande.

Trimmertråden är avsedd för att användas med Bosch grästrimmer. Det här är mycket prisvärd tråd. Ett stort plus för att det finns många längder tråd att välja mellan. Och dessutom finns den flera olika tjocklekar. Därför kan du anpassa den i detalj efter dina behov.

Specifikationer:

 • 2,4-3,0 mm
 • Tvinnad tråd

Fördelar

 • Mycket slitstark
 • Finns i flera tjocklekar

Nackdelar

 • Stor förpackning

Budget: HiKOKI 66781004 Trimmertråd

HiKOKI:s runda trimmertråd har en tjocklek på 2,4 mm. Den är av lagom längd på 15 meter. Det här är en tråd som är kompatibel med de flesta olika grästrimmers av olika varumärken.

HiKOKI är en stor koncern i hemlandet Japan. De producerar all typ av elektronik och är inte minst stora på trädgårdsteknik. Principen är prisvänliga, högkvalitativa verktyg och tillbehör för hobby- och hemanvändaren.

Det här är en nylontråd utan någon förstärkt kärna. Det gör att den här lämpar sig bäst för trädgårdsarbete och att användas i blomrabatter. Den är inte stark nog för att klara grövre gräs och sly.

Specifikationer:

 • Rund tråd
 • 2.4 mm

Fördelar

 • Bra allround-tråd
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Utan förstärkt kärna

Special: Dewalt DT20652 Trimmertråd

Har du stor ett stort område med utmanande grästrimning att utföra? Då kan Dewalt DT20652 Trimmertråd definitivt vara något för dig. Här har du en vriden trimmertråd, som ger en tystare arbetsmiljö. Men inte minst klarar den svårgenomträngliga områden. 

Den är perfekt att röja slyområden med. Den är också mycket användbar om du har stora områden med vass som ska röjas. Klarar trimmern av att arbeta under vatten, är det här en utmärkt trimmertråd att använda i kombination med den.

Dewalt är ett amerikanskt märke som grundades redan 1936. Det är numera ett dotterbolag till Black & Decker. De har ett brett utbud av motorverktyg för trädgård och skog. Dewalt håller alltid hög kvalitet på sina produkter.

Trimmertråden passar som sagt dig som behöver röja mycket på stora arealer och därför är det extra praktiskt med 68,6 meter tråd! Så den kommer alltså inte att ta slut för dig mitt i arbetet. Så här lång tråd kan dock vara lite otymplig att arbeta med. När du rullar upp tråden på spolen får du vara lite försiktig och medveten om det.

Specifikationer:

 • Tvinnad tråd 
 • 2.5 mm

Fördelar

 • För utmanande röjning
 • Förstärkt kärna

Nackdelar

 • Svår att rulla upp på spole

Våra utmanare

Vilken trimmertråd du behöver, beror förstås på typen av växtlighet du ska trimma eller röja. För att ge våra läsare större valfrihet, vill vi tipsa om några fler produkter här nedan. De klarade sig inte riktigt upp till vinnarkategorierna men kom inte långt efter. Du hittar också ytterligare mer variation i storlek och längd bland utmanarna.

Milwaukee Trimmertråd 49162713

Trimmertråd Milwaukee 49162713 är på spole och passar för lätta och mindre trädgårdsjobb. Eftersom tråden är 1,6 mm tjock, är den också lämplig för batteri- och eldrivna grästrimmers. De som inte klarar att jobba med så stor styrka, helt enkelt. 

Milwaukee är ett av världens största varumärken inom skogs- och trädgårdsmaskiner. De har ett flertal innovativa lösningar i sitt sortiment och deras höga kvalitet är genomgående i alla deras produkter. Passar både hobby- och proffsanvändare.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Passar alla Milwaukee-trimmers

Nackdelar

 • Tunn tråd

Black & Decker A6485-XJ Trimmertråd

En trimmertråd i stjärnform som gör fina snitt och passar perfekt att göra snyggt kring stenläggningar och trädgårdsrabatter med. Trimmertråden är 1,5 mm tjock, vilket är perfekt för arbete i trädgårdar och parker. 

Black & Decker är ett amerikanskt företag och är en global tillverkare av trädgårdsutrustning av allehanda slag. De har varit verksamma sedan 50-talet och vet verkligen hur de ska utveckla bra och effektiva trädgårdsverktyg.

Fördelar

 • Praktisk spole
 • Perfekt för trädgården

Nackdelar

 • Relativt dyr

Makita 369224808 Trimmertråd 1,6 mm

Trimmertråden från Makita är perfekt även för det lite mindre arbetet; längs trädgårdsgångar och i rabatter. Makita har tagit fram en rund trimmertråd som klarar av det mest nödvändiga i trädgården och som putsar rent och fint. Har du en eldriven grästrimmer som du brukar använda kring altanen eller göra andra mindre jobb med, är den här ett bra alternativ. 

Ett litet minus får faktiskt färgen här. Det är lättare att rulla på trimmertråd i en klar färg, eftersom den syns bättre på spolen. Den svarta färgen gör att det kan vara svårt att se hur trimmertråden hamnar på spolen och hur den fördelas där.

Fördelar

 • Mjuk och lätt att rulla
 • Perfekt för trädgårdsarbete

Nackdelar

 • Ingen förstärkt kärna
 • Finns bara i svart

Ego Trimmertråd 2 mm/15 m

Tvinnad trimmertråd som är avsedd för grästrimmer Ego ST1300E, men som också går att rulla upp på spolar som passar andra märken av grästrimmare. Den tvinnade tråden gör att den är lätt att hantera, samtidigt som den är stark och slittålig. Tråden passar alla typer av rabatter och stenlagda trädgårdskanter som behöver snyggas till.

Fördelar

 • Tvinnad, flexibel tråd
 • Slitstark

Nackdelar

 • Ej för sly och mer krävande ogräs

Bosch Trimmertråd 1,6 mm

Bosch Trimmertråd 1,6 mm är nästan densamma som mellanvinnaren, men i en tunnare variant. För dig som endast har enklare trimning att göra kring rabatter och staket exempelvis, är Bosch Trimmertråd 1,6 mm en passande tjocklek. 

Rullen på 24 meter räcker över flera säsonger för de flesta. En fördel med den här typen av tunn tråd är även att den är lätt att knyta på en trimmerspole.

Fördelar

 • Räcker länge
 • Lätt att fästa på spole

Nackdelar

 • Kan bli trasslig

Smawis Trimmertråd 2,8 mm/100 m

Smawis Trimmertråd är stjärnformad i profilen, vilket gör den effektiv på grovt ogräs och marksly. Tråden kan användas i skogsbruk och för större fruktträdgårdar, då den har hög slittålighet. Trimmertråden är flexibel och kan användas på de flesta trimmerhuvuden och spolar, oavsett märke. 

Notera att det är viktigt att gå varsamt fram med den här typen av kraftig trimmertråd på områden där den kan ställa till skada, som exempelvis kring trädstammar eller intill målade staket.

Fördelar

 • Extra slitstark
 • Flexibel
 • På spole för lättare hantering

Nackdelar

 • Kan skada träd och staket

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals