Bästa robotgräsklipparen 2024 – Maskinen som klipper gräset åt dig

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha en grön och fin trädgård är något som många lägger mycket tid på för att åstadkomma. Gräset ska klippas, blommorna ska vattnas, och häcken ska friseras.

Allt pyssel runt omkring kan ju vara lite småroligt, men det här med att klippa gräset!? Det tar tid och energi, och det kan tära på tålamodet om maskinen av någon anledning inte vill starta.

Ibland önskar man ju verkligen att gräset kunde klippa sig själv… Men, det kan det faktiskt! Eller nästan i alla fall. Någon gång under mitten av 1900-talet började man experimentera med gräsklippare som skulle gå av sig själv, nämligen robotgräsklipparen.

Sen dess har deras popularitet bara ökat, och för några år sen var faktiskt var fjärde gräsklippare som köptes en robotgräsklippare.

Och trots att de kostar en del så är det inte så konstigt att de är populära, för oj så bekvämt och smidigt det är att ha en! Och inte nog med det, gräsmattan hålls i riktigt fin form tack vare att den klipps kontinuerligt.

Om du inte tillhör den del av befolkningen som redan använder robotgräsklippare, men du känner dig lite nyfiken på att köpa en sådan har du hittat alldeles rätt! Vi kommer nämligen att ägna den här texten åt just det; vilken som är den bästa robotgräsklipparen.

För att hjälpa er på vägen har vi satt ihop en köpguide, där vi kommer utse vilka robotgräsklippare som är bäst-i-test. För många varianter finns det, och därför kan det vara svårt att veta vilken man bör köpa.

Ska den ha lång batteritid eller stark motor? Hur stor gräsmatta ska den klara av? Och finns det vissa märken som är bättre än andra?

Bland våra produktdeltagare kommer vi att välja ut våra favoriter i tre olika kategorier baserat på prisklass; premium, mellan, och budget. Dessa kommer att recenseras tillsammans med övriga deltagare.

Självklart kommer vi också prata lite mer om vad en robotgräsklippare är, varför man ska ha en, vad man kan tänka på när man köper en, och en hel del annat som kan vara intressant både för nya köpare och för de som redan äger en robot.

Oavsett vad man har för budget, behov, och preferenser finns det en som kommer att passa just dig, och som förmodligen blir den nya favorithjälpredan under sommaren!

Efter att ha testat och jämfört olika robotgräsklippare kom vi fram till att våra favoriter blev Husqvarna Automower 450X och Robomow RS615U tog hem vinsten i mellankategorin. Som budgetfavorit utsåg vi Worx Landroid M500.

Vi hoppas att ni kommer känna er inspirerade och redo för att investera i en robotgräsklippare efter ni läst denna artikel.

Såklart är det inget måste att köpa en, men vi kan lova er att ni inte kommer bli besvikna. Så mycket tid, energi, och tålamod ni kommer spara på att låta den göra gräsklippningen åt er!

Premium: Husqvarna Automower 450X

Håll i hatten, annars riskerar du att tappa hakan när du hör att cirkapriset för denna ligger på 42.000 kronor! Men, låt oss förklara att man får så otroligt mycket ut av denna att vi tycker det på ett sätt känns som en rimlig prisbild.

Några tusenlappar lägre skulle ju verkligen inte skada, men för de som har möjlighet kommer detta vara ett köp man inte ångrar. Till att börja med klarar den klippytor på upp till 5000m2, vilket också hänger ihop med den generösa batteritiden på 270 min.

Trots det laddar den snabbt på 60min, och faktiskt har den en liten klippbredd på 24 cm. Med andra ord är den mycket effektiv, stark, och smidig; allt i ett.

Prestandan är mycket välgjord då den både klarar av att ta sig fram på mindre och trängre gräsmattor med en hel del hinder, samtidigt som den inte heller har problem att ta sig upp för lutningar upp till 45% och väldigt stora arealer.

Tack vare inbyggd GPS märker den upp var den har klippt, och du kan också se var du placerat avgränsningskablarna. Via telefonen kan du styra klipphöjd och arbetstid, stänga av och sätta på, oavsett var du befinner dig.

Skulle ni önska klippning i mörkret tar den sig enkelt fram med hjälp av strålkastare och ultraljudssensor för att upptäcka hinder i tid.

Praktiskt med stöldskyddslarm och pinkod, samt lyftsensor. För sin storlek är den också relativt tyst och har en godkänd klipphöjd på 2-6 cm.

Det enda vi har att klaga på, utöver det saftiga priset, är att karossen repas ganska lätt. När priset kommer upp i de höga siffrorna förväntar man sig faktiskt mer tålighet utifrån också.

Dock är den tålig för alla väder och viker sig nästan aldrig! Klippresultatet blir jämnt och ordentligt utfört. Vad mer ska man säga!?


Mellan: Robomow RS615U


Detta är en robotgräsklippare från märket Robomow, som faktiskt är 100% dedikerade till att göra robotgräsklippare. Bara det säger ju rätt mycket! Är ni ute efter en välgjord, genomtänkt, och stark maskin ska ni helt enkelt kolla hit!

I detta fall innebär hög kvalité inte nödvändigtvis dyrare priser, för denna variant har ett cirkapris på 16.000 kronor – det är vi inte ledsna för. Du slipper krångliga installationer, manuella inställningar, och problem i trädgården.

Denna styrs smidigt via en app, är väldigt enkel att manövrera, och tar sig utan problem över ojämnheter och motstånd. Med en klippbredd på 56 cm och en arbetskapacitet som sträcker sig upp emot 3000m2 är detta en kraftfull maskin som tål en del.

Den klipper ordentligt och relativt snabbt, har en batteritid på 70 min, och kan ta sig uppför kullar i 36% lutning. Vi uppskattar den generösa klipphöjden på 2-8 cm! Denna är försedd med smarta funktioner så som regnsensorer, pinkod, och tillhörande app.

Det enda vi har att klaga på är ljudnivån som med sina 70 dB faktiskt upplevs som rätt störande. Men utöver det är detta ett toppenalternativ för dig med större arealer. Vi är supernöjda!


Budget: Worx Landroid M500

För sin höga prestanda, men låga cirkapris på 7000 kronor blev Worx Landroid M500 vår vinnare i budgetkategorin, och en mycket värdig sådan. Designen i sig är väl kanske inte det finaste vi sett, men det finns absolut andra som ser betydligt tråkigare ut.

Denna variant är mycket smart och praktiskt tillverkad med listig navigation och bekväm schemaläggning. Med andra ord kan denna användas oavsett om man är ute och reser eller om man står och lagar mat i köket.

Och trots dess mindre storlek känns den avancerad och stark! Den klarar en klippyta på 500m2 trots att den har en rätt smal klippbredd på 18 cm.

Det går inte superfort, men är praktiskt på lite trängre och krångligare ytor, och runt rabatter och passager. Den klipper ordentligt längs kanter och ger ett fint resultat som kan varieras mellan 3-6 cm i klipphöjd. Helt klart godkänt!

Regn är inte heller ett problem så länge det inte finns överdrivet många ojämnheter eller snäva svängar, för sådana kan den tyvärr fastna i titt som tätt. Däremot är kullar eller slutningar på en lutning upp till 35% grader inte ett problem, vilket såklart underlättar en aning.

Med andra ord är detta en stabil robotgräsklippare om marken är jämn, men inte nödvändigtvis helt plan. Smarta funktioner som pinkod och uttagbart batteriet ökar komfort. För det låga priset presterar denna högt över våra förväntningar.

Köpguide

Vad är en robotgräsklippare?

För er som inte har en aning om vad en robotgräsklippare är kan det ju vara bra att få en lite mer ingående beskrivning om det.

För trots att det är många som idag har en sådan maskin i sin trädgård finns det ju sådana som kan behöva mer information, och så är det ju alltid. Så just detta stycke är tillgängligt åt er! En robotgräsklippare är precis vad det låter som; en robot som klipper gräset åt dig.

En robotgräsklippare är ju som sagt självgående för att man bara ska behöva installera, schemalägga, och sen låta den klippa gräset av sig själv medan du kan sitta och dricka kaffe i solen. Hur smidigt låter inte det!?

Varför borde man ha en robotgräsklippare?

Den främsta anledningen för att man ska investera i en robotgräsklippare är ju för att man kan slippa bry sig om att klippa gräset själv. Eftersom det är en robot verkar den ju för att klippa gräset åt dig, som i sin tur gör att du sparar tid och energi till annat.

En annan fördel med robotgräsklippare är att den klipper med täta intervaller. Det gör dels att gräset inte hinner växa sig så långt mellan gångerna, men också att gräset skjuter sidorötter som innebär att gräsmattan växer tätare och tjockare.

Att den klipper med täta mellanrum skrämmer också iväg otrevliga djur som gärna gömmer sig i gräset, så som sniglar.

Sen åker ju robotgräsklipparen omkring på hela gräsmattan utan att följa något speciellt mönster, vilket gör att du slipper hjulspåren och får en jämnare gräsmatta.

Och det gräs som den klipper av kommer att ligga kvar mellan grässtråna, vilket i sig verkar som en slags naturlig gödning för jorden och gräsmattan.

Kort och gott finns det en hel del fördelar med att köpa en robotgräsklippare. Så känner du att gräsklippning inte är din starkaste sida, eller att det inte är det du helst spenderar lördagsmorgonen med att göra kommer robotgräsklipparen vara en riktigt god vän.

När man väl fått igång den och förstått sig på funktionerna är det sällan några problem, men såklart kan man behöva se till den då och då.

Vad ska jag tänka på när jag köper robotgräsklippare?

Eftersom det finns så många olika varianter av robotgräsklippare idag kan det vara svårt att veta vilken man ska köpa. Alla varianter är ju av olika kvalité och har olika standard, vilket då innebär att de verkar på olika nivåer.

Här menar vi inte direkt att dyrare varianter ger högre kvalité, men är man ute efter ordentliga material, bra konstruktioner, fiffiga funktioner, och lång hållbarhet är det alltid säkrast att hålla sig till kända märken och rimliga priser.

Sen har man ju som konsument också vissa krav och personliga preferenser att utgå ifrån. Kanske vill man att den ska vara så tyst som möjligt, eller att den ska vara enkel att använda.

Eller kanske är man en tekniknörd och gillar att experimentera med olika funktioner och inställningar. Och inte bara det, man ska även anpassa gräsklipparen efter vilken typ av gräsmatta man har.

Med andra ord finns det en hel del saker man ska tänka på innan och när man köper robotgräsklippare, och när man väl står i valet och kvalet är det inte hur lätt som helst att bara ta en.

För att ni ska få lite extra hjälp på vägen till att hitta den nya favoriten tänkte vi lista de punkter som är viktiga att tänka på vid köpet:

Typ av gräsmatta​​​​​

Det egentligen främsta man bör tänka på vid köp av robotgräsklippare är vilken typ av gräsmatta du har. Med typ menas vilken storlek den är av, om den är plan eller har varierande höjder, och om det finns många hinder på gräsmattan så som träd, buskar, håligheter, snäva svängar, och kanter.

Är gräsmattan mindre? – då behöver man inte en värstingvariant med överdrivna funktioner. Är gräsmattan större? – då kan man behöva en med högre kapacitet och längre hållbarhet, alltså en med bredare klippvidd och bra batteritid.

Storleken är den faktorn som främst avgör hur hög kapacitet robotgräsklipparen bör ha. Har gräsmattan många små och krångliga områden, passager, och kanter? – då är det bäst med en kompakt och smidig variant.

Har gräsmattan varierande höjder, så som kullar eller ojämnheter i marken? – då krävs det en som klarar höga lutningar och gärna större hjul för att den inte ska fastna.

Kortfattat innebär fler funktioner och högre komplexitet att robotgräsklipparen klarar tuffare och en mer krävande terräng, och såklart tvärtom. Här får man helt enkelt känna efter vad just din gräsmatta kräver och är i behov av!

Är du osäker på hur din gräsmatta ska bedömas kan du alltid be om hjälp i en trädgårds- eller motoraffär där du köper robotgräsklipparen. De har ofta koll på läget och vet vad som krävs för olika gräsmattor och terränger!

Klipphöjd

Detta hänger ju lite ihop med vilken typ av gräsmatta man har, eller snarare vilken typ av gräsmatta man vill ha. För gräs är ju gräs oavsett var det växer, men det som kan skilja sig från trädgård till trädgård är ju vilken längd man vill att gräset ska ha.

Ofta skiljer sig olika varianter väldigt lite när det gäller just klipphöjden, och vidden mellan det lägsta och högsta måttet är sällan särskilt stort.

Men såklart finns det ju också robotgräsklippare som kan klippa extremt kort och de som har lite längre mått att välja mellan.

Är man bara ute efter att klippa gräset så att det ser någorlunda vårdat ut är detta inte något man behöver lägga jättemycket vikt i.

Om du däremot vill ha en väldigt kortklippt gräsmatta, eller tvärtom en där grässtråna är rätt långa får du helt enkelt ha med det i åtanke när du ska välja modell och se efter vilka som kan nå upp till dina krav.

För som sagt tillhör det inte standarden att måtten varierar mellan extremt kort och extremt långt, utan det ligger ofta på något mellanting. Däremot är det en liten detalj som kan göra stor skillnad!

Klippbredd

Att klippbredden varierar från modell till modell är precis lika logiskt som att klippbredden hänger ihop med storleken. Det kanske lät ironiskt, men tänker man efter så är det ju precis så det är.

Ju större robotgräsklippare desto bredare klippbredd, och tvärtom. Och ju bredare klippbredd desto snabbare klipper den, inte sant!? Trots att det också låter rätt logiskt så är det inte riktigt så, då det beror på hur gräsmattan är uppbyggd.

En mindre och trängre gräsmatta kräver en smalare klippbredd för att robotgräsklipparen ska kunna ta sig fram och klippa där det behövs.

En större variant skulle istället göra ett mycket sämre jobb då den kommer ha svårt att ta sig fram och komma åt överallt, vilket resulterar i en ojämnt klippt gräsmatta.

På större och mer öppna ytor tjänar man lite tid på att ha en större modell. Men förvänta dig inte att jobbet görs snabbare än när du gör det, för en robotgräsklippare är betydligt långsammare än dig.

Det positiva är att du kan ägna den tiden åt annat och behöver alltså inte bry dig om att processen går lite långsammare.

Välj hellre en för hög prestanda

Trots att många robotgräsklippare beskrivs som mycket avancerade med en hög prestanda och mängder av funktioner är det tyvärr ganska många varianter som inte håller måtten.

Som konsument är det lätt att man bara går efter olika specifikationer och funktioner som man tycker verkar bra. Tyvärr är det som med mycket annat att många varianter lever upp till citatet om att ”det är för bra för att vara sant”.

Det är inte heller helt ovanligt att arbetskapaciteten, alltså den maximala klippytan beskrivs som betydligt högre än vad den är. Så fundera istället på vad du egentligen är i behov av och utgå efter olika jämförande tester, precis som vi hjälper dig med här.

Är du ute efter en viss prestanda och kapacitet kan det vara smart att höja kraven något för att få det du begär. Och kom ihåg att det inte alltid är den dyraste modellen med flesta funktioner som ger bäst resultat!

Kvalité efter pris

Vi har pratat om att det inte alltid är det dyraste alternativet som är de bästa, och så är det faktiskt. Men tyvärr gäller ofta motsatsen, alltså att de billigaste varianterna är de sämsta.

För just robotgräsklippare stämmer ofta priserna överens med kvalité om man håller sig till en viss nivå, alltså där priserna känns rimliga.

Råkar man springa över en väldigt billig variant, men som beskrivs vara fantastiskt bra och ha många komplexa funktioner kommer det tyvärr vara en besvikelse.

Detsamma gäller också om priserna är alldeles för höga. Och precis som vi gillar att säga i Sverige – lagom är bäst!

Om olika modeller som har samma prestanda skiljer sig rejält i pris beror det ofta på att den dyrare har en högre arbetskapacitet och alltså klarar av att klippa större ytor.

Installation och användarvänlighet

För att livet med en robotgräsklippare ska bli så enkelt som man tänker är det nödvändigt att installationsprocessen är simpel och att den är användarvänlig.

En enkel process innebär att man sätter upp laddningsstationen, spänner upp kablarna, och laddar robotgräsklipparen, sen ska det bara vara att sätta igång den och se på när den jobbar åt dig.

Går installationen så smidigt till är även användarvänligheten hög, de två går liksom hand i hand med varandra. Men här spelar det ju såklart in vilken typ av robotgräsklippare du köpt eftersom olika varianter kräver olika mycket förhandsjobb.

Oavsett vilken du köper kommer du dock vinna på att göra en ordentlig installation, då det ofta gör att du slipper korrigera små detaljer efterhand.

Behov av stöldskydd

Är du rädd om din robotgräsklippare och gärna undviker en stöld när du lagt ner så mycket pengar på den, kan det vara bra att kolla upp om den du tänker köpa är försedd med stöldskydd.

Det är inte jättevanligt att just robotgräsklippare stjäls, men det är ju bättre att vara på den säkra sidan om det är något man oroar sig för.

Kanske ska man iväg på semester och vill komma hem till en nyklippt gräsmatta? Då är det klart att robotgräsklipparen måste lämnas utomhus utan uppsikt, och plötsligt händer det som inte fick hända.

För att du inte ska behöva oroa dig för det, är ett tips att investera i en modell som har pinkod, och om behov finns kan du också välja en som går att spåra via GPS.

En pinkod innebär att det krävs en kod för att man ska kunna programmera och få igång gräsklipparen, vilket i sig minskar risken för stöld.

Och med GPS-spårning kan du alltså se om gräsklipparen helt plötsligt befinner sig någon annanstans än på just din tomt!

Hur avgör jag vilken robotgräsklippare som har högst kvalité?

Precis som att det finns en del saker att tänka på när man ska köpa en robotgräsklippare, så finns det en del saker som avgör vilken nivå av kvalité roboten har.

Dessa kan såklart också vara bra att veta om innan man slår till på en viss modell, för man vill ju inte komma hem och bli besviken!

Egentligen hör dessa punkter lite till vad man ska tänka på innan man köper en robotgräsklippare, men jag tänkte att det blir lättare för er att läsa och orientera er om man försöker dela upp det lite grann. Så här har ni dem:

Byggkvalité

Detta är en fråga om tålighet och hållbarhet, som i sin tur beror på kvalitén och materialet. Om du vill att din robotgräsklippare ska tåla lite otympliga underlag och krävande väder ska du satsa på en modell med hög byggkvalité.

Billigare varianter har oftast rätt otåliga karosser och är gjorda utav sämre material. Det gör att de kan gå sönder om de utsätts för ”utmaningar” som stenar, hala underlag, stark sol, och regn.

Service och reparation

Att köpa en billigare variant kan kännas som en investering för många, och så kan det ju vara om man faktiskt har en liten och enkel gräsmatta som inte är i behov av några komplicerade funktioner eller en överdrivet hög prestanda.

Däremot är det vanligt att man är lite för snål för sitt eget bästa när man köper robotgräsklippare, och det blir ofta bara dyrare i längden.

Köper man en billigare variant får man också vara beredd på att den håller därefter. Med tanke på att de flesta inte tål så mycket, och lätt slits ut kan de behöva lämnas in på service titt som tätt. Och det är ju tyvärr sällan gratis.

Men har man en viss budget att hålla sig till har man inget annat val, men som sagt får man vara beredd på att den inte är så mottaglig för ”utmanande” underlag eller väder.

Ett tips är då att välja en robotgräsklippare som går att reparera i närområdet av där du bor för att du ska slippa åka långt varje gång!

Driftsäkerhet

Om din gräsmatta är av den typen som har varierande höjder i form av sluttningar, kullar, och ojämnheter i marken är du i behov av en gräsklippare med en hög driftsäkerhet. Ju bättre driftsäkerhet desto ojämnare terräng klarar den av.

Detta gäller också om du inte vill att den ska börja slira och sladda omkring så fort det regnar och gräset blir blött, framförallt om gräsmattan består av en del kullar.

Ljudnivå

Detta har egentligen inte något med själva prestandan eller kapaciteten att göra, utan detta har helt och hållet att göra med vad man själv föredrar.

Vet du med dig att du lätt stör dig på ljud skulle jag definitivt rekommendera dig till att köpa en robotgräsklippare som låter så lite som möjligt.

Är du obrydd om ljud och sällan stör dig på sådant kan det ju kvitta. Men tänk också på att andra ska trivas i omgivningen av robotgräsklipparen - man vill ju gärna inte reta upp grannarna!

Andra bekväma funktioner

Sen finns det också några funktioner som finns hos de högkvalitativa varianterna, men som inte är av största vikt för egentligen prestanda och kapacitet. Här har du några av dessa;

  • Lyftsensor – att vissa robotgräsklippare är försedda med lyftsensor är en mycket praktisk säkerhetsfunktion. Funktionen innebär att den slutar klippa om någon skulle lyfta upp klipparen, eller om den skulle råka välta. På så sätt behöver du inte oroa dig för att någon ska råka skära sig på de vassa knivarna om den behövs flyttas på.
  • Mobilstyrning – denna funktion hör verkligen till bekvämligheten, men ack så smidigt det är! Genom mobilstyrning kopplas robotgräsklipparen till din telefon via bluetooth eller ibland en app, som då gör att du kan programmera och kontrollera gräsklipparen i telefonen.
  • Regnsensor – det är sällan en robotgräsklippare tar stryk av att vistas ute i regnet, men det finns ju fall för allt. Däremot är det vanligare att gräsklipparna har svårt att hantera blött gräs, och det är framförallt där denna funktion kommer till nytta.

Tack vare regnsensor blir robotgräsklipparen uppmärksammad på att det regnar, vilket gör att den automatiskt går tillbaka till laddningsstationen.

När regnet upphör börjar den klippa igen som vanligt, men då slipper du i alla fall oroa dig för att den ska råka fastna i en blöt lergrop.

Hur installerar man en robotgräsklippare?

Detta är nog den vanligaste frågan som man som möjlig köpare av en robotgräsklippare ställer sig; hur går installeringen till?

Är man inte ett jättestort fan av att experimentera med inställningar, funktioner, och kablar kan steget av installation vara det som gör att man aldrig kommer till kritan och köper en robot.

Men trots att det kanske verkar lite krångligt är det faktiskt rätt så smidigt om man bara tar det steg för steg och inte hastar sig igenom processen, för då blir inte heller resultatet så bra.

För att ni ska få en uppfattning om att installationen kan gå rätt smidigt till tänkte vi sätta ihop en liten guide för hur man installerar robotgräsklipparen:

1. Skissa trädgården

Det första du bör göra för att underlätta installeringen av robotgräsklipparen är att göra en skiss av hur din trädgård ser ut.

Rita upp ungefärlig form, om det finns några områden som du vill ”skydda” från roboten så som rabatter eller trädgårdsland, om det finns några passager eller gångar, och så vidare. Allt som inte är gräs bör finnas med för att kunna avgränsas, även hus.

På skissen ska du också markera var laddningsstationen ska placeras, hur avgränsningskablarna ska dras, och var robotgräsklipparens guideslinga ska dras för att också kopplas ihop med avgränsningskablarna (detaljer om detta kommer i följande punkter).

2. Placera laddningsstationen

När skissen är färdig och du har koll på läget är det dags att bestämma var själva kärnan för robotgräsklipparen ska stå, nämligen laddningsstationen.

Laddningsstationen styr inte bara så att robotgräsklipparen åker hem och laddas vid behov, utan det är även den som skickar ut signaler till avgränsningskablar och guideslinga så att roboten vet var den ska åka.

Robotgräsklipparen är beroende av dessa signaler och måste kunna ta sig hem när den behöver laddas. Med andra ord är det viktigt att laddningsstationen placeras på ett bra ställe som är lätt att hitta, och med fördel centralt i trädgården.

En plats i skuggan är att föredra, men absolut inte livsavgörande. Dock ska det inte finnas några hinder varken framför eller på sidan om laddningsstationen, men att ha något hinder bakom är inte ett problem. Tänk på att det bör finnas ett eluttag i närheten av laddningsstationen.

3. Lägg ut avgränsningskablarna

Nästa steg i processen är att lägga ut avgränsningskablarna för att markera det område som robotgräsklipparen ska hålla sig inom.

Börja dra avgränsningen vid laddningsstationen, men kom ihåg att spara ungefär en halvmeter av kabeln som ska användas vid anslutningen.

Beroende på vilken typ av hinder du har i trädgården behöver du hålla olika avstånd till avgränsningskabeln. Ett avstånd på 30 cm är lagom mellan kabeln och hinder så som dammar, vatten, fasta murar, väggar, och staket.

För lite lättare hinder, så som rabatter, trädgårdsland, buskar, och grusgångar räcker det med ett avstånd på 20 cm. Ska du gränsa av vid passager och hårda gångar som är i samma nivå som gräsmattan räcker det med 5 cm.

Men känner du inte att avgränsning är nödvändig på sådana ställen så är det inget som måste markeras då det inte kommer påverka robotgräsklipparen. När du sen är tillbaka vid laddningsstationen igen ska ytterligare 50 cm av kabeln lämnas kvar.

4. Fäst avgränsningsslingan

När du känner att du fått till en bra avgränsning med kablarna är det dags att fästa dem i marken. Detta gör du genom att använda så kallade märlor som följer med vid köpet.

Märlorna ska fästas med ett mellanrum på ungefär 70 cm, tätare än så är inte nödvändigt om inte gräsmattan är ojämn. Viktigt är att kablarna aldrig får hänga löst i luften, utan alla slingor ska vara ordentligt fästa tätt mot marken.

Om den hänger fritt i luften finns det en risk för avbrott, så på ojämna områden är det bättre att sätta ner fler märlor för att undvika det.

Om du oroar dig för att kablarna ska synas eller att du ska snubbla på dem kan du gräva ner kablarna från början. Då är det bara att du gör en fåra för hela slingan och lägger den på ett djup på ungefär 2 cm. Gör du inte det kommer kablarna att växa ner i gräsmattan till slut ändå.

Tänk också på att lägga ut öglor med ungefär 20 cm extra kabel på de ställena i trädgården som är lite avlägsna. Dessa öglor kommer sen användas för att fästa guideslingan så att roboten kan hitta hem.

5. Placera guideslingan

Om robotgräsklipparen behöver laddas eller om den har klippt färdigt vill den åka hem till sin kärna, och om trädgården har vissa avlägsna platser kan den behöva lite hjälp för att hitta hem därifrån.

Börja med att dra guideslingan från laddningsstationen, och spara ungefär en halvmeter av kabeln. Sen ska du dra slingan ungefär 2 meter rakt ut från laddningsstationen, och sen fortsätta dra ut den tills du når öglan på avgränsningskabeln.

Kom ihåg att fästa guideslingan med märlor, håll samma avstånd på 70 cm. När du är framme vi öglan ska du kapa av guideslingan som du dragit dit, och också klippa av öglan.

Ta sedan den blå skarvkopplingen som medföljer vid köpet, och dra samtliga tre kablar hela vägen genom ett varsitt hål. Kläm sen ihop skarvkopplingen med en tång.

Skarvkopplingen i sig ska också fästas med märlor, med fördel utanför avgränsningen. Har du en stor tomt med många avlägsna platser drar du flera guideslingor på samma sätt som med den första.

6. Anslut kablarna

När avgränsningskablarna är fästa och guideslingan lagts ut är det helt enkelt dags att ansluta allt så att det hänger ihop. Ni kommer väl ihåg att vi nu har tre kabeländar som ska fästas i laddningsstationen; en från guideslingan och sen två från avgränsningskabeln.

Dessa tre ska nu fästas i laddningsstationen. Börja då med att mäta hur långa kablarna ska vara för att nå till laddningsstationen och klipp av överbliven kabel.

Fäst sen de medföljande anslutningskontakterna på respektive kabelände. Sista steget är att koppla in anslutningskontakterna i varsitt hål. Det hål där guideslingan ska sitta är utmärkt.

7. Fäst laddningsstationen

Kablarna är inkopplade och allt är i sin ordning, då ska bara själva laddningsstationen fästas i marken så att den sitter kvar på rätt ställe.

Laddningsstationen fäster du genom att först placera den vinkelrät längs med gräsmattans kant, och sen bara skruvar du fast den med de markskruvar som medföljer.

Tänk på att placera laddningsstationen åt rätt håll så att ingången för gräsklipparen inte hamnar på ”baksidan”.

8. Sätt igång strömmen

Äntligen sista steget! Koppla in strömsladden från laddningsstationen till ett eluttag i närheten. Se till så att strömkablarna ligger utanför robotgräsklipparens område så att de inte riskerar att klippas av.

När strömmen är igång måste gräsklipparen laddas och sen är det bara att låta den sätta igång. I början av robotgräsklipparens livstid kan det vara bra att hålla ett öga på hur den fungerar i trädgården.

Tar den sig runt överallt? Fastnar den vid några hinder? Är det något som stör? Skulle det uppstå några problem är det bara att du gör lite justeringar i inställningarna. Är du osäker på hur du gör det kan du fråga om råd från affären du köpte den i!

Kan en robotgräsklippare användas i alla typer av trädgårdar?

Som vi har nämnt tidigare så bör robotgräsklipparen främst anpassas efter vilken typ av gräsmatta den ska användas på, och då menar vi framförallt efter storleken. Men, betyder det att en robotgräsklippare kan användas i alla typer av trädgårdar?

Det enkla svaret på den frågan är att en robotgräsklippare kan användas om du kan klippa din tomt med en vanlig gräsklippare.

En vanlig gräsklippare och en robotgräsklippare är ungefär lika stora i själva kroppen, så kan en sådan ta sig runt där är det inget problem för den självgående att göra det heller!

Men precis som när man klipper med en vanlig gräsklippare kan robotgräsklipparen ha lite svårt för att komma åt längs alla kanter och i vissa hörn, och därför kan man behöva följa upp gräsklippningen med en trimmer eller liknande för att få en helt jämn gräsmatta.

Om du däremot inte vanligtvis brukar behöva gå efter med en kantklippare kommer du troligtvis inte heller behöva göra det med robotgräsklipparen, för faktum är att den klipper med samma precision och noggrannhet som du gör med en vanlig gräsklippare. Resultatet beror på hur du ställt in den och vad den är programmerad till att göra.

Hur gör jag om jag har en jättestor tomt, men vill använda robotgräsklippare?

Oavsett om man köper den största och mest maxade robotgräsklipparen på marknaden finns det en gräns för hur stor yta den klarar att klippa åt gången. Vanligt är att arbetskapaciteten ligger mellan 500m2 och 1000m2, men så finns det ju varianter som klarar lite mer än så.

Däremot är det sällan en robotgräsklippare klarar mer än 3000m2 åt gången, och har man en tomt som är större än så kanske det känns lönlöst att köpa en robot just för att det inte finns någon som kan hantera så stora ytor.

Men, det behöver inte vara över för det! Bara för att en robotgräsklippare inte klarar av hela arealen betyder inte det att flera inte klarar det! Ja juste, man kan faktiskt ha igång fler än en robotgräsklippare samtidigt.

Det som är så fiffigt med att man styr gräsklipparen via avgränsningar är att man kan ställa in flera robotar på att jobba parallellt, alltså att de hanterar olika delar av gräsmattan.

Men faktiskt är marknaden för robotgräsklippare så pass utvecklad idag att det även finns värstingvarianter med riktigt starka batterier, som klarar mer än 3000m2.

Alltså kan man som ägare till en stor tomt välja mellan att investera i flera mindre varianter som får jobba parallellt. Eller så kan man köpa en som klarar av flera tusen kvadratmeter själv.

Kom dock ihåg att allt har sitt slut, även när det gäller hur många tusen enmeters-rutor en värstingvariant orkar med.

Hur fungerar en robotgräsklippare?

För er som inte vanligtvis använder er av robotar i vardagslivet kan det här med robotgräsklippare kännas lite för high-tech!? Hur kan en gräsklippare gå av sig själv utan att man ens behöver röra gräsmattan!?

Eller kanske är du en rutinerad användare av robotgräsklippare, men är intresserad av att veta mer i detalj om hur maskinen faktiskt fungerar? Oavsett vad så ska du få veta det här och nu!

Batteridriven

För att robotgräsklippare överhuvudtaget ska kunna gå av sig själv krävs det att den är batteridriven och att den går via sensorer.

Det fantastiska är att den själv känner av när den behöver laddas och också hur den tar sig tillbaka till laddningsstationen. För trots att den går av sig själv behöver den ju någon slags energi för att fungera!

Klippningen

Eftersom den är batteridriven innebär det ju att själva motorn drivs av batterier, vilket man ju kan förstå. Det man däremot kanske inte vet om att är motorn styr en disk som i sin tur styr knivarna som klipper gräset.

När roboten har laddat batteriet och är redo att köra drar motorn automatiskt igång, vilket också drar igång disken som sätter igång knivarna. Det blir som en slags kedjereaktion där allt styrs av huvudkällan, helt enkelt!

Viktigt att nämna är att knivarna som klipper gräset går att byta ut om de blir slitna eller skulle gå sönder. Och att byta ut dem då och då är nödvändigt för att gräsklippningen ska bli så bra som möjligt.

Om du någon gång använt en slö kniv i köket vet du att slöa knivar inte ger ett särskilt fint resultat, vilket också gäller för gräsklippningen.

Beroende på vilken modell man köper kan knivarna behövas bytas ut olika mycket, men på vissa modeller bör man göra det rätt ofta för att optimera resultatet.

Om du själv slarvat med att hålla gräsmattan fri från krams, så som leksaker, kläder, grenar, och så vidare, ja då får du faktiskt skylla dig själv om knivarna slits fortare eller till och med går sönder.

Hur pass bra robotgräsklipparen jobbar med att klippa gräset beror dock också på vilken mjukvara den är försedd med, och även vilka inställningar som finns tillgängliga på just den.

Styrs av programmering

Det fiffiga med robotgräsklippare är att du själv programmerar hur länge du vill att den ska klippa åt gången, och också hur ofta den ska klippa.

Till standard hör att gräsklipparen klarar 40-60 min utan att laddas, och har man ställt in klipptiden på mer än så krävs det alltså en laddningspaus för att den ska orka med. Annars känner den själv av när det är dags att sluta!

När robotgräsklipparen behöver laddas känner den av det, och tack vare sensorer kan den själv hitta hem och återvända till sin laddningsstation där den laddar upp sig.

Om klipptiden är inställd på en längre tid än vad den klarar av åt gången kommer gräsklipparen återgå till arbetet så fort den laddat upp sig, vilket brukar ta ungefär en timme.

Dock kan den också känna av om det behövs mer klippning eller inte, och alltså besluta sig för att stanna kvar och börja om nästa gång istället.

Avgränsa med kabel

Det som många förvånas över, alltså de som inte vet hur det egentligen går till är att robotgräsklipparen alltid bara håller sig på gräsmattan, och att den aldrig åker utanför.

Det känns ju som magi! Men riktigt så magiskt är det tyvärr inte, för faktum är att robotgräsklipparens tillåtna område avgränsas med hjälp av så kallade avgränsningskablar.

För att den inte ska åka runt över hela gården, utan endast på området med gräs som behövs klippas krävs det alltså att man lägger ut dessa kablar för att gräsklipparen ska veta på vilken område den ska klippa, helt enkelt.

Detta är också väldigt praktiskt om man vill hindra robotgräsklipparen från att köra över rabatter, grönsaksland, eller djupa håligheter.

Det man gör är att man fäster avgränsningen i marken, antingen genom att gräva ner den i gräsmattan eller genom att fästa den på gräsmattan med hjälp av små fästen.

Dra kablarna längs gräsmattans kanter och runt områden som du inte vill att gräsklipparen åker in på. Tänk på att staket, träd, och andra höga föremål i trädgården också kommer att agera som avgränsare, så på sådana ställen är det onödigt att dra kablarna.

När robotgräsklipparen närmar sig kablarna känner den av det och vänder om för att fortsätta på andra håll, och stöter den i höga föremål gör den likadant.

Ett tips är att göra en ungefärlig ritning på var avgränsningen har placerats så att du vet var kablarna går om du skulle vilja ta bort dem eller göra om konstruktionen.

Det kan också vara nödvändigt att lägga ut en slags guidelina för att robotgräsklipparen ska kunna hitta tillbaka till laddningsstationen när den behöver laddas. Ofta är detta inte nödvändigt, men är avstånden långa och svåra att ta sig runt kan det behövas!

Som konsument behöver du vanligtvis inte fundera så mycket på att köpa rätt kabel då det oftast följer med vid köpet av robotgräsklipparen.

Det som däremot kan behövas är att köpa till en eller flera om du har en gräsmatta som kräver mycket avgränsning och därmed längre kablar.

Våra favoriter

Premium: Husqvarna Automower 450X

Här har vi en robotgräsklippare från Husqvarna. När vi såg namnet, Automower 450X fick vi direkt en känsla av att denna modell har en hög arbetskapacitet och är rejält utrustad. Tänk att vi hade rätt!

Husqvarna i sig är ett mycket populärt märke på marknaden av robotgräsklippare, och det är inte så konstigt när de levererar sådana här högklassiga produkter.

Är du på jakt efter en smart, tuff, och funktionell gräsklippare som inte viker sig i första taget kan detta vara någonting för dig! Automower 450X är gjord för att klara av ytor på upp till 5000m2, vilket i sig nästan är värt en applåd.

I och för sig är det inte så konstigt med tanke på den väldigt generösa klipptiden på 270 min, men ändå en förvånansvärt kort laddningstid på 60 min.

Kanske tror man att detta innebär en generös klippbredd, men faktum är att den inte är bredare än 24cm. Det finns knappt några terränger som hindrar den från att ta sig fram, oavsett om det är gropar, ojämnheter, eller mindre hinder.

Trots att den är rätt stor kan den även ta sig fram på krångliga gräsmattor med trånga utrymmen och smala passager. Sluttningar på upp till 45% är inte heller en utmaning!

Och denna är verkligen smart byggd då man med hjälp av det inbyggda GPS-systemet kan se en karta över trädgården som också gör att den kan hålla koll på var den har klippt.

Du behöver alltså inte oroa dig för att ett visst område förblir oklippt eller att du glömmer bort var du placerat avgränsningskablarna.

Utöver GPS kan den också kopplas till din telefon så att du kan styra och kontrollera roboten oavsett var du befinner dig. Är du tekniskt intresserad och råkar ha googles Alexa i hemmet kan du ge direktioner via den.

Roboten är också försedd med LED-strålkastare för klippning i mörker, ultraljudssensor för att upptäcka hinder, pinkod, och stöldskyddslarm samt lyftsensor.

För sin storlek är den tystgående med en maxnivå på ca 60 dB. Klipphöjden på 2-6 cm tycker vi är godkänd för sin kapacitet.

Gällande själva klippresultatet finns det knappt något att klaga på då den rör sig sporadiskt för att inte skapa hjulmönster, samtidigt som knivarna jobbar mycket försiktigt men ändå effektivt.

Tyvärr är karossen ganska lättrepad, men som tur är känner den av hinder på långt avstånd med ultraljudet och riskerar alltså inte att köra in i något som kan skada.

Vädermässigt är varken regn, blåst, sol, kyla, eller värme något problem, utan den kör på i sin vanliga takt oavsett väder. Vi kan med gott samvete säga att detta är en fantastisk robotgräsklippare som tål otroligt mycket.

Stark, uthållig, modern, praktisk, och lätthanterlig beskriver den snabbt. Med många smarta funktioner kan du känna dig trygg och bekväm medan du ser på när den sköter jobbet.

Tyvärr ligger cirkapriset på hela 42.000 kronor, alltså mer än dubbelt så mycket som våra övriga premium- och mellanklass alternativ.

Så ett lite mindre saftigt pris skulle uppskattas, och ett önskemål om en lite starkare kaross. Men å andra sidan får man ju otroligt mycket från denna, så har man möjlighet kommer det vara ett köp du inte ångrar!


Mellan: Robomow RS615U

Här har vi en robotgräsklippare från märket Robomow. Det som är så fantastiskt med just Robomow är att de endast tillverkar robotgräsklippare, vilket gör att produkterna i sig är väldigt genomtänkta och välgjorda.

Och inte nog med det, Robomow satsar också på att tillverka maskiner med starka motorer och hög driftsäkerhet så att de klarar mycket!

Just denna variant är mycket uppskattad bland många konsumenter och experter som testat sig igenom vad marknaden har att erbjuda.

Trots sin höga kvalité och goda hållbarhet ligger cirkapriset på 16.000 kronor, vilket är rätt lågt i jämförelse med vad man ofta får betala för varianter av liknande kvalité.

Det första vi uppmärksammade hos denna var att installationen gick otroligt smidigt och enkelt. En annan sak vi gillar är att den är ganska stor och har en klippbredd på 56 cm, och med tanke på att den klipper bredare än hjulbredden lämnas inga kanter oklippta.

Den breda klippbredden gör också att den klarar att klippa stora arealer ganska snabbt. Närmare bestämt har den en arbetskapacitet på 1500m2, men är gräsmattan jämn utan några krångliga områden kan den klara av att klippa upp till 3000m2.

Batteritiden ligger på 70 min. Om batteriet är slut eller om den har klippt färdigt kan den användas igen efter 2 timmar vid laddningsstationen.

Och för att inte tala om vilken kraft den har! Robomow RS615U kan hantera en lutning på upp till 36%, så det är inga problem om din gräsmatta har många kullar eller branter.

Såvida det inte är alldeles för brant tar den sig fram överallt. Tack vare sensorer som känner av hinder kan denna hantera både ojämnheter och motstånd utan problem, och du behöver inte heller oroa dig för att den kör på något som kan orsaka skador.

Den är även utrustad med regnsensorer, som innebär att den kommer återgå till laddningsstationen om det börjar regna för att sen fortsätta klippa när regnet upphört.

På så sätt riskerar du inte att den sladdar omkring eller gräver ner sig i blöta pölar. Ett plus för en varierande klipphöjd på 2-8 cm, beroende på vad man vill ha.

Något vi däremot inte är så imponerade över är ljudnivån, som ligger på 70 dB. Detta tycker vi är aningen för högt och det låter lite för mycket när den åker omkring, vilket faktiskt blir som ett störningsmoment.

Däremot kan den kontrolleras genom att man använder den tillhörande appen i telefonen, så att man när som helst kan stänga av den om det känns störigt. Eller varför inte sätta igång den när man inte är hemma!?

Gör du det behöver du heller inte oroa sig för att robotgräsklipparen ska bli stulen tack vare den smarta pinkods-funktionen! Hade det inte varit för den höga ljudnivån skulle vi ge toppbetyg.

Men utöver det känns den väldigt prisvärd, håller otroligt hög kvalité, och har många bekväma funktioner. Den passar bättre för er med lite större och öppnare gräsmattor då den klarar stora arealer och har en bred klippbredd.


Budget: Worx Landroid M500

Denna robotgräsklippare kommer från märket Worx, som producerar sina produkter i Kina. Och det kanske inte låter så kul, för produktion i Kina innebär oftast dålig kvalité till låga priser.

Däremot är vi mycket nöjda med denna trots det faktumet, vilket hela Europa verkar hålla med om. Med den smarta navigationen och praktiska schemaläggningen kan denna användas när som helst, oberoende av om du är hemma eller inte.

Trots att denna variant är en av de mindre i deras Landroid-serie tycker vi att den upplevs som mycket funktionell och avancerad.

För cirkapriset på 7000 kronor kanske man inte förväntar sig så mycket avancerad teknologi och finurliga funktioner, men denna kommer inte göra dig besviken av just den orsaken.

Självklart finns det andra varianter i de högre prisklasserna som levererar högre kapacitet och prestanda, men där får man också utgå ifrån vilken budget man har och om man kan tänka sig betala lite mindre, men ändå få en mycket välfungerande robotgräsklippare.

För dess kompakta konstruktion upplevs den ändå som stark, och så får den ett plus för att den klipper längs kanter.

För dig med större tomter kommer denna dock vara en besvikelse då dess kapacitet klarar av ungefär 500m2, vilket är vad man kan kalla för en liten till normalstor trädgård. Klipphöjden går att variera mellan 3-6 cm, vilket vi tyvärr anser som lite snålt.

Om du däremot föredrar att gräset ser sådär naturligt långt ut kan detta vara ett perfekt val. Med en rätt smal klippbredd på 18 cm har den sällan svårt att ta sig fram mellan buskar och rabatter, så det uppskattar vi.

Detta gäller också om det regnar, trots att den bara har två hjul. Tyvärr kan den lätt gräva ner sig i ojämnheter och fastna i snäva svängar, men annars känns den rätt stabil.

Lutningsgraden på 35% är inte att klaga på just för priset och prestandan i sig! Och själva klippningen är det inte heller något fel på, utan den klipper med stor precision och vill imponera med ett bra jobb, trots att den faktiskt inte lever på riktigt.

Möjlighet till att ställa in pinkod och att ta ut batteriet för att ladda det separat är några detaljer som ökar komfort och bekvämlighet lite ytterligare. Och som sagt, för ett lågt pris får man en väldigt hög standard mot vad man faktiskt bör förvänta sig.

Våra utmanare

Husqvarna Automower 430X

Denna variant från Husqvarna ligger på ett cirkapris på 30.500 kronor, och alltså tycker vi att den tillhör det lite dyrare segmentet av robotgräsklippare.

Däremot är denna Husqvarna Automower 430X mycket avancerad och har mycket kraft, så trots att den är rätt dyr tycker vi ändå att man får mycket för pengarna!

Den främsta fördelen tycker vi är terrängegenskaperna och att den kan klippa och klippa utan att lägga ner eller fastna någonstans.

Faktum är att denna har en arbetskapacitet på över 3000m2, vilket är väldigt kraftfullt jämfört med mycket annat på marknaden. Man märker alltså tydligt att det högre priset beror på en betydligt bättre prestanda!

Vi gillar också att den tar sig an lutningar på upp till 45%, vilket också gör att den sällan hindras från att ta sig fram någonstans oavsett gräsmattans utförande.

Pinnar, stenar, gropar, kullar, sluttningar, högt gräs, och andra liknande ojämnheter som ofta annars är ett problem klarar denna galant! Om man någon gång skulle stöta på problem med körningen är i så fall om den försöker backa uppför en brant sluttning.

Dock kan karossen lätt repas eftersom den sällan tar stopp av något hinder, så där skulle man kunna se en förbättring. Men utöver det, och priset, känner vi oss helnöjda.

Den har smarta funktioner som att den är tyst, snabb, en lagom klippbredd på 2-6 cm, belysning, och att den kan styras via en app. Den känns också lättprogrammerad och enkel att använda.

Inga krångligheter med andra ord, och du behöver som sagt inte oroa dig för att den kör fast. Passar perfekt för dig som är i behov av att klippa stora ytor som kräver styrka och driftsäkerhet!


Gardena Sileno City 250

Här har vi en variant från Gardena, och som ni kanske kan läsa på namnet passar denna bättre på gräsmattor i stan eller som håller ett mått på 250m2.

Med andra ord är detta en rätt liten och nätt robotgräsklippare, vilket verkligen märks med tanke på att den knappt klarar av att köra i högt gräs. Och det blir man ju lite besviken på, trots det låga cirkapriset på cirka 9000 kronor.

Egentligen är det inget fel på motorn i sig, utan det är chassit som ställer till det. Eftersom det är så känsligt har gräsklipparen svårt att ta sig fram i gräs som vuxit till sig lite, vilket gör att den i sådana lägen kommer ha lite problem med att hitta hem till laddningsstationen.

Med tanke på att det är just gräs den ska ta sig fram på känns det lite sådär. Om du däremot med jämna mellanrum klipper så att gräset hålls i trim kommer du inte märka av detta, då den inte har problem att jobba effektivt om gräset är kort.

Konstigt nog klarar den av att köra över mindre gropar, lutningar som inte överstiger 25%, och fuktigt gräs, så att den är så känslig utanpå känns ogenomtänkt.

Vi uppskattar däremot att man enkelt och smidigt kan styra robotgräsklipparen via en tillhörande app, men tyvärr måste den kopplas till en router för att det ska funka.

Utöver det finns det inte särskilt många andra praktiska funktioner. Däremot innebär det att den är lätt att installera, och skulle man behöva ändra något är displayen tydlig och enkel att navigera.

Klipphöjd på 2-5 cm är varken bu eller bä, men absolut lagom för en vanlig klippning. Vi gillar dock att den är tyst och skapar alltså inga störningsmoment varken för en själv eller för omgivningen.

Den är också enkel att rengöra, vilket kan vara bra om den skulle råka köra fast! Sammanfattningsvis är Gardena Sileno City 250 en smidig robotgräsklippare som passar mycket bra i små och enkla trädgårdar.

Prestandan tillhör inte de starkaste på marknaden, men är man ute efter en tyst gräsklippare som ändå tar sig fram hyfsat obemärkt är detta ett bra alternativ. Se till att hålla gräset i trim för att undvika problem!


Honda Miimo 310

Det här är en robotgräsklippare från märket Honda, och just denna modell heter Miimo 310. Det första vi reagerade på hos denna var designen, då den nästan ser ut som ett litet rymdskepp.

Ganska coolt och hightech på ett sätt, men på ett annat sätt tycker vi nästan att det ser lite väl enkelt ut. Däremot ska man inte döma boken efter omslaget, som man brukar säga!

För trots att den ser enkel ut har den en mängd olika funktioner som kan underlätta både för dig och gräsklippningen. Men låt oss inte börja med det bästa först. Något vi blev besvikna på var batteritiden som endast håller i 40 min.

Detta kompenseras dock av att den har en snabb laddningstid på 30 min, och faktum är att den klarar att klippa en yta på 1500m2 trots den korta batteritiden. Men sen har vi lite problem med laddningsstationen.

Det är nämligen så att om man råkar placera den lite snett så kan roboten ha svårt att docka, utan kör istället runt och runt framför den tills den tillslut oftast tar sig in.

Även installationen i sig är rätt krånglig; man vet inte riktigt vad som ska vara vart och instruktionerna är inte särskilt tydliga. Så det skulle vi gärna se en förbättring på!

När man väl fått igång den är det däremot inte några problem att ändra inställningar eller göra små justeringar i programmeringen! Det sista klagomålet vi har är att den faktiskt låter ganska mycket, vilket kan kännas lite störande.

Med tanke på att den ändå ligger på ett cirkapris på 20.000 kronor tycker vi att det finns lite för många detaljer som skulle kunna förbättras, vilket inte känns sådär jättekul. Men självklart har den ju positiva egenskaper också!

Till att börja med känns den säker att använda då den känner av om den närmar sig en människa, ett barn, eller djur så som en hund. Gör den det så stannar den direkt, alltså riskerar du inte att bli påkörd.

Även knivarna är mycket säkra då de aldrig går av oavsett om de slår i hårda föremål, utan istället böjs dem. Den rullar också mjukt fram över gräsmattan för att inte förstöra gräset.

Ett annat plus är att den klarar en lutning på 45%, vilket är ganska högt i jämförelse mot många andra varianter. Och på tal om det så är terrängegenskaperna faktiskt förvånande bra. Den tar sig fram över gropar, håligheter, och klarar av olika typer av underlag.

Känner den av ett hinder agerar den smart och tar sig runt eller över utan konstigheter. Högt gräs är inte heller ett problem, och faktum är att den inte ger sig bara för att gräset är högt utan då nästan stannar den upp tills grässtråna klippts ner till önskad längd. Så praktiskt!

Klipphöjden på 2-6 cm är godkänt, likaså klippbredden på 22 cm. Kanske inte det smalaste laget, men det innebär ju att den kan klippa i trängre utrymmen.

Kort och gott är detta en mycket allsidig robotgräsklippare som tar sig igenom det mesta. Det är sällan ojämna underlag, hinder, eller trängre utrymmen stoppar den från att utföra ett bra arbete.

Det finns en hel del detaljer som kan förbättras, men just för att den klarar så många olika typer av gräsmattor gillar vi denna!


McCulloch Rob R600

Denna robotgräsklippare kommer från märket McCulloch, vilket är ett populärt men för somliga ett lite okänt märke. Men du kan ta det lugnt, märket är mycket stort och väletablerat i USA, vilket också ger oss en högkvalitativ standard.

McCulloch har nämligen tillverkat trädgårdsmaskiner sen 1940-talet! Just denna variant, Rob R600 är mycket populär just för att den har en hög prestanda till ett billigt pris. Jag menar, cirkapriset på 12.000 kronor är sällan man kommer under, om det inte är rea.

Det vi verkligen gillar är att den gör ett galant jobb och ett bra klippresultat oavsett vilket väder det är. Med andra ord hindras den inte av lite regn, och en blöt gräsmatta tar den sig fram på utan problem.

Den är också tålig mot varierande terränger så som lite ojämnt underlag eller små hinder, så trots att den är ganska liten känns den stabil. Och där har vi väl egentligen en nackdel om man har stora ytor som behövs klippas; att den är liten.

Arbetskapaciteten är i det lägsta laget då den klarar att klippa runt 600m2. Batteritiden är på 65 min, och det tar 50 min för den att laddas upp helt.

För en liten tomt funkar det ju utmärkt, men inte för större såvida man inte vill ha fler robotgräsklippare igång parallellt. En negativ aspekt hos denna är att klipphöjden bara går att justera mellan 2-5 cm, vilket vi tycker är i minsta laget.

Men som sagt, är man inte ute efter någon speciell klippning är det absolut överkomligt. Även klippbredden är rätt snål på endast 17 cm, vilket gör att klippningen går rätt långsamt.

Å andra sidan passar det mycket bra för trängre gräsmattor med många svåråtkomliga områden, men se upp så att den inte fastnar i små gropar!

Lutningen på 25% känns också lite mesigt tycker vi, och det innebär ju också att trädgården inte kan vara alldeles för varierande i höjd. Däremot uppskattar vi verkligen att den är väldigt tystgående och kommer inte störa om du är hemma.

Smarta funktioner så som pinkod, timer, självdockning, lyftsensor, handtag, och stöldskyddslarm ingår. Så trots att den inte är försedd med några särskilt avancerade funktioner har den tillräckligt för att vara smidig och bekväm att använda.

Det gör också att den är lättprogrammerad och enkel att justera om det skulle behövas. Vi känner oss absolut tillfredsställda av denna robotgräsklippare. Designen i sig hade kunnat vara lite snyggare och i ordentligare material, för vi tycker att den ser lite billig ut.

Men utöver det känns den funktionell utan att det blir svårt att hantera, rätt stabil för sin storlek, och helt okej kraftfull. Den passar alltså bäst i små trädgårdar med lagom mycket variation.


Gardena Smart Sileno Life 1000

Den här robotgräsklipparen kommer från det tyska märket Gardena, och just denna modell heter Smart Sileno Life 1000. 1000 står för att den har kapacitet för att klippa ungefär 1000m2, vilket vi tycker är helt okej då det passar en normalstor trädgård.

Skulle man önska annat finns det också en variant för 750 kvm och en för 1250 kvm. Denna variant är riktigt populär över hela Europa just för att dess kapacitet är lagom hög, men att den samtidigt är stabil och tar sig fram i det mesta.

Däremot klarar den inte mer än en lutning på 30%, vilket i sig inte är överdrivet starkt. Så i en trädgård full av kullar och branter är det kanske inte den mest optimala varianten.

Något vi uppmärksammade vid installationen var att instruktionerna för hur man skulle göra var väldigt tydliga och enkla att följa, vilket i sin tur gjorde installation till en dans på rosor.

Vi ger också ett stor plus för att man enkelt och smidigt kan kontrollera gräsklipparen i Gardenas app, utan att man behöver vara ett tekniskt geni.

Klippbredden i sig är ganska smal på 22 cm, vilket gör att den inte klipper sådär jättesnabbt utan funkar bra på lagom stora ytor.

Vi skulle gärna önska ett lite vidare spänn när det kommer till klipphöjd då man endast kan variera mellan 2-5 cm, men det är absolut bra om man bara vill klippa utan några speciella krav.

Något som höjer betyget en aning är att den är ganska vass på att klippa på lite svårare ställen, som längs med kanter och runt rabatter. Så har man en trädgård som är lite svårare byggd på det sättet är detta ett riktigt bra alternativ.

Vi gillar också att ljudnivån upplevs som låg med sin maxvolym på 58 dB. Med andra ord behöver du inte oroa dig för att den ska komma och störa när du ligger och solar eller äter lunch i trädgården.

Batteritid är 65 min, och behöver den laddas tar det ca 1 timme innan den går igen! Överlag tycker vi om denna starkt, och cirkapriset på 15.000 kronor är verkligen inget att sura läpp över.

På köpet får man också smarta funktioner så som pinkod, lyftsensor, automatisk laddning, och självdockning. Det enda vi skulle vilja se en uppgradering på är som sagt klipphöjden.


Husqvarna Automower 310

Här har vi ytterligare en variant från Husqvarna, men denna gång heter modellen Automower 310. Även denna modell har varit riktigt populär i olika tester och bland många konsumenter, så för oss var den en given testdeltagare.

Cirkapriset på 19.500 kronor hamnar i mellanklassen hos oss, men det priset kan kännas som lite dyrare för många. Däremot får man en fantastisk prestanda och tillförlitlighet med denna, vilket gör att vi inte kan tycka annat än att det priset är rimligt.

Vid installation och användning känner man också att konstruktionen tänkts igenom ordentligt för att den ska kunna klara av hinder och andra utmaningar. Installationen i sig är väldigt enkel då den är lättprogrammerad och användarvänlig.

Just Automower 310 klarar av att klippa tomter omkring 1500m2, vilket i sig är väldigt uppskattat, men passar bäst för de med medelstora gräsmattor.

Är gräsmattan av den enklare typen, alltså plan och jämn klarar den ännu lite större areal. Den är också 4-hjulsdriven för att få ett extra bra grepp om ojämna och komplexa underlag.

Detaljer som klipphöjd på 2-6 cm och klippbredd på 22cm är de mått man kan förvänta sig för den prestandan den levererar, alltså varken överdrivet bra eller dåligt. Ett plus är dock att den klarar av att klippa i 40% lutning, vilket man ändå får vara lite imponerad över.

En smart detalj som vi verkligen gillar är att gräsklipparen känner av gräsmattans tillväxt och då anpassar klippningstiden efter den, så att den inte klipper för sällan men inte heller för mycket. Så praktiskt!

Klippningen görs därmed effektivt och du behöver heller inte oroa dig för att behöva gå efter och rätta till eller jämna ut då den inte följer samma rörelsemönster.

Skulle det börja regna varnar regnsensorn så att den tar paus och fortsätter efter regnet! Vi uppskattar ändå klipptiden på 70 minuter, vilket är rätt bra i jämförelse med mycket annat.

Den låter knappt något heller, utan ligger på en maxnivå på 60 dB. Även pinkod, självdockning, lyftsensor, stöldskyddslarm, och handtag ingår. Tackar för det!

Ett minus som vi märkte med tiden var att karossen i sig inte är jättetålig mot slitage och hårda utmaningar, vilket gör att den ganska lätt repas och ser sliten ut.

Med tanke på att priset ändå är rätt högt känns material och tillverkning som en given kvalitetsfaktor, men en liten uppgradering gällande just det skulle inte skada. Och faktiskt finns det andra varianter som är billigare men har samma kapacitet.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals