Bästa Vattenspridaren (2024) → BÄST I TEST

De flesta av oss önskar varma och soliga somrar men är du trädgårdsintresserad vet du också att det tillför en hel del merarbete i trädgården. En bra vattenspridare är ovärderlig för att du ska orka hålla rabatterna blomstrande och gräsmattan grön. Som tur är finns det många hjälpmedel i dagsläget och möjlighet att välja en optimal vattenspridare för dina behov. 

En bra vattenspridare ska ha så låg vattenförbrukning som möjligt men ändå ge bra spridning och ha optimal räckvidd. Den bör också vara lätt att manövrera och ställa in och givetvis ska materialet vara sådant att den klarar av både solens starka strålar och att stå i ett kallt förråd under vintern.

10 Bästa Vattenspridarna

1. Bäst i test – Gardena Comfort Large Area Irrigation Aquacontour Automatic

Gardena Comfort Large Area Irrigation Aquacontour Automatic är en avancerad vattenspridare som på kort tid blivit otroligt populär och fått många positiva recensioner i webbutikerna. Det går att förinstallera olika program så att räckvidden på spridaren kan anpassas efter hur den yta som ska bevittnas ser ut.

Den avancerade tekniken säkerställer en exakt och jämn bevattning och du kan också göra flera olika förinställningar som du helt enkelt sätter på för vissa för vissa områden i trädgården. Det är helt enkelt ett professionellt bevattningssystem för hemmabruk.

2. Gardena Premium Spray Lance

Sprinklerstaven Premium Spray Lance från Gardena är ett multiverktyg som är perfekt för bevattning på svåråtkomliga ställen och är perfekt när du vill punktbevattna rabatter och buskage. Den är också utmärkt att använda när du exempelvis vill rengöra andra typer av svåråtkomliga platser i trädgården. Det kan vara under altaner, i fogar och så vidare. 

Gardena Premium Spray Lance har ett ergonomiskt handtag och vattenavtryckaren har en låsmekanism som gör att du kan vattna kontinuerligt utan att behöva hålla in låset hela tiden. Vattenflödet regleras också med en hand, vilket gör användningen extra enkel och bekväm.

3. Gardena Turbo Driven Pop up Sprinkler T380

Popupspridaren Turbo T380 är lämplig för bevattning av gräsmattor på upp till 380 kvadratmeter. Modellen är en del av ett helt sprinklersystem som Gardena har i sitt sortiment och är perfekt för alla som smidigt som vill ha ett automatiskt vattenspridarsystem. 

Gardena Turbo Driven Pop up Sprinkler T380 har en minnesfunktion som automatiskt använder de senaste inställningarna och det finns också ett inbyggt smutsfilter, vilket säkerställer kontinuerlig drift dygnet runt. Du kan enkelt ställa in vattendistributionen utan att behöva använda några verktyg.

4. Gardena Oscillating Sprinkler AquaZoom L 18714-20

Den oscillernade vattenspridaren från Gardena kan täcka ett område det på upp till 350 kvm och det minsta ytan den kan bevattna är 128 kvm. Här har du alltså väldigt stor möjlighet att ställa in spridaren med stor precision. 

Dessutom kan du ställa in flödeskontrollen och hur mycket vatten du vill tillföra under de timmar som spridaren är igång. Designen är elegant i en diskret svart PCI-plast och den kommer garanterat att pryda sin plats när den jobbar på i trädgården.

5. Fiskars Water Sprinkler with Metal Base

Fiskars tillverkar högkvalitativa trädgårdsredskap och deras vattenspridare med metallbas är konstruerad i en vattenbesparande, avancerad teknologi som minskar den totala vattenförbrukningen med upp till hela 20 %.

Vattenspridaren kan justeras till ett bevattningsområde på 17 x 16 meter och tack vare konstruktionen ger den en jämn spridning över hela området och det finns ingen risk för pölbildning runt spridaren. 

Som alltid när det gäller Fiskars produkter är spridaren hållbar och slagtålig i robust plast och metall och kopplingen passar med olika typer av varumärken. Vi kan bara konstatera att Fiskars som vanligt levererar högsta kvalitet!

6. Gardena MDS Micro Rotor Sprinkler 360° 3.5m²

Här får du en exceptionellt finfördelad ytbevattning som ger en lätt vattendimma över det område du vill bevattna. Den är perfekt för dig som har känsliga plantor eller nysådda planteringar som behöver fukt över längre tid och som inte tål tunga vattenstrålar.

Konstruktionen är en rotorspridare som snurrar i 360 grader och den har en räckvidd på ungefär 3,5 meter. Det är alltså en typ av vattenspridare som du vattnar med på utvalda områden. Räckvidden kan sedan justeras med hjälp av en ventil. I köpet ingår två olika spridare.

7. Gardena Oscillating Sprinkler AquaZoom M 18712-20

Här har vi testets andra oscillerande vattenspridare och det här är en liknande variant som Gardena Oscillating Sprinkler AquaZoom L 18714-20 är, men i mindre format. Den ger samma effektiva spridning av vattnet utan pölbildningar och genom att ställa in reglaget har du många möjligheter att få perfekt räckvidd på mellan 9-250 kvm.

Den robusta tillverkningen och materialet i plast och metall gör att produkten är både UV-beständig och tål frost. Den kan snabbt och smidigt torkas eller sköljas av för att rengöras från smutspartiklar och kalkavlagringar. Dessutom finns ett inbyggt rostfritt metallfilter som förhindrar smutspartiklar att ta sig in i spridarsystemet.

8. Fiskars Oscillating Sprinkler

Testets andra vattenspridare från Fiskars är i grunden samma vattenbesparande spridare men av ännu kraftfullare kaliber. Den är lätt att ställa in både vad beträffar längd och riktning och vattenstrålen och modellen klarar att vattna områden upp till hela 500 kvm!

Precis som sin systermodell sparar den här också vatten med upp till 20 % och den vattenbesparande konstruktionen gör att inga pölar intill spridaren bildas, vilket annars är väldigt vanligt för den här typen av rörliga spridare.

9. Hozelock Rectangular Sprinkler Plus 260m

Vattenspridaren från Hozelock är en enkel och klassisk modell av vattenspridare med vattendriven motor och 20 kraftfulla strålar som täcker en yta på upp till 260 kvm. Du kan själv justera bevattningsbredden för att få den exakta bevattning du ute efter.

Det här är en vattenspridare som är utmärkt för gräsmattan i trädgården och som dina barn också kan leka kul vattenlekar i och på så vis kan du så att säga slå två flugor i en smäll: nytta och nöje på en och samma gång! Den har universalkoppling och passar till alla typer av bevattning med slangsystem.

10. Gardena Turbo Driven Pop up Sprinkler T100

Gillar du tekniken på den andra Gardensprinklern här i testet men tyckte att den var på tok för kraftfull för vad du har behov av? Då ska du istället välja Gardena Turbo Driven Pop Up Sprinkler T100. Den är perfekt för dig som har en lite mindre trädgård men som ändå vill ha installera ett smidigt sprinklersystem. 

Den här modellen kan också kombineras med T380 för dig som vill ha ett avancerat sprinklersystem med flera vattenspridare i trädgården som fokuserar på specifika områden.

Tänk på det här innan du köper en vattenspridare

Utbudet av vattenspridare är enormt och det kan vara väldigt svårt att veta vilken typ av vattenspridare du har mest nytta av. Det brukar sällan vara en bra idé att välja första bästa erbjudande på vattenspridare utan verkligen tänka efter hur du vill använda den. Välj noggrant så att du kan få bekväm och effektiv assistans i trädgårdsarbetet. Några aspekter att ta i beaktande är bland annat:

Sprutmönster

Hur vattenspridarfunktionen är konstruerad är förstås betydelsefullt för hur effektiv vattningen blir. Det finns också vattenspridare som ger en dimmig spridning av vatten och som är speciellt anpassade för känsliga områden i trädgården. Det kan exempelvis vara frösådder eller känsliga blommor. 

Räckvidd

Räckvidden är givetvis avgörande för att bevattningen ska bli effektiv. Har du en stor trädgård är det en god idé att skaffa dig en kraftfullare spridare som gör att du slipper flytta på den så ofta, utan kan låta den sprida vattnet jämnt över ett större område. 

Material

En vattenspridare är utsatt för både stark sol, regn och ofta även kyla eftersom det är lätt hänt att den förvaras utomhus eller i kallförråd året runt. Den bör därför vara tillverkad i kylbeständig plast och metall. Stark sol försvagar materialet och plast som klarar UV-strålning är det allra bästa.

Vanliga frågor om vattenspridare

Hur länge bör man vattna med en vattenspridare?

Är det över 20 grader och torrt väder kan du behöva vattna en gräsmatta varje dag om du vill behålla den riktigt grön. Detsamma gäller planteringar. En timme per gång är lämpligt.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals