Bästa Skottkärran (2024) → BÄST I TEST

En skottkärra är oumbärligt utrustning om du har en trädgård. Med en sådan kan du frakta en mängd olika saker, allt från löv och kvistar till ny jord för planteringarna. Bygger du om eller renoverar är en skottkärra alltid nödvändigt eftersom du kan frakta virke och olika typer av material i den.

Det finns dock en mängd olika skottkärror och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja. Har du en liten trädgård behöver du inte ha en väldigt kraftfull skottkärra men bygger du hus eller har stora arealer mark behöver du en som är lämpad för just detta. I vårt test här nedan presenterar vi 10 utmärkta skottkärror för alla situationer.

10 Bästa Skottkärrorna

1. Bäst i test – Hörby Bruk Ekeby 90L Omont

Skottkärran Ekeby från trädgårdsföretaget Hörby Bruk är en smidig skottkärra på 90 liter som trots sitt smidiga yttre är väldigt robust och har en korg som klarar 90 liters volym.

Designen är konstruerad så att den är lätt att hantera och korgen är designad på ett sätt som gör att den snabbt töms när du tippar skottkärran. Skottkärran levereras omonterad och ska alltså sättas ihop, men det är en mycket enkel process att göra.

Skottkärran har kraftfulla lufthjul på glidlager vilket gör den lättkörd även på ojämna och besvärliga underlag.

2. Hörby Bruk Ekeby 110

Här har vi Hörbys riktiga klassiker och det är en kraftigare och större version av vår bäst-i-test variant. Den har en ergonomiskt väldigt sinnrik design som gör att du i praktiken endast lyfter 15-20 % av totalvikten som du har lastat i skottkärran. Här kan du alltså effektivisera ditt trädgårdsarbete betydligt och den har en rejäl volym på 110 liter.

Handtagen är tillverkade i ytbehandlad bok som åldras vackert och korgen är pulverlackad i en 3-stegs behandling som gör att den har ett effektivt rostskydd och kan stå ute oavsett väder.

3. Makita DCU180Z Batteridriven

Den batteridrivna skottkärran från Makita är en otroligt smidig hjälpreda som kan lastas med upp till 130 kg! Kärran drivs av ett 18 volts batteri som är uppladdningsbart. Det är en skottkärra för dig som bygger villa, gör omfattande renoveringar eller har riktigt stort trädgård att underhålla.

Med skottkärran kan du öka effektiviteten på dagsverket betydligt utan att slita ut dig. Många som använder den här vill inte vara utan den utan ser den som ett oumbärligt verktyg i vardagen. Köparen bör notera att lastflak eller lastkorg inte ingår utan köps separat.

4. Hörby Bruk Ekeby 21 PF

Ekeby 21 PF från tillverkaren Hörby Bruk har många olika modeller i sitt sortiment och det här är deras allra lättaste aluminiumskottkärra som totalt väger endast 8 kg. Plåttjockleken är 0,6 mm så det här är verkligen en smidig skottkärra. Trots att korgen är lättviktig gör den galvaniserade plåten att den klarar av mycket vikt utan problem. Volymen på korgen ligger på 90 liter.

Precis som Hörbys andra modeller gör designen att den är otroligt lätt att använda och arbeta med i trädgården. Den är även enkel att tömma tack vare balanseringen och tippförmågan.

5. Trolla Carry 13025

Trollas eleganta skottkärra har en korg i plast och ett underrede i rostfritt och pulverlackad stål. Skottkärran rymmer 80 liter och den speciella formen på korgen gör att du kan lasta den på höjden vilket passar bra om du har med skrymmande saker som ska fraktas, typ grenverk, kvistar och liknande.

För den som är noga med stil och estetik även på trädgårdsutrustning har skottkärran med sin stilrena design något som passar alla esteter.

6. Trolla Carry 13027

Trolla Carry är en av Trollas mest stabila skottkärror och 16-tumshjulen gör att du kan ta dig fram även i riktigt svårframkomlig terräng. Kärran har speciella stöd som är designade för att inte tippa och kan fyllas med riktigt tunga grejer utan att bli för svår att köra.

Den har ett helgjutet handtag med mjukt överdrag i skumplast som gör att den är bekväm att manövrera med och dessutom lätt att precisionsstyra. Det här är skottkärran för dig som vill ha en prisvärd variant att bära tyngre grejer i.

7. Hyma Robust Double-Wheeled

Hymas skottkärra är en extremt gedigen skottkärra som tar en maxlast på hela 175 kg eller 280 liter. Den är utrustad med 16 tums däck och ett avancerat kullager gör att hjulen utan problem klarar den här belastningen och att du dessutom kan köra på ojämna underlag med den.

Korgen är tillverkad i kraftig och slagtålig plast och har måtten 110 x 91 cm. Tack vare plastkorgen är skottkärran relativt lätt, trots sin storlek och den har en totalvikt på 20 kg.

Handtagen är tillverkade i mjukt trä med svarvade handtag. Det här är alltså en skottkärra som du kan bära riktigt tunga saker med utan att behöva belasta ryggen.

8. Hard Head 012655

Vare sig du forslar jord eller har något annat trädgårdsarbete att utföra är Hard Head 012655 en praktisk skottkärra med en mycket rymlig plastbalja och två luftgummihjul som gör att du får en stabil körning med skottkärran.

Den är tillverkad av en ram i tålig stålrörskonstruktion och plastbaljan rymmer 160 liter. Handtagen har ergonomiska gummigrepp som gör att du har ett stadigt grepp om skottkärran när du rör dig i trädgården med den.

9. Greenworks G40GC 40v Sladdlös skottkärra

Greenworks G40GC 40v Sladdlös Skottkärra är en självgående vagn som kan användas till allt från att flytta tunga verktyg till ved, grenverk och trädgårdsmaterial med. Den är också konstruerad med en snabb funktion för tippning som gör att du smidigt lastar av det du har i den för att snabbt kunna fylla på den igen.

Skottkärran har en maxkapacitet på 100 kg så det här är verkligen en skottkärra som klarar av det mesta. Den har både framåt- och bakåtväxel och justerbar hastighet. Vagnen är utrustad med tre stycken gummihjul och det här borgar förstås för att den är exceptionellt lättkörd och stabil. Här behöver du inte oroa dig för att skottkärran ska tippa när du är när du arbetar i trädgården.

10. Ravendo BC 1100 S Absorber

Här har vi en så kallad betongkärra med stötabsorberande hjul. Skottkärran är konstruerad för att minska en stor del av belastningen för den som kör och den har en hög viktkapacitet på 250 kg eller 110 liter. Lufthjulen har stålfälgar med högkvalitativt kullager. Här får du alltså mycket hög körkomfort.

Stommen består av lackat stålrör och för den som vill ha en färgklick i trädgården är den gula stommen i kombination med det galvaniserade stålet i korgen en riktigt snygg färgkombination.

Tänk på det här innan du köper en skottkärra

I det här testet har vi gått igenom ett flertal skottkärror och om du inte har noterat det förut vet du i alla fall nu att det finns otroligt många alternativ att välja mellan. Därför gäller det att veta vilket behov du har och fundera över vad du ska ha skottkärran till för att vara säker på att du köper rätt modell. Några saker att ha i beaktande är bland annat: 

Hjul 

Ju svårare terräng du ska köra i desto mer avancerade måste hjulen också vara. Generellt är skottkärrehjul lufthjul med kul- eller rullager men i övrigt kan hjulen ha många olika egenskaper. 

Tyngre material som ska köras kräver större hjul på skottkärran. I de fallen kan det också vara en stor fördel att skaffa en skottkärra med två eller tre hjul. 

Material 

Skottkärror finns i olika material och det gäller först och främst korgarna. Själva konstruktionen brukar oftast bestå av stålrör och handtagen antingen av stålrör eller träsplintar. Plast är väderbeständigt och lätt men ska du köra riktigt tunga grejer eller betong är plåt bättre. 

Belastning

Har du liten trädgård behöver du kanske bara en riktigt enkel skottkärra i galvaniserad plåt och med ett hjul. Men ska den belastas mer behöver du ha en starkare konstruktion och det är viktigt att alltid titta efter viktangivelserna i produktinformation då. Köp en lite kraftfullare skottkärra än vad du behöver om du är osäker på om du behöver en större i framtiden.

Vanliga frågor om skottkärror

Hur mycket kan lastas i en skottkärra?

Vanliga mått är upp till 110 liter eller ca 250 kg.

Vilken storlek på skottkärra bör man ha?

För en liten trädgård räcker det med en 90 liters skottkärra.

Vad väger en skottkärra full med grus?

Ca 60 kg.

Hurudana hjul till skottkärra bör jag ha?

Lufthjul med kullager.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals