Bästa Fasadfärgen (2024) → BÄST I TEST

Val av fasadfärg är väldigt viktigt för att du ska få ett väderbeständigt resultat som håller länge. Vilken typ av färg du ska välja beror på vilket material på fasaden du har och vad den varit målad med innan. Det finns både oljelösliga och vattenlösliga fasadfärger att välja mellan. 

Av den anledningen är det viktigt att du läser på ordentligt innan du köper stora mängder färg. Att veta hur det går till att måla och vilka typer av färg som marknaden har att erbjuda underlättar mycket och du slipper göra fel, vilket kan bli väldigt kostsamt i längden.

7 Bästa Fasdfärgerna

1. Bäst i test – Nordsjö Tinova VX+ 2in1 Fasadsfärg

Vinnaren Nordsjö Tinova VX+ 2in1 Träfasadsfärg är en täckande grundfärg som är avsedd att måla träfasader med och även andra trädetaljer utomhus. Färgen är utvecklad för vårt Nordiska, bistra klimat och det patenterade bindemedlet ger tjockare yta och därmed ett effektivare skydd.

Om produkten kombineras med grundoljan från samma serie får färgen en livslängd på upp till 12 år, enligt Nordsjös produktbeskrivning. Vinnaren Nordsjö Tinova VX+ 2in1 finns i flera färger. Nordsjö är ett märke som har varit verksamt i decennier och är en verklig expert på fasadfärger och andra ytbehandlingsmedel.

2. Nordsjö Tinova Exterior Fasadsfärg

Tinova Exterior Träfasadsfärg, även den från Nordsjö, kan förutom på trä också användas på förzinkade ytor samt betong. Färgen är sammansatt för att ge en mycket härdad och hård yta samtidigt som den är elastisk, vilket bidrar till ett effektivt skydd och även bra beständighet vad gäller glans och kulör på ursprungsytan.

Ytan bör oljas in först, för att du ska få ett riktigt bra resultat. Måla helst inte i direkt solsken eller när det är för kallt ute. Då får du det allra bästa resultatet med Nordsjö Tinova Exterior Träfasadsfärg.

3. Nordsjö Murtex Siloxane Fasadsfärg

Nordsjös fasadfärg Murtex Siloxane är i första hand avsedd för puts och rappade väggar.  Färgen fungerar också på fibercement och betong och vilket material du än behöver måla på med färgen får du ett beständigt och långvarigt skydd. 

Färgen är helmatt och skapar en fräsch yta som bevarar materialets karaktär och färgdjup.

4. Cuprinol Plus Fasadsfärg

Produkten Cuprinol Plus är både fasadfärg och grundfärg i en och samma produkt. Den passar perfekt för dig som vill vara tidseffektiv men samtidigt säker på att resultatet blir det absolut bästa. Använder du den här färgen behöver du alltså inte lägga ner extra tid på att grundmåla, utan kan applicera färgen direkt på den rengjorda ytan. 

Cuprinol Plus är dessutom anpassad för vårt Skandinaviska klimat och du får ett resultat som klarar höga påfrestningar, oavsett var i landet du bor. Eftersom färgen är vattenburen är den också lätt att hantera och måla med och dessutom är den övermålningsbar efter ca 12 timmar. Två strykningar av färgen är lagom på de flesta fasader.

5. Falu Vapen Fasadsfärg

Här har vi en modern variant av traditionell slamfärg och den intressanta fasadfärgen Falu Vapen är en alkydoljeburen emulsionsfärg, men som har samma egenskaper som en klassisk slamfärg. Det är en lättstruken färg med matt finish och den ger ingen förtätad färgfilm, utan ett resultat som gör att träet kan andas under färgen. 

Färgen kan också användas tillsammans med traditionell slamfärg. Det kan vara en bra lösning om det exempelvis finns ytor som inte är lämpliga för slamfärg. Då kan Falu Vapen Fasadfärg ersätta slamfärgen på de sektionerna. Produkten är certifierad av BASTA för att garanterat vara säker ur miljö och hälsosynpunkt.

6. Falu Vapen Slam Fasadsfärg

Klassikern Falu Vapen Slam Fasadsfärg är en traditionell slamfärg tillverkad av järnvitriol, järnoxidpigment, pigment, mjöl och linolja. Färgen ska användas på obehandlat virke, alternativt på ett virke som som tidigare behandlats med slamfärg.

Falu Vapen Slam Fasadfärg är kokad men innehåller inte de tungmetaller som kan finnas i den här typen av färg annars. I övrigt används den som vanlig slamfärg, det vill säga utspädd med cirka 10 % vatten den första strykningen. Det är även viktigt att röra om färgen då så att innehållet blir jämnt fördelat. Färgen finns i traditionellt svart eller rött.

7. Beckers Front Helmatt Fasadsfärg

För dig som söker en vacker, helmatt fasadfärg kan vi varmt rekommendera Beckers färg Front. Färgen har mycket god beständighet och kulören kommer att hålla i många år framåt. 

Efter att du grundmålat med träolja är det sedan bara att börja måla med färgen och eftersom den har akrylat som bindemedel är den vattenlöslig och därmed väldigt lätt att hantera. Utomhustemperaturen bör inte understiga sju plusgrader för maximalt resultat. Beckers Front Helmatt Fasadfärg är övermålningsbar redan efter 3-4 timmar.

Tänk på det här innan du köper fasadfärg

När du ska måla fasaden vill du förstås att resultatet ska vara så varaktigt som möjligt och därför är det viktigt med både val av färg och att du gör förberedelserna så grundligt som möjligt. Var ordentligt påläst innan, så att du vet att du väljer den bäst lämpade färgen för din fasad.

Appliceringsyta

Vilken yta du ska måla på och och om den varit behandlad förut är avgörande. Trä, betong eller rappad fasad kan sällan målas med samma typ av färg, så här behöver du ta reda på att färgen är anpassad för materialet.

Täckfärg, grundfärg eller spray?

När du ska välja färg kommer du att märka att det finns många olika begrepp i kategorin.  Grundfärg är den typ av färg som du använder innan du målar med själva täckfärgen. Ibland kan färgen vara en kombination av dem båda och då slipper du grundmåla först. Det finns också möjlighet att spraymåla fasader och det är något som blivit alltmer populärt de senaste åren.

Efterbehandling

Vissa typer av färger kan regelbundet behöva en efterbehandling för att kvaliteten på måleriet ska hålla sig år efter år. De flesta moderna färger kräver inte någon särskilt efterbehandling, men i vissa fall kan det behövas, så kom ihåg att alltid kontrollera detta.

Vanliga frågor om fasadfärger

Vilken husfärg håller längst?

Det är i första hand materialet på fasaden som avgör hur länge husfärgen håller.

Hur länge håller fasadmålning?

En fasad målning håller cirka 10-15, år beroende på klimatet.

Vad ska jag ha för färg till vindskivorna?

Oftast kan samma färg användas till vindskivorna som till fasaden.

Hur mycket kostar det att måla om ett hus?

Färgen för en normalstor villa kostar ca 12000-15000 kr.

När är det bäst att måla huset?

När det är mellan 10-15 grader och inget direkt solljus på byggnaden.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals