Bästa Lövsugen (2024) → BÄST I TEST

Lövsug finns i ett väldigt stort prisspann och du kan betala för riktigt dyra bensindrivna varianter, likväl som enklare batteridrivna lövsugar som passar för många hushåll där inte trädgården är så väldigt stor. Vare sig du har en liten eller stor trädgård är det ett faktum att en lövsug underlättar otroligt mycket, inte minst eftersom de ofta också är kombinerade lövblåsare. 

Det gör att du först kan blåsa ihop löven på lämpligt sätt utan att behöva ägna många timmar i trädgården åt att kratta. Då kan du först smidigt blåsa ihop löven och därefter suga upp dem och strimla dem med en och samma maskin. I det här testet presenterar vi tio stycken högkvalitativa lövsugar med varierande funktioner. Här finns garanterat en lövsug för alla!

10 Bästa Lövsugarna

1. Bäst i test – Bosch Universal Garden Tidy 3000

Vår testvinnare från Bosch är ett exceptionellt användbart multifunktionsverktyg med både lövsug, blåsare och strimlare i ett. 

Med Bosch Universal Garden Tidy 3000 kan du alltså blåsa löv till lämpligt ställe i trädgården och sedan med samma verktyg suga upp och strimla det i uppsamlingspåsen. 

Uppsamlingspåsen är på hela 50 liter, vilket är mycket, så det är definitivt ett verktyg som är perfekt om du har mycket löv att hantera i trädgården. Att den är liten och smidig med sin storlek på 670 x 230 x 1150 mm gör den till ett verkligt ergonomiskt redskap som alla orkar hantera.

2. Black & Decker GW3030

Lövstugan Black & Decker GW3030 är ett annat alternativ som både består av sug, strimlare och blås i ett. Även här medföljer en uppsamlingspåse på 50 liter som gör att du kan jobba bort en hel del löv i trädgården utan att behöva tömma den. Vikten på blåsen är strax under 4 kg så det gör att den är bekväm och enkel att manövrera för alla. 

Black & Decker GW3030 är verkligt smidig att jobba med och fungerar perfekt för dig som har en större trädgård eller odlingar som du snabbt vill blåsa ren på våren.

4. Ryobi RBV3000CSV

Lövsugen från Ryobi är perfekt för dig som vill ha en batteridriven lövsug med tillräcklig kapacitet för att du ska kunna hantera löven i trädgården på ett smidigt sätt. Även det här är en tre i ett-variant som gör att du kan blåsa löven på plats först och sedan smidigt suga upp och strimla den i en uppsamlingspåse. 

Batteri ingår inte i köpet men om du har flera trädgårdsmaskiner från Ryobi är samma batteri från varumärket kompatibelt med alla dess trädgårdsmaskiner.

5. AL-KO Solo 750 B

Du som har riktigt stora arealer att suga löv på alternativ är ansvarig för skötsel och förvaltning av offentliga ytor är den här bensindrivna och kraftfulla lövsugen ett utmärkt alternativ. 

Den starka bensinmotorn är så kraftfull att den suger även fuktiga och våta löv från gräsmattor och trädgårdsgångar. Behöver du suga löv från svåråtkomliga områden finns det en praktisk slang med tillhörande munstycke som du kan koppla på maskinen vid behov.  

På så vis får du verkligen en kraftfull maskin som är lämplig för allt från gångar, gräsmattor, buskage och blomsterrabatter.

6. Bosch Universal Garden Tidy 2300

Här har vi en lite mindre variant av vår testvinnare och den här treväxlade lövsugen kan du både suga, blåsa och strimla löv med, om än i mindre mängder. Behållaren är på 45 liter och fördelen med den är att den har en reglerbar luftflödeshastighet.  

Det gör att du kan manövrera i detalj på känsligare platser som till exempel odlingar och blomsterrabatter. Den har en vadderad axelrem som ingår i köpet och det gör att den är bekväm att jobba med i långa stunder, så att du kan göra fint i trädgården på ett effektivt sätt.

7. Einhell GE-CL 36/230 Li E Solo

Den här lilla och mycket smidiga lövstugan från Einhell är perfekt för dig som har mycket löv i trädgården och gärna vill ha en liten och smidig batteridriven variant för att få samla upp dem. 

Den är perfekt för användning i mindre trädgårdar och tar visserligen inte blöta och fuktiga löv särskilt effektivt men normaltorra vår- och höstdagar är den perfekt och fungerar alldeles utmärkt med hjälp av två stycken 18 volts batterier. 

Med i köpet ingår både en tub med bred öppning och en med smalare, vilket gör att du kan arbeta med precision i svåråtkomliga utrymmen där du inte ville riskera skada omliggande växtlighet.

8. Black & Decker BCBLV3625L1

Black and Decker modell BCBLV3625L1 är utrustad med med en kolborstfri motor, vilket ger längre livslängd och bättre hållbarhet. Uppsamlaren på 45 liter gör att du effektivt kan suga och strimla löv och kvistar i trädgården. Kraften räcker till 310 kvadratmeter på en laddning och blåseffekten har en kraft på upp till 270 km/h. 

Laddningstiden på batteriet är ca två timmar så det kan vara idé att köpa ett extra batteri separat, eftersom endast ett batteri ingår i köpet. På så vis har du alltid ett batteri laddat att byta med när det du har i maskinen är tomt. Med köpet får du också en bekväm bärrem.

9. Gardena Handy Vac EasyClean Li

Den här fina lövsugen påminner faktiskt om en klassisk handdammsugare som man har inomhus och den är perfekt för dig med mindre trädgård som vill suga upp löv, kvistar och smuts i trädgårdens rabatter och på uteplatsen. 

Trots att den är liten och nätt är det inbyggda batteriet kraftfullt och även den här är faktiskt en apparat som klarar av fuktiga löv. Den handhållna lövsugen från Gardena är perfekt att ha till hands i trädgårdsförrådet och passar även perfekt att använda på balkongen eller i garaget. Med i köpet får du också ett munstycke för smalare springor samt ett borstmunstycke som gör att du effektivt kan rengöra ytor.

10. Husqvarna 125BVx

Husqvarna 125BVx är en motordriven lövblås som också har en blåsfunktion sats. Men den här kan du alltså både suga och blåsa löv och den är också perfekt för olika typer av rengöring och stenarbeten utanför ditt hus och i trädgården.  

Det är en perfekt utrustning för en villaägare med större trädgård där det är mycket att göra utomhus. Den bensindrivna lövsugen är extra lättstartad tack vare en patenterad startfunktion som Husqvarna har tagit fram. Den väger visserligen över 4 kilo men har ett bekvämt axelband som gör att den är ergonomisk att köra ändå.

Tänk på det här innan du köper lövsug

Som all typ av trädgårdsutrustning är det viktigt att du tänker igenom köpet innan du slår till.  Det finns många olika modeller av lövsug som har sina specifika funktioner och därför ska du tänka igenom vilka aspekter som är viktigast för dig innan du gör ditt val. Två av de viktigaste detaljerna att ta hänsyn till finns listade här nedan. 

Drift

En lövsug kan vara antingen batteri- eller motordriven. En bensindriven lövsug är alltid kraftfullare än en batteridriven och har du en stor trädgård eller ska sköta om större anläggningar kan en bensindriven variant vara effektivare. 

Men den typen av apparater är också mer högljudda och även tyngre att använda. Eldrivna varianter är tysta och smidiga och lätta i vikt men vanligen inte lika kraftfulla och kan inte användas lika länge åt gången. 

Multifunktion

Många lövsugar har flera funktioner och kan också fungera som lövblås. Skaffar du en sådan slipper du kratta löv innan du suger upp dem och oftast är det här kombinationsverktyget inte så särskilt mycket dyrare än en traditionell lövsug. Många lövsugar av kvalitet har även en funktion som strimlar materialet på väg till uppsamlingspåsen.

Vanliga frågor om lövsugar

Hur fungerar en lövsug?

Genom att samla upp löv i en påse.

Hur får man bort löv från grusgång?

Genom att använda lösungen när det är torrt ute och löven är lätta

Är lövsug bra?

Ja, den underlättar i trädgårdsarbetet.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals