Bästa Slåtterbalken (2024) → BÄST I TEST

När en gräsklippare, trimmer eller röjsåg inte klarar av att göra jobbet är en slåtterbalk det perfekta alternativet. Den fungerar som en gräsklippare med drivande hjul och framtill har den knivblad som röjer markområdet. 

Med den här klarar du av att röja stora områden utan att du behöver oroa dig för att det ska slita på rygg och axlar. Dessutom har de större tank än en röjsåg och du kan jobba under längre pass även av den anledningen.

4 Bästa Slåtterbalkarna

1. Bäst i test – AL-KO BM 875 III

Den Populära slåtterbalken AL-KO BM 875 III har en exceptionellt stark motor med en effekt på 2,3 kg. Bredden på maskinen är hela 87 centimeter vilket gör att det här är en mycket effektiv variant som i kombination med sina robusta klinga klarar väldigt krävande områden som exempelvis vildvuxna gräsområden eller ängsmark.  

Den här kan utan problem röja genom ytor på upp till 2 000 kvm tack vare den starka motorn och också för att den har väldigt låga vibrationsvärden. Den är alltså lätt bekväm att köra med även om du behöver köra den länge. Eftersom den är bensindriven är den förstås relativt högljudd, men det är ändå en hyfsat låg ljudnivå med hanterbara 99 LwA [db(A)].

2. AL-KO 5001 R III

Den kraftfulla slåtterbalken AL-KO 5001 R III klarar av upp till 2 500 kvadratmeter ytor i en körning. Har du mycket på dina marker och vill röja upp är det här en mycket kraftfull och effektiv slåtterbalk som dessutom är skonsam för ekosystemet eftersom konstruktionen ger en miljövänlig klippning som är perfekt för olika typer av naturliga ytområden.  

Den är lämplig på många olika typer av områden till exempel foderängar, fruktträdgårdar och för betesputs. AL-KO 5001 R III är smidig att köra eftersom den har en framåt- och bakåtväxel som gör att du kan anpassa arbetet utifrån terrängen du kör på. Breda, luftfyllda däck ger optimal dragkraft vilket gör att den är bekväm att köra särskilt i kombination med det vibrationsdämpande och reglerbara styret. 

Slåtterbalken från AL-KO är också lämplig för vinterbruk och då kompletterar du den med snöblad och snökedjor, så har du användning av den året runt.

3. MTD WST 5522

Slåtterbalken MTD WST 5522 är något så smart som en slåtterbalk och gräsklippare i ett. Den här skiljer sig en del från de andra alternativen eftersom den fungerar som en gräsklippare i kombination med ett trimmerhuvud. Tack vare det här manövrerar du enkelt genom ojämna underlag och den är perfekt på svåråtkomliga ställen som under stängsel och liknande.  

MTD WST 5522 har en arbetsbredd på 56 cm vilket gör att du snabbt jobbar dig fram och hjultrimmern drivs dessutom av en stark MTD ThorX-motor. Det här är verkligen en maskin som är unik i sitt slag och som är perfekt för dig som om vill ha en slåtterbalk för lite mindre områden och som inte har behov av en som är extremt kraftfull.

4. MTD BM 87-35

Den smidiga men kraftfulla slåtterbalken har en effektiv motor och är perfekt för ängsmarker eller fält som du vill ha klippt på ett naturligt sätt. 

Den har en motoreffekt på 1,7 kg och kraftiga och breda däck som gör att du får framåtdrivning på hjulen, vilket alltså hjälper dig att ta dig fram. Motorn är en 4-takts bensindriven motor från Briggs & Stratton. Om skären blir utslitna så kan de bytas ut mot nya.

Tänk på det här innan du köper en slåtterbalk

När det är dags att köpa en trädgårdsmaskin och särskilt bensindrivna sådana, eftersom de i allmänhet är större investeringar och också kräver mer skötsel, är det det några saker som förstås behöver tas i beaktande innan köpet. Här nedan listar vi två sådana viktiga detaljer som är bra att ta hänsyn till innan du köper maskinen. 

Klippbredd

Hur mycket du vill ha klipp och gången är något som påverkar hur snabbt du kan ta dig över området du ska slå. Har du en fruktträdgård eller en lite mindre yta som du vill röja så räcker det med en klippbredd på 69 cm, men har du stora arealer som du behöver röja är det naturligtvis en stor fördel att ha en större bredd på exempelvis 90 cm. 

Motorkraft

För motorkraften gäller egentligen samma kriterier som klippbredden. Ju större områden du ska röja, desto mer behållning av har du av en kraftigare motor och en större tank.

Vanliga frågor om slåtterbalkar

Vad är en Rotorslåtter?

Den Har samma funktion som en slåtterbalk men monteras på en traktor.

Hur fungerar en slåtterbalk?

Utseendemässigt liknar den en gräsklippare med knivar framtill. 

Är slåtterbalk bra?

Om du har större områden som ska trimmas är den perfekt.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals