Bästa Ogräsbrännaren (2024) → BÄST I TEST

En ogräsbrännare är verkligen ett suveränt och praktiskt sätt att enkelt göra sig av med ogräs på. Tillvägagångssättet är lika snabbt och smart som enkelt: när en ogräsplanta värms upp sprängs cellerna sönder inifrån och plantan vissnar därför inom loppet av ett par dagar.  

Att använda en ogräsbrännare är i allmänhet säkert och brandrisken är mycket liten så länge du hanterar den på ett korrekt sätt. När ogräset vissnat så sopar du bara upp det och komposterar därefter. Kör du behandlingen på våren direkt när du ser ogräsen komma upp, kommer du att ha ogräsfritt hela året. 

10 Bästa Ogräsbrännarna

1. Bäst i test – Hortus 211-320

Den elektriska ogräsbrännaren Hortus 211-320 är en mycket smart lösning för för alla som vill ha en miljövänlig ogräsbrännare där varken kemikalier eller gas används. Den här varianten ansluter du till ett eluttag och är perfekt för dig som har en mindre trädgård, en radhusträdgård eller bara vill hålla det fint kring uteplatsen och altanen.

Brännaren är också perfekt att använda för att starta en grill med eftersom den snabbt får fart på briketter och grillkol. En annan väldigt praktisk detalj är att ogräsbrännaren även har en värmepistolsfunktion. 

Då värms den upp till 50 grader och det är perfekt att ta bort gamla färgrester från ytor och liknande. Då slipper du använda kemiska preparat för att skrubba att skrapa bort färg, utan kan göra det med ogräsbrännaren snabbt och smidigt istället. Temperaturen på munstycket kan justeras mellan 50-600 grader. Vikten ligger på 1,1 kg så den är smidig att hantera.

2. Hozelock Green Power Evolution 4185

Brännaren från Hozelock är elektrisk och är perfekt att använda utomhus mellan kakel, på gräsmattan och i blomrabatten. Med den här kan du göra effektiva punktinsatser och bli av med ogräset i trädgården. 

Brännaren har en 1,5 m lång sladd och är dessutom utrustad med en nedkylnings- och fläktfunktion. Hozelock Green Power Evolution 4185 kan också användas för att tända grillen med. Green Power Evolution har ett skyddande metallhölje, vilket gör den trygg och säker att använda, samtidigt som den är effektiv. 

Exaktheten den har gör också att du löper minimal risk att få skador på andra växter kring det du vill ha bort. Här slipper du alltså både avgaser och ångor från olika kemikalier, samtidigt som energiförbrukningen är låg. Den här varianten är lite tyngre än vår testvinnare och väger 1,23 kg.

3. Gloria Thermoflamm Bio Electro

Den smidiga ogräsbrännaren Gloria Thermoflamm Bio Electro är ett bra alternativ för dig som inte behöver en extremt kraftfull variant utan som snarare behöver en för att hålla det fint på altanen eller i den lilla radhusträdgården. 

Den här har en effekt på 2000 W och ger en värmestråle på 650 grader. Den är säker att använda eftersom den endast går igång om du håller knappen intryckt och så fort du släpper den så slås driften av. 

Tack vare det koniska munstycket har du ett optimalt värmeskydd och det finns även dragavlastning för kabel. Även den här kan du förstås tända kolgrillen med. En smidig och lätt variant som passar alla, även de som inte har så stor muskelstyrka.

4. Grouw Weed Burner with Trolley

Behöver du kraftfullare utrustning för att bekämpa ogräs och vill dessutom ha en där du slipper hålla reda på sladd? Då ska du välja Grouw Weed Burner with Trolley. Den använder du med gas, vilket gör den väldigt effektiv. 

Hela konstruktionen består av gasmunstycke och skaft samt en hållare på hjul där du placerar glasflaskan. Vagnen består av robusta gummihjul, så det är enkelt att dra gasflaskan efter dig medan du använder ogräsbrännaren med den andra handen.

5. Sievert 635010

Ogräsbrännaren Sievert 635010 kopplas smidigt in till en gasoltub och med den 10 meter långa slangen som ingår i köpet kan du röra dig över stora ytor. 

Den är perfekt för många typer av arbeten utöver ogräsbränning och är också bra att använda exempelvis vid eller byggarbeten. Brännaren har en diameter på 56 mm och en effekt på 57 kw. Gasen slås på med hjälp av den lilla kranen som sitter precis intill handtaget. Så det här är alltså en gasbrännare som är enkel att hantera och passar både för privat och professionellt bruk.

6. PowerPlus POWXG6611

Om du vill ha en prisvärd ogräsbrännare i de lägre prissegmentet rekommenderar vi PowerPlus POWXG6611. Styrkan ligger på 200 W och den är elektriskt driven så det är bara att koppla den i ett eluttag. Den är liten och smidig och lätt att bära och därför går det alldeles utmärkt att hålla i den med en hand på handtaget och hålla koll på sladden med den andra handen. Med i köpet ingår också ett munstycke för värmeborttagning.

7. Grouw Stok

Här har vi en enkel men mycket bekväm ogräsbrännare som drivs med gasol. Den är mycket effektiv för ogräsbekämpning i trädgårdar och kring stenläggningar och det smidiga munstycket med tillhörande slang kopplas enkelt på en gastub. 

Munstycket har standardgänga och passar till alla gasslangar på den svenska marknaden. På skaftet sitter en piezotändning så det är alltså bara trycka in knappen så får du igång gasolbrännaren. Gasolflaska ingår inte i köpet utan införskaffas separat. Den här modellen är perfekt för dig som vill ha något enkelt och smidigt som tar lite plats i förrådet.

8. Sievert Gardener Heat Away the Weeds 223001

Här har vi ännu en mycket smidig och enkel ogräsbrännare som är miljövänlig och tack vare sitt optimala sätt att bränna bort ogräs på behöver du inte använda starka kemikalier. Brännaren består av ett skaft med inbyggd tändare och den är lätt i vikt och det långa skaftet gör att du slipper slita på knän och rygg genom att böja dig ner och ta upp ogräs. 

Ogräsbrännaren kopplar du på en gastub eller mindre gasflaska. Den ingår inte i köpet utan ska köpas separat.

9. Texas WB600

Här har vi återigen en elektrisk gasbrännare med en effekt på 2200 watt. Med sin mycket lätta vikt på på ett kilo är den supersmidig att använda genom att du håller brännaren i en hand och håller sladden på säkert avstånd i den andra.  

Med i köpet får du ett praktiskt kit som gör att du kan använda ogräsbrännaren till andra arbeten, såsom färgborttagning och bortbränning av annat oönskat material. 4 extra munstycken ingår i köpet.

10. Gloriagarten Thermoflamm Bio Fix

Sist ut i testet är ogräsbrännaren Gloriagarten Thermoflamm Bio Fix. Den är lite speciell eftersom munstycket består av element som gör att du kan bränna bort lite större ytor i taget genom att hovra elementet över olika ytor.  Det kan du givetvis inte göra på gräsmattor och i rabatter, men den är avsedd att använda på sådant som stenläggningar, betongplattor och liknande.  

Den är ett otroligt smidigt och snabbt sätt att göra sig av med ogräs på. Den har ett teleskopskaft så att du enkelt kan justera höjden på ett bekvämt sätt för dig och det ergonomiska handtaget gör att den är enkel att hantera, trots den aningen högre vikten på 2 kg. Effekten är 1 100 watt och styrkan ligger på 230 volt. 

Små växter som inte hunnit rota sig ordentligt ännu dör helt och hållet och äldre ogräsplantor som exempelvis maskrosor kan behöva flera behandlingar innan de försvinner helt och hållet.

Tänk på det här innan du köper en ogräsbrännare

En ogräsbrännare kan vara konstruerad på många olika sätt och därför är det bra att att göra en noggrann jämförelse innan du slår till och köper en. Varianterna är vanligtvis eldrivna eller går på gasol och batteridrivna varianter är väldigt ovanliga eftersom de då skulle bli mycket tyngre och svårare att manövrera. Två viktiga aspekter att titta på innan du köper en ogräsbrännare, listar vi här nedan. 

Kraftkälla

Har du bestämt dig för att köpa en elektrisk ogräsbrännare måste du titta på vilken styrka de har och förslagsvis också hur lång sladd det finns och vilken lösning du behöver ha när det gäller den biten. Sladdlängden kan nämligen variera från 15 cm och uppåt och du behöver i de allra flesta fall en skarvsladd. En gasoldriven ogräsbrännare passar bättre om du har väldigt stora ytor som du ska hantera. 

Märke

Det finns flera varumärken på ogräsbrännare, från stora kända trädgårdsmärken till mindre varianter som du säkerligen inte hört talas om innan. Du behöver inte oroa dig för att driften skulle vara farlig eller otillräcklig på något sätt så länge du håller dig till att köpa ogräsbrännaren från svenska sajter så du vet att den är säkerhetscertifierad inom EU.

Vanliga frågor om ogärsbrännare

Är ogräsbrännare bra?

Ja, ogräsbrännare är väldigt effektiva.

Vad ska man tänka på när man använder gasbrännare?

Att det inte blir för hett på marken och att du inte använder den när det är torka.

Vilken ogräsbrännare är bäst?

Hortus 211-320.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals