Bästa Regntunnan (2024) → BÄST I TEST

Har du trädgård så är en regntunna att samla in regnvatten i ett suveränt sätt att ta hand om dina plantor på. Alla plantor, inte minst olika typer av lökväxter som liljor och tulpaner med mera, föredrar regnvatten framför klorvatten och kommer att bli frodigare och växa bättre om du vattnar dem med regnvatten istället för kranvatten. 

Det minskar även resursslöseriet eftersom du slipper använda kranvatten. Numera finns det otroligt praktiska lösningar som är väldigt lätta att tappa på vatten. Många modeller kan du till och med kan koppla slang till och bevattna närliggande växtlighet med. Här nedan listar vi de tio bästa regntunnorna på marknaden idag.

10 Bästa Regntunnorna

1. Bäst i test – Greenline Rain Thin Gray 200 L

Kundfavoriten Greenline Rain Thin Gray 200L är en rejäl regnvattentunna som effektivt samlar in regnvatten från tak. Den är tillverkad i väderresistent plast och håller därmed både kyla och solsken utan att plasten försvagas. Vattentunnan kan enkelt kopplas ihop med ett stuprör tack vare en integrerad anslutning i själva tunnan. 

På framsidan har den också en kran för avtappning. Ett avtagbart och barnsäkert lock ingår i köpet. I locket finns två hål, vilket ger ventilation och förhindrar att vatten samlas ovanpå locket.

2. Graf Square Water Butt 300 L

Letar du efter en fyrkantig regntunna så är Graf Square Water Butt 300 L alternativet för dig. Den här modellen tar hela 300 liter men är ändå platsbesparande tack vare det lite kantiga formatet. 

För ökad stabilitet är regntunnan utrustad med ett metallstöd. Den har också ett kraftigt lock och en tappningskran på framsidan som gör att du kan använda vattnet till trädgårdsbevattning och liknande. 

Plasten är UV- och frostbeständigt och tunnan klarar alltså av att stå utomhus året runt. Hela tunnan är dessutom återvinningsbar.

3. Cofa Water Tube 210 L

Den eleganta regnvattentunnan Cofa Water Tube 210 L har en diameter på på 48 cm nedtill och 78 cm upptill. Trots det sirliga utseendet är den stadig och smidig att fylla hinkar och vattenkannor med. Plasten är både UV- och frostbehandlad och du kan låta den stå ute året runt. 

Med i köpet får du en kran och du perforerar själv plasten på lämpligt ställe och kan således placera kranen precis där du vill ha den. Stativ finns att köpa separat om du vill ha mer stadga i vattentunnan. Det kan vara lämpligt exempelvis om tunnan kommer att stå på ojämnt eller mjukt underlag.

4. Flexi Garden Vänern 300 L

Flexi Gardens vattentunna har en lite annorlunda design genom att den har ett underrede som tunnan står på som gör att du bekvämt kan fylla vattenhinkar och -kannor utan att ha problem med att komma åt kranen. 

Här ställer bara behållaren under vattenkranen, öppnar upp och fyller på. Sockeln är stabil och ställer du den på ett plant underlag finns ingen risk för att den ska tippa. Med får du också ett kraftigt lock och separat kan du köpa en stuprörsanslutning. Plasten är tålig och försvagas inte av kylan eller starkt solljus.

5. Elho Green Basics Rainbarrel 200 L

Regnvattentunnan Elho Green Basics Rainbarrel 200 L är en modernt designad vattentunna som verkligen pryder sin plats i trädgården samtidigt som den samlar upp regnvatten från taket. Separat kan du köpa en anslutningsslang som du kopplar till stupröret och på så sätt kan du se till att vattnet smidigt och enkelt samlas upp direkt i tunnan, utan spill. 

Vattentunnan har en kapacitet på 200 liter, vilket är tillräckligt mycket för att det ska bli ett välkommet tillskott till bevattningen av blomrabatter och andra planteringar i trädgården. 

En smart och rolig detalj på regntunnan är att den är utrustad med en blomlåda på toppen, vilket gör att du alltså kan plantera blommor i den och på så vis göra något helt nytt av trädgårdstunnan. Perfekt för alla dem som ser tunnan som ett ganska fult och otympligt inslag i trädgården. Längst ner finns en praktiskt vattenkran där du kan fylla på hinkar och vattenkannor.

6. Tectake Rainwater Tank 380 L

Här har vi en riktigt innovativ regnvattentunna. Den kan du nämligen vika ihop, eftersom den är tillverkad i ett mjukt, vikbart men stadigt polyetenmaterial. Den går väldigt snabbt att både fylla upp och vika ihop och är tack vare konstruktionen trots det otroligt stabil. Den har en volym på 380 liter och är faktiskt komplett utrustat med samma saker som en vanlig plastregntunna är. 

Locket är utrustat med ett galler som gör att det släpper in luft, samtidigt som löv och smuts inte kan falla ner i vattnet. Närmast botten har den en avtappningskran som du också kan koppla en slang till. Högre upp på tunnan finns en vanlig vattenkran som du kan fylla på hinkar och vattenkannor med.

7. Nohel Garden Water Tank 210 L

För dig som söker en vattentunna med sockel är den här ett alternativ till Flexi Garden Vänern här ovan. Här ingår dock inte i sockeln i köpet utan kan köpas separat, men finns alltså tillgänglig om du skulle vilja ha den. Höjden på tunnan är, utan sockel, 72 cm och med i köpet ingår en avtappningskran. Locket är lätt att försluta och öppna.

8. Nature Rain Water Barrel 50 L

Här har vi en väldigt ovanlig vattentunna, den ser nämligen ut som en gammal rejäl ektunna. Det här är en variant som är lite mindre i formatet och är perfekt för dig som vill ha en vattentunna som inte ser ut som den traditionella plasttunnan. 

Den har alla viktiga funktioner som en robust regnvattentunna ska ha och den är utrustad med ett låsbart lock och en kran som du kan tappa vatten med. Vattentunnan är tillverkat av slitstarkt polyetenmaterial och är väderbeständig och är alltså väl lämpad för utomhusbruk, var än i landet du än bor.  

Kapaciteten på 50 liter gör att den är perfekt för dig som har en mindre radhusträdgård eller vill ha en dekorativ regnvattentunna på altanen. Separat kan du också köpa till en sockel i dekorativ stil, vilket inte bara förhöjer utseendet utan också gör den lättare att tömma på vatten och använda när du exempelvis vill vattna blommor.

9. Grouw Water Butt 210 L

Med regnvattentunna från Grouw kan du själv välja var du vill att avtappningskranen ska vara placerad. Du gör själv ett hål i tunnan och fäster kranen på lämpligt ställe. Tunnan tar hela 210 liter vatten men är ändå smidig i formatet med sin släta, runda form och en höjd på 72 cm och en diameter i botten på 48 cm.

10. Cofa Water Tank 80 L

Sist ut är regnvattentunnan från Cofa som är en multifunktionell tunna som kan användas som regnvattentunna, förvaring eller soptunna. Den är mindre i formatet och rymmer 80 liter, vilket gör den lämplig att exempelvis ha på en altan. 

Den svarta färgen gör att den har ett diskret utseende och inte blir ett skrymmande objekt i trädgården. Vattentunnan är utrustad med lock men har däremot ingen avtappningskran så hinkar och vattenkannor får du helt enkelt fylla genom att sänka ner dem i vattnet i tunnan.

Tänk på det här innan du köper en regntunna

En regnvattentunna är faktiskt mycket mer än bara en tunna som ska stå i trädgården. När du börjar titta efter en sådan kommer du säkerligen att märka att du vill ha en som passar in i din trädgård och dessutom har funktioner som är praktiska. Här nedan listar vi tre viktiga aspekter som du kan ha i åtanke när du väljer regntunna. 

Material 

Det är viktigt att en regnvattentunna är tillverkat i ett väderbeständigt och slitstarkt material så att du kan ha den stå utomhus året runt. Den bör alltså vara väderbeständig och även rostskyddsbehandlad. Ett barnsäkert lock ska finnas med och i de flesta regnvattentunnor ingår även en avtappningskran. Det är något som förstås är väldigt praktiskt om du har tänkt att använda vattnet till bevattning i trädgården. 

Volym 

Volymen är något av en smaksak och det beror även på hur mycket plats du har i trädgården. Ju mer nederbörd du har där du bor, desto snabbare kommer tunnan att fyllas.  Här får du betänka litegrann hur mycket vatten du behöver i trädgården och hur ofta du vill tömma tunnan. Är det stora mängder nederbörd där du bor kan det vara mer praktiskt att skaffa en riktigt stor tunna, så att du slipper tömma den så ofta.

Vanliga frågor om regntunnor

Hur snabbt fylls en regntunna?

Det beror på hur mycket det regnar och hur stor takyta du har.

Hur länge kan man spara vattnet i regntunnan?

Vatten är färskvara, så använd det så fort som möjligt.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals