Bästa Teakoljan (2024) → BÄST I TEST

Teakolja är ett otroligt enkelt sätt att underhålla ytor av ädelträ med. Med teakolja kan du behandla en bredd av föremål, från trädäck till eleganta trädetaljer i bilar och båtar.  

Det finns teakolja som är lämplig för inom-  och utomhusbruk och det är viktigt att tänka på att du väljer rätt sort. Undvik exempelvis en med starka kemikalier om du ska olja in möbler inomhus. Då finns det istället mildare teakoljor som inte avger stark doft och som är baserade på naturliga ingredienser. I den här guiden ska vi gå igenom om åtta stycken teakoljor som fyller olika funktioner och behov.

8 Bästa Teakoljorna

1. Bäst i test – International Teak Oil 0.5 L

Den som letar en teakolja av absolut högsta kvalitet för känsliga ytor rekommenderar vi varmt vår testvinnare International Teak Oil 0.5 L. Det är en olja som är otroligt populär bland många och som kan strykas på både teak och andra typer av ädelträ. Den är en olja som tränger djupt ner i materialet och ger en guldfärgad ton och en fräsch lyster som gör att möbeln ser ut som ny.  

Oljan innehåller också ett vaxskydd och eftersom oljan inte förhindrar träet från att andas kan den också strykas på fuktig teak. När det gäller användning på båtar är det här dock en olja som ska användas ovanför vattenlinjen.

2. Herdins Teak Träolja Transparent 1 L

Teakoljan från Hedins ger en djup lyster till träet och avlägsnar den gråa tonen som finns i för torrt trä. Den här oljan kan du använda för olika typer av träytor och alltså inte endast teak. Den passar utmärkt för ytterdörrar, utemöbler, trädetaljer på båtar, impregnerade träytor med mera. Produkten passar endast för användning utomhus. 

Ytan ska vara ren och torr innan produkten appliceras och har ytan varit obehandlad en längre tid är det bra att slipa ytan lätt innan du stryker på oljan. På så sätt bearbetas den lättare in i träet. Vill du ha ett fullgott skydd av oljan ska du stryka på produkten tills träet är mättat.

3. Snappy Premium 950 ml

Den exklusiva teakoljan från Snappy är utvunnet från vingnötträd, vilket är ett träd som växer bland annat i Asien och Kaukasus. Den här naturliga oljan ger en djup och naturlig färg på alla typer av av teakmöbler och ädelträytor. Den ger ett effektivt under skydd av träet och motverkar också uppkomsten av grått trä, vilket sker när ett träslag står obehandlat. 

Det speciella med vingnötträdsolja är att den genomgår en speciell tillverkningsprocess, vilket innebär att den ger hållbara resultat på upp till 4-6 gånger längre, i jämförelse med andra konventionella teakoljor.

4. Starbrite Premium Gold Teak Oil 500 ml

Den högklassiga premiumoljan Starbrite ger en gyllene finish för all typ av teak och andra slags ädelträn. Den är ett utmärkt alternativ att använda på båtdetaljer eftersom produkten är kemiskt modifierad och raffinerad för att ha så hög molekylvikt som möjligt. Det gör att oljan klarar långvarig exponering för väder och saltvatten. 

Det är en helt och hållet en högteknologisk produkt med effektivt UV-skydd som bibehåller teakens egen skönhet och som också fungerar på andra typer av ädelträslag och trämöbler.  Det är en en stark olja som ska användas endast utomhus.

5. Timberex Timberguard Träolja Teak 1 L

Teakoljan från Timberex är en klassisk kvalitetsolja för teak och andra träytor som står utomhus. Den uppfyller kraven för halkskyddsgrad R10  och passar för allt från båtdäck och båtinredningar till uteplatser, möbler och odlingslådor. 

Den här varianten har pigment med den finns också i en helt transparent variant som alltså inte ger någon djupare ton, utan en mer glansig och återfuktad yta. Vill du så kan du också använda den här oljan på sugande stenmaterial inomhus, som till exempelvis på golvytor i hall eller badrum.

6. Saicos 0118 Special Träolja Teak 0.75 L

Saicos träolja ger en väderbeständig och skyddad yta på teak och annat ädelträ. Fördelen med den här oljan är att den finns i flera olika kulörer, från ofärgad och transparent till en djupare brunbetsad färg. När oljan appliceras på träet framhävs träets naturliga egenskaper och får en väldigt vacker finish.  

För bästa resultat bör ytan tvättas först och i vissa fall även slipas. Oljan gör att ytan blir slitstark och smutsavvisande och även enkel att rengöra och underhålla.

7. Saicos 3428 Ecoline Ground Coat Träolja Teak 2.5 L

Teakoljan från Eko Line är ett miljövänligt alternativ för alla som vill ha en växtbaserad olja utan kemiska tillsatser och gifter. Den är dessutom lätt att applicera eftersom den inte avger ångor och har en mycket mild doft. Den framhäver den naturliga finishen på teak och andra träsorter som furu, ask, ek lönn och bok. Produkten är lämplig att använda på alla typer av av träytor. Produkten har en mycket hög täckningsgrad och en liter räcker till upp till 64 kvm.

8. Borup Teak 1300 Träolja Transparent 0.5 L

Vill du ha en budgetolja som ger ett bra resultat utan att du behöver lägga ner mycket pengar på produkten så är Borup Teak 1300 Träolja Transparent 0.5 L ett mycket lämpligt alternativ. 

Den ger dig möjlighet att återfå fräschören på dina teakytor eller saker i annat ädelträ som du har hemma. Den är ett perfekt alternativ om du behöver fräscha upp detaljer på båten eller vill se till att altanen blir mer väderbeständig.

Tänk på det här innan du köper teakolja

Teakolja är ett enkelt men otroligt effektivt sätt att sköta om och underhålla teakmöbler och trädetaljer på. Till innehållet kan oljan dock variera otroligt mycket och den kan innehålla allt från kemikalier till helt naturliga ingredienser. Av den här anledningen är det bra att läsa på innan du gör ditt val och här nedan är fyra viktiga aspekter att ta i beaktande innan du väljer teakolja. 

Appliceringsyta

Vad du ska applicera oljan på är väldigt viktigt att veta innan du köper en träolja. Är det detaljer på båten behöver du en som tål saltvatten och fukt, medan på trä inomhus i form av möbler och liknande är det lämpligare att använda en olja som inte innehåller så mycket kemikalier och starka ämnen som de varianter som brukar användas på båtar. 

Vissa teakoljor kan bara användas på endast teak medan andra kan användas på flera olika typer av träsorter. 

Glansyta

Vilken slutfinish du får på träet med olika oljor varierar också mellan varumärken. Vissa ger högglans och feta ytor men andra absorberas lättare och ger ett torrare resultat. Det finns teakoljor som fördjupar färgen och har färgpigment, medan andra är helt klara och inte påverkar träets nyans alls utan endast fräschar upp ytan. 

Övriga egenskaper 

Andra egenskaper som en produkt av det här slaget kan innehålla är vax. Oljan kan också ha egenskaper som gör att du kan applicera den när teaken är fuktig. Det är exempelvis lämpligt om du ska olja in trädetaljer på en båt.

Vanliga frågor om teakoljor

Vilken teakolja är bäst?

International Teak Oil 0.5 L

Vad använder man teakolja till?

Att olja in teak och annat ädelträ med.

Är teakolja giftigt?

Det kan vara skadligt att andas in, beroende på innehållet.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals