Bästa Parasollet (2024) → BÄST I TEST

Har du en uteplats på din villa eller ditt sommarställe är den sannolikt också placerad så att du har solsken ett visst antal timmar per dag. Även om du har eftermiddags- och kvällssol där du vistas kan det bli otroligt hett och då är ett parasoll av hög kvalitet ovärderligt för att du och din familj ska kunna njuta av er uteplats.

Även om du har en liten balkong får du mycket större användning av den om du har ett parasoll som skuggar när solen gassar på. Ett parasoll på balkongen kan också dessutom ge ett välkommet insynsskydd om du gillar att vistas på den men har grannar mittemot. Så i det här testet ska vi titta på tio utmärkta parasoller som täcker flera olika behov.

10 Bästa Parasollen

1. Bäst i test – Hillerstorp Sunshade Sidewinder 350XL

Vinnaren i vårt bäst i test blev det här trevliga parasollet från Hillerstorp. Det är ett hängande parasoll, med foten på ena sidan av hela enheten. Den ger svalkande skugga samtidigt som den är en väldigt snygg inredningsdetalj. 

Stommen är i svartbetsad metall och produkten finns i flera färger att välja mellan, bland annat trendigt beige och sobert svart. Parasollet kan vinklas efter behov. Mått: B: 350 H: 275 L: 350 cm.

2. Brafab Linz Parasoll 3m

Parasollet Linz kommer också från Brafab och är ett frihängande parasoll som är både vinklings- och roterbart. Parasollet är tillverkat i tätvävd polyester och stommen och stativet är tillverkat i aluminium och spraylackad i antracitgrå. Parasollet har ett steglöst reglage och kan alltså ställas in i detalj så som du vill ha den. 

Brafab Linz Parasoll 3m är utrustad med vev för steglöst reglage och har måtten 3 x 3 meter. Konstruktionen har en korsfot och ska monteras fast på ett trädäck eller liknande.

3. Hillerstorp Lyx Parasoll Ø 335 cm

Här har vi ett väldigt lyxigt parasoll med trästomme och svart, elegant canvas. Diametern är hela 335 cm och här kan du välja vilken typ av fot du vill ha eftersom den köps separat. Parasollet är utrustad med en praktisk fällningsmekanism som gör det lätt att hantera samt fälla upp och ner vid behov.

4. Hillerstorp Sunshade Sidewinder 300

Hillerstorps hängparasoll i aluminium och svart polyestertyg pryder definitivt sin plats på uteplatsen och ger dig en behaglig skugga med sina 3 meter i diameter. Parasollfot ingår ej utan köpes separat. Den är lätt att fälla upp och ner med hjälp av veven som sitter på baksidan av parasollkonstruktionen.

5. Brafab Varallo Hanging Parasol 300x300cm

Parasollet Varallo från Brafab är ett elegant, frihängande parasoll i aluminium och blekt polyestertyg. Parasollet är tjockt och har högt uv-skydd. Konstruktionen är tillverkad i aluminium och har ett fotkors som du monterar på lämpligt ställe. Du kan också investera i parasollfotsvikter och skruva fast korsfoten i en sådan. 

Rekommenderad vikt för en parasollfot är 100-140 kg. Varallo kan både höjas, sänkas och vinklas och är perfekt för alla som vill ha ett ljust, skyddande och tillika snyggt parasoll på uteplatsen.

6. Brafab Cambre Parasol Ø 300 cm

Parasollet Brafab Cambre Parasol Ø 300 cm är ett klassiskt parasoll med en tvådelad stång i mitten av det uppspända polyestertyget. Parasollet är avancerat öppnas och stängs med en vev och har dessutom en tiltfunktion och kan vinklas efter behov.  

En annan smart lösning som parasollet utrustad med är att det finns en vädringslucka som du kan öppna när parasollet är uppspänt för att få in lite luftcirkulation när det är hett ute.

7. Cinas Pomino Parasoll Ø3.3m

Här har vi en otroligt elegant parasoll från Cinas. Parasollet är svart och har snygga detaljer i form av läderförstärkningar längs kanterna. Höjden kan justeras mellan 220-275 cm och även vinklas för optimal skuggning. Stommen består av vitlaserat trä och parasollstommen är tillverkad i aluminium. Polyestertyget är svart och har en diameter på 3,3 meter. Så det här är ett rejält skydd för soliga dagar eller vid en regnskur.

8. Brafab Easy Sun Parasoll 3.75 m

Parasollet  Easy Sun från Brafab är ett frihängande parasoll med en diameter på hela 3,75 meter. Det är en extra stor modell och den ger ett imponerande och elegant intryck på vilken altan som helst. Stativet är tillverkat i aluminium och i det tjocka och tåliga olefintyget finns också en vindlucka för bättre luftcirkulation.

Brafab Easy Sun manövreras med en vev och kan även vinklas och dessutom rotera 360 grader runt sin egen axel. I köpet ingår en parasollfot som du kan fylla med sand eller vatten. 

Det finns tillbehör att köpa som exempelvis en lampa som blir ett positivt tillskott för ljumma sommarkvällar när solen gått ner. I köpet ingår ett parasollskydd i en enklare variant och vill du ha ett kraftigare överdrag för förvaring av parasollet finns det att köpa separat.

9. VidaXL Outdoor Parasol Ø330cm 47217

Ett nätt och praktiskt litet parasoll med en diameter på 230 cm. Det är stadigt trots att det är sirligt och pryder verkligen sin plats på altanen eller balkongen. Men kom också ihåg att det är bra att tänka på att inte ha den på en plats där den är alltför utsatt för hård vind. 

Parasollet är väldigt lätt att montera och stången är tillverkad av laminerad bambu och lövträ. Tyget tål regn till viss del men för att öka motståndskraften ytterligare på den punkten kan det vara bra att spraya på ett vattenbeständigt textilspray för högre hållbarhet.

10. House Doctor Octogon Parasoll Ø180cm

House Doctors vackra trädgårdsparasoll Octogon är perfekt perfekt att ha på balkongen, alternativt på en mindre uteplats. Den är dessutom lättviktig och går alldeles utmärkt att ta med till stranden. 

Stativet är tillverkad i spraylackad svart stål och paraplyduken är tillverkad i polyester. Den är lätt att hålla ren genom att du enkelt torkar av den med fuktig trasa.

Tänk på det här innan du köper ett parasoll

Ett parasoll ska förstås göra optimal nytta där du har det placerat och de flesta vill givetvis även att det ska se snyggt och dekorativt ut. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till innan du köper ett parasoll eftersom det måste anpassas till vad du ska ha den till, samt yttre förhållanden på uteplatsen. 

De två viktigaste aspekterna att titta på får nog sägas vara storlek och vilka material som parasollet är tillverkat i. 

Material 

Materialvalet spelar stor roll när du väljer parasoll och här bör du fundera över tjocklek och stomme samt parasollfot. Vill du ha skugga med så mycket UV-skydd som möjligt måste du köpa ett parasoll med riktigt tjockt tyg och en tygtäthet på 250 g/kvm brukar vara ett minimum och gärna mer om du kan hitta ett sådant. 

Diameter

Ju större diameter du har på ditt parasoll, desto mer skugga får du givetvis. Men det blir förstås också mer otympligt. 

Ska det stå på ett mycket vindutsatt ställe kan ett stort parasoll ta med sig ett helt trädgårdsmöblemang om det vill sig illa. Vill du ha ett stort parasoll på en altan där det blåser mycket är det därför allra bäst att skaffa ett som du kan skruva fast i trädäcket.

Vanliga frågor om parasoll

Hur stort parasoll ska man ha?

Från 200 cm i diameter och uppåt.

Vilken färg är bäst på parasoll?

Mörka tyger kan blekas efter ett tag.

Har alla parasoll UV-skydd?

Ja.

Hur mycket tar solen under ett parasoll?

Det beror på hur tjockt tyget är och vad solen reflekterar sig i.

Får man ha parasoll på balkongen?

Ja.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals