Bästa Jordfräsen (2024) → BÄST I TEST

Du behöver inte ha ett stort grönsaksland för att ha väldigt nytta av en jordfräs. Även i vanliga villaträdgårdar där du har rabatter och planteringar underlättas trädgårdsarbetet betydligt om du har en jordfräs som du kan plocka fram när du behöver. Många jordfräsar går dessutom att använda som mossrivare och har alltså en multifunktion. 

Jordfräsar finns i många olika prisklasser och modeller. De kan vara el- eller bensindrivna och det gäller alltså att fundera igenom litegrann exakt vad du behöver. Här nedan tipsar vi dig om 10 utmärkta jordfräsar som har många unika och individuella egenskaper.

10 Bästa Jordfräsarna

1. Bäst i test – Husqvarna TF 225

Husqvarna TF 225 är en mycket lättmanövrerad jordfräs som passar utmärkt för alla som vill ha en smidig men kraftfull jordfräs för trädgårdslandet, kolonilotten eller liknande. Trots sitt smidiga format har den alla avancerade funktioner som krävs för att uppfylla kravet för vad en avancerad jordfräs bör vara utrustat med.

Jordfräsen har en motvikt som ger bra balans vid användning och ett plantskydd som är färdigmonterat vid köpet och stänkskydd som gör den mer att bekväm att köra. Det finns också en backväxel, vilket gör den väldigt lätt att manövrera och köra, även där underlaget är besvärligt.

2. Stiga SRC 36 V

Jordfräsen SRC 36 V från Stiga är en mycket lättanvänd variant som är perfekt att bearbeta jorden med i mindre trädgårdsland och rabatter. Jordfräsen har fyra rotorer med en diameter på 245 mm. Det ger en arbetsbredd på 36 cm och ett fräsdjup på 20 cm. Jordfräsen är med andra ord särskilt lämpligt att bearbeta jorden med inför en sådd.

Handtaget kan justeras i höjdled vilket gör att den här kan köras på ett bekvämt sätt av flera personer. Jordfräsen är också utrustad med ett framhjul som gör maskinen lättare att köra med kontinuerligt och jämnt.

3. Husqvarna TF 120

Jordfräsen Husqvarna TF 120 är en hållbar och robust fräs där bodde transmission och motor är konstruerad för att hålla hårt slitage. Knivarna är framåtroterade vilket gör att den är enkel att plöja fram med. Husqvarna är ett företag med lång historia vad beträffar trädgårdsapparater och det gör att de har utvecklat en mycket ergonomisk design som ger jordfräsen både effektivitet och komfort. 

Transmissionshuset är löstagbart och har en smörjnippel, vilket gör att fräsen är lätt att utföra service på och underhålla. Handtaget är justerbart och eftersom styret är ihopfällbart är också jordfräsen enkel att förvara.

4. Einhell GE-CR 30 Li – Solo

För dem som då och då behöver jordfräsa mindre ytor är jordfräsen Einhell GE-CR 30 Li – Solo ett utmärkt alternativ. Det här är en batteridriven jordfräs som är ergonomisk och bekväm att köra. Arbetsbredden är 30 cm och arbetsdjupet 20 cm. 

Den är säker att hantera med en tvåhandssäkerhetskontakt, vilket gör att den aldrig kan starta upp eller slinta utan att du verkligen vill utföra manövern.

Eftersom jordfräsen från Einhell är batteridriven är den tystare än de bensindrivna. Den passar därför bra om du bor i ett villaområde eftersom du kan köra den här utan att behöva oroa dig för att störa omgivningarna.

5. AL-KO MH 350-4

Här har vi en liten jordfräs som ändå är kraftfull med sin bensindrivna motor. Jordfräsen är perfekt för att arbeta in kompostering, gödsel eller torv i jorden med och passar förstås också för att luckra upp jorden med när det är dags för sådd. Jordfräsen har ett transporthjul framtill, vilket gör den enkel att förflytta.

6. Ryobi RCP1225

Jordfräsen Ryobi RCP1225 är eldriven vilket gör den hyfsat kraftfull trots att det är en liten jordfräs. Den är avsett att använda i trädgårdslandet och rabatterna och har fyra ställbara och robusta fräsblad. 

Ett gummerat grepp på handtaget gör att den är enkel att köra med och ger hög komfort. Ett stödhjul gör att den är enkel att transportera, ställa undan och ta fram ur förrådet när det är dags. 

Handtaget är också fällbart vilket gör att den är lätt att förvara. Klippbredden är 25 cm, den har en effekt på 1 150 watt samt en ljudeffekt på 90,2 decibel.

7. Texas Lilli 365 TG

Här har vi en jordfräs med extra allt. Texas Lilli 365 TG är en kraftfull jordfräs som har många olika funktioner. Den kan användas som vanlig fräs men också som mossrivare eller snöplog. 

Den har en ställbar bredd på antingen 28, 40 eller 60 centimeter och av den anledningen har du alltså väldigt mycket flexibilitet i din användning av jordfräsen. Den är utrustad med två stora, stabila hjul plus ett stödhjul som gör den väldigt lättmanövrerad trots att Texas Lilli 365TG är robust med sina 36,5 kg.

8. Einhell GC-RT 7530

Den elektriska jordfräsen GC-RT 7530 från Einhell tillåter alla med trädgård och mindre grönsaksland att luckra upp jorden med ett kraftfullt men lättviktigt verktyg. Den är utrustad med säkerhetsbrytare och då stänger den automatiskt av strömtillförseln så fort du släpper kontakten. Det minimerar risken för olyckor och gör den väldigt trygg att köra med även om du inte är jättestark i armarna. 

Det ergonomiska handtaget är hopfällbart och gör jordfräsen lätt att förvara. Strömkabeln är skyddad från slitage med ett speciellt kabelavlastningsklipp.

9. Hecht 745

Om du vill ha en prisvärd jordfräs som fungerar bra för hemmabruk i mindre utsträckning kan vi varmt rekommendera Hecht 745. Den eldrivna jordfräsen har en hastighet på 400 rpm på knivarna och ett arbetsdjup 22 cm. Det är mer än tillräckligt för att du ska ha en jordfräs som blir en välkommen hjälpreda när det är dags för sådd eller uppluckring av jord av någon annan anledning. Jordfräsen väger endast 11 kg och är väldigt lätt att manövrera.  Arbetsbredden är 40 cm.

10. Honda F220

Hondas lilla och smidiga bensindrivna jordfräs f220 är perfekt för dig som vill ha en kraftfull jordfräs för trädgårdsland och rabatter. Den är utrustad med transmission med planetväxel, har ett fällbart handtag och väger endast 29 kg. Bredden kan ställas in mellan 31-61 cm. Tyngdpunkten på jordfräsen är låg, vilket gör att den är stabil och säker att köra.

Tänk på det här innan du köper jordfräsar

Det finns många jordfräsar på marknaden och naturligtvis måste du reflektera över vilken typ av jordfräs du behöver. Många tror att en jordfräs endast är praktiskt för dem med större arealer mark, men även en mindre jordfräs om du har trädgård underlättar ditt arbete oerhört mycket. 

Vissa jordfräsar går det också att göra andra saker med, exempelvis riva mossa.  Tre saker du alltid bör ha i beaktande innan du väljer är bland annat:

Växlar

Om din jordfräs behöver växlar eller inte beror helt enkelt på hur mycket jord du behöver fräsa och hur svårframkomlig jordmånen är. Bakåtväxel är alltid praktiskt eftersom det gör körningen effektivare och att du kan styra fräsningen. Två framåtväxlar är bra om underlaget är besvärligt. 

Ljudnivå

Det är viktigt att ta ljudnivån på utrustning och verktyg i beaktande om du bor i bebyggt område. Batteridrivna varianter är alltid tystare men också mindre kraftfulla. Vill du ha en riktigt kraftfull jordfräs ska du välja en bensindriven, men då blir också jordfräsens decibel mycket högre. 

Arbetsbredd

Arbetsbredden, det vill säga hur mycket du kan fräsa per rad, spelar roll på olika sätt. Har du stora områden som ska fräsas vill du ha en bredare arbetsbredd eftersom det gör att du kommer att kunna fräsa upp arealen snabbare. En fräs med smalare arbetsbredd är å andra sidan mycket mer praktisk om du har rabatter och små områden som du ska fräsa med precision.

Vanliga frågor om jordfräsar

Hur använder man en jordfräs?

Genom att köra bladen genom jord som ska luckras upp.

Vad gör man med en jordfräs?

Luckrar upp jord inför sådd.

Vad kostar en jordfräs?

2000-10 000 kr.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals