Bästa Vattenslangen (2024) → BÄST I TEST

En vattenslang behöver vara lämpad för den typ av trädgårdsarbete som ska utföras och det finns verkligen många alternativ att välja mellan. Har du en liten trädgård eller till och med en balkong där du odlar växter räcker det med en mindre avancerad vattenslang utan mycket tryck. 

Har du däremot stora områden som du ska röra dig över när du hanterar vattenslangen, alternativt har mer krävande underlag som grus, taggiga buskar eller trånga utrymmen av något slag, så behöver du en kraftfullare slang. Den goda nyheten är att det finns många otroligt avancerade modeller på marknaden som du kan välja om du vill ha en slang som klarar av riktigt hårt slitage.

10 Bästa Vattenslangarna

1. Bäst i test – Gardena Classic 13mm (1/2″) 50 m

Trädgårdsslangen Gardena Classic är en utmärkt vattenslang i slittåliga kvalitetsmaterial.  Den innehåller inga tungmetaller eller ftalater och är även UV-beständigt. Här behöver du inte bekymra dig över att trädgårdsslangen skulle försvagas av starkt solljus när den står utomhus under säsongen. Slangen har ett sprängtryck på 122 bar. Slangen levereras även med 12 års garanti. 

Gardena är ett stort trädgårdsföretag och det finns många typer av kopplingar och anslutningsanordningar som du kan köpa till slangen om det behövs. Med den här slangen får du flexibel användning i trädgården, vare sig du vill spola rent, vattna eller använda vattenspridare.

2. Hozelock Ultimate 12.5mm (1/2″) 25m

Precis som vår vinnare innehåller den här slangen inga giftiga material som tungmetaller eller ftalater. Den är alltså ett utmärkt alternativ om du tycker att vinnaren är för dyr eller alldeles för lång. 

Slangen är konstruerad med fem lager patenterad teknologi och har en stötabsorberande funktion som gör att slangens slitage minskas betydligt och därmed även risken för att slangen veckar sig, vilket kortar livslängden på den. Dessutom är slangen behandlad med UV-skydd och frostskydd. Maximalt vattentryck i slangen är 12 bar.

3. Gardena Comfort Highflex Hose 19mm (3/4″) 25m

I testet har vi med två slangar till från Gardena och den här varianten är utrustad med funktionen powergrip, vilket är en teknik som Gardena utvecklat som ger en absolut vattentät anslutning mellan koppling och slang. Slangen är framtagen med en speciell spiralteknik som också gör att den är lätt att hantera och rulla upp utan att den snor sig eller viker sig.

Är du kräsen när det gäller trädgårdsredskap och vill ha en slang som är flexibel och extremt lätt att hantera är det här ett utmärkt alternativ. Den är UV-beständig och kan alltså stå utomhus under sommarmånaderna utan att försvagas. Gardena Comfort Highflex Hose 19mm (3/4″) 25m har ett sprängtryck på hela 30 bar.

4. XXLH Expanderande vattenslang 7.5m

Den innovativa vattenslangen från XXLH är en expanderande trädgårdsslang som i ursprungligt skick är 7,5 meter men som expanderar med vattentrycket. När du sedan stänger av kranen så blir slangen successivt kortare igen tills den har sin ursprungliga storlek. 

Med fullt tryck kan slangen bli upp till 22,5 meter och får därmed längden av en normal och genomsnittlig vattenslang. Krananslutningen är av universalmodell och passar de flesta munstycken och kopplingar som du kan tänkas behöva i trädgården. 

Det här är helt enkelt en suverän slang för alla som vill ha en variant som går lätt att förvara. I köpet ingår också ett handhållet munstycke med sju olika stilmönster som passar olika typer av växter och rabatter.

5. Gardena Liano 20m

Behöver du en slang som tål särskilt hårt slitage men som samtidigt är lätt att hantera är  är Gardena Liano 20m ett alternativ. Den här slangen kan du utan problem dra över grusgången likväl som över taggiga rosor utan att du behöver oroa dig för att den ska skadas. Den har dessutom ett sprängtryck på 35 bar, vilket är exceptionellt högt. 

Slangen har både frost- och UV-skydd och har hög hållbarhet även av den anledningen. På grund av att slangen för det första består av en innerslang och sedan ett slitstarkt yttertyg i syntetmaterial påverkas varken vikt eller böjlighet trots att den är så slitstark.

6. Green>it Flex Water Hose 1/2″ 22.5m

Millarco har också de tagit fram en expanderande vattenslang som utvidgar sig från 7,5-22,5 meter. Med i köpet får du ett munstycke med duschpistol och åtta olika inställningar för sprayfunktion. Latexslangen har hög tålighet och är av god kvalitet även om den inte går att jämföra med varianten här ovan.  

Men det är en fantastisk vattenslang för dig som har en liten radhusträdgård eller balkong med mycket växter som vill ha en smidig vattenslang som är lätt att förvara och tar lite plats.

7. Fiskars Watering Hose 20m 1027104

Fiskars är suveräna på smarta och praktiska lösningar och med den här färgkodade trädgårdsslangen blir det enkelt att para ihop den med rätt kopplingar från samma märke. 

Som vanligt när det gäller produkter från Fiskars håller den här mycket hög kvalitet, är högtryckstestad och har högsta nivån av UV-skydd och algresistens. Det är verkligen en trädgårdsslang som du kommer att kunna ha i många år.

Den är fri från ftalater, bly och kadmium och slangen är uppbyggt i tre olika lager, plus att den har en korsförstärkning, vilket gör att det är en slang som du slipper få veck på i arbetet i trädgården.

8. Hozelock Tuffhoze 15 mm 25 m

Vattenslangen Tuffhoze från Hozelock har ett innerlager av pvc-plast och ett yttre skikt av fibertextil som gör slangen flexibel och tålig och samtidigt lätthanterlig. Den levereras med två stoppkopplingar med metallfäste, en krankoppling och dessutom ett munstycke. 

Det här är alltså en trädgårdsslang som du kan börja använda direkt utan att du behöver köpa extra delar till den. Slangen är ultralätt men samtidigt mycket flexibel och har dessutom en behandlad yta för högre hållbarhet. Det är en slang som du kan dra runt hörn och genom buskar, utan att den vrids eller får väck.

9. Draper Reinforced Watering Hose 12mm 50m

Den här kraftfulla PVC slangen från Draper Tools gör att du slipper vikta slangar och trassel eftersom den är tillverkad me en effektiv polyesterförstärkning. Den har ett material i flera lagar som ger hög motståndskraft i tuffa miljöer. Den är konstruerad för att hålla i många år framöver och har hög slittålighet, trots att den är väldigt smidig och lätthanterlig.

10. Proplus Water Hose 15 M with 7 Function Spray Gun

Vattenslangen från Proplus  är en flexibel slang där inga veck uppstår tack vare den dubbla latexkonstruktionen av mycket robust material. Ytterhöljet består av ett slags PVC-plast som gör att den är bekväm att hantera samtidigt som den är lätt töjbar. 

Den är utrustad med universalkopplingar som du kan använda för bil- eller altantvätt eller helt enkelt att vattna trädgården med. Sprutmunstycke ingår. Slangen har ett maximalt vattentryck på 5 bar.

Tänk på det här innan du köper vattenslang

Det finns otroligt många vattenslangar att köpa idag och de flesta trädgårdsmärken har flera olika typer av vattenslangar i sitt sortiment. Ett så stort utbud kan verkligen göra valet svårt och här listar vi två aspekter som är de mest grundläggande och som det är viktigt att du har i åtanke när du köper din slang. 

Material 

Materialet spelar väldigt stor roll om den ska hålla till det du ämnar använda vattenslangen till. Fundera alltså först på hur hårt slitage slangen ska utsättas för. Det finns gott om slangar som tillverkade i otroligt avancerade material och som håller för i stort sett det mesta. 

Behöver du en enkel trädgårdsslang till radhusträdgården eller liknande kan du däremot nöja dig med en mindre variant i ett tunnare material och det kommer att fungera utmärkt ändå. 

Längd

Det kan låta självklart att slangen ska vara tillräckligt lång men faktum är att det är väldigt lätt att köpa en som sedan visar sig inte räcka i längd. 

Det är ingen idé att spara in på köpesumman genom att tänka att du klarar dig utan att ha så lång vattenslang, utan tvärtom är det bättre att tänka på att istället skaffa en som är något längre än vad du tror att du behöver. Lägg till några meter så att du har slang att ta med dig runt huset och så att du kan röra dig fritt när du vattnar trädgården.

Vanliga frågor om vattenslangar

Vilken dimension på vattenslang?

De vanligaste dimensionerna är YD 12.5 mm (½ tum) och 19 mm (¾ tum).

Hur mycket vatten kommer ur en vattenslang?

Upp till 1 000 liter per timme.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals