Bästa Orangeriet (2024) → BÄST I TEST

Att ha en uppvärmd plats i trädgården där du året runt, oavsett väder, kan njuta utav grön växtlighet är en härlig upplevelse. Ett ändamålsenligt orangeri har många användningsområden och är perfekt att använda för allt från barnkalas till mindre tillställningar och fikastunder höst och vår och till och med soliga vinterdagar om ni är ordentligt klädda. 

Att bygga ett orangeri är en del arbete men är definitivt värt besväret eftersom du får otroligt mycket trivsel i många år framöver. När du bygger ett orangeri behöver du kombinera en växthusbyggnad med indragen värme och i det här testet tipsar vi om tio orangerier och växthus som är lämpliga för uppvärmning året runt.

10 Bästa Orangerierna

1. Bäst i test – Palram Victory Orangery 11.4m² Aluminium Polycarbonate

Vill du ha ett orangeri som är elegant och rymligt där du får plats med både sittgrupper och och dina övervintrande krukväxter kan vi varmt rekommendera Palram Victory Orangery 11.4m² Aluminium Polycarbonate. Det korsformade orangeriet kommer säkerligen att bli en storfavorit för hela familjen och den är också så pass stor med sina 11 kvm att du kan hålla små tillställningar och inte minst barnkalas där, även vintertid. 

Sommartid kan du plocka ut det du har i krukor och satsa på odling av med grönsaker och bär. Med takhöjden på 260 cm är det också en perfekt plats att sätta fruktträd på och här kan du utan problem odla sådant som persikor, aprikoser och citroner.

2. Vitavia Sirius 13m² Aluminium Glas

Om vår premiumvinnare mot förmodan skulle ha varit för liten så vill vi för alla som älskar att satsa stort också presentera orangeriet och växthuset Vitavia Sirius. Den rymliga konstruktionen på 13,1 kvm är en elegant byggnad med aluminiumfärgade ramar. 

Eftersom du kan välja fönstren i materialet polykarbonat har du det perfekta energibesparande materialet för att använda utrymmet som orangeri. Polykarbonat är nämligen en transparent termoplast som är exceptionellt hållbar och som bidrar till att bibehålla temperaturen inuti växthuset när det är kallt ute. 

Köparen bör dock notera att polykarbonaten från Vitavia inte är helt transparent. Då måste du i så fall välja glas.

3. Vitavia Hera 9000 9 m² Aluminium Glas

Vitavia Hera är ett sexkantigt orangeri och en väldigt vacker konstruktion och den högsta punkten på 2,88 m gör att den ger ett oerhört elegant och rymligt intryck. Orangeriet levereras med 3 mm tjockt, härdat glas och hållbart polykarbonat i taket. 

Med i köpet får du också stuprör som fångar upp vattnet upptill och som transporterar bort det från byggnaden. Det är en perfekt plats att rada upp övervintrande och planterade växter på, medan du har sittyta i mitten. Den pryder sin plats i alla trädgårdar och är verkligen elegant i sitt utseende. Du kan också välja mellan aluminiumfärgad eller svart ram.

4. Halls Atrium 9m² Aluminium Glas

Här har vi återigen ett sexkantigt orangeri som har eleganta, dubbla skjutdörrar som är perfekt att använda som ett uppvärmt uterum hela året. En smart detalj med konstruktionen är att det öppningsbara sidofönstret ger extra ventilation under vår, sommar och höst när det kan bli väldigt varmt i byggnaden. 

En annan fördel med konstruktionen är att taket består av polykarbonat, vilket gör att värmen isoleras effektivare i orangeriet.

5. Palram Balance 8.9 m² Aluminium Polycarbonate

Det väldigt fina orangeriet och växthuset vid namn Palram Balance är en elegant och smidig lösning som tack vare att du kan installera hyllor längs med glasväggarna kan få in massor med växtlighet året runt i orangeriet. 

Här kan du plantera träd och andra året runt-växande, större plantor och samtidigt kan du förså och förbereda för odling av grönsaker inför sommaren. På vintern finns det gott om utrymme i det här 8,9 kvm stora växthuset att sitta och njuta av grönskan i och alltid i behaglig temperatur om du kompletterar det med en väl anpassad värmekälla.

6. Palram Harmony 4.6m² Aluminium Polycarbonate

Det trivsamma lilla växthuset Harmony från Palram är en fantastisk byggnad att bygga som ett litet orangeri om du inte har så mycket plats i trädgården. Den enkla konstruktion är optimal att skapa ett mindre orangeri i. 

Dessutom är konstruktionen mycket robust och värmeisolerande. Det vi gillar skarpt med Palram Harmony 4.6m² Aluminium Polycarbonate är att polykarbonatglasen är helt transparenta och glasklara och här får du alltså full utsikt över omkringliggande vyer när du vistas inne i orangeriet.

7. Palmako Emilia 8.2m² Trä Glas

Vill du ha ett riktigt romantiskt Orangerie i boho chic-stil är det definitivt Emilia från Palmako du ska välja. Orangeriet  är hela 8 kvadratmeter stort och ger en väldigt stämningsfull och och gemytlig plats att vistas i året runt. 

Materialet består av 4 mm härdat glas, vilket är tillräckligt tjockt för att vara värmeisolerande. Stommen består av gråimpregnerad nordisk gran som garanterat kommer att hålla i generationer framåt.

8. Halls Popular 106 6.2m² Aluminium Glas

I det här testet ville vi också ha med något för den som inte har så mycket utrymme att installera ett orangeri på. Med modellen Popular, som är 6 kvadratmeter stort, kan du och din familj trivas året runt genom att placera en smidig sittgrupp i byggnaden samtidigt som du låter växterna löpa längs glasväggarna på orangeriet. 

Vill du använda den för omfattande odling under sommartid när det är för varmt att vistas i orangeriet går det utmärkt, eftersom konstruktionen har takluckor som går att öppna för perfekt reglering av temperaturen.

9. Vitavia Cassandra 9.9m² Aluminium Glas

Det här eleganta orangeriet kan kompletteras med en tegelsockel för en bättre värmeisolering för året runt användning. En sådan ingår inte i köpet men kan köpas separat från samma företag som tillverkat orangeriet. I grunden består sockeln av aluminium. 

Du kan välja mellan Polykarbonat eller glasfönster beroende på effekt du vill ha och hur kallt det är där du bor. Det är ett orangeri som klarar mer utmanande klimat tack vare den stabila konstruktionen och överlag är det här och orangeriet perfekt för dig som bor i kallare växtzoner norröver.

10. Vitavia Merkur 8.3m² Aluminium Glas

Sist ut har vi orangeriet Mercur som också är från Vitavia. Det är enkelt att montera tack vare en speciell infästning av skivorna med clips i tråden. När du monterat upp orangeriet kan du själv tilläggsisolera fogarna med kitt eller annat lämpligt material för att få växthuset riktigt tätt vintertid. 

Konstruktionen har en smidig skjutdörr som gör att du kan fylla växthuset invändigt utan att behöva ta hänsyn till en dörr som behöver utrymme för att öppnas och stängas. Vill du bygga upp den här på stomme eller sockel för extra isolering går det alldeles utmärkt. Den eleganta konstruktionen av aluminium och glas ger den ett sirligt och snyggt utseende som definitivt pryder sin plats i trädgården.

Tänk på det här innan du köper orangeri

Att köpa ett orangeri är en stor investering och det krävs många moment innan du kan få den funktionsdugligt. Det är inte bara själva konstruktionen du ska köpa och montera utan du behöver även installera lämpliga värmekällor som du sannolikt också vill att ska vara energisnåla. Av den anledningen finns det alltså fler saker att ta i beaktande när du ska bygga orangeri.

Rätt konstruktion

Välj ett växthus som är enkelt att göra om till orangeri utan att du behöver isolera allt för mycket. Glas i värmeisolerande polykarbonat eller en modell som det går att bygga isolerande sockel på är bra val.

Placering

Orangeriet vill du förstås kunna använda vintertid eftersom det är det som är själva grundidén med en sådan byggnad. Därför är det bra att ställa konstruktionen på ett soligt och ljust ställe i trädgården så att du naturligt får extra värme av den anledningen. Då behöver du inte lika mycket värmetillförsel och hela byggnaden kommer att bli mer energisnål. 

Värme

Hur du vill installera värmen är förstås en annan viktig detalj. Golvslingor är ett väldigt behagligt alternativt som skapar stor trivsel och som växterna gillar mycket. Det här kräver dock en del fackmannamässig kunskap och att du läser på ordentligt innan, om den här typen av lösningar är obekant för dig. Andra alternativ är vanliga element som du kör på låg värme under vintern.

Vanliga frågor om orangerier

Vad är skillnaden mellan orangeri och växthus?

Ett orangeri är uppvärmt vintertid.

Vad gör man i ett orangeri?

Det kan vara en kombination av umgänges- och odlingsplats.

Hur stort bör ett orangeri vara?

Mellan cirka 6-15 kvm.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals