Bästa Miniväxthuset (2024) → BÄST I TEST

Ett miniväxthus är ett fantastiskt sätt att kunna få utlopp för sin odlingsglädje på, trots att du inte har så mycket yta att odla på. Trädgårdsföretagen har verkligen förstått det här behovet och idag finns det en mängd olika roliga modeller att välja mellan. Vissa portabla miniväxthus kan du till och med flytta in vintertid om du exempelvis vill odla sallad inomhus under vinterhalvåre.  

Sedan plockar du ut växthuset igen när det är dags att odla tomater och annat värmekrävande. För dig som har småbarn i familjen kan vi också varmt rekommendera att lägga ner lite tid och energi på miniväxthusodling eftersom det är en otroligt rolig och enkel sysselsättning som många barn uppskattar.

10 Bästa Miniväxthusen

1. Bäst i test – Hortus Greenhouse 211-152 Rostfritt Stål Plast

En storsäljare i butikerna för trädgårdsutrustning är Hortus Greenhouse 211-152 Rostfritt Stål Plast. Och det är verkligen inte svårt att förstå varför! Det här jättefina växthuset som du enkelt installerar på en vanlig pallkrage är tillverkad i transparent plast med svarta, sydda kantband. Ramen är tillverkad av stabila metallrör som du fäster i pallkragen. 

Storleken är lämplig för en pallkrage på 80 x 120 cm och miniväxthuset är 130 cm högt. Här finns alltså gott om utrymme att odla växter som vill klättra på höjden. När odlingssäsongen är över är det helt enkelt bara att plocka ner växthuset och vänta tills det är dags att börja odla igen.

2. Hortus 211-203 Plast PVC-plast

Hortus är ett otroligt populärt varumärke när det gäller just miniväxthus och det är lätt att förstå varför. Det här är testets andra variant från företaget och det jättefina miniväxthuset Hortus 211-203 Plast PVC-plast har åtta hyllor som ger plats för väldigt mycket odling. 

Stommen består av lackad metall med plastfogar. På ett enkelt sätt klär du bara in grundkonstruktionen med plastöverdraget när du monterat upp den.  

I köpet ingår i åtta stycken lackade hyllor. Höjden är hela 195 cm så här kan du få plats att jobba smidigt och du kan även sätta plantor som vill växa högt, som exempelvis pumpor eller vinrankor. Vill du ha mer stadga finns det också ögglor i växthuset som du kan fästa på lämpligt sätt, till exempel i en vägg eller liknande.

3. Hortus Greenhouse 211-201 PVC-plast

Här har vi ett högt och grunt miniväxthus, vilket är en modell som passar utmärkt på exempelvis en balkong om du har trångt om utrymme där. De totala måtten är 195 x 143 x 73 cm. Öppningen består av ett separat stycke som också kan rullas upp och sättas fast så att du får den ventilation du behöver i växthuset. 

Miniväxthuset Hortus Greenhouse 211-201 PVC-plast levereras med stomme och fyra hyllor som är tillverkade i metall och plast. Det är väldigt enkelt att montera och passar exempelvis bra för familjens yngre medlemmar som är odlingsintresserade och vill börja med växthusodling.

4. Hortus Greenhouse 211-102 Rostfritt stål Plast

För dig som vill odla värmekrävande blommor eller lågväxande plantor men har ont om utrymme är det här växthuset med en höjd på 70 cm ett verkligt perfekt alternativ. Den har en stor lucka som du öppnar med hjälp av ett blixtlås och där inunder finns ett insektsnät som gör att du får ventilation i växthuset men slipper skadeinsekter.  

Även den öppnas med en dragkedja när du behöver komma åt plantorna. Det är ett väldigt smart litet miniväxthus som är verkligt perfekt för dig som vill odla växthusväxter i pallkrage.

5. Palram Clear Grow House 0.8m² Aluminium Polycarbonate

Det här miniväxthuset monterar du längs en vägg och den består alltså av tre sidor varpå fasaden utgör växthuset baksida. Det här är ett väldigt elegant och smidigt sätt att odla på och gör också att du kan ha växthusodling alldeles intill en köks- eller entrédörr och på så vis kommer du lätt åt dina odlingar.  

Det är perfekt för tomater, paprikor och värmekrävande kryddörter. I bakkant är den 160 cm och i framkant 122,5 cm. Här finns gott om odlingsutrymme på höjden också. Rutorna är tillverkade i hållbart polykarbonat som är transparent längs alla tre sidor, så att du kan se dina grödor växa.

6. Hortus 211-206 Plast

Det enkla lilla miniväxthuset som ska placeras mot en vägg passar alla eftersom det är väldigt lätt att montera upp, något som verkligen alla klarar av eftersom du inte behöver använda dig av några verktyg. Det här växthuset kan du enkelt montera upp när våren tittar fram och sedan montera ner det på hösten igen. Måtten är 215 x 200 x 100 cm.

7. Juliana City 0.32m² 4mm Aluminium Härdat glas

De här superlyxiga och snygga miniväxthuset i Julianas City-serie är perfekt för dig som bor i stan och vill odla på din uteplats eller balkong. Det här är nämligen en odlingsvitrin på hjul som gör att den är otroligt lättplacerad och häri kan du odla allt från tomater till kryddörter.  

I köpet ingår två jättesnygga hyllor som du också kan plocka bort om du vill. De fyra väldigt robusta hjulen gör att du kan flytta miniväxthuset enkelt vid behov om det blir för hett där den står. Fönstertypen består av hållbart, härdat glas. Vitrinskåpet kan du också använda vintertid inomhus för kryddor och salladsodling om du kompletterar med lämpliga värmelampor.

8. Hortus Greenhouse 211-200 PVC-plast

Det här enkla miniväxthuset från Hortus är även det en smal variant som passar bra om du har riktigt litet utrymme eftersom den har ett djup på endast 48 cm. Höjden på 128 cm gör att du ändå kan odla högväxande grönsaker om du vill. Med i köpet får du även tre metallhyllor som går att plocka bort vid behov. 

Framtill finns en öppning som du enkelt rullar upp och fäster på ovansidan när du ska fixa med odlingarna i växthuset.

9. Green>it Drivhus Mini 6803556A Rostfritt stål PVC-plast

Här har vi ett annat litet plastväxthus som är tillverkat med klarplast och gröna kantband som gör att den får ett trevligt utseende som passar perfekt på balkonger och mindre altaner. Hyllorna kan du plocka ut vid behov om du vill odla på höjden, vilket är fullt möjligt eftersom höjden på växthuset 124 cm.  

Det är alltså en aningen kortare variant av miniväxthus från Hortus här ovan. Djupet är 49 cm och tack vare konstruktionen med utdragbara hyllor har du stor frihet att använda din kreativitet och odla många olika typer av plantor.

10. Design House Stockholm Grow Mini Greenhouse L

Sist ut i testet har vi en riktig liten designpärla. Det här är den otroligt eleganta och tillika smarta odlingskupan Grow Mini Greenhouse. Den finns i tre olika storlekar och är perfekt för dig som har en liten balkong eller som vill odla sallad och liknande inomhus.  

Med den får du en otroligt elegant indredningsdetalj,  samtidigt som du får utlopp för din odlingsglädje. Bottendelen är behållaren för jorden och toppen är ett lock som även är designad med en pip vilket gör att den går att använda som vattenkanna! 

Locket har lufthål längs kanten och fungerar som ett skyddande valv som reglerar fukten och temperaturnivåerna. 

Tänk på det här innan du köper miniväxthus

Ett miniväxthus är ett underbart sätt att kunna odla på om du har ont om utrymme eller bor tillfälligt på ett ställe. Med en enkel lösning som ett miniväxthus får du utlopp för dina gröna fingrar, trots att du inte kan installera ett växthus i fullstorlek någonstans. Två saker som du ska tänka på innan du slår till och klickar hem ett miniväxthus listar vi här nedan. 

Mått

Bor du riktigt trångt är förstås måtten på miniväxthuset jätteviktigt och då måste du tänka igenom ditt köp noggrant och göra grundlig research så att du vet att du får ett växthus i lämplig storlek. Detsamma gäller om du vet att du vill odla högväxande plantor som till exempel tomater och paprika. Då behöver du ett högt och smalt växthus, exempelvis ett som kan stå längs en vägg. 

Material

Det finns många typer av miniväxthus och du kan välja mellan olika permanenta konstruktioner i klarglas eller polykarbonat. Vill du ha ett som du kan plocka undan efter säsongens slut finns det också väldigt smarta konstruktioner i aluminium och PVC-plast som enkelt kan monteras ner och upp utan att du ens behöver använda några verktyg.

Vanliga frågor om miniväxthus

Vad kan man odla i ett miniväxthus?

Det mesta, exempelvis kryddörter, tomater och blommor.

Hur litet växthus kan man ha?

Det minsta i testet är 40/70 x 115 x 76 cm.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals