Bästa Väggväxthuset (2024) → BÄST I TEST

Vi kan inte nog lovprisa väggväxthus och alla smarta funktioner den här lilla konstruktionen ger på olika sätt. Den är perfekt för dig som vill odla i växthus utan för den skull behöva ha en skrymmande modul i trädgården. Den passar också dig som vill ha möjlighet att växthusodla direkt utanför altanen eller entrén.  

Till och med du som har balkong kan installera ett väggväxthus eftersom det finns i mindre storlekar av dem också. Det är perfekt för nybörjarodlare som inte ännu vill satsa på ett stort växthus men som vill komma igång med växthusodling. Användningsområdet är väldigt stort och många kan ha stor glädje av den här typen av växthus.

10 Bästa Väggväxthusen

1. Bäst i test – Vitavia Vitavia IDA Vægdrivhus 3.3m² Aluminium Glas Aluminium Glas

Det smidiga väggväxthuset IDA från Vitavia är en perfekt konstruktion om du vill ha en utrymmesbesparande men rymlig plats att odla grönsaker och annat i. Den smarta konstruktionen har ett lutande tak, vilket gör att växterna kan få maximal växthöjd genom att du placerar de högst växande varianterna längst bak i konstruktionen. 

Det här väggväxthuset är oerhört tåligt och tillverkat med en anodiserad aluminiumstomme som är perfekt för dig som vill ha extra hållbarhet och har lite högre krav på konstruktionen. Vill du kan du köpa en sockel från företaget som ger dig en mer stabil och även en mer välisolerad bas.

2. Juliana Urban Balcony 0.16m² Aluminium Härdat glas

Om du inte har förmånen att ha en egen trädgård kan du faktiskt ha växthus ändå! Det här hängande växthuset kan du fästa på väggen ute på balkongen, alternativt helt enkelt hänga det på balkongräcket. Det är utrustat med skjutdörrar vilket gör att du kan utnyttja utrymmet optimalt och det är lätt att få in växter och plocka ut dem från utrymmet vid behov. 

Det är ett lika dekorativt som funktionellt litet växthus som består av 4 mm härdat säkerhetsglas, vilket du inte behöver oroa dig för att ska gå sönder. Med i köpet ingår en hylla som du också kan plocka bort om du vill och på så vis anpassa odlingen precis som du vill ha den.

3. Halls Altan 3 1.3m² Aluminium Glas

Det jättefina väggväxthuset från Halls är bara 69 cm djupt och är perfekt för dig som vill ha ett ställe där du verkligen kan odla sådant som kräver mer värme för att ge skörd. Den eleganta kosntruktionen är utmärkt att plantera tomater eller andra grönsaker och frukter i. Den är lämplig för dig som vill förlänga säsongen och få mer odlat utan att behöva installera ett stort växthus på tomten. 

Konstruktionen består av 3 mm härdat säkerhetsglas och upptill finns ett ventilationsfönster som gör det lätt att reglera temperaturen i växthuset. Det är konstruerat med skjutdörrar, vilket gör det lätt att lämna dörrarna öppna för riktigt god cirkulation de dagar som solen gassar på.

4. Skånska Byggvaror Odla 3.4m² Aluminium Glas

Väggväxthuset från Skånska Byggvaror är perfekt för dig som vill ha ett utrymmesbesparande växthus som gör att det blir enkelt att komma igång med odlingen. Den har ett flertal fördelar, inte minst kan du välja mellan aluminiumfärgad eller svart kulör på stommen. 

Du kan också välja mellan 3 mm klarglas eller 6 mm tjock och värmeisolerande kanalplast.  En fördel med konstruktionen är också definitivt att den inte har någon tröskel. Behöver du komma in i växthuset med skottkärra eller liknande, är det här en perfekt lösning.

5. Vitavia IDA Vægdrivhus Small 0.9m² Aluminium Polycarbonate

Gillar du vår premiumvinnare men tycker att det var alldeles för stort? Då kan vi glädja dig med att samma växthus också finns i ett mycket mindre format med en area på 0,9 kvm. Konstruktionen ser i grunden precis likadan ut har en stomme av kraftiga, anodiserade aluminiumprofiler och du kan också beställa en separat sockel om du vill.  

Glasen består av 4 mm tjocka polykarbonatskivor som är uppdelade i två sektioner och ytterst lätta att montera. Med i konstruktionen får du också integrerade takrännor som effektivt avleder regnvatten.

6. VidaXL 312045 5.02m² Aluminium Polycarbonate

Om du vill ha ett riktigt rejält väggmonterat växthus utan att behöva ta upp plats mitt i trädgården är det här 5 kvm stora alternativet perfekt. Storleken gör att den rymmer mycket och växthuset består av en aluminiumstomme och UV-beständiga PVC-plastskivor. 

Det här är ett mer eller mindre underhållsfritt växthus där du kan både förså och odla en massa olika saker. I konstruktionen finns också en takventil som gör att du får optimal temperering och luftcirkulation, även riktigt heta sommardagar. Dörren finns på gaveln av växthuset och öppnas utåt.

7. Halls Växthus Altan 0,9 m2 Aluminium Glas

Det jättesnygga växthuset med breda aluminiumskenor ger ett dekorativt och samtidigt gediget intryck som passar perfekt ihop med förzinkade föremål som exempelvis krukor och planteringslådor. 

Den patinerade ytan ger ett trendigt intryck och det här är helt enkelt ett växthus som är perfekt för dig som ställer höga krav på detaljer när det gäller utseendet på det du inreder med. Det lättmonterade växthuset på strax under en kvadratmeter är utrustat med 3 mm härdat säkerhetsglas.

8. Vitavia IDA Vægdrivhus 7.8 m² Aluminium Glas

Här har vi testets största väggväxthus som precis som de två andra Vitavia-växthusen är grundmodellen IDA. Måtten på den här varianten är på 3.87 x 2.0 x 2.21 cm och ger dig alltså i princip ett växthus i fullstorlek som du istället för att ha fristående i trädgården monterar upp mot en väggfasad. Det kan placeras utomhus intill ett förrådsutrymme eller en friggebod på gården.  

Vill du beställa en speciell sockel för bättre i isolering går det också att göra det med den här modellen. I taket är växthuset utrustat med polykarbonatskivor om 6 mm, vilket gör att du får en väldigt bra värmeisolering in i växthuset. Den högsta punkten i växthuset är 169 cm så här kan du alltså odla en mängd olika plantor.

9. Halls Qube 68 4.7m² Aluminium Säkerhetsglas

Växthuset Cube är en jätteelegant variant av väggväxthus som kan fungera som paviljong och orangeri om du ställer det på ett lämpligt ställe vid en husvägg. Den har två skjutdörrar som båda kan skjutas ut mot hörnen och därför kan väggväxthuset få en riktigt stor öppning, vilket också gör att det är möjligt att möblera och inreda.  

De är en mycket elegant konstruktion och taket består av pärlemorvita polykarbonatskivor som håller borta den starkaste UV-strålningen, vilket gör att växterna kommer att trivas bättre. Konstruktionen har också en väldigt låg tröskel för att säkerställa att du kan ta dig in och ut med det du behöver utan att det blir för komplicerat.

10. VidaXL Half 3 Sections 2.7m² Aluminium Polycarbonate

Växthuset från VidaXL består av 4 mm tjocka polykarbonatskivor som är UV-resistenta samtidigt som de släpper igenom ljus. De är dock inte transparenta och skivorna kommer delvis att dölja det du odlar i växthuset.  

Sockel ingår inte i köpet men det är lätt att kombinera den med en sockel i trä, sten eller aluminium om du skulle föredra det. Den robusta aluminiumstommen gör att det här är ett säkert kort om det är mycket snö där du bor och vill vara säker på att konstruktionen ska klara av att stå ute året runt. 

Konstruktionen är tillverkad för att klara temperaturer från -25 upp till 60 grader, så det här är ett alternativ som är lämpligt nästan var du än bor i landet.

Tänk på det här innan du köper väggväxthuset

Marknaden är stor när det gäller väggväxthus och det kan vara svårt att veta var man ska börja när det gäller att välja ett som är lämpligt för just ens egna behov. Det finns otroligt många storlekar, modeller och material att välja mellan. Av den anledningen listar vi de viktigaste aspekterna som du bör tänka på innan du klickar hem ditt nya väggväxthus. 

Storlek

Du bör ju förstås att fundera över vilken storlek du ska ha på väggväxthuset. Är du nybörjare men snabbt får ett större intresse att odla kommer du fort att märka att ditt växthus blir för litet om du snålat med måtten. Därför kan det vara väl värt att investera en extra slant i en storlek större än vad du från början tänkt, så länge ditt utrymme tillåter det.  

Fördelen med väggväxthus är också att det finns riktigt små varianter, så även du som inte har mycket utrymme alls eller till och med balkong kan faktiskt hitta ett funktionellt och passande väggväxthus. 

Ventilation

Står väggväxthuset där det är mycket hett är det viktigt att du har någon form av ventilation. Öppningsbara takluckor är det bästa eftersom det inte alltid kommer att räcka att du har skjutdörrarna öppna. Vissa väggväxthus har också polykarbonatskivor som inte är helt transparenta och det är ett alternativ om du vill undvika den allra starkaste UV-strålningen. 

Montering

Eftersom du fäster ett väggväxthus mot en fasad av något slag är den här typen av konstruktion lättare att bygga och montera upp än ett vanligt växthus. Men du måste kontrollera noggrant vad som ingår i köpet och vad du kan behöva komma att införskaffa separat. 

I vissa fall ingår det sockel och i andra fall inte och eventuellt behöver du också införskaffa fler fästen om du vill försegla växthuset med extra förstärkningar.

Vanliga frågor om väggväxthus

Vad kostar det att bygga ett väggväxthus?

Ca 3-15 000 kr.

Hur stort väggväxthus får man bygga utan bygglov?

Samma regler gäller som för friggebodar.

Varför kanalplast i väggväxthus?

Det är tåligt och skyddar mot för stark UV-strålning.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals