Bästa högtryckstvätten 2024 – Grundlig tvätt av både altan och bil

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha en högtryckstvätt är otroligt bekvämt och, faktiskt, ett roligt sätt att rengöra allt möjligt med, som hör utomhusmiljön till.

På våren städar du exceptionellt snabbt upp altanen efter vintern och får smidigt och enkelt en fräsch uteplats som du kan möblera och göra fin inför säsongen.

Det finns flera olika märken av högtryckstvättar, även om märket Nilfisk brukar vara det varumärke många ofta känner igen. Det finns många saker att ta hänsyn till när man ska välja sin högtryckstvätt och det är också sådant vi har tittat på i det här testet. Men vilka högtryckstvättar är bäst på marknaden just nu?

I premiumklassen vann Kärcher Högtryckstvätt K5 Premium. Vår mellanklassvinnare heter Maltec Högtryckstvätt ML3.360.

Budgetfavoriten blev Stiga Högtryckstvätt HPS 110. Specialaren Bosch Högtryckstvätt GHP 5-75 X är väl värd att titta närmare på.

Premium: Kärcher Högtryckstvätt K5 Premium FC Plus Home Wood

Vi blev väldigt imponerade av det här paketet och du behöver inte komplettera ditt inköp på något sätt, om du investerar i den här högtryckstvätten med tillbehör.

Du får allt från teleskophandtag till rengöringsmedel med i köpet och det är enkelt att förvara den tack vare ett hopfällbart handtag som också är mycket ergonomiskt och bekvämt att dra högtryckstvätten med.


Mellan: Maltec Högtryckstvätt ML3.360

Maltecs högtryckstvätt är en kraftfull maskin som är något för dig som behöver något utöver den vanliga tvätten av bilen eller altanen. Med den får du ett tryck på upp till 225 bar, vilket gör att du kan tvätta de mest svåra ytor och även tvätta fasader och flagnande färg.

Den är inte bara otroligt kraftfull, utan du får också ett helt set med tillhörande verktyg, så att du kan bearbeta en uppsjö olika ytor och ha den för många olika användningsområden. Det här är också en maskin för dig som jobbar med högtryckstvätt professionellt, att investera i.


Budget: Stiga Högtryckstvätt HPS 110

Denna högtryckstvätt är perfekt för dig som inte har en räcka specialbehov, utan behöver den för att tvätta uteleksaker, utemöbler, och bilen nu och då med.

När det gäller Stiga gör varumärket sällan någon besviken och det gäller också den här högtryckstvätten.Det finns också en mängd tillbehör att köpa separat, så du kan alltid bygga på den om du behöver det i framtiden.

Special: Bosch Högtryckstvätt GHP 5-75 X

Bosch högtryckstvätt är avsedd för professionellt bruk eller för dig som behöver en riktigt kraftfull tvätt. Den har extra högt vattentryck och har ett tryck på upp till 185 bar.

Vikten ligger på 26 kg och den har en stålförstärkt slang, som klarar extra hårda tag. Vattenanslutningar i mässing borgar för hög kvalitet och att den tål exceptionellt hårt slitage.

Köpguide

Är det viktigt att högtryckstvätten kan hantera varmvatten?

Det är egentligen trycket som är det viktigaste, inte så mycket att vattnet kan värmas upp som avgör effektiviteten. När det kommer till temperaturen finns det en sak som är viktigare och det är att tänka på att förvara högtryckstvätten där det inte blir minusgrader!

Den kan ta skada av det och finns det vatten i slangen, kommer den sannolikt att ta skada och gå sönder när det fryser till. En högtryckstvätt ska alltid förvaras där det är åtminstone några plusgrader, det vill säga inomhus eller i ett varmt förråd.

Vem behöver en högtryckstvätt?

En högtryckstvätt är ett väldigt praktiskt arbetsredskap som man kan ha i många sammanhang. Det första man kanske tänker på är att man tvättar bilen med den, men det finns också många andra praktiska användningsområden.

En högtryckstvätt är väldigt bra att ha när man ska rengöra utemöblerna eller tvätta av stenplattor på tomten eller utanför entrén till en fastighet. Den är perfekt att använda till att spola av altanen, rengöra uteleksaker med, eller tvätta båten med.

Den kan också med fördel användas till avloppsrensning. Så det här är verkligen ett mångsidigt och användbart redskap att använda i hemmet. Högtryckstvättens exceptionella förmåga att göra rent beror på ett flertal olika saker.

Med en bra högtryckstvätt gör du rent hårt smutsade och stora ytor utan några problem och även relativt snabbt. Det är ett mycket mer tilltalande alternativ än att spola med slang och däremellan skrubba allt vad du orkar.

Att tänka på inför ditt val av högtryckstvätt

Vissa, avancerade högtryckstvättar roterar strålen, vilket kan ge den extra kraft och använder du varmvatten blir det förstås ytterligare effektivitet i högtryckstvätten. Men som namnet antyder är det i första hand beroende på trycket som finns i apparaten.

Detta räknar man i bar och man brukar säga att 130 bar räcker för enklare tvättjobb och spolningar, medan riktigt grova jobb och rengöringar behöver ett tryck på åtminstone 140 bar och helst mer.

Man behöver fundera på hur lång slangen ska vara, vilket vattentryck som behövs, eventuellt vikten på själva högtryckstvätten, och vilken vattentemperatur den ska klara när man jobbar med en. Det finns också en del tillbehör att köpa till högtryckstvättarna.

De här tillbehören kan bestå av extra munstycken, terrasstvättar, och olika typer av borstar. Alla har sitt eget specifika syfte och det kan vara till god hjälp att effektivisera tvättningen med högtryckstvätten.

Det gäller alltså att tänka efter exakt vad du behöver. Det finns egentligen ingenting som säger att den dyraste och lyxigaste högtryckstvätten är bäst för dig eller så kanske det är precis vad du behöver.

Ska du använda den till avancerade saker som kräver kraftig rengöring, är det definitivt värt att lägga på några extra 100-lappar på den. Annars räcker det med en enklare modell.

För för altan- och biltvätt räcker i allmänhet med en genomsnittlig maskin. Ska du däremot tvätta exempelvis en husfasad ren från gammal färg och så vidare behöver du något som har mer styrka, kraft, och bar.

Våra favoriter

Premium: Kärcher Högtryckstvätt K5 Premium FC Plus Home Wood

Kärcher högtryckstvätt är perfekt för normala smutsmängder om man säger så och fungerar som ett jättebra verktyg för hemmabruk. Med i köpet får du ett kit med olika rengörare och även en liter stenrengöring.

Du har full kontroll över trycket genom tryckinställningen som regleras enkelt vid handtaget. Trycket visas i en LED-display på spolhandtaget. Här är det verkligen maximal kontroll och du vet precis vilket tryck du jobbar med.

Högtryckstvätten har ett justerbart teleskophandtag och det är enkelt att flytta runt apparaten på ett bekvämt sätt. När du ska förvara den kan du fälla in handtaget, så att apparaten tar mindre plats.

Behöver du byta rengöringsmedel medan du jobbar eller fylla på gör du detta med en enkel rörelse och du har också fyllnadsnivån väl synlig, så att du kan bedöma när det är dags att byta ut medlet.

Högtryckstvätten har en låg tyngdpunkt, vilket ger bra stabilitet och gör den lätt att styra med. Den är utrustad med tre olika nivåer på trycket.

Slangen är mjuk och lätthanterlig och det var något som tilltalade juryn extra mycket. Den gör dock att högtryckstvätten från Kärcher väger 12,7 kilo och har en vattenkapacitet på 500 liter per timme.

Du får många tillbehör med i köpet och dessa levereras i en praktisk påse där du kan förvara rengöringsmedel, filter, spolrör, förlängare, teleskophandtag med mera.

Det här är ett komplett kit som gör att du inte behöver köpa till något mer. Du har allt du behöver för att hålla rent stenplattor, altan, tvätta bilen, och så vidare.


Mellan: Maltec Högtryckstvätt ML3.360

Behöver du en riktigt kraftig högtryckstvätt för till exempel tvätt av fasader, så är högtryckstvätten från Maltec precis vad du har letat efter. Du har här en trycknivå mellan 125-225 bar och den är i princip allt du behöver för grovtvätt.

Du reglerar trycket i flera olika steg, så det är enkelt att manövrera och anpassa trycket efter behov under arbetets gång. Högtryckstvätten har flera olika munstycken att välja mellan och de är alla lätta att manövrera och hålla i.

Tvätten är ganska tung och väger 26 kg, men de stora gummiräfflade hjulen gör den enkel att flytta och det bekväma handtaget bidrar även till detta.

Handtaget är inte infällbart, något man bör tänka på när man planerar för förvaringen av den. Men trots sin vikt känns den inte stor och klumpig, utan det höga, smala formatet gör den relativt lätt att förvara i alla fall.


Budget: Stiga Högtryckstvätt HPS 110

Stigas alldeles utmärkta högtryckstvätt är en mycket bra maskin att ha hemma för att rengöra sådant som utemöbler, uppfarter, entré, stenplattor, bilar, cyklar, utomhusleksaker, med mera.

Trycket är inte jättekraftigt, så det här är inte något för den som behöver proffsgrejer, men en billig maskin att använda för hushållsbehov.

Du får ett maxtryck på 110 bar och det räcker gott och väl för rengöring av en normalsmutsig altan eller en plastrutschkana som stått ute hela vintern.

Stiga är ett företag som står för hög kvalitet och tänker även alltid på ergonomi och design. Så är det även med den här tvätten. En kortare slang på fem meter ingår, men behöver du en extern slangvinda, får du köpa det separat.

Med i köpet får du ett roterande sprutmunstycke som effektiviserar tvätten ytterligare. Det är verkligen ett prisvärt köp! Det fina är att du själv sedan kan bygga på efter behov, om du vill ha mer tillbehör, verktyg, längre slang, m.m.

Den här kan vi varmt rekommendera till den som inte vill betala en massa pengar för funktioner som inte kommer att användas, utan som behöver en kvalitetshögtryckstvätt att använda ett par gånger per säsong.


Special: Bosch Högtryckstvätt GHP 5-75 X

Bosch är även det ett märke som är mycket pålitligt och välkänt för sina vitvaror och hushållsapparater, men de tillverkar även högkvalitativa trädgårdsredskap.

Deras högtryckstvätt är en synnerligen kraftfull sådan och den kan användas upp till 185 bar och ett maxflöde på 570 liter i timmen, vilket är väldigt mycket.

Den är utrustad med en stålarmerad gummislang som gör att den klarar tuff användning i varierande sammanhang. Det här är en maskin som även med fördel kan köpas av den som har ett byggföretag eller annan entreprenad inom byggbranschen.

Den har en mässingsputs och en kolv i rostfritt stål och kombinationen är optimal för att kunna hantera ett extremt högt tryck med mycket vatten. Resultatet blir också därför klanderfritt.

Handtaget är av teleskopmodell och det gör den bekväm att arbeta med och hålla i. Hjulen gör att maskinen är portabel och kan användas på svårtillgängliga ställen som byggarbetsplatser och så vidare.

Om man jämför med andra högtryckstvättar är priset inte alls avsevärt större, trots att det här är en maskin av professionell karaktär.

Våra utmanare

Husqvarna Högtryckstvätt PW 360

Även Husqvarna har högtryckstvättar i sitt sortiment och det här är en utmärkt allround-högtryckstvätt med ett maxtryck på 106 bar för rengöring av mattor, altaner, uteplatser, och stenplattor, som inte är väldigt hårt smutsade.

Induktionsmotorn den är utrustad med har en lång livslängd och är i den kvalitet man förväntar sig av en Husqvarna-produkt. Det här är en tvätt som är lätt att bära med sig och är därför särskilt lämplig att använda på olika ställen i trädgården.

Den har ett kraftigt och ergonomiskt handtag i aluminium, som gör den lätt att flytta. Den är också utrustad med stora, generösa hjul som utan problem gör att du kan dra fram den på ett ojämnt underlag.


Nilfisk Högtryckstvätt C 125.7-6 Pad

När du tänker högtryckstvätt, så tänker du kanske just varumärket Nilfisk och visst är det en klassiker i sammanhanget, även om det idag finns många andra bra märken.

Den har ett rejält tryck på på 125 bar och med i köpet får du förutom sex meter slang även två munstycken, en bilborste, ett rör- och avloppsrensare samt en terasstvätt.

Det är alltså ett komplett paket och förutom tillbehören får du en utomordentligt bra maskin av hög kvalitet. En extremt prisvärd produkt, om du frågar juryn.


Husqvarna PW 350 Högtryckstvätt

Med sina 150 bar är det här en maskin som klarar att rengöra krävande ytor och på den här kan du gå både på husfasader och stenmurar med.

Maskinen är ergonomisk och en induktionsmotor i kombination med metallpump borgar för säker och kontinuerlig drift. Med två swivelfunktioner som du justerar i ett handgrepp kan du snabbt anpassa spolningen för det jobb du ska utföra.

Den känns förhållandevis lätt och smidig med sina 18,8 kg, men är ändå kompakt och robust i sin konstruktion och står stadigt upprätt när man jobbar, utan att man riskerar att välta den för minsta lilla drag med slangen.


Stihl Högtryckstvätt RE 130


Kanske har du stött på märket Stihl förut när det gäller trädgårdsmaskiner. De producerar allt från jordfräsar till grästrimmers och de har även en utmärkt högtryckstvätt i sitt sortiment.

Den är kraftfull på 135 bar och fungerar alldeles utmärkt på hårt smutsade ytor och ogräs mellan stenplattor och så vidare. Du får dubbla munstycken och ett flatstrålemunstycke med justerbart tryck, samt ett turbomunstycke med i köpet.

Den har förvaringsmöjligheter för både slangen och munstyckena, direkt på maskinkroppen, vilket gör den väldigt lätt att ställa undan i förrådet eller i garaget när man är klar. En helt klart prisvärd högtryckstvätt.


Hecht Högtryckstvätt med Maxtryck 150 bar - 420 l/h

Högtryckstvätten från Hecht ger dig hela 150 bar i vattentryck. Den här har specialfunktionen att du kan använda den utan vattenanslutning och istället använda den med tillhörande vattenbehållare.

Helt perfekt om du inte har tillgång till ett vattenuttag i närheten av stället du ska köra på! Du kan givetvis också lika lätt koppla den till ett vattenuttag. Den har rullar för elkabel och slang och är därför väldigt smidig att förvara.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals