Bästa Fristående Växthuset (2024) → BÄST I TEST

I det här testet ska vi titta på marknadens bästa fristående växthus och underlätta för dig i ditt val och planering med att skaffa växthus. Särskilt om du är nybörjare på växthusodling kan det vara väldigt svårt att veta var du ska börja, men vi tror att den här listan samt våra tips längst ner i artikeln kommer att hjälpa dig att göra ett bra och komplett val.

10 Bästa Fristående Växthusen

1. Bäst i test – Palram Balance 8.9 m² Aluminium Polycarbonate

De klassiska växthuset Balance från Palram är en storfavorit för kunderna och det är lätt att förstå varför. Växthuset är som helhet snyggt och enkelt konstruerat, vilket gör att det på ett diskret och elegant sätt pryder sin plats i trädgården.  

Framförallt är det naturligtvis mycket funktionellt. Det nästan nio kvadratmeter stora växthuset har en praktisk ingång med dubbeldörrar där även skottkärra och större mängder jord enkelt kan tas in. 

Här finns väldigt gott om plats för stora odlingsbäddar och blomlådor. Eftersom du också kan sätta upp hyllor längs med växthuset får du väldigt mycket odlingsyta. Storleken gör att du kan ha en sitthörna i växthuset eller möblera den med en hel sittgrupp och istället ha mindre odlingar. Här finns gott om utrymme för att skapa din egen, grönskande oas.

2. Palram Mythos 6 m² Aluminium Polycarbonate

Palrams miniväxthus Mythos är ett litet och smidigt växthus som med skivor av skyddande polykarbonat tar bort den allra starkaste UV-strålningen och därmed får växterna att trivas bättre och växa sig större. 

Skivorna är dessutom okrossbara så det här är verkligen ett perfekt växthus om du vill ha något som är hållbart och som du inte behöver oroa dig för att ska gå sönder. Konstruktionen levereras helt komplett och i köpet ingår en galvaniserad sockel, en gedigen dörr och två hängrännor som leder vatten. Ventilationsfönster ingår också så att du kan skapa en naturlig ventilering när det är som hetast i växthuset. 

Ramverkets profilsystem gör att den är superlätt att montera genom att du snabbt kan skjuta in skivorna på sin plats medan du bygger upp växthuset.

3. VidaXL Greenhouse 7.03 m² Aluminium Polycarbonate

Det här jättesnygga växthuset med en odlingsyta på strax över sju kvadratmeter bildar en underhållsfri, stadig och gediget konstruerad plats för dig att att odla i. Det stadiga växthuset består av pulverlackat, svart aluminium och skivorna i polykarbonat gör att du du inte behöver oroa dig för att glaset ska gå sönder. 

Medföljande vattenrännor ser till att regnvatten leds bort från taket och du kan dessutom då samla upp det till ett näringsrikt regnvatten. Enkla och smarta tak- vädringsluckor ingår också i köpet, men däremot ingår ingen sockel, så det behöver du i så fall bygga till.

4. Halls Popular 106 6.2 m² Aluminium Glas

Trädgårdsföretaget Halls har både stora och små fristående växthus i sitt sortiment och deras modell Popular lever verkligen upp till namnet, för det här smidiga men invändigt rymliga växthuset är omtyckt bland kunderna. Växthuset är väldigt lättplacerat tack vare ytan och ger mycket plats för grönsaksodling även om du inte har så stor yta i trädgården.

Växthuset är också utrustat med praktiska skjutdörrar, vilket gör att du kan utnyttja det på ett optimalt sätt utan att behöva en massa utrymme varken på insidan eller utsidan för att ta dig in i växthuset. Högsta punkten i växthuset är 195 cm och vid takfoten 124 cm. Så här kan du även odla större grödor och fruktträd om du vill.

5. Palram Harmony 4.6 m² Aluminium Polycarbonate

Har du så lite plats i trädgården att inte ens 6 kvadrat får plats i den? Då vill vi tipsa om det här otroligt fina växthuset på 4,6 kvm. Det ger dig alltså ett ännu kompaktare växthus än ovanstående och här får du ett robust litet miniväxthus där du kan odla allt från tomater till squash. Om du vill får du till och med plats med några sittplatser i växthuset. 

Trots det lilla format är det en otroligt robust konstruktion som har en stadig bas av galvaniserat stål i botten. Aluminiumprofilerna är korrosionsbeständiga. Glasytor är tillverkade av helt transparenta polykarbonatskivor som ger ett bra uv-skydd, samtidigt som du får full insyn, precis som om du hade ett växthus med vanligt klarglas. Det här glaset är okrossbart och försvagas inte eller med tiden.

6. Palmako Emilia 8.2 m² Trä Glas

Här har vi växthuset för alla boho chic-romantiker som vill inreda sin trädgård på ett stilfullt och trendigt sätt. Stommen består av impregnerad gran i en grå nyans som dessutom är odlad här i Skandinavien. Hela växthuset, inklusive panelen ingår i köpet och tjockleken på 18 mm och är utrustat med 4 mm tjockt, härdat glas. 

Uppe i taket finns vädringsluckor och den högsta punkt är 283 cm. Det är verkligen ett luftigt och härligt växthus som passar bra för allt från odling till umgänge med vänner.

7. Halls Magnum 148 11.5 m² Aluminium Glas

Här har vi testets näst största växthus med en storlek på 11,5 kvm. Det är utrustat med dubbel skjutdörr och har en dörrbredd på 116 cm. Här får du alltså in allt du behöver utan problem. 

Det är givetvis utrustat med öppningsbara takfönster. De fyra luckorna som du själv kan justera, ger god ventilation och har dessutom extra förstärkningar vilket gör att hela konstruktionen är väldigt hållbar, trots att det finns såpass många fönster.  

Takhöjden gör att det finns gott om utrymme för växter som behöver klättra på höjden för att ge god skörd. Sockel ingår inte i köpet utan ska införskaffas separat.

8. Vitavia Merkur 8.3 m² Aluminium Glas

Det snygga växthuset Merkur från Vitavia består av en aluminiumstomme som kan väljas i svart eller aluminiumfärg. Växthuset är konstruerat med en skjutdörr, vilket är praktiskt och du kan själv välja om du vill ha dörren till höger eller vänster på gaveln. 

I konstruktionen finns två ventilationsfönster som håller temperaturen nere när det är hett.  Du kan själv välja om du vill ha 3 mm tjockt glas eller polykarbonat på 4 mm. Det finns många avancerade tillbehör till det här växthuset, såsom automatisk fönsteröppnare, nedfällbara bord, hyllor, termometer och aluminiumbord.

9. Vitavia Venus 6200 6.2 m² Aluminium Glas

Det fristående växthuset Venus från Vitavia är ett komplett och smidigt växthus som är mindre än en ovanstående variant och har också en lägre takhöjd. 

Däremot har den samma höga kvalitet i övrigt och är en växthuskonstruktion som med sina underhållsfria aluminiumprofiler och lätta montering är optimal för dig som är nybörjare på det här med växthus och vill börja din bana som fritidsodlare. 

Växthuset är utrustat med två stora ventilationsfönster vilket gör att du kan optimera temperaturen. Fönstren har manuell öppning. Tack vare det anodiserade aluminiumet ökar motståndskraften mot slitage och korrosion, så det här är ett mycket gediget och hållbart växthus.

10. Palmako Emilia 14,5 m2 Trä Glas

Sist ut i testet vill vi tipsa om Palmakos mycket personliga och dessutom stora växthus Emilia på 14,5 kvm. Det är i grunden samma växthus som Emilia från Palamco hägre upp i texten, men här får du det i en storlek som är lika stor som en friggebod. Den gedigna konstruktionen i tryckimpregnerad gran påminner faktiskt en del om ett kyrkorum med sin mäktiga takstruktur.

Takhöjden är 288 cm och vägghöjdens lägsta ställe är 159 cm. Det är fullt utrustat med precis allt som ett växthus ska ha, såsom vädringsluckor, möjlighet att installera hyllor för mer odling med mera. Det är ett växthus där du har plats för både mycket odling och en sittgrupp för härligt umgänge med familj och vänner.

Tänk på det här innan du köper ett fristående växthus

Ett fristående växthus kräver mycket planering och det är viktigt att du grundligt går igenom ett antal detlajer innan du slår till och köper hem ett nytt växthus. Några viktiga aspekter att ta i beaktande vid inköp av ett växthus listar vi här nedan. 

Material

Det finns många olika material att välja mellan och du kan välja ett växthus med trästomme eller lackat aluminium. När det gäller glasen finns det också olika val och utöver glasrutor har polykarbonat blivit ett populärt alternativ. Det är okrossbart och extremt tåligt. 

Du bör vara uppmärksam på att alla växthus inte har polykarbonatskivor som är helt transparenta. Om det här är viktigt för dig bör du kontrollera hur polykarbonatskivorna ser ut innan du köper dem. 

Ventilation

Ett växthus blir otroligt hett och det är viktigt med lättåtkomliga och smidiga ventilationsluckor. Det finns växthus med luckor som du öppnar och stänger själv, men det finns också växthus med automatisk öppning av ventilationsluckorna, som justerar sig beroende på hur varmt är det i växthuset. 

Sockel och grund

Det sällan sockel ingår i köpet så det här behöver du kontrollera. Husgrund och golv ingår också sällan så även där är det viktigt att du planerar innan och kompletterar växthusköpet med lämpliga underlag.

Vanliga frågor om fristående växthus

Hur stort växthus ska man ha?

Utan bygglov får du ha ett växthus upp till 15 kvm.

Varför kanalplast i växthus?

Det är extremt hållbart.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals