Bästa Markisen (2024) → BÄST I TEST

En bra markis är ett praktiskt sätt att få behövlig skugga utanför ett fönster, glasdörr eller i anslutning till en butik eller ett cafe. Starkt solljus gör inte bara det blir olidligt hett i bostaden eller lokalen utan bleker också både möbler och tyger. Har du hög solexponering i vissa delar av ditt hem är markiser det mest praktiska alternativet för att få ett effektivt solskydd.

Många markiser kan du fälla in när de inte behövs och det gör också att det är lättare att snabbt justera dem om det till exempel blåser upp till storm. Olika typer av solsegel och parasoller kräver mycket mer arbete. En markis däremot blir en permanent del av fasaden på ett annat sätt. Det finns idag även många modeller att välja mellan.

7 Bästa Markiserna

1. Bäst i test – vidaXL Manual Retractable Awning with LED 150 cm

Testvinnaren från vidaXL är en konsumentfavorit som är perfekt att använda både framför fönstret och ovanför en terrass. Den eleganta markisen är enkelt att sätta upp och har ett vatten- och smutsavvisande tyg som är UV-beständigt.  

Men det roliga med den här markisen är framförallt att den har inbyggd led-belysning undertill som laddas med en liten solpanel på ovansidan. Det gör att du kan få ett stämningsfullt ljustak på kvällen och det gör markisen perfekt att koppla av med under en ljum sommarkväll när solen har gått ner.

2. VidaXL Bistro Awning 400 x 120 cm

Markisen Bistro Awning är en elegant lösning om du vill ha en permanent markis ovanför det fönster där du önskar välbehövlig skugga. Den här varianten är enkel i designen och finns i flera färgkombinationer så att du kan välja en som passar din husfasad på ett bra sätt. 

Kom ihåg att om du har en rörelse som ett café eller en restaurang kan du behöva be om tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du monterar upp den. Den lättskötta polyesterduken kan tas av och rengöras vid behov. Måtten är 400 x 120 cm och med i köpet får du de monteringsmaterial du behöver.

3. VidaXL Manual Retractable Awning 350 cm

Här har vi en infällbar markis som kan justeras efter behov med en manuell väv. Fördelen med manuella lösningar som det här är definitivt att du slipper oroa dig för elektronik som kan gå sönder och sluta fungera. Särskilt efter långa och kalla vintrar där markiensena och tekniken är utsatta. 

Markisen kan dessutom monteras upp utan att du behöver göra åverkan på fasaden, eftersom den sätts upp med hjälp av två stänger som skruvas fast mellan golv och tak. Bredden är 120 cm och den blir maximalt 120 cm när den är utfälld. Veven är 125 cm lång och bekväm att använda oavsett om du är lång eller kort.

4. VidaXL Retractable Awning 250 x 150 cm

Om du har en modern funkisvilla eller helt enkelt inte gillar markiser med frilliga kappor längs med kanten är det här definitivt alternativet du ska välja. Den här mycket eleganta och minimalistiska markisen är konstruerad av en stadig stålram som alltid bibehåller sin form av ett spänt solsegel, oavsett hur mycket eller lite du har det utfällt. 

De tunna aluminiumfärgade stålstängerna ger ett sirligt och elegant intryck och ramar in fönstret på ett snyggt sätt. Sidoramen fälls in mot väggen när du fäller upp markisen och behåller sin strikta form hela vägen.

5. VidaXL Folding Awning 100 x 150 cm

Här är vidaXL:s andra markis med samma princip när det gäller upphängningsmekanismen som modellen ovan. Den här varianten är i ett lite mindre format och dessutom med inbyggd led-lampa. Den här kan helt enkelt sägas vara en kombination av olika egenskaper som flera av vidaXL:s markiser har. Varianten monteras på väggen och är vattenresistent och manövreras manuellt. Den finns i svart, vitt och i olika randiga varianter.

6. VidaXL Folding Awning with LED 200 x 150 cm

Om du vill ha en markis som sticker ut i mängden med svart metallram, orange tyg och inbyggda led-lampor rekommenderar vi definitivt den här lite rebelliska markisen med måtten 200 x 150 cm. Den här kan vara perfekt ovanför en liten citybalkong eller på en mindre uteplats. 

Den är ett givet val för alla som vill ha personligt utseende på uteplatsen och är dessutom en cool detalj i och med belysningen när det är dags för härligt häng på uteplatsen under kvällstid.

7. VidaXL Bistro Awning 300 x 120 cm

Här har vi en markis som är testets andra klassiska bistromarkis och som är en permanent uppfällning som ger skön skugga till solexponerade dörrar eller fönster. Den passar på privata villor och är inte minst perfekt om du har butik, café eller någon annan verksamhet där du har mycket sol i dina fönster. Finns i flera färger och komplett monteringssats medföljer i köpet.

Tänk på det här innan du köper en markis

Det finns många typer av markiser och andra solskyddsanordningar att välja mellan på marknaden idag. Det kan vara något förvirrande att det finns så många kriterier som du behöver ta hänsyn till. Några viktiga aspekter att kontrollera innan du slår till listar vi här nedan. 

Textil

Bra och hållbara textilier är viktigt och olika typer av material ger också olika UV-skydd. Kom ihåg att kontrollera detta om du är ute efter specifika egenskaper som vattentåligt, 100 % UV-beständigt med mera. När det gäller färgval har det förstås också stor betydelse på helhetsintrycket på fasaden och är något som det bra att tänka på innan du slår till. 

Mekanism 

Vill du ha elektronik eller en manuell konstruktion på din markis? Elektriska varianter är smidiga och enkla eftersom du bara behöver trycka på en knapp för att höja och sänka den. 

Nackdelen med dessa är dock att de kan gå sönder och det kan ju bli väldigt besvärligt att få ordning på. Har du en manuell markis kräver det lite jobb att höja och sänka den men du slipper å andra sidan oroa dig för tekniken. 

Storlek

Bredden är förstås självklar för de flesta. Det är viktigt att en markis täcker hela fönstret på bredden för att den ska kunna skydda ordentligt. Men kom ihåg att markiser har olika utställningslängd och hur långt du kan fälla upp den ger också olika resultat när det kommer till själva solskyddet. 

Har du stark sol stora delar av dagarna vill du sannolikt ha ett längre tyg så att du kan fälla ner markisen riktigt långt.

Vanliga frågor om markiser

Hur installerar jag en markis?

Direkt på fasaden eller i stänger vid sidan av fönstren.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals