Bästa elverket 2024 – Praktisk eldrift var du än befinner dig

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du kommit till den här sidan för att du letar efter ett elverk, så har du kommit rätt! I den här köpguiden ska vi titta närmare på elverk och vilka funktioner olika modeller har. Du kommer att få lära dig hur ett elverk fungerar och vilken typ av elverk som behövs för att täcka just dina behov.

Det finns flera stora varumärken inom bygg och industri, som satsat på att också tillverka elverk. Det finns allt från små elverk som du kan ha med på campingturen, till stora elverk som du kopplar till elnätet och som tar över när det blir strömavbrott. Vilket ditt behov än är, så hittar du alternativ i den här köpguiden - vi har nämligen hittat marknadens bästa elverk just nu! 

Först ut i premiumklassen har vi Mosa GE 3500 KBM Elverk. Därefter kommer mellanklassens vinnare som är ett elverk på 400 watt från märket Hecht. Budgetprodukten vi rekommenderar är Greatwhite Elverk 1200 W. Specialaren heter Elverk Stationärt 12500 W Gasol och kommer från märket Champion.

Premium: Mosa GE 3500 KBM Elverk

Premiumvinnaren Mosa GE 3500 KBM elverk, är ett praktiskt elverk för dig som campar, har jaktstuga eller en sommarstuga utan el. Den här passar bra för mindre hushållsapparater och känslig elektronik som datorer och surfplattor.

Fördelar

 • Överbelastningsskydd
 • Lätt att flytta

Nackdelar

 • Begränsad kapacitet

Mellan: Hecht Elverk GG 2500 DC 2000 W

Behöver du ett kraftigt elverk, till exempel för en renovering på landet eller för längre tids eldrift? Hechts elverk på 2000 watt har en drifttid på cirka 15 timmar. Den har flera typer av uttag och kan också växlas upp till 3000 watt, om det behövs tillfälligt.

Det du får vara beredd på här är dock att ljudet kräver att den står skyddat för att inte generera störande eller till och med skadligt buller.

Fördelar

 • Lång driftstid
 • Även för verkstadsarbete

Nackdelar

 • Tung
 • Högt ljud

Budget: Greatwhite Elverk 1200 W

Budgetvinnaren i dagens test är ett smart elverk som är perfekt för den som vill ha extra el med sig på semestern. Elverket är perfekt att använda för TV-apparater och datorer. 

Kanske semestrar du med dina barn i husbil och har behov av eltillgång för användning av surfplattor och telefoner. Då är den här verkligen perfekt! Det nämligen relativt tystgående och väldigt lätt i vikt.

Fördelar

 • Väldigt lätt
 • Tyst

Nackdelar

 • Ganska krånglig att byta olja på
 • Tanklocket sitter under handtaget

Special: Champion Elverk Stationärt 12500 W Gasol

Specialaren valde vi ut eftersom det här är en av de kraftfullaste elverken för hemmabruk du kan skaffa dig. Det är ett elverk som tar vid när det blir strömavbrott i huset och som gör att du inte behöver vara utan ström. Bränslet som används i elverket är gas. 

Det här är en kraftfull maskin som ska installeras permanent intill huset och kopplas till elnätet. Görs det på ett korrekt sätt, behöver du aldrig vara utan ström.

Fördelar

 • Kraftfull
 • Inbyggt kontrollsystem

Nackdelar

 • Kräver tekniska kunskaper
 • Otymplig

Ett bra elverk är anpassat efter dina behov

Elverk kan vara till användning i flera olika sammanhang. Ett bärbart elverk är perfekt för dig som har husvagn eller som gillar att campa. Ett elverk är också bra för den som har ett lantställe utan el. Då kan du ju i alla fall tillfälligt och i vissa situationer, använda dig av apparater där elektricitet behövs. 

Ett elverk är också en bra och säker lösning för dig som bor permanent på landsbygden, eller på andra platser som ofta drabbas av strömavbrott - exempelvis vid oväder. 

Elverk finns som små bärbara varianter med en tillhörande väska. Det finns också elverk som du installerar på plats. Ett elverk är en investering och något som de flesta tycker är väl värt pengarna. 

Innan du köper ditt elverk ska du fundera på hur mycket ditt elverk behöver klara av. Det gäller också att förstå hur olika hushållsapparater fungerar och vilken mängd ström som krävs i startögonblicket. 

Vissa apparater kör igång på väldigt lite elektricitet, medan andra kräver en stor mängd effekt i startögonblicket. Spisar, glödlampor, brödrostar och ugnar, drar inte mycket elektricitet överhuvudtaget. De behöver heller ingen extra skjuts av elverket vid start. Kompressorer och högtryckstvättar har däremot hög elförbrukning i startögonblicket och kräver ett starkare och kraftfullare elverk.

Bränsle och maxkapacitet

De flesta elverk drivs av små encylindriga och bensindrivna fyrtaktsmotorer. Måga startas med snöre, medan mer avancerade varianter har en startknapp. Hur mycket maxeffekt du behöver på ditt elverk, beror som sagt på att du ska ha den till. 

Ska du köra med verktyg och slipmaskin, behöver du en högsta effekt på 1500 Watt. Ska du bara ha elverket till glödlampor, dator och spis, behöver inte maxkapaciteten vara lika stor.

Ljudnivåerna på ett elverk

Alla elverk har olika förutsättningar för hur mycket buller de avger. Det beror på hur isolerade de är i sin konstruktion, och det beror också på hur du placerar elverket. Det gäller att inte elverket står på ett underlag som leder vibrationer in i huset. 

Men i de flesta fall är ändå bullret hanterligt och inte något som orsakar alltför stor irritation. Helt tyst kan du dock aldrig få ett elverk.

Byta olja i elverket

Att hålla reda på oljenivån är viktigt för att elverket ska ska kunna fungera korrekt och inte skadas eller gå sönder. En fördelar är att de flesta elverk nuförtiden har en funktion som stänger av motorn om oljenivån sjunker ner under en viss säkerhetsnivå.

Det brukar rekommenderas att du byter olja efter en månads användning, eller efter cirka 20 timmar på ett nytt elverk. Därefter ska du kontinuerligt byta olja efter ca 100 drifttimmar eller varje halvår. Oljebytet kan vara mer eller mindre krångligt beroende på maskinerna.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa ett elverk?

Du ska alltså välja ett elverk efter behov. Ett för svagt elverk skapar frustration och förhindrar dig i det arbete du ska utföra. Ska du köra större apparater, till exempel för att du renoverar eller bygger på något, är det viktigt att du ha kapacitet i ditt elverk så det räcker. 

Det är å andra sidan onödigt och dyrt att ha ett alltför kraftigt elverk om du bara ska ha det till att ladda mobiler och titta på TV med. 

Är du ute efter ett elverk att ha på campingutflykten eller på jakthelgen, så finns det praktiska elverk som väger cirka 15 kg och som är portabla. Det här är perfekta för att ladda batterier eller hålla igång belysning med.

För den som kräver riktigt kraftfulla elverk till en arbetsplats eller liknande, är dieselelverk med stor kapacitet att rekommendera. Kraftfulla elverk klarar att försörja en hel verkstad med el om så behövs.

Inverterelverk

Eftersom vi tror att det är sannolikt att majoriteten av våra läsare vill ha ett elverk för hushållsanvändning av el, har vi till största delen fokuserat på portabla elverk. Dessa är ofta konstruerade med en inverterteknik. Det är en typ av teknik som skyddar känslig elektronik av det här slaget, genom att förvandla likström till växelström.

Det innebär att strömmen som kommer från elverket är samma som det i vägguttaget. De flesta av dessa elverk är bensindrivna. Det finns också gasdrivna elverk. Dessa är stationära. Elverken av det här slaget brukar vara kraftfulla och ge en jämn eltillstörmning som passar verktyg där precision krävs, som exempelvis lödning och svetsning.

Våra favoriter

På basen av omfattande efterforskning om elverk av olika styrka och funktion, har valt ut 4 stycken som vinnare i våra huvudkategorier. Här hittar du praktiska elverk att ha med på campingturen, likväl som ett kraftigt elverk att koppla till villan.

Premium: Mosa GE 3500 KBM Elverk

Elverket från Mosa är ett litet och portabelt elverk. Det passar alltså perfekt för hobby, fritid och hemmabruk. Elverket har en motor på 2,9 KW, med en maxeffekt på 3,2 KW, och en tankvolym på 4 liter.

Elverket ger en stabil och jämn enfasström, som passar många olika områden som exempelvis känslig utrustning som datorer och telefoner, men också större maskiner.

Batteriladdaren har en automatsäkring och ljudnivån ligger på 71 dB, men då på ett avstånd på 7 meter. Drifttiden på den vanliga effekten ligger på lite över tre timmar.

Elverket har ett utdragbart handtag, vilket gör det lätt att flytta. Det har en patenterad säkerhetsfunktion med inbyggt överbelastningsskydd, som stannar motorn vid för låg oljenivå. På det sättet riskerar du inte att köra motorn så att den går sönder.

Specifikationer:

 • Motor på 2,9 KW 
 • Tankvolym på 4 liter

Fördelar

 • Överbelastningsskydd
 • Lätt att flytta

Nackdelar

 • Begränsad kapacitet

Mellan: Hecht Elverk GG 2500 DC 2000 W

Elverket från tyska Hecht, är ett stabilt elverk som drivs med en fyrtaktsmotor. Den har en grundläggande drift på 2000 watt och kan en tillfälligt laddas upp till 300 watt. 

Hecht Elverk har alla tekniska finesser som behövs; en varningslampa för oljenivån, en strömbrytare för uttag och en klämma för jordspänning. Den har två klassiska europeiska uttag på 230 volt och ett till uttag på 12 volt.

Det här motorn har en tank på hela 15 liter. En full tank räcker till 15 timmars drifttid på maxbelastningen. Ljudnivån ligger på 90 decibel, vilket kan vara ganska högt. Det beror förstås också på placeringen av regelverket. Det här är inget portabelt elverk utan är mest praktiskt att installera i alla fall semi-permanent. Det väger 39 kg, så det är inte omöjligt att flytta runt det.

Specifikationer:

 • Drivmedel: bensin
 • Motor: 4-takt
 • Max uteffekt: 300 W

Fördelar

 • Lång driftstid
 • Även för verkstadsarbete

Nackdelar

 • Tung
 • Högt ljud

Budget: Greatwhite Elverk 1200 W

Här har vi ett litet och lätt inverterelverk med 1000 watt kontinuerlig effekt. Passar perfekt i husbilen för att använda datorer, mobiltelefoner och liknande teknik med. Ett stort plus för att vikten endast är 12 kg. Här kan vi verkligen prata om ett portabelt elverk. 

Storleken på bränsletanken ligger på 4,2 liter. Det är givetvis inte så mycket, men räcker för ca 6 timmars elförbrukning.

Ljudnivån ligger på 63 decibel, vilket är en av de lägre ljudnivåerna i det här testet. Den är absolut inte tyst, men ljudnivån är acceptabel. 

Trots att den är liten och enkel i sin konstruktion har den en automatisk säkerhetsfunktion, där den stänger av sig vid för låg oljenivå. Det här är ett elverk som är lätt att manövrera och lätt att sköta om, även om du är nybörjare.

Specifikationer:

 • Oljekapacitet: 0,24 L
 • Max bränsleförbrukning 0,75 L/H
 • Bränsletank: 4,2 L

Fördelar

 • Väldigt lätt
 • Tyst

Nackdelar

 • Ganska krånglig att byta olja på
 • Tanklocket sitter under handtaget

Special: Champion Elverk Stationärt 12500 W Gasol

Strömavbrott är något ingen önskar sig. Bor du på ett avlägset ställe där elnätet är instabilt, kan det vara bra att komplettera med ett eget elverk. Det är också bra för den verksamhet som har har en viss typ av utrustning som måste fungera. Det kan exempelvis gälla kylar. 

Det här är ett stationärt elverk som bevakar elnätet och som automatiskt startar upp om strömmen i enheten försvinner. Elverket passar för hem och för mindre verksamheter. Den drivs av gasol eller naturgas och det gör det enkelt att koppla in den på en redan befintlig elledning. 

Elverket har också en automatisk självdiagnos, som startar upp varje vecka och kontrollerar att inga felaktigheter finns. Upptäcker systemet något fel, larmar den, annars så stänger den av sig igen. Det här är en ett exceptionellt kraftfullt elverk och den klarar temperaturer ner till minus 30 grader. 

Elverket har en tio års garantitid på utvalda funktioner. Den har ett hållbart chassi av stål och det medföljer också en en monteringsplatta i komposit, som klarar alla typer av väder och underlag.

Fördelar

 • Kraftfull
 • Inbyggt kontrollsystem

Nackdelar

 • Kräver tekniska kunskaper
 • Otymplig

Våra utmanare

Bland våra utmanare finns ett antal elverk, som också är mycket bra alternativ om du inte hittar något som passar i huvudkategorierna. Även dessa är av väletablerade tillverkare med högkvalitativa och bensinsnåla motorer.

Greatwhite Elverk 3800 W

Budgetvarianten från Greatwhite är ett trevligt litet elverk för semesterbruk. Tyckte du att budgetvinnaren var för svag, trots många fördelar, har vi här deras kraftigare elverk av samma typ, men den här ligger på 3 800 watt. 

Alla viktiga delar i motorn är tillverkade av 100 % koppar, vilket borgar för hög hållbarhet och kvalitet. Den klarar mycket känslig elektronik och kan utan problem användas för tv-apparater och datorer.

Fördelar

 • Överbelastningsskydd
 • Kraftfull

Nackdelar

 • Tung
 • Högljudd

Hecht Elverk GG 3300 DC

Hechts elverk drivs av en stark 4-taktsmotor med 7 hk. Den är utrustad med två klassiska europeiska uttag. Den kan ladda upp hushållsapparater och vissa typer av batterier. Dock har den inte en variabel laddning, så du måste kontrollera det som ska laddas regelbundet. Elverket är utrustat med överbelastningsskydd. Det har en generös, 15 liters bränsletank.

Fördelar

 • Stor tank
 • Kraftfull

Nackdelar

 • Högljudd
 • Ingen variabel laddning

Al-ko Generator 2500-C

Al-ko generator är en liten modell anpassad för campingturen eller husbilen. Den är perfekt för mindre hushållsapparater, tv-apparater och datorer. Det är en bensindriven 4-taktsmotor. 

Här har vi ett stabilt elverk av en väletablerat märke. Ett minus kan vara att den är ganska tung och klumpig med sina 45 kilo. Al-ko elverk är bensindriven.

Fördelar

 • Bensinsnål
 • Billig

Nackdelar

 • Tung
 • Högt ljud

Atlas Copco P2000i Elverk

Den som vill ha ett elverk av ett svenskt storföretag ska titta på Atlas Copcos elverk p2000i. Det här är en imponerande maskin, trots den något höga kostnaden.

Du får mycket för pengarna, inte minst en portabel generator som båda kan användas av entreprenörer och privatpersoner. Den är också en av testets mer tystgående elverk och vi ger naturligtvis ett stort plus för detta.

Fördelar

 • Portabel
 • Låg bullernivå

Nackdelar

 • Kort driftstid
 • Liten bensintank

Champion Elverk 8000 W Bensin

Champion elverk är ett elverk med kontinuerlig drifteffekt på 7500 watt, vilket gör att den har stor kapacitet. Den klarar av kompressorer, svetsning och större maskiner. Den genererar en stabilt strömtillförsel och kan även användas vid lödning. 

Om elverket upptäcker en variation i volt, stänger den av sig automatiskt. Den stänger också av sig vid låg oljenivå. Med 60 procents belastning, klarar har den en kapacitet på upp till 10 timmars användning.

Fördelar

 • Hjulförsedd
 • Elektrik startknapp

Nackdelar

 • Tung
 • Kort driftstid på full kapacitet

Honda EU 22i Elverk

Hondas smidiga elverk med inverterteknologi ger alla som behöver ett säkert och bärbart elverk mycket för pengarna. Vikten på 20 kg gör att den är tillräckligt lätt för att vara praktisk att ta med på campingen eller i husbilen. 

Det här är en enfasmaskin, som levererar jämn ström och som passar alla som behöver använda känsliga apparater. Ett stort plus för den bullerreducerande ljuddämparen, som ger maskinen minskat driftsljud.

Fördelar

 • Relativt tystgående
 • Portabel

Nackdelar

 • Liten bränsletank
 • Kort driftstid

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals