Bästa lekstugorna 2024 – Fantasifull lek i fina hem

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lekstugor finns i många olika färger och former. Det kan vara en mindre variant av huset du bor i, en liten och enkel stuga, en lekstuga i två våningar, en med stor altan eller en som du måste klättra upp i - och kan åka rutschkana nedför. Ja, utbudet är stort!

Visst kan det göra det lite svårt att hitta rätt, men det gör också att du kan få precis den du vill ha. Kanske utgår du från vilken som passar på tomten, matchar huset eller ger flest lekmöjligheter. Priset kan också skilja en del, så kanske vill du hitta den finaste och roligaste lekstugan till det bästa priset.

Här har vi valt ut våra tre favoriter, i tre olika prisklasser. Oavsett vilken budget du har så kan du hitta den perfekta lekstugan. Här kommer det garanterat bli många timmars lek, så självklart har vi tagit hänsyn till kvalitet också.

I premiumklassen utsåg vi Palmako Lekstuga Tom medan Sunny Lekstuga Lodge XL med Rutschkana blev vinnare in mellanklassen. Kidkraft Garden Lekstuga är vår budgetvinnare. Som vanligt har vi med några utmanare. Vi hoppas att detta kan hjälpa er att hitta rätt!

Premium: Palmako Lekstuga Tom

Även om det finns många roliga lekstugor så var det här ändå en given vinnare i premiumklassen.

Det vi föll för här var dess charmiga och klassiska utseende, och loftet. Det finns nämligen ett loft inne i stugan, som är både praktiskt och fint. Framför allt så ger det mer plats för lek, och möjligheterna när du inreder stugan blir ännu fler!

Det här är verkligen en liten variant av ett riktigt hus, som en liten sommarstuga. Nackdelen är att det är omålat, men det finns förstås också en fördel med det - nämligen att du kan välja färger och stil helt själv, och matcha det med den inredning du har tänkt ha i lekstugan.

Förutom färg så behövs också plåt, papp eller någon annan takbeläggning. Det innebär förstås en extra kostnad och lite extra jobb, men trots det måste vi ändå säga att det är svårt (kanske omöjligt) att hitta en finare och mer prisvärd lekstuga.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Omålad, så du kan välja färg/färger själv
 • Mysigt loft som gör stugan rymligare

Nackdelar

 • Du måste måla och fixa takbeläggning
 • Kan vara lite krånglig att montera

Mellan: Sunny Lekstuga Lodge XL med Rutschkana

I mellanklassen är vår självklara vinnare en liten lekstuga som både är riktigt fin och dessutom har en rutschkana. Den här stugan är liten och rutschkanan är kort, så den här passar bäst för lite yngre barn - från 3 till 6 år, ungefär.

Den stora fördelen här är förstås rutschkanan, som ger en extra funktion. Men det är även en väldigt charmig och stilren lekstuga, som kommer bli som en dekoration i trädgården.

Fördelar

 • Enkel att montera
 • Färdigmålad och klar
 • Rutschkana

Nackdelar

 • Väldigt liten lekstuga
 • Något sämre kvalitet

Budget: Kidkraft Garden Lekstuga

Vinnaren i budgetklassen blev Garden Lekstuga från Kidkraft. Det finns så otroligt mycket som vi älskar med den här lekstugan. Telefonen, brevlådan, klockorna och den fungerande ringklockan till exempel. Här kan barnen roa sig länge, och med många olika saker. Det här är en riktigt fin stuga, till ett riktigt fint pris.

Fördelar

 • Många roliga tillbehör
 • Enkel att montera
 • Passar för såväl yngre som lite äldre barn

Nackdelar

 • Lite sämre kvalitet
 • Ganska liten

Hur stor lekstuga får jag bygga?

Det krävs sällan bygglov för att bygga en lekstuga. Om du är osäker och vill vara på den säkra sidan så kan du dock informera byggnadsnämnden i din kommun, då får stugan vara max 3 meter och ytan får vara max 15 kvadratmeter.

Lekstugan måste stå minst 4,5 meter från tomtgränsen. Om du vill ha den närmare tomtgränsen så behövs ett skriftligt godkännande från grannen intill.

Hur bygger jag en lekstuga?

Det är vanligt att välja att köpa en färdig lekstuga, som du sedan monterar själv. Att bygga ihop en sådan lekstuga är sällan särskilt svårt, och du brukar få med ritningar i köpet.

Om du väljer att bygga en lekstuga helt själv så är det en fördel om du har lite förkunskaper, alternativt kan få hjälp av någon som har det. Att få ihop en enklare modell brukar inte vara några större besvär, och det finns en hel del instruktioner på internet.

Börja med att fundera på hur du vill att lekstugan ska se ut. Om du inte har byggt något liknande tidigare kan det vara bra att välja en enklare konstruktion. Du kan även försöka hitta en ritning på en lekstuga på nätet som du kan följa.

Vad kostar en lekstuga?

Köper du en färdig lekstuga så beror priset helt på hur pass avancerad lekstuga du väljer. En lekstuga från ett byggföretag kostar ibland närmare 10 000 kronor och uppåt. Det kan såklart variera, men väljer du en något enklare lekstuga så kan de även kosta hälften så mycket - eller ännu mindre. De billigaste lekstugorna kostar från ett par tusenlappar och uppåt.

Generellt kan vi säga att en riktig lekstuga, från ett byggföretag, vanligtvis kostar från 4000 kronor och upp till närmare 20 000 kronor. Väljer du en lite enklare modell från en leksaksaffär eller liknande så kostar de från ett par tusen.

Ska lekstugan isoleras?

Lekstugor är oftast inte isolerade, och det är ingenting du behöver göra. Oftast används lekstugan främst under vår och sommar, och en bit in på hösten. Om barnen vill leka där under vintern kan de förstås göra det. Självklart blir det kallt i en oisolerad lekstuga på vintern, men eftersom barnet förmodligen har varma ytterkläder på sig så går det bra ändå.

För vilken ålder passar lekstugor?

Det är väldigt olika och beror såväl på barnet, som på vilken typ av lekstuga du köper. Vanligtvis så uppskattar barn lekstugor som mest från att de är två eller tre år, och tills de är omkring sex eller sju år, ungefär. Många lekstugor rekommenderas från tre år.

Är lekstugor i plast dåliga?

Självklart är lekstugor i plast inte lika hållbara som de i trä. Dock behöver det inte innebära att lekstugor i andra material är dåliga, men du bör vara beredd på att de inte håller lika länge. Istället är de ofta betydligt billigare, så för en del kan det vara värt det. Vill du ha en lekstuga som ska hålla i många år, och till flera barn, är det dock bättre att välja en i trä.

Vad ska du tänka på när du köper lekstuga?

Det finns många saker att ha i åtanke när du ska köpa en lekstuga. Som vi har nämnt tidigare så finns det två olika sorter av lekstugor, de från byggföretag och de lite enklare som säljs i bland annat leksaksaffärer. Båda typerna har för- och nackdelar. 

Generellt är såklart de från byggföretagen av högre kvalitet och har längre livslängd. Du bör dock tänka på att de kommer omålade och utan takbeläggning. Det är också krångligare att sätta ihop en sådan lekstuga. Nackdelarna är alltså att de är dyrare, att det tillkommer kostnader, att de är svårare att sätta ihop och att du behöver måla och fixa taket.

Fördelen med de enklare och billigare lekstugorna, förutom just att de är billigare, är att de oftast är målade och färdiga. De behöver bara sättas ihop, vilket sällan är särskilt krångligt. Allt du behöver ingår, och de sätts ihop relativt enkelt. Nackdelen är dock att kvaliteten sällan är lika hög, och att livslängden är kortare. De har inte alltid något golv heller.


Våra favoriter

Efter många timmars research så har vi kommit fram till våra favoriter som vi varmt rekommenderar till våra läsare. Dessa egenskaper och funktioner har varit viktiga i vårt val av vinnare:

 • Att lekstugan är rolig, såklart, såväl till utseendet som att leka i.
 •  Att den håller en hög kvalitet och håller för massa bus, länge.
 •  Säkerhet, även för lite yngre barn som leker där (under uppsyn).

Premium: Palmako Lekstuga Tom

Det är omöjligt att inte falla för det här lilla minihuset på knappt fyra kvadrat. Det ser ut som en liten sommarstuga, och den här lekstugan är faktiskt väldigt praktiskt också. Det är högt i tak och den har ett loft på ena sidan, vilket gör att den blir rymligare - och mysigare.

Lekstugan kommer omålad och utan takbeläggning, vilket kan vara såväl en fördel som en nackdel. Det positiva är förstås att du själv kan välja hur du vill måla den och vilken takbeläggning du vill ha. Den blir helt enkelt mer personligt. Men det negativa är att det kostar ytterligare lite, och att det kräver extra jobb.

Dessa lekstugor kan också vara lite krångligare att sätta upp, även om det är något du ska kunna göra själv. Det tar lite tid, helt enkelt. Men det kan vara värt den tiden, för du får en otroligt charmig och mysig lekstuga istället!

Det här är kanske inte det självklara valet för den som vill ha en enklare lekstuga, eller för den som inte vill behöva lägga ned någon tid på lekstugan utöver monteringen. Men om du vill ha hög kvalitet och inte är rädd för lite extra jobb, då är det ett perfekt val!

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Omålad, så du kan välja färg/färger själv
 • Mysigt loft som gör stugan rymligare

Nackdelar

 • Du måste måla och fixa takbeläggning
 • Kan vara lite krånglig att montera

Mellan: Sunny Lekstuga Lodge XL med Rutschkana

Våran vinnare i mellanklassen är allt annat än tråkig och den har många fördelar, till exempel att den är färdig och enbart behöver monteras - och monteringen är betydligt enklare här än för lekstugan i premiumkategorin.

Utöver det så är den stora fördelen rutschkanan, som gör det extra roligt att besöka lekstugan - eller att åka ned från den, rättare sagt. Det är dock en kort rutschkana och trappa, så den passar främst för lite yngre barn.

Nackdelen är att den här lekstugan är väldigt liten. Här ryms inte särskilt många barn samtidigt, och inte mycket inredning heller. Med det sagt så kan det ändå vara ett väldigt roligt krypin för mindre barn, men det finns inte samma möjlighet att inreda denna lekstuga och ingen större plats att röra sig och leka på.

Det är ändå en väldigt fin och komplett lekstuga, och att montera den tar inte mycket mer än någon timme.

Fördelar

 • Enkel att montera
 • Färdigmålad och klar
 • Rutschkana

Nackdelar

 • Väldigt liten lekstuga
 • Något sämre kvalitet

Budget: Kidkraft Garden Lekstuga

Om du vill ha en billigare lekstuga men för den sakens skull inte vill att den ska vara allt för enkel, då är våran vinnare i budgetklassen det perfekta valet. Den är inte särskilt stor, och kvaliteten kan väl knappast jämföras med lekstugorna från riktiga husleverantörer, men det finns många andra fördelar här.

Den här lekstugan har flera roliga tillbehör. Det finns bland annat en fungerande ringklocka på dörren! Det finns även en telefon, en brevlåda och en klocka med flyttbara visare. Det finns helt enkelt mycket att göra, och här kan barnen säkerligen roa sig länge. Och dessutom är den väldigt fin!

Utöver det så är den lätt att montera, och levereras helt färdig. Du kan behöva någonting att ställa den på, om du vill, men annars behövs ingenting.

Kvaliteten är förstås sämre om du jämför med en lekstuga från en hustillverkare, men å andra sidan så kostar denna bara en tredjedel. Och förmodligen håller den ändå för väldigt många timmars lek, och kan roa såväl en 2-åring som en 8-åring.

Fördelar

 • Många roliga tillbehör
 • Enkel att montera
 • Passar för såväl yngre som lite äldre barn

Nackdelar

 • Lite sämre kvalitet
 • Ganska liten

Våra utmanare

Förutom våra favoriter ovan hittade vi flera andra fina lekstugor. Om du inte hittade något som föll er i smaken ovan, kanske du kan hitta en lekstuga bland någon av våra utmanare.

Polhus Lekstuga Lido

Det här är den dyraste av våra utmanare, men så har den också många olika funktioner. Den kan användas som såväl lekstuga som gäststuga, och som förråd på vintern. Det är också den rymligaste av alla lekstugorna - hela 4,4 kvadratmeter stor är den.

Här ingår inte fasadfärgen och takbeläggningen, så det blir lite extra jobb och en extra kostnad. Det kan också ta lite tid att montera denna stuga, men det är inte allt för krångligt då den levereras i block som passar i varandra.

Fördelen med att den är omålad och utan takbeläggning är förstås att du kan få den precis som du vill. Och utöver det så finns en rad andra fördelar med denna fina lekstuga - att den är av hög kvalitet, har en liten varandra och att både fönsterluckor och blomlådor ingår.

Fördelar

 • Stor lekstuga (4,4 kvm)
 • Fungerar även som gäststuga
 • Fönsterluckor och blomlådor ingår

Nackdelar

 • Fasadfärg och takbeläggning ingår inte
 • Ganska tidskrävande att montera

Kidkraft Lekstuga Trä Modern House

Den här lekstugan var med i kampen om förstaplatsen i budgetklassen, och det var faktiskt en väldigt jämn match. Båda dessa kommer från Kidkraft, och även om den här inte vann så var den inte alls långt ifrån. Det här är också en lekstuga som ger mycket för pengarna.

På sidan av den här lekstugan finns en litet bord med bänkar, och det finns en inbyggd grill där barnen kan tillaga mat att servera på bordet. Det finns även en tavla där de kan skriva upp vad som serveras, och en diskho och kran så att det går att diska efter middagen. Dessutom finns det en brevlåda, gardiner och många andra roliga tillbehör.

Andra fördelar är att lekstugan är enkel att montera, har relativt hög kvalitet tack vare förstärkta träpaneler, har vattenresistenta takpaneler och passar för barn i olika åldrar. En väldigt bra lekstuga till ett lågt pris, helt enkelt.

Fördelar

 • Många roliga tillbehör
 • Enkel att montera
 • Vattenresistenta takpaneler

Nackdelar

 • Hade kunnat vara lite snyggare
 • Något lägre kvalitet

Plus Lekstuga med Terrass

Även detta är en klassisk lekstuga som ser ut precis som en mindre variant av ett hus eller en sommarstuga. Det här är dock en mindre modell, kanske lite väl liten egentligen, men den räcker ändå till lite yngre barn - och egentligen till lite äldre barn också.

Precis som med flera andra lekstugor så är nackdelen här att den levereras omålad och utan takpapp, vilket kräver lite extra jobb och blir en extra kostnad. Den kan också ta lite tid att montera, även om själva monteringen inte är särskilt avancerad egentligen.

Och precis som med de andra lekstugorna så är fördelen här också att du kan måla lekstugan i den eller de färger du vill och få den precis så som du vill ha den. Så om du tycker att det är okej, eller kanske till och med roligt, att lägga ner lite jobb så är det här ett väldigt bra alternativ.

En stor fördel är att den här lekstugan är betydligt billigare än många likvärdiga. Den stora skillnaden är storleken, men kvaliteten är hög och den är fullt jämförbar med dyrare modeller. Det här är ett prisvärt alternativ för dig som tycker att en mindre lekstuga räcker.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Gullig “klassisk” lekstuga
 • Liten altan

Nackdelar

 • Omålad och utan takpapp
 • Lite tidskrävande att montera
 • En aning liten

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals