Bästa garageporten 2024 – Maskindrivna och manuella portar för olika ändamål

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden ska vi titta på garageportar. Du kommer att få lära dig vilka typer av garageportar som är populärast på marknaden. Vi tittar på deras för- och nackdelar och vad du ska tänka på när du står inför att välja en ny garageport. 

När du köper din garageport måste den installeras på ett korrekt sätt för att fungera. Vi tipsar om hur du ska gå tillväga, och vilket som är det säkraste och mest kostnadseffektiva sättet. Du får också lära dig i detalj hur olika modeller fungerar och vilka fördelar en motorförsedd garageport har. 

I premiumklassen i det här testet vann Lervik Slagport. I mellanklassen föll valet på Stil Takskjutport och vår budgetvariant heter Jabo Garageport 10°. För dig som vill ha något exceptionellt, rekommenderar vi Saxtorp Slagport.

Premium: Lervik Slagport

Lervik Slagport har dubbel isolering och är ett prisvärt och högkvalitativt alternativ för dig som vill ha en relativt underhållsfri port som håller i decennier. Den är av gedigen konstruktion i furu och du kan måla porten i den färg du själv önskar.

Fördelar

 • Stabil
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Ej motordrift
 • Tar plats vid öppning

Mellan: Stil Takskjutport

Den som vill ha en bra garageport som både har stil och funktion, kan det här vara ett alternativ. Garageporten kan dessutom kombineras med motor, om du vill ha en smidig lösning. Porten är utrustat med klämskydd för att minska risken för skador, vilket är en klar fördel inte minst om du har småbarn i hushållet.

Fördelar

 • Hög säkerhet
 • Anpassad för motor

Nackdelar

 • Finns i endast två färger
 • Motor kräver extra installationsutrymme

Budget: Jabo Garageport 10° Obehandlad

I budgetkategorin placerade vi garageporten från Jabo. Här får du ett budgetalternativ av hög kvalitet, som klarar kalla temperaturer och hög luftfuktighet. En fördel är att porten levereras omålad, så den är därmed perfekt för dig som vill ha den i en specifik färg.

Fördelar

 • Kan målas
 • Tål temperaturväxlingar

Nackdelar

 • Låsmekanismen ingår ej
 • Lås sparkplåt

Special: Saxtorp Slagport

Saxtorp Slagport är en riktigt snygg slagport i modernt utförande som både kan användas för garaget och förrådet. Porten har lång garantitid och fönstren har isolering. Det är en port som klarar hårda väderförhållanden utan att påverkas.

Fördelar

 • Flera kulörer
 • Inbrottssäker

Nackdelar

 • Tung att montera
 • Karmen kan vara svårmonterad

Välj rätt garageport från början

Att köpa en garageport kräver en del planering och eftertanke. För det första är investeringen en hyfsat stor kostnad och därför vill de flesta få hem den port som de verkligen behöver och vill ha. 

För det andra behöver en garageport fungera helt friktionsfritt för att den ska vara praktisk i vardagen. En garageport är något som kanske används flera gånger om dagen och därför är det viktigt att inget sitter snett i konstruktionen samt att mekaniken fungerar. En garageport måste vara ordentligt monterad, så att den är säker och trygg att använda. 

Den ska gå att att låsa på ett smidigt sätt. En garageport gör väldigt mycket för fasadens utseende och även för husets värde.

Välj rätt garageport för det svenska klimatet

Om du vill ha en garageport som ska hålla länge, är det också viktigt att du väljer ut en port som håller för vårt svenska klimat. Den ska klara värmeväxlingar, hög luftfuktighet och kyla. Garageporten behöver alltså ha bra isolering, effektivt rostskydd och beständighet mot variationer i temperatur. 

Att välja etablerade varumärken där du kan få reservdelar och mångårig garanti, är helt klart det bästa. Betala hellre några tusenlappar extra, än att skaffa dig en billig garagedörr från något litet företag som du aldrig hört talas om, och som sedan kanske bara försvinner från marknaden utan förvarning. 

Det finns gott om företag som säljer garageportar online. Här kan du göra en verkligt bra affär, eftersom dessa generellt sett är mycket billigare. Det enda du behöver göra är att följa anvisningarna noggrant och mäta ut, så att du köper rätt storlek på garageporten. Klarar du inte att montera den själv behöver du förbereda dig genom att skaffa kompetent hjälp för ändamålet.

Är det svårt att montera en garageport?

Det är faktiskt inte jättekomplicerat att montera en garageport. Det jobbiga brukar vara att demontera den gamla dörren och att då hantera kraftiga fjädrar, stora bultar och skruvar. Sedan gäller det att följa monteringsanvisningarna noga. Ni behöver också vara minst två personer. 

Vi vill gärna tipsa om att montering av garageport omfattas av ROT-avdraget. Det innebär att du får dra av kostnaden för arbetet med montaget.

Om du anlitar hantverkare att göra jobbet, brukar demontering av den gamla porten, plus installation av den nya ingå i monteringskostnaden. Så är du är osäker på du klarar att utföra jobbet själv, kan du med fördel ta hjälp av en duktig hantverkare till en förmånlig kostnad.

Olika typer av garageportar

Det finns många olika typer av garageportar och funktionerna varierar. Motordrivna garageportar är vanligt och en bekväm lösning. Då slipper du kliva ur bilen för att öppna garageporten, det görs med en fjärrkontroll från bilen istället. Fördelen med en motordriven garageport, är inte minst att den alltid är låst och därmed inte kan glömmas olåst. 

Det bästa är att välja garageportar som är tillverkade i Europa. Då vet du att produkten är godkänd enligt vår europeiska standard och du vet också att de är producerade på ett etiskt och miljömässigt korrekt sätt. EU-godkända garageportar får heller inte innehålla giftiga färgämnen och material.

Vipportar

Fördelarna med vipporten är att den är enkel att montera och det är också ett av de billigare alternativen. På minussidan ligger att porten tar plats, både utanför och i garaget vid öppning och stängning. Porten är heller inte lika säker som de andra modellerna, när det gäller klämskador. Vipporten isolerar också sämre.

Rullportar

Rullporten tar liten plats i garaget när du ska stänga ner den. En annan fördel är att den går med motor och öppnar sig tyst. Mekaniken är också relativt enkel att sköta om. En av nackdelarna är att isoleringsvärdet är ganska lågt. För monteringsutrymmet där motorn skall finnas krävs ganska mycket plats för att du ska kunna montera den.

Takskjutportar

Takskjutporten är den vanligaste modellen på garageport. Här är klämrisken liten. Porten är kraftig och ett effektivt skydd mot inbrott. När det gäller isoleringsskydd är den det bästa alternativet, men den kräver ett visst utrymme i takhöjd inne i garaget för att fungera.

Slagportar

Slagporten är den enkla varianten av garageport. Men enkelheten gör den också mycket funktionell. De är ofta stabilt konstruerade och är inbrottssäkra. En av nackdelarna är att den här inte kan användas med motordrift. Porten behöver också utrymme framtill för att fungera.

Garageport med belysning

Att komplettera garageporten med fasadbelysning är vanligt och det är något som är väldigt praktiskt och ser hemtrevligt ut. Det är smidigt att ha en belysning på garageuppfarten som tänds automatiskt, när du kör ut eller in bilen. Det finns också en säkerhetsaspekt, eftersom du då vet om någon rör sig på tomten om kvällen.

Smarta tips när du ska välja garageport

Tänk alltid långsiktigt när du ska välja en ny garageport. Det är en investering som ska användas i många år framöver. Betala hellre några extra tusenlappar och få exakt det du vill ha, än att sedan gå omkring och ständigt vara aningen missnöjd med ditt val.

En garageport används ofta flera gånger om dagen. Tänk också över vad porten gör för utseendet på fasaden. Det finns ett stort utbud av modeller, utföranden, färger och strukturer. Garageporten påverkar faktiskt hela värdet på fastigheten!

Lär dig om den senaste tekniken

Tekniken och elektroniken bakom portarna har utvecklats snabbt de senaste åren. Lär dig så mycket du kan om det, eftersom det ökar dina chanser att kunna välja en bra garageport som passar just dina behov.

ROT-avdraget

Som vi nämnde indelningen får du göra ROT-avdrag på monteringen av en garageport. Fördelen med att få den fackmannamässigt utförd är också att du vet att den blir korrekt installerad.

Överväg motordrift 

Motordrift är bekvämt och det är också bäst ur säkerhetssynpunkt. Kom dock ihåg att även ha en lösning med frikoppling av motorn, så att du kan använda den manuellt med en nyckel, om du till exempel får strömavbrott eller liknande.

Garantitider

Tillverkare och leverantörer har olika service och support. Ta reda på exakt vad som gäller och har du möjligheten att lägga på någon hundralapp extra för att förlänga garantin, kan det definitivt vara värt det.

Våra favoriter

Vi har inför sammanställningen av köpguiden läst många tester och recensioner av en mängd olika garageportar. Vi har på basen av det kunnat placera våra favoriter i huvudkategorierna. Dessa har alla hög kvalitet har individuellt anpassade lösningar samt bra garantitider.

Premium: Lervik Slagport

För dig som vill ha en dubbelt isolerad slagport, är det här definitivt ett alternativ. Porten är utrustad med 50 millimeter cellplastisolering och har dubbla aluminiumplåtar på bladen. Ram och karm är av tålig furu och karmfoten är i rostfritt stål. Även sparkplåt i rostfritt stål utvändigt ingår.

Gångjärnen är justerbara, vilket underlättar monteringen. Gångjärnen är också monterade med brytsäkra fästplattor. Det gör den mycket stabil och inbrottssäker. Finns i flera bredder att välja mellan och även i en mängd kulörer. 

Det här är verkligen en mycket bra och stark standardslagport, som du dessutom kan anpassa enligt din egen smak och till fasadens utseende. Slagporten är även CE-märkt.

Specifikationer:

 • CE-märkt
 • Lås: Dorma DL9192

Fördelar

 • Stabil
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Ej motordrift
 • Tar plats vid öppning

Mellan: Stil Takskjutport

Stil Takskjutport är en port som verkligen är anpassad för vårt svenska klimat. Den är isolerad med en polyuretan-isolering. Det är ett miljövänligt material som klarar fukt, värme och kyla. Garageporten har torsionsfjädring, en säker och välbeprövad teknik. 

Kullagrade löphjul gör porten både tyst och enkel att manövrera. Porten har också ett fallskydd, som aktiveras om en vajer eller fjäder går sönder. Framsidan är även försedd med klämskydd.

Motor ingår inte, men du kan köpa den billigt som en extra tillsats. Dock måste du lägga till ett antal centimeter på de angivna måtten, eftersom motorns höjd kräver extra utrymme. Det finns också handtag för manuell öppning att köpa separat.

Specifikationer:

 • CE-märkt
 • 10 års garanti på laminering & sandwichkonstruktion
 • Torsionsfjäder

Fördelar

 • Hög säkerhet
 • Anpassad för motor

Nackdelar

 • Finns i endast två färger
 • Motor kräver extra installationsutrymme

Budget: Jabo Garageport 10° Obehandlad

Jabo garageport är en stabil och klassisk tvådörrars port. Den är tillverkad i furu, har hög formstabilitet och exceptionell hållbarhet. Garageporten har fått bra recensioner på nätet och och kan användas både för garage eller förråd. 

Garageporten tål en 10 graders temperaturskillnad mellan ute- och inneluft. Dörren levereras obehandlad och du kan alltså måla den i valfri färg, vilket är en klar fördel om du är beredd att göra jobbet. Karm och låskista ingår i köpet.

Jabo är ett svenskt varumärke som det är tryggt att köpa från. De har tillverkat exteriörprodukter för villa och trädgård i flera decennier. Fokus ligger både på funktion och design och framförallt svensk kvalitet och hållbarhet. Den här garageporten är ett perfekt exempel på deras hantverkskunnande, prisvänlighet och kvalitetsmedvetande.

Specifikationer:

 • Vikt: 135 kg
 • CE-märkt

Fördelar

 • Kan målas
 • Tål temperaturväxlingar

Nackdelar

 • Låsmekanismen ingår ej
 • Lås sparkplåt

Special: Saxtorp Slagport

En riktig specialare med extra allt är denna garageport från Saxtorp. Här får du betala lite mer, men å andra sidan är det den snyggaste garageporten vi sett.

Saxtorp slagport är en väl isolerad variant med 50 mm cellplastisolering. Den har dubbla aluminiumplåtar och dörrblad och är därmed mycket inbrottssäker. Karmen är i högkvalitativ furu och karmfoten är i rostfritt stål.

Kulören är densamma på insidan och du kan välja mellan två olika utföranden på portarnas design. Ett plus för justerbara och bakkantssäkrade gångjärn. De är även monterade med brytsäkrade fästplattor. Detta gör den här dörren väldigt stark och hållbar. Färgen på slagporten kan du välja i flera olika kulörer.

Specifikationer:

 • Produktgaranti: 2 år
 • Isolerglasgaranti: 5 år

Fördelar

 • Flera kulörer
 • Inbrottssäker

Nackdelar

 • Tung att montera
 • Karmen kan vara svårmonterad

Våra utmanare

Alla har naturligtvis individuella krav och önskemål på den garageport de vill ha. För dig som inte hittade en bra garageport bland favoriterna, har vi några till som är utmärkta alternativ till dem i huvudet kategorierna.

Takskjutport Modern Garageport

Takskjutporten Modern från Skånska Byggvaror är en temperaturtålig takskjutport. Den har kullagrade löphjul, vilket gör att den är tyst och lätt att öppna och stänga. Modellen gör att den behöver utrymme i taket.

Modellen finns i tre färger; vit, svart och grått. Notera dock att samtliga av portarna är vita på insidan och färgnyansen gäller alltså endast utsidan. Det du måste tänka på, är att den här typen av garageport kan vara svår att nå om du är kortvuxen. Kan kombineras med motor, som du köper citat.

Fördelar

 • Tystgående
 • Tre färgval

Nackdelar

 • Tar plats i garagetaket
 • Opraktisk att stänga

Takskjutport Modern Spegel Garageport

Takskjutporten Modern Spegel, är snarlik modellen ovan, men här är designen en annan. Modellen passar alla villor i klassiskt utförande. Även här köper du motorn separat. Takskjutporten är modern i sin konstruktion och har en väl utvecklad fjäderteknik och ett inbyggt klämskydd.

Fördelar

 • CE-märkt
 • Fingerklämskydd

Nackdelar

 • Motor köpes separat
 • Tar plats i garagets tak vid öppning

Jabo Garageport 10° Rak Glas Obehandlad

Gillade du budgetvinnaren, men skulle vilja ha en garageport med fönster? Då kan vi varmt rekommendera den här. Precis som Jabos andra garageport är den här omtyckt av användarna och du får en stabil port som håller i många år. 

Dessutom är den anpassad för extrema temperaturskillnader. Fönstren är i klarglas. Garageporten levereras obehandlad, så du kan måla om den i valfri färg. Fördelen med det är också att du kan anpassa ditt val av färg, efter den temperatur du har i den landsdel du bor.

Fördelar

 • Stora fönster i klarglas
 • Kan målas

Nackdelar

 • Tung att montera
 • Kan inte kombineras med motor

Lövestad Slagport

Lövestad slagport har en spännande design för alla som vill ha något extra och som inte är rädda att sticka ut i området. Den är dessutom välisolerad och har en isolering på 50 mm cellplast. Dubbla aluminiumplåtar finns i låsbladen, vilket gör porten mycket säker. 

HDF på in- och utsidan gör att porten tål väder och vind samt temperaturväxlingar. Ram och karm är tillverkad i furu och karmfoten i rostfritt stål. Du har möjlighet att välja tre olika typer av glas. Alla dessa är i energiglas och värmeisolerande.

Fördelar

 • CE-märkt
 • Finns i flera färger

Nackdelar

 • Ingen motor
 • Kräver precision vid montering

Vibostugan Garageport 2,47x 2,15 Tät

Garageporten från Vibostugan är en enkel men mycket funktionell garageport gjord av furupanel. Invändigt består den av en HDF-skiva och 34 mm cellplast som isolerar effektivt.  Porten klarar därför av väder och vind utan problem.  

Garageporten är svensktillverkad och även PEFC-märkt. Porten består av två dörrar och öppnas med handtag och nyckellås. Kan målas vid behov.

Fördelar

 • PEFC-märkt
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Obehandlat trä

Garageport Obehandlad med Runt Glasfönster

Garageport Obehandlad Med Runt Glasfönster är en stilren garageport i funkisstil. Träet är obehandlat och det rekommenderas att porten oljas in eller målas med täckfärg, innan monteringen sker. Både sparkplåt och stoppbleck ingår men är något som köparen monterar själv på plats. Notera att låscylinder, handtag och tätningslister inte ingår. 

Garageporten är mycket välisolerad med sina 50 millimeter cellplast. Tjockleken på porten är 62 mm.

Fördelar

 • Spanjolett medföljer
 • Sparkplåt och toppbleck ingår

Nackdelar

 • Handtag ingår ej
 • Sparkplåt monteras av köparen
 • Tätningslister ingår ej

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals