Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Har du tröttnat på det väldigt tunga jobbet att skotta snö, så är en snöslunga till otrolig mycket hjälp. Det underlättar snöröjningen och gör det hela snabbt avklarat, samtidigt som du sparar på rygg och axlar.
Det finns faktiskt väldigt många olika modeller av snöslungor på marknaden idag och kan variera mycket i pris. Vad du än är ute efter brukar det finnas någonting som duger, och lite till.
Men det kan ju vara lite svårt att veta vart man ska börja, så därför har vi genomfört och sammanställt detta test av snöslungor, som vi hoppas kommer vara till er hjälp!
Premiumvinnaren i veckans test av snöslunga blev AL-KO Snöslunga Snowline 700 E. Werkraft vann mellanklassen med sin Snöslunga Tvåstegs 196cc.
I budgetklassen vann Hecht Snöslunga Enstegs 163cc och vår specialare heter Snöslunga 2-steg Optima Me 66 T från varumärket MTD.
Premium: AL-KO Snöslunga Snowline 700 E
Tvåstegsslungan från AL-KO lämnar verkligen ingenting att önska. Här kör du med otrolig komfort, med bland annat uppvärmda handtag och lätt inställbara strålkastare, som gör att du kan jobba i totalt mörker.
De grova hjulen med kraftig räffling klarar av de mest besvärliga underlag. Här röjer du dig fram även om snön fallit metervis.
Mellan: Werkraft Snöslunga Tvåstegs 196cc
Werkraft är ett tyskt företag som tillverkar trädgårdsmaskiner. Deras snöslunga av modell 196cc håller hög kvalitet och har många positiva recensioner. Den har hela sju växlar och kan därmed manövreras i terräng som är ganska besvärlig. Har en hög arbetshöjd och klarar snötäckt grus utan problem.
Fördelar
Nackdelar
Budget: Hecht Snöslunga Enstegs 163cc
En trevlig snöslunga från Hecht som passar alldeles ypperligt för dig med en egen trädgård, där du behöver röja mindre mängder snö regelbundet.
Den kan ändå slunga snö på upp till 30 cm, så det kan ligga ett rejält snötäcke innan du tar itu med snöröjningen. Håller du sedan efter snön resten av vintern kommer du att klara dig utmärkt med Hecht-snöslungan, även om det snöar mycket.
Special: MTD Snöslunga 2-steg Optima Me 66 T
Här är en snöslunga med både larvfötter och styrbart snöutkast. Den är perfekt för dig som äger fastigheter och behöver röja mycket.
Alternativt passar den för dig som sysslar med snöröjning professionellt också. Här kan du hantera allt från snö under de mest extrema förhållanden till snöröjning på tak.
Köpguide
Vem behöver en snöslunga?
En snöslunga behöver den som har mycket snö att röja, alternativt den som blivit trött på att knäcka ryggen genom att skotta snö på vintrarna.
Eftersom det finns snöslungor i alla upptänkliga storlekar och varianter kan du hitta en som passar dig, oavsett dina behov. Även du som har en villatomt kan hitta en mindre variant som passar dig alldeles utmärkt.
Ingen trädgård är egentligen för liten för att använda en snöslunga, det ska man komma ihåg! Man ska definitivt unna sig lyxen med en snöslunga, även om man har en liten trädgård om man tycker att man behöver det.
Vad för sorts olika snöslungor finns det?
Det finns många olika maskiner på marknaden och det är inte svårt att hitta en som passar just dina behov. Det finns modeller som påminner om små, enkla gräsklippare, till stora snöslungor som du kör likt en fyrhjuling.
Bor du i en del av landet där det är mycket snö har du inte så stor nytta av en liten modell. Du behöver en av de modeller som är mer av det rejäla slaget.
Det finns tre typer av snöslungor; man kallar dem för enstegs-, tvåstegs-, och trestegsslungor och de vanligaste modellerna är de två första.
Trestegsmodellerna är de som är avsedda för riktigt besvärliga förhållanden, alternativ för dem som kör professionellt över stora områden varje dag.
Enstegsslunga
Enstegsslungan är konstruerad så att den matar in snön via en snöskruv och slungar sedan ut den i ett och samma moment.
Den är bättre anpassad för mindre ytor och med ett måttligt snödjup på ca 20 cm. Det finns manuella likväl som motordrivna varianter och de drivs vanligtvis med el.
Tvåstegsslunga
Tvåstegsslungan matar först in snön och luckrar upp den före den kastas ut igen, vilket innebär att maskinen kan arbeta mer kraftfullt. Den är lämplig för större ytor och mer snö än enstegsslungan.
Den vanligaste motorn här är bensindriven. De brukar vara bara manuellt växlade och har vanligtvis ca 5 framåtväxlar och två växlar bakåt.
Trestegsslunga
Till sist har vi trestegsslungan. Den bearbetar snön genom en extra snöskruv, vilket gör att snön bearbetas i tre steg. Här kan du jobba med hårt packad, gammal, och isig snö. Maskinerna är kraftfulla och brukar vara med bensinmotorer.
Vad ska jag tänka på när jag väljer snöslunga?
När du väljer snöslungan ska du analysera ditt eget användningsbehov och de förhållanden som finns hos dig.
Vad du behöver beror på snödjup, temperatur, vilken terräng du bor i, och hur stora ytor som ska röjas, samt vilket underlag som finns under sommaren.
Har du grusväg bör du ha en snöslunga med höjbart underrede, som lämnar det understa skiktet av snön kvar, så att du inte riskerar slunga ut grus på resten av tomten.
Ju större arbetsbredd snöslungan har desto snabbare kan du röja. Enstegsslungan brukar som regel ha mindre arbetsbredd och tvåstegsslungorna kan man ofta röja med upp till 80 cm i arbetsbredd.
Du ska också fundera på hur lång kastlängden ska vara. Vill du att snön ska slungas långt bort eller räcker det om den bara slungas en bit åt sidan?
När det gäller snöslungor kan du utgå ifrån devisen att “man får vad man betalar för”. Bra teknik kostar och det syns på prislappen, men då får du å andra sidan en slunga av kvalitet.
El- eller bensindriven snöslunga?
Precis som andra trädgårdsmaskiner av det här slaget kan du välja mellan el- alternativt bensindrivna modeller. De eldrivna är alltsomoftast enstegsmodeller, som man kör med batteri eller sladd.
El är mer miljövänligt, bullrar mindre, och är dessutom billigare i drift än bensin. Men man kan inte framställa lika kraftfulla maskiner med eldrift.
Så ibland är det nödvändigt med bensindrivet. De bensindrivna motorerna är kraftfullare och kan köras obehindrat i svårare och kraftigare snö.
Dessutom kan man köra dem under längre tid än batteridrivet och inte minst med obegränsad räckvidd eftersom man inte behöver någon sladd.
Behöver min snöslunga belysning?
Det är en jättebra och relevant fråga. Hos oss i Sverige är det mörkt största delen på dygnet vintertid. Det beror på hur väl upplyst det är där du ska använda din snöslunga.
Är du på landet och ska manövrera slungan långt borta från huvudbyggnad utan belysning, kan det vara nödvändigt med inbyggda strålkastare för att du ska kunna jobba i mörker.
Man kan se belysningen på snöslungan som en extra säkerhetsfunktion. Dessutom effektiviserar belysning jobbet också eftersom du ser klart och tydligt vad du gör om du behöver jobba när det börjar eller har mörknat.
Snöslungor som är effektiva på snötäckt grus?
Snöslungor finns i flera olika utföranden och storlekar. De har också ett stort antal olika funktioner. Det grundläggande för alla modeller är dock att de är antingen ettstegs- eller tvåstegsmodeller. De som vill ha en snöslunga som klarar av att avlägsna snö från grus och andra ojämna underlag, ska välja en av tvåstegsmodell.
En snöslunga för grus består av tre olika delar. Det finns en skovel som samlar in snön och hackar sönder den. Det finns också en fläkt eller turbin som blåser ut snön i önskad riktning. Det finns också hjul eller larvfötter som förflyttar snöslungan framåt. Det du som förare gör är alltså att styra den.
Säkerheten när du kör med en snöslunga för grus
Att köra en så stor maskin kräver förstås att du tänker en del på säkerheten. Alla modeller som säljs i Sverige måste ha ett så kallat dödmansgrepp. Det innebär att om du släpper greppet om handtaget, ska hjulen och motorn omgående stanna.
Ditt val av snöslunga för grus
Har du tänkt använda snöslungan ofta, ska du titta på modeller som har flera växlar. Det gör att den kör med större precision och komfort. Elstart är en annan praktisk funktion, som är smidig och som ökar användarvänligheten. Med en elstart slipper du rycka i ett snöre för att starta motorn.
Vissa snöslungor har också inbyggt värmeslinga i handtaget, vilket kan vara skönt.
Snöslunga för grus med hjul eller larvfötter
Det vanligaste är att snöslungor är utrustade med hjul. Du kan till viss del se med blotta ögat hur bra de kan jobba sig fram i snön. Ett riktigt grovt däckmönster är alltid ett plus. Snöslungor på larvfötter arbetar stabilare och klarar bättre av att jobba på väldigt ojämna underlag.
Är snöslungor högljudda?
Snöslungor med bensinmotorer kan precis som alla andra bensindrivna motorer vara mer eller mindre bullriga.
Man bör använda hörselskydd med alla snöslungor, även de som är eldrivna, eftersom de också kan ha ett lågfrekvent, bullrande ljud som kan vara påfrestande för öronen i längden.
6 Fakta om snöslungor
- Livslängden på en snöslunga för grus är cirka 15-30 år, beroende på kvalitet.
- Snöslungan ska alltid rengöras efter användning. Om det fryser fast snö i fläkten eller turbinen, kan remmen gå av.
- En snöslunga för grus ska alltid ställas in utifrån det underlag den ska köras på.
- Snöslungor för grus är bensinsnåla.
- Snöslungan ska stå i ett garage när den inte är i användning. Har du inget garage kan du köpa ett kapell eller överdrag till snöslungan.
- Snöslungor är mycket effektiva. 600 kvadratmeters tomt kan röjas på mindre 60 minuter.
Våra favoriter
Premium: AL-KO Snöslunga Snowline 700 E
AL-KOs snöslunga är en mycket effektiv tvåstegsslunga som drivs med bensin. Den har två framåtväxlar och två stycken baktill.
De kraftigt räfflade gummihjulen ger stadga och i kombination med den kraftfulla motorn och en arbetsbredd på 70 cm klarar maskinen stora ytor snö. Den kastar upp snön hela 15 meter upp i luften!
Motorn är framtagen för att vara särskilt effektiv, men också ha en låg bränsleförbrukning. Snöslungan har många väldigt komfortabla funktioner som gör körningen lätt och smidig.
Bland annat har den eluppvärmda handtag, vilket gör att du aldrig behöver bli stelfrusen medan du jobbar. Den klarar av att jobba lite långa perioder eller tills området du ska röja är klart.
Den har en smidig elstart och dessutom en kontrollpanel med inbyggda strålkastare, så att du ser allt du gör trots att du jobbar i vintermörkret. Tankvolymen är 6,5 liter, slagvolymen ligger på 375 cm, och vikten är 118 kg.
Mellan: Werkraft Snöslunga Tvåstegs 196cc
En tvåstegs snöslunga som passar bra för den som har grus under snötäcket. Werkraft snöslunga har en motor på 196cc och klarar av ett snödjup på 40 centimeter. Motorn är så kraftig att den även fungerar bra att skrapa is med. Utkastaren är justerbar och kan riktas dit du vill ha den.
- 4-takts 6,5 hk motor
- Manuell start
- Växlar framåt: 5
- Växlar bakåt: 2
Drivmedlet i snöslungan är bensin och motorn är en 4-taktsmotor. Werkraft Snöslunga har 7 växlar totalt: 2 framåtväxlar och två bakåt. Arbetsbredden är 56 centimeter, vilket är ganska genomsnittligt för en snöslunga av det här slaget.
Fördelar
Nackdelar
Budget: Hecht Snöslunga Enstegs 163cc
Enstegssnöslungan med en 4-taktsmotor klarar av snö på ca 30 cm och passar perfekt för den som vill ha något att röja med i trädgården vintertid.
Den är lättkörd och därför kan du ta fram den ofta och köra den regelbundet, så att snön aldrig behöver bli högre än vad snöslungan klarar av.
Den är riktigt rolig att köra med och 4-taktsmotorn klarar av den 36 kilo tunga maskinen utan något som helst problem. Arbetsbredden är 51 cm.
Slungan är utrustad med rejäla hjul, vilket är tillräckligt för att den ska vara enkel och smidig att köra med. Du kan rotera snökastaren upp till 180 grader och så väljer du själv åt vilket håll du vill ha snön slungad.
Special: MTD Snöslunga 2-steg Optima Me 66 T
Vill du ha en snöslunga med alla bekvämligheter du överhuvudtaget kan tänka dig? Då ska du välja en MTD:s tvåstegsslunga, som har en fingertoppstyrning som gör det otroligt enkelt att manövrera den.
Du styr med en joystick där du reglerar viktfördelningen och rotationen. En extremt kraftig snöskruv matar in hårt packad snö och kastar sedan ut den genom utkastet.
Släpskorna på maskinen ställs in var och en för sig, så att du kan jobba på extrema underlag. Tack vare kopplingslåset kan du manövrera snöslungan med en hand och därför kan du reglera utkastningen medan du kör.
I början kan det krävas att man har tungan rätt i munnen, men sedan går det som en dans. Det här är en mycket avancerad maskin som ger optimala resultat.
Larvbanden gör maskinen lämplig för snöröjning på tak. Med en spak reglerar du viktförhållandet på snöslungan, beroende på vilket underlag du jobbar på.
Våra utmanare
Har du inte riktigt hittat det du söker bland våra favoriter, har vi tre stycken utmanare som vi tyckte var väl värda att ta med i köpguiden. Det trots att de inte platsade i huvudkategorierna. Även dessa är högkvalitativa snöslungor från varumärken som är pålitliga.
Husqvarna Snöslunga ST 227P
Husqvarnas snöslunga är en riktig allroundmaskin och den kan användas i riktigt svåra förhållanden, likväl som pudersnö. Den har en lång kastlängd och ett tvåstegssystem.
Släpskorna kan du justera för att passa underlaget du jobbar på. Maskinen är bensindriven och har sex framåtväxlar och en bakåt. Husqvarnas snöslunga kostar dock lite mer.
AL-KO Snöslunga Snowline 48 LI
Snöslungan Snowline är batteridriven och batteriet, som du köper separat, har en kapacitet på cirka 4 amperetimmar, vilket ger ca 120 minuters aktiv körtid. Arbetsbredden är smidig och i formatet 48 cm. Arbetshöjden är 20 cm.
Det är en mycket tystlåten snöslunga, som passar perfekt för dig som vill ha något lätthanterligt att köra med hemma på tomten, där du inte behöver bekymra dig om att du stör grannarna.
Hecht Snöslunga Tvåstegs 196cc
Snöslungan från Hecht har en fullt godtagbar arbetshöjd på 40 cm. Kastlängden är 11 meter, vilket är mycket imponerande. Det gör att den också kan användas på småvägar, grus och liknande områden, där snön behöver kastas en lång bit.
Den har en automatisk säkerhetsstopp som stannar motorn om den stöter emot stenar eller annat som kan ligga i vägen gömt under snön. Det här är en liten bekväm och smidig snöslunga, som passar de flesta medelstora och stora hushåll. Kan även användas av fastighetsskötare, som har behov av en portabel snöslunga att ha med på lastbilsflaket.
Fördelar
Nackdelar
Produkter som utgått
Stiga Snöslunga ST 6276 PB
Stigas andra modell vi har med i testet är framtagen för att klara utmanande miljöer som kuperade områden och sluttningar.
Den hanterar hårt packad snö och har en massa specialfunktioner, som strålkastare, uppvärmda handtag, elektronisk start, med mera.
Du kan under körningen växla ner och justera farten på snöslungan. Motortillverkaren Briggs & Stratton borgar för att motortekniken är på högsta möjliga, förnämliga nivå. Detta är en avancerad maskinen och kostar därför lite mer.
Husqvarna ST 151 Snöslunga
En trestegssnöslunga som är mycket prisvärd och med stark drift. I den här finns en fjärrstyrd utkastare som gör att du kan rikta den åt det håll du vill.
Snöslungan har 53 cm arbetsbredd och med ett effektivt LED-ljus kan du arbeta både sena kvällar och tidiga morgnar. Maximalt snödjup den tar är 20 cm.
Stiga Snöslunga ST 8051 AE
Stigas snöslunga är effektiv, kompakt, och pålitlig. Slungan är perfekt för dig som är villaägare som vill ha en kraftfull, men ändå smidig snöslunga att ta till vid behov. Den har en arbetsbredd på 51 cm och klarar 30 cm i snöhöjd.
Notera att den inte slungar tiotals meter; maxlängden är 6 meter, vilket ju i och för sig brukar räcka alldeles utmärkt för hushållsbehov. Som framgår i rubriken så köper du laddare och batteri separat.
Park & Garden Snöslunga EST246 2000W 46cm
För dig som vill ha en elektrisk snöslunga kan vi rekommendera Park & Gardens mindre modell. Den väger bara 12 kg, vilket gör den lätt att bära och smidig att flytta runt.
Den passar perfekt för dig som har en liten trädgård eller radhusträdgård och du kan skotta snö både på terrass och på gården med den och jobba fram små gångar i trädgården, vilket brukar vara populärt hos familjens yngre medlemmar.
Den maximala kastlängden är 9 meter, vilket ändå är en hel del. Arbetsbredden är på 46 cm och den klarar ett snödjup på 20 cm åt gången.
Handtaget är nerfällbart, vilket gör den väldigt enkel att förvara i garaget eller i förrådet när det inte är snösäsong. Utkastaren kan roteras i 180 grader.