Bästa handgräsklipparen 2024 – De snyggaste gräsmattorna får du med handkraft!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En handgräsklippare är ett fantastiskt alternativ om du har en liten trädgård. Det går snabbt att klippa med en sådan om du inte har en stor gräsmatta att sköta och dessutom får du motion alldeles gratis på kuppen.

Även om du har en riktigt stor gräsmatta kan det vara värt att komplettera med en handgräsklippare att ha på svåråtkomliga ställen.

Nedan listar vi våra absoluta favoriter, en i varje prisklass samt en specialprodukt som inte bara är vacker att titta på utan även klipper riktigt kort!

Vår premiumvinnare heter Gardena Cylindergräsklippare Accu 380 Li och är ett väldigt bra inköp som kommer att ge dig ett mycket dugligt arbetsredskap i många år. Mellanklassvinnaren heter Gardena 400 C, även den mycket prisvärd.

Budgetklipparen heter Gardena Hand Cylinder Gräsklippare 330 och i specialkategorin föll valet på Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V.

Premium: Gardena Cylindergräsklippare Accu 380 Li

Gardena Cylindergräsklippare Accu 380 Li är en handgräsklippare som är smidig att använda och som har mycket hög prestanda. Vill du ha en gräsklippare som kommer finnas vid din sida under en längre tid är detta alltså rätt val. Den ger tyst och behaglig samt klanderfri och precis klippning. Den känns mycket lyxig och vi tycker att vi får mycket för priset.

Fördelar

 • Lätt att förvara
 • Lättarbetad även för nybörjaren

Nackdelar

 • Högt pris

Mellan: Gardena Gräsklippare 400 C

Med Gardenas gräsklippare 400 C får du en riktigt kortklippt och supersnygg gräsmatta som ser ut som i engelska blomsterträdgårdar.

Den är tystgående, tack vare sin smarta lådkonstruktion och stora, robusta hjul gör att den är väldigt lätt att skjuta på. Den här är perfekt att klippa en mindre trädgård med för att få ett felfritt resultat.

Fördelar

 • Finns bra tillbehör
 • Skaftet kan delas

Nackdelar

 • Inget för dig som vill ha rejäl klippbredd

Budget: Gardena Hand Cylinder Gräsklippare 330

Här får du en extremt bra budgetgräsklippare som klarar en gräsmatta i trädgården utan problem och är mycket tystgående och trevlig att hantera. Den är perfekt för dig som har ett litet förrådsutrymme eller garage.

Inte bara för att den är smidig i storlek, utan för att handtaget med några enkla grepp går att vika ner så att du kan skjuta den under en bänk om du skulle föredra det.

Fördelar

 • Sparar plats
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Lite “plastig” känsla

Special: Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V

Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V hamnar som specialvinnare på grund av att den är av riktigt hög kvalitet, samt att den har ett mycket bra pris. Vi valde också ut den för att den är smart och funktionell - det är nämligen en kombinerad gräsklippare och grästrimmer.

Fördelar

 • Utbytbart batteri
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Lite svåranvänd

Köpguide

Vad spelar storleken för roll när det gäller handgräsklippare?

Bredden har alltid betydelse på den modell av gräsklippare du väljer. Är det en handgräsklippare med bred cylinder som klipper en större yta behöver du inte köra lika många varv i trädgården. Det går alltså fortare.

Höjden brukar i allmänhet inte spela någon roll när det gäller handgräsklippare eftersom man kan luta handtaget istället och ha cylindern en bit längre bort. Därför har handgräsklippare sällan justerbara handtag.

Och när det gäller handtagen, tyckte vi att samtliga handtag faktiskt var bekväma och ergonomiska på gräsklipparna.Det fanns alltså ingen direkt obekväm handgräsklippare, utan alla var utformade på ett ergonomiskt sätt och bekväma att hålla i.

Vem behöver en handgräsklippare?

En handgräsklippare är väldigt praktisk att ha, även om du har en stor gräsmatta eftersom den i mångt och mycket kan ersätta grästrimmern. Detta eftersom den kommer åt på så många olika platser.

En handdriven gräsklippare är också ett utmärkt komplement till en maskingräsklippare eftersom du kommer åt lättare med den. En handgräsklippare är också väldigt flexibel.

Bra att veta om handgräsklippare

Konstruktionen är kompakt på en handgräsklippare och man kommer åt på ställen som man inte kommer åt med en vanlig gräsklippare. Och inte minst är dessa gräsklippare överlägset bäst på att klippa snyggaste och rakaste ytorna.

Med en handgräsklippare kan du också klippa gräset kortare än med en maskingräsklippare. Så har vi förstås det faktum att det är ett miljövänligt alternativ att klippa med handgräsklippare. Det är bara din egen energi du använder och det blir inga utsläpp.

Det är också bra för ekonomin eftersom en handgräsklippare inte har några driftskostnader. Många handgräsklippare klipper gräset i fina bitar och sprids över gräset och bildar ett effektivt gödsel.

Handgräsklippare brukar delas in i två kategorier: den första är en traditionell klippare och den har cylindrar som varje varv slipas mot balken och på det sättet slipar gräsklipparen sig själv. Det här gör att klipparen går lite trögare och med ett något högre ljud.

En handgräsklippare som har en frilöpande cylinder är mer lättkörd och också tystare, men den får man alltså slipa manuellt. En handgräsklippare brukar väga mellan 6 till 13 kg och har en klippbredd på 30 till 40 cm.

Klipphöjden kan ställas in i olika lägen. Den är perfekt för dig som vill ha en riktigt kort gräsmatta. Precis som elektriska och bensindrivna gräsklippare kan man använda en gräsuppsamlare också, om man föredrar det.

Kom ihåg att plocka undan grejer i trädgården innan du börjar och avlägsna sådant som kottar, grenar, och små leksaker som riskerar ligga i vägen för gräsklipparen.

De här sakerna sliter inte bara på gräsklipparen, utan kan fastna i cylindern och det är direkt obehagligt med de tvära stopp som kan uppstå. Och det är jobbigt att få bort dem ur cylindern också.

Handgräsklippare har inte varit särskilt populära på ett par decennier, men nu börjar de få en boom igen och det är mycket möjligt att hälsotrenden bidrar till den ökade försäljningen. Och det faktum att en handklippt gräsmatta faktiskt blir väldigt fin.

Det beror på att en handgräsklippare skär av gräset och du får en jämnare och renare skäryta än med en motorgräsklippare, som har en kniv som slår av gräset.

Man kan alltså mycket väl klara sig med en handdriven gräsklippare, om du inte har en alltför stor eller kuperad trädgård. Det går nästan lika fort, den behöver ingen service och du slipper tänka på både tankning och laddning.

Våra favoriter

Premium: Gardena Cylindergräsklippare Accu 380 Li

Med Gardena Cylindergräsklippare Accu 380 Li klipps stråna av på ungefär samma sätt som när en sax används för klippning. Detta innebär att det är lätt att få en fin och fräsch gräsmatta med denna gräsklippare. Den ger rena och fina snitt, vilket gör att gräsmattan ser otroligt välskött ut.

Den möjliggör med andra ord den perfekta engelska gräsmattan och vem vill inte ha en sådan? Vi gillar att klippbredden ligger på 38 cm då det är en lagom och bra klippbredd som passar de flesta. Detta, i kombination med att dess uppsamlingspåse är lätt att tömma, gör den till ett riktigt bra val av handgräsklippare.

Klippcylindern och bottenbladet rör inte vid varandra och detta leder till att man kan utföra en klippning utan störande ljud. Detta ger vi såklart ett extra stort plus för. Klippcylindern är härdad och klibbskyddad och tillverkad i stål av hög kvalitet.

Att den dessutom har extra stora hjul i specialmönstrad plast, ett ergonomiskt handtag och ett fällbart skaft gör att den inte saknar någonting.

Du ställer enkelt in klipphöjden med en kontroll och klipphöjden kan du ställa in mellan 12-42 mm. Den har en ytkapacitet på 400 m².

Du kan använda den antingen med batteri, eller så kan du använda den utan batteri. Det är upp till dig att avgöra. Om du vill använda den med batteri så är det ett litiumjonbatteri på 25 V/3,2 Ah som gäller. Batteriet laddar du när det passar dig.

Gardena Cylindergräsklippare Accu 380 Li har en “lagom” vikt på 15 kg, vilket gör att den är enkel att hantera. 

Fördelar

 • Lätt att förvara
 • Lättarbetad även för nybörjaren

Nackdelar

 • Högt pris

Mellan: Gardena Gräsklippare 400 C

Gardenas handgräsklippare är lika enkel som genial. När du skjuter på gräsklipparen roterar både bottenblad och cylinder, men utan att röra vid varandra.

Stråna plockas alltså upp och klipps av som med en sax. Här blir det fina, rena snitt och gräsmattan kommer att se fantastisk välskött och fin ut.

De stora hjulen ger ett bra grepp på gräsmattan och gör klipparen lätt att styra, manövrera, och skjuta framåt. Handtaget bidrar också till bekvämligheten eftersom det är ergonomiskt format.

Klipphöjden kan du enkelt justera i fyra steg på en tydligt utsatt skala. Den jobbar tyst och smidigt. Skaftet kan du också ta isär, vilket underlättar mycket för förvaringen.

Klippbredden är på ca 40 cm och du kan ha en klipphöjd ända ner på 1,4 mm. Här kan du få en riktigt, riktigt kort gräsmatta om du vill. Vikten ligger på ca skicka 10 kg.

Fördelar

 • Finns bra tillbehör
 • Skaftet kan delas

Nackdelar

 • Inget för dig som vill ha rejäl klippbredd

Budget: Gardena Hand Cylinder Gräsklippare 330

Med stora, generösa hjul ger den här ett bra grepp och blir extra lätt att styra. Klipplängden justerar du i fyra steg och vilken inställning du har på, syns på en skala på gräsklipparen.

Den har beröringsfria knivar, vilket gör att ljudnivån blir väldigt låg. Du måste däremot vässa den med jämna mellanrum. Handtaget är väldigt bekvämt och tack vare dess form som liknar en 8, är modellen extra lätt att manövrera med.

Du kan enkelt vika ihop handtaget så att den tar extra lite plats när du ska förvara gräsklipparen. Detta är en budgetvinnare i ordets sanna bemärkelse då den är väldigt prisvärt och du får mycket hög kvalité för pengarna.

Fördelar

 • Sparar plats
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Lite “plastig” känsla

Special: Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V

Detta är inget annat än en kombinerad gräsklippare och grästrimmer. Du kan enkelt använda den som en traditionell grästrimmer för att klippa högt gräs, och den är även mycket bra till kantklippning då den har kantstyrhjul som ger precisa kanter.

Med gräsklipparplattformen kan den enkelt användas som en vanlig gräsklippare, så det är bara att använda den på det vis som passar dina behov bäst. “Click and Go”-anslutningen förenklar bytena från trimning till gräsklippning och vice versa.

Black & Decker Kombinerad Gräsklippare/Grästrimmer 18V har låg vikt och det gör att den är bra att använda på branta lutningar och på ojämn mark. Dessutom kan du justera höjden mellan 40 - 60 mm, vilket gör att du kan välja rätt klipphöjd oavsett tillfälle.

Den har extra handtag, en klippbredd på 28 cm och ett vridbart trimhuvud. Den kommer även med teleskopskaft och klipphastigheten är 5500-7400 varv i minuten. En riktigt bra gräsklippare som du kommer att ha mycket glädje av!

Fördelar

 • Utbytbart batteri
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Lite svåranvänd

Våra utmanare

Granngården Handgräsklippare CK40

Företaget Granngården som säljer trädgårdsutrustning av allehanda slag har tagit fram sin egen handgräsklippare. Det här är en variant med självslipande kniv och den har en klippbredd på hela 40 cm.

Det här är en handgräsklippare som är otroligt lätt att klippa med och du behöver inte använda mycket styrka alls för att få handgräsklipparen att röra sig framåt.

På cylindern finns fem självslipande knivar. Den har robusta gummihjul och är mycket lättkörd. Den är väldigt bekväm att hålla i och handtaget sitter bekvämt i handen, tack vare det ergonomiska greppet.

När du köper den från Granngårdens hemsida får du den levererad till viss del nedmonterad, men den är lätt att montera ihop delarna på.

Fördelar

 • Mycket bra pris
 • Självslipande

Nackdelar

 • Ganska tung

Einhell Gräsklippare Cylinder GC-HM 40 40 cm

Cylinder handgräsklippare kan klippa mellan 1,5 till 4 cm och har stora, lättkörda hjul som lämnar spår i gräsmattan. Du får en extremt snygg klippning med den här modellen. Med köpet får du också en uppsamlingspåse som tar upp till 25 liter.

Gräsklipparen har en klippbredd på 40 cm och fem effektiva stålknivar. Den har en smart parkeringsfunktion och du kan låta den stå i upprätt läge helt fritt, utan att luta den mot något när den inte är i användning.

Fördelar

 • Prisvänlig
 • Väger under 10 kg

Nackdelar

 • Kunde haft mer rejäla hjul

Stiga Gräsklippare SCM 240 R

Stiga Gräsklippare SCM 240 R är en mycket solid handgräsklippare som har fem stålknivar av härdat stål. Den har ett bekvämt och ergonomiskt handtag för att göra det så enkelt som möjligt för dig när du tar hand om gräsmattan. Den passar främst den mindre trädgården och då den är lättmanövrerad går det på ett kick. 

Klippbredden ligger på 40 cm och vad gäller klipphöjden kan du ställa in den mellan 25-60 mm. Du har med andra ord många olika val av just höjd på ditt gräs. Oavsett vilken klipphöjd du väljer lämnas en platt och jämn yta genom klipparens bakre rollers. Vad gäller cylindern så är det en standardvariant som gäller. 

Fördelar

 • Anpassningsbart handtag
 • Rejäl 

Nackdelar

 • Uppsamlare medföljer inte

Hecht Handgräsklippare Klippbredd 46 cm

En riktig specialare eftersom den har en extra bred klippyta på 46 cm. Vikten är på 12,7 kg och den generösa behållaren samlar upp gräset och tar hela 45 liter. Chassit är i metall, vilket gör den robust och slagtålig.

Det här är en rolig gräsklippare som klipper lätt och klarar lätt av en större gräsmatta, tack vare den generösa bredden och de perfekt slipade klingorna på cylindern.

Fördelar

 • Höjdjustering 17 - 43 mm
 • Chassi av metall

Nackdelar

 • Lite otymplig

Hecht Handgräsklippare Klippbredd 30 cm

Hecht Handgräsklippare Klippbredd 30 cm kommer med en 15 liters uppsamlingsbox och den har ett chassi av metall. Du behöver alltså inte oroa dig över rost eller andra trista tecken på slitage då detta är en mycket högkvalitativ produkt.

Bladens tjocklek ligger på 2 mm och handgräsklipparen har hela sex knivar som alla ser till att gräset hålls fräscht och snyggt klippt. Det är lätt att använda den då den är utformad på ett mycket användarvänligt sätt. Det blir det plusbetyg för! Den är också snygg för att vara en gräsklippare och det är ju aldrig fel med snygga trädgårdsredskap.

Fördelar

 • Demonterbart handtag
 • Väger under 8 kg

Nackdelar

 • Främst för ytor på under 150 m²

Husqvarna Handgräsklippare 54 Exclusive

Med Husqvarna handgräsklippare 54 Exclusive får du en traditionell handgräsklippare som gör det den ska utan krångel. Den har cylinderkniv och knivbalk och den ger samma klanderfria resultat varje gång. Gräsklipparen har en klipphöjd på max 38 mm och en klippbredd på 40 cm. 

Du får en handgräsklippare som är enkel att använda, som är slitstark och som har en förhållandevis låg vikt på 8,5 kg. Att den har robusta och lättrullade hjul är en sådan sak som vi framhåller som något av det viktigaste sett till fördelar och att du dessutom kan köpa till en uppsamlare utan svårighet gör den till ett smart val.

Fördelar

 • Klassiskt varumärke
 •  Retro 

Nackdelar

 • Främst för mindre gräsmattor

Hecht Friktionsfri Handgräsklippare 46 cm

Med Hecht Friktionsfri Handgräsklippare får du en mycket praktisk gräsklippare som är ergonomisk och som har ett demonterbart handtag. Detta är alltid positivt då det underlättar mycket medan gräsmattan klipps. Ju enklare det är att klippa gräset, desto roligare blir det att fixa i trädgården.

Bladens tjocklek ligger på 3 mm och handgräsklipparen har fem knivar. Fem knivar är bra och det är också standard, men det finns vissa som har sex knivar. Vill du hellre ha det kan du ta dig en titt på exempelvis Hecht Handgräsklippare Klippbredd 30 cm som du finner ovan i detta test.

Den här gräsklipparen erbjuder inte multiklipp och den är inte självgående. Den har inte heller elstart. Däremot är den bra på många andra sätt. Bland annat tycker vi att dess uppsamlare är väldigt praktisk och bra. Vi gillar även designen då den känns både funktionell och snygg på samma gång.

Fördelar

 • Höjdjustering: 24 - 75 mm
 • Behållare: 50 l

Nackdelar

 • Väger över 17 kg

AL-KO Gräsklippare Gudenaa GU 400 Cylinderklippare

Cylindern i Gudenaas modell är en toppresterande konstruktion vars fem särskilt vassa knivar klipper gräset mellan 1,9-3,8 cm. Stålet i bladen är av hög kvalitet som håller mycket länge och risken för rost är minimal tack vare materialet.

Det ingår ingen gräsuppsamlare på köpet, men du kan köpa en separat. Den här fina klipparen är helt enkelt perfekt att ha på landet eller i radhusträdgården, där ytorna inte är så stora.

Fördelar

 • Chassi i aluminium
 • Ger perfekta snitt

Nackdelar

 • Väger 14 kg
 • Utan uppsamlare

Produkter som utgått

Jonsered Gräsklippare LM 2040 HF

Jonsereds gräsklippare är den mest tystlåtna av alla modeller vi provade och de fem slipade och kullagrade knivarna i härdat stål, klipper väldigt effektivt och kort; du får här en klassisk, engelsk, välskött gräsmatta om du vill det.

Handtaget har ett överdrag av mjukt gummi, så den är ergonomisk och skön att hålla i. Det här är en modell som gör jobbet otroligt enkelt för dig med liten trädgård.

Den är också perfekt för dig med stor trädgård som vill komplettera med en smidig, liten gräsklippare som du kommer åt överallt med. Handtaget är av så kallat pilotstyre, vilket gör den mycket lättmanövrerad.

Det finns en uppsamlare att köpa till för att komplettera gräsklipparen med om du vill. Du kan också lämna det finklippta gräset liggande kvar och och låta den gödsla gräsmattan.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals