Vad kostar ett attefallshus?

Attefallshus finns i väldigt många olika modeller och prisbilden varierar därmed också. Det som också spelar roll är vad du ska ha huset till - alltså om det ska vinterbonas, dras el till och ha vatten och avlopp.

En annan faktor som spelar in är huruvida du ska anlita ett byggföretag att göra installationen eller om du i första hand tänker göra arbetet själv.

Det billigaste alternativet är om du ska ha attefallshuset till ett förråd och inte behöver isolera det överhuvudtaget och kanske till och med kan låta det stå på plintar.

Den motsatta prisbilden uppstår om det ska användas som året runt-bostad, då det måste det dras in el, vatten, och avlopp samt isoleras. Man får heller inte glömma de övriga kringkostnaderna givetvis.

Du ska alltid kontakta kommunen även om du bygger ett hus som inte kräver bygglov. Man bör komma ihåg att deras inspektioner kostar, även om bygglov inte behövs för attefallshuset.

Kanske måste marken röjas innan du kan installera huset och inte minst så måste du ha plintar, plattor, eller grus att placera huset på. Allt detta är kostnader som kommer till, utöver själva husköpet.

Priset för ett attefallshus

Kostnaden för ett attefallshus kan såklart variera, men ett nyckelfärdigt paket för ett attefallshus på 25 kvm kostar mellan 30.000-50.000 kr. Då är det endast själva modulen och ingenting utöver det.

Vad kostar ett attefallshus

Ska du vidare inreda huset som ett åretruntboende är ett rimligt snittpris minst 700.000 kr, men det går naturligtvis att hålla nere priset på olika sätt, tillika som det går att betala betydligt mer än 700.000 kr, beroende på vilka materialval man gör och så vidare.

Att bygga ett attefallshus

Det första man ska tänka på är alltså att göra en bygganmälan till din kommun. Du ska i de allra flesta fall bifoga handlingar som är ungefär detsamma som ett bygglov, även om det varierar, som tidigare nämndes, en del från kommun till kommun.

Handläggningstiden brukar vara på ungefär ett par månader. När sedan kommunen givit dig klartecken kan du beställa materialet. Beroende på varifrån du beställer kan du få ett komplett hus med kök och toalett.

I paketet ingår virke, tak, fönster, dörrar, o.s.v. Antingen du eller den anlitade flyttfirman måste också förbereda husgrunden. Totalt tar det i genomsnitt mellan tre och fem månader om man anlitar en byggfirma att göra jobbet.

Det finns många fördelar med att köpa ett nyckelfärdigt hus, även om du i praktiken kan bygga ett attefallshus själv från grunden. Huset lyfts upp på din tomt och det kommer snabbare att kunna komma i användning.

Många av de nyckelfärdiga attefallshusen är utrustade med loft, vilket passar utmärkt då de kan vara upp till fyra meter i taknocken.

På loftet kan du få plats med två extra sovplatser, vilket kan komma väl till pass om huset ska användas som gäststuga eller liten extra bostad.

Om du har en tomt där det redan finns bostadshus är det fritt fram i de flesta fall att bygga ett attefallshus. Byggnaderna får inte byggas ihop, utan måste stå fritt från varandra.

Lagstiftningen har inga krav på mått här, men det måste gå att gå runt huset för att man ska kunna sköta underhåll, så som målning och så vidare.

Vill du dra in vatten måste du gräva ner rören tillräckligt djupt för att du ska kunna ha vattnet på året runt. Slutnotan på att dra vatten beror på hur långt huset är från anslutningarna på tomten, hur djupt det behöver grävas, och hur mycket man måste isolera ovanför rören.

Vad kostar ett attefallshus

På en tomt där man drar vatten från huvudbyggnaden kan man räkna med att det kostar ca 50.000 kr att dra vatten och avlopp till attefallshuset.

Det du måste vara noggrann med är att ta reda på vilken avloppsteknik som är lämpligt att dra in i huset. Det är en idé att själv läsa på om vilka krav kommunen har på avloppsanläggningar, så du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar.

För att dra el måste du anlita en auktoriserad elektriker om du vill vara säker på att försäkringarna ska gälla om något händer. Om det redan ligger ett hus intill det stället där du sätter upp attefallshusen är det inte ett jättestort jobb att dra in el i det nya huset.

Du kan räkna med en kostnad på ca 10.000 kr på att dra in el till attefallshuset, men kom ihåg att det endast är en genomsnittligt beräknad summa givetvis!

Husgrunden

Vad slutnotan landar på för ett attefallshus har också mycket att göra med vilken grund du väljer att ha.

Hyr ut ditt attefallshus och få igen pengarna

Om du skaffat ett attefallshus på din tomt som är helt utrustad för året runt-boende kan uthyrning av det vara ett sätt att få in pengar för de utgifter du haft med installationen av huset.

Du kan hyra ut den löpande till en och samma hyresgäst eller, om du vill dra in större summor på en gång, hyra ut per dygn via till exempel Airbnb.

Har du ett attefallshus på landet i ett attraktivt område som till exempel i fjällen eller på Gotland eller Öland är ett attefallshus perfekt att hyra ut per dygn eller per vecka.

Några generella regler för attefallshus

Ett attefallshus får alltså högst vara 25 kvm meter stort för att få byggas utan bygglov. Kvadratmetrarna kan vara fördelade på fler byggnader, till exempel två 12,5 kvm i storlek per byggnad.

Höjden får vara 4 meter upp till taknocken, vilket gör att du kan bygga loft i attefallshuset utan problem.

Vad kostar ett attefallshus

Ett attefallshus ska vara fristående och får inte byggas ihop med ett annat hus. Det finns inga anvisningar på hur nära de som högst får vara, men man ska kunna komma runt alla byggnader för underhåll o.s.v.

Det är stor skillnad på komplementbyggnad och komplementbostadshus. Det senare ger tillstånd att bo i året runt. Men då ska man komma ihåg att attefallshuset måste följa riktlinjerna från boverket för bostadshus.

Det omfattar att säkerhet, isolering, energivärde, ventilation med mera måste vara samma som för ett vanligt bostadshus. Du måste alltså skicka in ett bygglov som är likvärdig ett som gäller för bostadshus.

Om kommunen kommer på dig med att ha byggt ett attefallshus som åretruntboende, medför det vanligtvis stora sanktionskostnader för dig.

Dessutom gäller heller inte försäkringarna vid brand och olyckor om det visat sig att det varit en permanentbostad. Kraven för ett gästhus eller fritidsboende är mycket mindre och det är i det sammanhanget som du kan slippa undan ett bygglov.

Sammanfattning

Om du själv vill bygga ett attefallshus från grunden kommer virke och annat som behövs att landa på ca 25.000-30.000 kr. Då bygger du alltså allt själv och gör din egen ritning. Färdiga attefallshus i byggsats kostar ca 150.000 kr.

Då ingår dock inte badrum och köksinredning. Du ska också ta ställning till vilken husgrund du ska ha till huset, vilket ytterligare är en kostnad som varierar mycket beroende på hur du vill göra det.

När huset står färdigt, beroende på hur du väljer att investera i kök och badrum samt dra vatten och avlopp, kan det kosta allt från 350.000-800.000 kr.

Och till och med mer, som det mesta kan man lägga ner i princip hur mycket som helst. Men om vi talar om siffror i normalspannet, så landar det kring de här siffrorna ovan.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals