Styla din altan – Inspiration och tips

Att inreda och dekorera en altan – eller en balkong eller ett uterum för den delen – är riktigt roligt. Men det innebär inte alltid att det är så enkelt, speciellt inte om man inte har gjort det förut.

Det kan vara svårt att veta vad man behöver och vad man vill ha. För det finns ju faktiskt oändliga möjligheter – på gott och ont.

Vill man få det att verka lite mindre för att ge en ombonad och mysig känsla, eller vill man göra det luftigt och ge känslan av att det är större än vad det egentligen är?

Vill man fylla platsen med blommor och dekorationer eller är det ”less is more” som gäller? Ska man matcha eller blanda? Välja mönster och färgglatt, eller snyggt och stilrent?

Styla din altan

Ja, det är förstås bara du själv som vet hur du vill att det ska se ut. Och vad du verkligen föredrar kan vara svårt att veta innan du har testat.

Därför kommer vi guida dig genom altandjungeln och ge dig tips och idéer, berätta vad du bör tänka på och vad som är ”måsten” på en altan samt hjälpa dig att ta reda på vad du faktiskt föredrar och hur du vill att din altan ska se ut.

Sedan kommer du att kunna skapa den mysigaste och finaste altanen i området (kanske rentav i hela landet).

Anpassa efter dem som kommer vara där

Vi börjar med det viktigaste. Nämligen att ställa frågan ”Vem kommer att använda altanen?” Ja, förmodligen kommer du själv att göra det, men säkerligen flera. Kanske har du en partner som också kommer nyttja altanen, och kanske barn.

Om vi tänker ännu längre så kommer den kanske att användas för fikastunder med vännerna, för sommarfester, eller för sena sommarkvällar med bästa vännen.

Styla din altan

Utgå helt enkelt från vem som mest kommer att använda altanen och vad den kommer att användas för. Om det mest är du själv som kommer att använda den så får du såklart utgå helt från dig själv och från vad du kommer att använda den till.

Om du har mindre barn som kommer att vara där så kan det förstås vara en bra idé att barnanpassa och kanske även se till att där är lite roligt för mindre.

Välj din stil

Det här kan vara det roligaste, men också det svåraste. Nu gäller det alltså att komma fram till vilken stil du vill inreda i. Och här finns ju väldigt mycket att välja mellan; kanske en marinstil passar bra om man gillar sådant eller bor i skärgården.

Kanske vill man ha stilrent med mycket vitt och kanske någon kombination av vitt och någon snygg färg? Kanske vill man göra precis tvärtom – blanda färger och mönster. Ja, det finns som sagt många alternativ här.

Styla din altan

Och återigen; utgå från dig själv, eller de som kommer att vara där mest. Varför inte välja din favoritfärg? Eller ett mönster du gillar?

Om du väljer ett mönster så är det dock viktigt att inte överdriva; allt kan förstås inte vara mönstrat. Men att använda till exempel en vit bas och sedan ha  några saker i ett fint mönster kan bli snyggt.

Blommor och växter

Lite blommor och växter är väl nästan ett måste på en altan? Det är helt upp till dig hur mycket du vill ha dock – en liten krukväxt på bordet eller massor utav blommor och växter utspridda över hela altanen.

Styla din altan

Här finns förstås också mycket att välja mellan – mindre krukväxter, stora plantor som står på golvet, hängande växter, och sådana som klättrar på väggen. Ja, det finns många varianter när det gäller växter och hur man inreder med dem.

Om du inte riktigt vet hur du vill ha det så är lagom faktiskt bäst här, börja lite försiktigt med ett par stycken – sedan är det bara att utöka senare om du vill det.

Sitt- och liggplatser

Självklart behöver du ha någonting att sitta på också. På en större altan kan man välja att ha flera olika sittplatser, om man vill det.

På en mindre altan finns det kanske bara plats för en, så då gäller det att verkligen fundera över vilken typ av sittmöbler man vill ha. Stolar, fåtöljer, soffor, eller en blandning?

Styla din altan
Styla din altan

Finns det plats så kan det också vara trevligt med en solsäng någonstans, eller någon annan liggmöbel där man kan sola eller bara ligga och vila.

Om du har plats för flera sittplatser så försök att göra dem så olika som möjligt. På ett ställe kanske du har en grupp med ett bord, en soffa, och några stolar eller fåtöljer. På ett annat ställe har du till exempel en eller ett par solsängar eller liknande med sidobord intill.

Vid gruppen väljer du kanske att ha ett parasoll, så att man kan sitta och prata eller äta utan att bli bländad av solen, men vid solsängarna låter du solen skina – där vill man ju kunna sola.

Styla din altan
Styla din altan

Om du väljer någon annan form av möbel som man kanske bara vill ligga och vila i ibland, i skugga, så kanske du kan sätta upp något parasoll som kan användas vid behov.

Och kanske någonstans att hänga

Om du fortfarande har plats kvar, eller väljer att hoppa över någon av ovanstående sittplatser, så kanske en hörna att hänga i kan vara något? Klassikerna här är förstås hammock och hängmatta.

Den sistnämnda finns även med stativ, vilket är perfekt då det kan vara svårt att hitta två ytor med lagom avstånd på en altan. Numera finns även många olika större gungor som är väldigt mysiga – och faktiskt anpassade för vuxna också.

Styla din altan

Men även om de även funkar för vuxna så passar de kanske extra bra om man har tonåringar eller barn – detta kommer garanterat bli deras favorit.

Kuddar och textilier

Textilier och mysiga kuddar passar faktiskt inte bara inomhus. Några mysiga soffkuddar gör soffan eller fåtöljerna lite extra mysiga, några filtar över ryggstöden kan komma väl till pass under lite kyligare kvällar.

Om man vill göra det lite extra ombonat så kan man faktiskt sätta upp lite gardiner också. Se dock till att välja tyger som passar att ha utomhus och välj gärna ljusa färger och tunnare gardiner.

Styla din altan

Och håll dig gärna till samma sort och samma eller liknande färger. Tjocka, mörka gardiner med olika mönster kan se lite märkligt ut. Tunna, ljusa gardiner kan däremot göra det både mysigt och vackert och ge en ombonad och stilren känsla på samma gång.

Belysning

När det kommer till belysning är det en bra idé att variera lite. Att installera någon lampa kan vara bra om man vill kunna sitta ute sent, eller på sensommaren, även om det är mörkt.

Styla din altan
Styla din altan

Men man kan även använda solcellslampor som laddas upp av solen under dagen, eller batteridrivna lampor – och båda dessa finns i många olika färger, former, och storlekar.

Det finns även lite större varianter som man kan hänga över bordet eller så använder man helt enkelt flera små. Några mysiga ljuslyktor kan också vara trevligt, antingen någon lite mindre på bordet eller större i ett hörn eller längst väggen.

Styla din altan

Se dock till att inte ställa dem för nära textilier eller täcka över dem och håll lite koll på dem. Och såklart – kom ihåg att släcka dem innan du går därifrån. Det är viktigt att vara försiktig och hålla koll även om man använder lyktor.

Insynsskydd eller öppet och soligt?

Här kommer en svår fråga; vill du ha en insynsskyddad altan eller mycket sol? Att ha insynsskyddat kan förstås vara skönt om man har grannar eller en väg i närheten av altanen, det skärmar av lite och ger lugn och ro.

Samtidigt kan det förstås vara väldigt härligt med sol och man måste ju faktiskt passa på att njuta av den när den väl är här. Så här handlar det ju helt och hållet om vad man själv föredrar.

Om man är känslig för värme och vill ha skugga så är förstås insynsskydd att föredra, då det ger mer skugga – och lite svalka. Om man däremot vill sola så kanske man väljer att skippa insynsskyddet.

Styla din altan

Men självklart kan man även kombinera det och ha en del av altanen som är insynsskyddad medan den andra är solig. Sedan handlar det förstås också om vilken typ av insynsskydd man väljer och hur man sätter upp den.

Den måste ju inte nödvändigtvis gå högt upp, ett litet insynsskydd kan släppa in solens strålar, men ändå göra att det blir sämre insyn.

Det finns många olika varianter av insynsskydd, så välj gärna ett som passar till inredningen. Om du har ett tropiskt tema eller djungeltema så kanske ett insynsskydd i bambu passar bra?

Det finns även enkla, enfärgade insynsskydd som passar för nästan alla typer av inredning – kanske ett vitt om man har en stilren inredning, vitt eller blått om man har valt marint och så vidare.

Ja, det finns helt enkelt många olika varianter och material – välj det som passar din inredning, ditt behov, och din smak. Lycka till!

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals