Stor guide till rhododendron – Plantering, beskärning, och skötsel

Att odla olika växter och blommor är något som många tycker är roligt att pyssla med och som belöning får man ju en väldans fin trädgård.

Blomväxten rhododendron är en mycket populär trädgårdsväxt som ofta förekommer bland olika odlingar, antingen i lite mindre format i kruka eller som en gigantisk flermetersväxt på gården.

Oavsett hur den odlas så ger den väldigt fina blommor och beroende på vilken variant man valt så kan de ge lila, blåa, gröna, gula, röda, rosa, och vita blommor.

Med andra ord finns det en typ som kan passa för alla och den ger otroligt fin avkastning utan att det krävs överdrivet mycket jobb.

Har du inte tidigare odlat rhododendron, men är intresserad av att få till ett sådant mästerverk i trädgården, så har du hittat precis rätt för den här texten är nämligen tillägnad just det.

Här kommer vi gå igenom varför man med fördel odlar rhododendron, hur man planterar, beskär, och sköter dem, samt vad skillnaden är mellan dem och azalea.

Vill du få lite inspiration och guidning till hur rhododendron växer sig stark och fin i trädgården ska du alltså fortsätta läsa.

För trots att de kanske ser svårodlade ut så kan nästan vem som helst klara det, så länge man har lite finess och tålamod. Och tro mig, jag tillhör inte den del av befolkningen som föddes med gröna fingrar, men ändå har jag lyckats.

Vad är rhododendron?

Är man inte familjär med växten rhododendron, men kanske intresserad av att testa på en ny växtsort kan det ju vara bra om man vet lite mer om själva växten i sig.

Rhododendron tillhör rhododendronsläktet, som i sin tur är ett släkte bland ljungväxter. Där ingår även Azalean som vi pratar om lite längre ner i texten.

Ursprung och växttyp

Rhododendron kallas för blommande trädgårdsväxter, just för att de gärna växer i trädgårdar och för att de ger blommor. Namnet kommer från grekiskans rhodo, som betyder ros eller träd, och dendron som betyder träd.

Stor guide till rhododendron

Med andra ord blir direktöversättningen ”rosträd”, vilket är precis vad det ser ut som. Denna art är vad man kallar för städsegröna, alltså att de ständigt är gröna och alltså har kvar sina löv hela året om.

Det som är så praktiskt med rhododendron är att de finns i både små och stora varianter, vilket gör att man kan odla dem oberoende av hur stor eller liten trädgård man har.

Olika varianter

De minsta blir bara några decimeter, medan de allra största kan bli över trettio meter. Den skillnaden kallar jag stor!

Alla kanske inte har hört talas om just rhododendron och tror att det är någon exotiskt växt som bara växer på specifikt utvalda ställen.

Men faktum är att det nästan finns 1000 olika vilda arter som sprider sig i länder över hela världen. De finns bland annat i Japan, Himalaya, Nordamerika, och Europa.

Däremot föredrar de kyla framför torka och trivs därmed bra i ett land som Sverige. Och i Sverige odlas de ju oftast som trädgårdsväxt, men det finns faktiskt två vilda arter även i vårt icke-exotiska land.

Som trädgårdsväxt finns det däremot uppemot 1300 arter som alla har olika färg, storlek, och blomningstid. Med andra ord finns det ett stort urval att välja mellan, och alltså en sort för alla!

Varför ska man odla rhododendron?

Nu när vi alla fått klart för oss vad rhododendron är så kan vi prata lite mer i detalj om varför de är så uppskattade i trädgården.

Självklart har ju alla olika smak och tycke, men med tanke på att de finns så många olika varianter så kan man utan problem hitta en personlig favorit oavsett varierande åsikter.

Lättskött

Till att börja med så är det en relativt lättskött växt, vilket innebär att man oavsett nivå av kunskap utan problem kan få till en ståtlig och välmående rhododendron.

Det som krävs är rätt förutsättningar för att den ska trivas, lite engagemang och tid, samt lite extra omvårdnad och kärlek för att den ska ge extra fina blommor.

Blommar tidigt

En annan fördel är att växterna ger blommor rätt tidigt på försommaren, alltså kan man få njuta av det fina blomstret under hela sommaren och hösten.

Stor guide till rhododendron

Däremot skiljer sig blomningstiden lite åt beroende på vilken sort av rhododendron man köper, men de flesta blommar under försommaren.

Härlig doft

Rhododendron är en sån där blomma som man faktiskt skulle kunna ha i trädgården bara för doftens skull, den är så härlig!

Det jag menar är att om blomman i sig var lite fulare än vad den egentligen är, men fortfarande hade den fina doften så skulle inte det vara något som hindrade en från att odla den. Eller inte om du frågar mig i alla fall, men smaken är ju som baken!

Fantastiskt fina

Och inte nog med att doften är väldigt härlig, det är också en väldigt, väldigt fin växt som ger otroligt fina blommor.

För det första så kan de växa sig stora och mäktiga om de får stå några år och de sköts om ordentligt, och sen ger de ”avkastning” på en mängd färgglada blommor i flera färgvarianter, så som rosa, vit, lila, och gul.

Gör trädgården fin vintertid

Faktiskt är rhododendron en växt som växer grön även på vintern, vilket då innebär att du inte bara får en fin växt under sommar och vår utan den kommer även pryda trädgården när det blir lite kallare. Blommorna håller sig tyvärr inte kvar hela året, men det gröna hänger i för att ge dina ögon en fröjd.

Mängder av varianter

Som jag har nämnt förut så finns det en mängd olika arter av att välja mellan när det kommer till rhododendron som trädgårdsväxt, faktiskt mer än 1300 stycken olika! Olika storlekar, flertalet färger, olika blomningstid.

Med andra ord kan alla hitta en som passar sig själv i smaken. Och så kan man ju variera med olika varianter i en och samma trädgård för en optimal växtbuske.

Skillnad mellan rhododendron och Azalea?

Ja, då kommer vi till en lite mer detaljerad beskrivning av släktingen azalea, och vad som är skillnaden mellan den och rhododendron.

Det är faktiskt en viss skillnad mellan de två trots att man inte tror det, men skillnaderna är väldigt små och märks inte med blotta ögat.

Men, det kan vara bra att veta om vad skillnaderna är när man står i valet och kvalet om vilken man ska välja. Och, här kommer det – det sitter i utseendet!

Och också på vilken plats i trädgården de trivs som bäst! Skötselmässigt är de nämligen nästintill identiska och mer om hur man sköter rhododendron kommer längre.

Stor guide till rhododendron

När jag pratar om att det sitter i utseendet så menar jag inte hur blommorna eller växterna ser ut utifrån, utan det handlar mer om vilken typ av löv de har.

Rhododendron är ju vad man kallar för städsegröna och behåller alltså sina löv året om, även på vintern, medan azalea är vad man kallar för lövfällande. Och det säger väl egentligen sig själv?

Om inte så betyder det alltså att den fäller sina löv när växtperioden är över, och sen får nya när den kommer igång igen.

Däremot finns det också vissa varianter av azalea som är städsegröna, så det är inte helt enkelt att veta vad som är vad. Men generellt är det just det som skiljer de två åt.

Sen skiljer de sig också åt gällande var i trädgården de trivs, och då menar jag hur de trivs bäst i skugga eller sol.

Rhododendron trivs nämligen bättre på en plats som är skuggig eller halvskuggig, alltså inte i direkt solljus eftersom de föredrar kyla framför torka.

Azalean däremot trivs bättre i sol, eller ja, de kräver mer sol för att de ska trivas. Därför kan man också säga att azalean doftar mer då de blir så kallade ”solmogna”.

Hur planterar man rhododendron?

När vi nu vet lite mer om rhododendron i sig, och vad de egentligen är som skiljer den mellan Azalean, så kan det ju vara lite praktiskt att gå in på hur man faktiskt planterar dem.

Kortfattat kan man säga att det finns fem saker som är grundläggande för hur de trivs, och det är val av placering, plantering, jordtyp, bevattning, och skydd.

1. Placering

Till att börja med i planteringsprocessen behöver man bestämma sig för en plats där växten ska växa, helt enkelt. Och som vi har pratat om tidigare så trivs rhododendron bäst på specifika platser, gärna på en skuggigare plats.

Detta just för att bladen och blommorna är känsliga för solljus och kan lätt brännas eller få skador. Sen trivs de också bättre på en plats som är lite fuktigare, men alltså inte så mycket att de konstant är blöta. De föredrar också att växa på lugna platser, eller platser som inte utsätts för så mycket vind.

2. Plantering

Har du bestämt dig för en plats där de ska få växa är det dags för själva planteringen. Det du bör tänka på är att inte plantera dem alldeles för djupt då växtens rötter är tydliga och kräver bra utrymme.

Rotklumpen ska bara vara några centimeter under jorden, men däremot trivs de bra om de får växa i en grop ungefär 40 cm ner i marken. Ska du plantera en mindre variant ska man helt enkelt anpassa gropen efter storleken.

Stor guide till rhododendron
Stor guide till rhododendron

Något annat som ger fördel för växterna är om man planterar många växter bredvid varandra, då det faktiskt är en växt som gillar sin släkt och gärna får möjlighet till närhet.

Däremot bör varje planta få ungefär 70 cm i diameter i utrymme eftersom de kan växa sig rätt stora och kräver sin egen yta.

3. Jordtyp

Och så kommer vi då till jordtyp, vad ska man ha? Rhododendron bör planteras i jord som är sur och därmed har ett relativt lågt pH-värde, omkring 4-5,5.

Vill du samla in sur jord från naturen är det barrskogar du ska söka dig till, och så kan du gärna blanda in barr eller löv från ek och bok.

Jorden ska gärna också vara kalkfattig, samt lucker och väldränerad. Annars finns det en speciell rhododendronjord att köpa på blomaffärer, den är perfekt anpassad för just det.

4. Bevattning

Gällande bevattning så är det viktigt att vattna ordentligt just i början när man planterar växten. Sen ska man hålla i vattningen under hela försäsongen, och så självklart vattna lite då och då när det behövs. Under torra perioder är det extra viktigt med vatten eftersom de inte alls trivs bra i torka.

5. Skydd

Har du färdigställt planteringen så kan det vara bra att avsluta med att täcka jorden med material som hjälper till att hålla marken sur, så som barr, bitar från barr, och löv från ek och bok. Detta agerar också som extra skydd för din buske.

Hur ska man sköta om sin rhododendron?

Efter plantering är det därmed dags för skötseln, så att din kära lilla växt mår bra och tar sig ordentligt. För att rhododendron ska vara välmående behöver man dock inte vara ett geni eller ha extrema gröna fingrar, men lite kärlek är ju alltid trevligt.

Börja med gödsel

Vad du ska börja med beror egentligen på när du planterar din växt. Men bäst är ju att man planterar den under vår eller sommar, så att de hinner växa till sig lite innan vintern. Planterar du på våren är det första steget i skötseln att gödsla på växten, det efter att blomningen är klar.

Underhåll

Det finns redan färdig rhododendrongödsel att köpa, så det enda du behöver göra är att sprida den på busken.

Löpande under växtprocessen är det bra att då och då plocka bort vissnade blommor och blad för att de levande delarna ska få all näring. Då är det också lättare för nya blad och blommor att ta fart.

Vattna rejält innan vintern

Nästa steg händer under hösten innan tjälen dyker upp. Det man ska göra då är att vattna ordentligt, oavsett om det har regnat mycket innan dess. Rhododendron växer ju som sagt året om, även under vintertid.

Stor guide till rhododendron

Med tanke på att de ständigt avdunstar vatten från bladen, alltså oavsett väder, så krävs det en del resurser för att vattnet ska räcka.

Sen är det ju också svårare att få direkt tillgång till rinnande vatten och de behöver då extra mycket reserver inför vintern.

Ge skydd mot vårsolen

När vintern börjar avta och vårsolen sträcker fram sina ljusa armar är det viktigt att skydda plantan då de som sagt inte trivs i torka och solljus.

Trots att tjälen fortfarande är kvar i marken måste busken få skydd från solen, vilket man kan göra genom att täcka den med säckväv eller granris. Gör man inte det kan busken lätt få brännskador eller vinterskador som de sällan återhämtar sig från.

Hur beskär man rhododendron?

Planteringen är klar, plantorna är på plats, och du sköter om dem så att de mår bra. Ja, vad händer sen då!? Det är såklart ett alternativ att bara låta det vara bra så.

Somliga trädgårdsodlare vill ju gärna ta del av sina växter mer än att de ser fina ut i trädgården, och kanske sätta de fina blommorna i en vas, lägga som dekoration på bordet, eller sätta i krukor på altanen.

Tillhör du dem som gärna ”får användning” för växterna och dess blommor kan jag glädja dig med att rhododendron kan beskäras.

Det är ingen process som är nödvändig för att blommorna ska växa vidare, att växten ska må bättre, eller något sånt, men vill man så kan man!

Sen kan man ju också vilja beskära buskarna för att de blivit för stora eller växer konstigt, och det är ju inte ovanligt. Oavsett anledning till att man vill beskära sin rhododendron bör man gå tillväga så här:

  1. Rensa bort fula grenar, alltså de som skadats eller dött. Leta igenom hela busken och se till att få bort alla sådana du kan hitta.

  2. Tycker du att busken blivit för stor kan du också skära ner den. Skär den så att busken har ungefär 10-15 cm kvar över marken, med fördel under våren.

  3. Vill du styra dess form kan man också stamma upp dem för att få till den specifika formen som man önskar. De är också ganska lätta att forma i sig själva.

Kort och gott är det ingen svår process och det krävs knappt något förarbete. Och som sagt så är det inte nödvändigt att beskära busken, men möjligheterna finns om man vill använda blommorna till dekoration eller om man vill forma om den.

Kan rhododendron angripas av skadedjur?

Nästan alla växter, blommor, och buskar kan angripas av någon form av skadedjur, men faktiskt sker det väldigt sällan hos rhododendron.

Att en rhododendron skulle drabbas av en sjukdom eller angripas av skadedjur är alltså väldigt ovanligt, men däremot är de mycket känsliga mot solen och kan skadas från den.

Som vi tidigare nämnt kan direkt solljus ge brännskador på plantan, vilket visar sig genom att bladen gulnar. Hos rhododendron finns det två olika gulnader från solskador; att hela bladen gulnar, eller att bladen gulnar fast bladnerverna fortfarande är gröna.

Stor guide till rhododendron

Om hela bladen gulnar är det ett tecken på kvävebrist, så märker du att din planta fått gula blad kan du motverka det genom att gödsla. Detta kan hända även om man redan gödslat i början, och då tyder de gula bladen på att du tog lite för lite.

Om bladen gulnar, men bladnerverna fortfarande är gröna tyder det på att plantan har järnbrist. Det betyder att markens pH-värde är för högt, vilket man botar genom att tillsätta material av lågt pH-värde så som barr eller löv.

Sammanfattning

Rhododendron är en fantastiskt fin växt som kommer pryda din trädgård med en otrolig färgbomb. Beroende på hur just din trädgård ser ut och vad du föredrar för växter finns det olika typer av rhododendrons, det vill säga olika storlekar, former, färger, och blomningstid.

Överlag är denna växt väldigt lättskött och kräver varken särskilt mycket förkunskap eller speciella förutsättningar, men självklart finns det ju växtplatser och odlingssätt som gör att de mår bättre.

Tänk på när du planterar plantan, hur du planterar den, att du använder sur jord, bevattnar ordentligt, och skyddar med barr eller löv.

Under växtsäsongen ska du hålla koll på att plocka bort vissna eller döda grenar och blad, samt vattna när det behövs.

Se till att vattna rejält innan vintern så att plantan har resurser att använda sig av. Visst låter det inte särskilt svårt!? Och klarar man dessa simpla steg får man en mycket fin växt som doftar gott och lyser upp din trädgård året runt.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals