Att odla och plantera växter är något som är uppskattat hos många, både hobbyodlare och lite mer professionella sådana. Inte för att hobbyodlare inte kan vara proffsiga, men ni fattar vad jag menar!
Växter kan både smycka ditt hem och din trädgård, de kan ge extra näring åt andra plantor, och de kan också ge dig en mycket god skörd om det är någon fruktväxt.
Oavsett vilken växt man odlar krävs det någon form av omsorg och engagemang från odlarens sida för att plantan ska må bra, så som att man ibland måste plantera om eller beskära dem.
Om du odlar några växter som kräver just den typen av skötsel så kan du i samma veva passa på att föröka dem genom att ta sticklingar.
Att ta sticklingar från sina växter är ett sätt man kan använda för att helt enkelt föröka sina egna plantor, så att man kan få njuta av att ha flera fantastiska växter i hemmet som ursprungligen kommer från en och samma planta!
Det är både ekonomiskt, hållbart, och väldigt roligt. Då får du också flera chanser till att utforska eller utveckla dina gröna fingrar och har du alltid drömt om att odla något hemma är detta ett utmärkt projekt!
Och att ta sticklingar är i sig inte överdrivet komplicerat, men det krävs att man har lite koll på läget för att resultatet ska bli som man önskar.
Det bästa är att nästan alla typer av växter kan på något sätt förökas med sticklingar, men en och samma metod fungerar inte riktigt på alla.
Så där får man helt enkelt prova sig fram lite för att hitta det bästa valet just för din växt. Vi vill hjälpa er lite på vägen med just det, så hela denna artikel är tillägnad åt att just plantera sticklingar.
Är du intresserad av att föröka dina växter på ett väldigt enkelt och smidigt sätt, utan att du behöver besöka en trädgårdsaffär eller köpa nya plantor så har du hittat helt rätt.
Detta är också något som är väldigt trendigt och genom att hoppa på tåget kan du bli en del av den hållbara och gröna världen!
Vad är en stickling?
Innan vi går in mer på hur man går tillväga för att ta och plantera sticklingar så tänkte vi förklara vad en stickling är, för er som inte redan vet det.
För trots att man kanske odlar en del växter behöver inte det betyda att man vet vad en stickling är, vi är ju trots allt bara människor!
Stickling
Skämt åsido, men att inte veta vad en stickling är kan ju inte påstås vara ett brott i alla fall, det är bara det jag försöker komma fram till.
Så för att alla ska hänga med på tåget om att plantera sticklingar så bör ni först veta att en stickling är en del av en växt som man delat och som man i sin tur planterar om för att odla en ny planta.
Nästan oavsett vilken typ av växt du har kan du föröka den, antingen genom att klippa av en gren, stam, eller kvist som du sen låter gro i vatten eller jord.
Om du hänger med så långt så kan vi också passa på att informera dig om att det finns en hel del olika typer av sticklingar, bara så att ni inte blir förvirrade sen längre ner i artikeln där vi går igenom ett flertal varianter.
Plantans eviga växtlighet
Det som är så fantastiskt med att ta sticklingar är att det möjliggör för plantan att växa vidare från år till år, fast i flera olika kärl.
Moderplantan är ju såklart den plantan vars delar man tar av, men sen kommer dess delar bli till nya sticklingar som i sin tur blir till nya sticklingar.
På detta sätt kan det fortsätta i all oändlighet, eller tills du slutar med processen – så coolt! Och smart för den delen. En lite rolig sak om just sticklingar är att man förr i tiden påstod att man behövde stjäla sticklingen för att plantan skulle rota sig och växa sig ståtlig och fin.
Detta påstående har ju däremot bevisats motsatsen idag och det finns betydligt bättre sätt att få till en bra stickling.
Följ våra tips så ska du se att det kommer gå klockrent. Det du behöver tänka på är att anpassa metoden efter just din växt, då olika växter kräver lite olika knep!
Vilken metod är bäst för min växt?
För att ni ska få en större förståelse för vad jag menar om att olika växter kräver olika metoder, så tänkte vi snabbt berätta lite mer om just det.
Det är egentligen inget storslaget eller något som är svårt att förstå, men det handlar om att olika växter bildas och växer på olika sätt.
Oftast kan man se på växten vilka som är de bästa förökningsmetoderna för just den, vilket helt enkelt beror på dess uppbyggnad och växtsätt.
För att ge er några exempel så ska växter som bildar deras nya skott uppe vid ytan förökas genom delning, medan växter som ofta tappar blad enklast förökas med bladsticklingar.
Det kanske låter krångligt, men ju mer ni fortsätter läsa desto mer kommer ni förstå och tillslut inse att allt på ett sätt hänger ihop.
Något som både krånglar till det lite ytterligare, men även förenklar det hela, är att de flesta växter kan förökas på flera olika sätt. Möjligheterna är alltså väldigt stora för att lyckas!
Hur fungerar det?
Nu kanske ni sitter och funderar på hur allt det här med förökning och sticklingar egentligen går till, så det ska ni nu få reda på! Låt oss börja med att förklara att man måste skada växten för att kunna ta sticklingar, och så är det bara.
Vill man kunna utveckla plantan och på sikt se till att den håller sig vid liv längre så måste man ju ta sticklingar, och alltså skada den. Men ni kan vara lugna, det låter mycket värre än vad det är.
För egentligen är det inte så farligt, då det faktiskt är sårvävnaden som i sin tur gör att den nya plantan rotar sig. Processen går till så här:
Vi delar plantan för att få sticklingar.
Delningen gör att plantan får en skada.
För att läka skadan bildar plantan en sårvävnad, även kallad kallus.
Denna sårvävnad är vad som utvecklas till sticklingens rötter.
När sticklingen fått som en svullnad längst ner är det ett tecken på att rotningen gått igenom och att rötterna börjat ta sig. Svullnaden brukar vara gulvit.
Där har ni hela händelseförloppet från delning till att sticklingen börjar utveckla sig till en ny planta. Inte så krångligt när man ställer upp det sådär, eller hur!?
Använd denna fantastiska teknik som naturen gett oss möjligheten till att bruka och låt ditt hem bli till en mysig liten oas. Eller varför inte byta plantor med en vän?
När kan man ta sticklingar?
Innan man börjar ta och plantera om sticklingar från sina plantor är det viktigt att veta om när de kan tas för att det hela ska gå så bra som möjligt och för att du ska få ett lyckat resultat.
Frågan om när är lite av en definitionsfråga i det här fallet, då man kan ta sticklingarna in princip så länge det är varmt ute. För att vara lite tydligare så kan man börja plocka sticklingar från och med att vintern börjar gå mot vår, alltså vårvintern.
En riktlinje för när du kan påbörja sättningen är när andra växter börjar vakna till och bilda grönska i form av stjälkar, blad, och blomknoppar. Sen kan du fortsätta med det till sensommaren eller tidigt in på hösten, runt september.
Att man undviker månaderna då det är som mörkast och kyligast ute, alltså ungefär september till februari, beror på att sticklingarna har svårare att rota sig då. Under den perioden har de som en bestämd viloperiod och alltså jobbar de inte.
Det kan funka att odla sticklingar under den perioden om du låter dem gro i växtbelysning, men det är inte säkert att de tar sig. Så vill du ha en garanterat bra tillväxt och få starka och friska plantor bör du hålla dig till de ljusa månaderna!
Hur gör man för att ta sticklingar?
Och så kommer vi till själva grejen; hur man ska bära sig åt för att ta sticklingarna från plantan. Här finns det en hel del olika sätt a och ett flertal metoder att följa, helt och hållet beroende på från vilken växt man ska ta sticklingar från. tt bära sig åt på
Olika sätt passar olika växter, helt enkelt. För att vi ska hinna gå igenom alla olika varianter idag är det bara att vi sätter igång, vad har vi annars att vänta på? Här har ni olika sätt för att ta sticklingar:
Ta toppsticklingar
Detta är nog det vanligaste sättet för att föröka sina växter på och detta sätt funkar också på de flesta växter. Exempel på växter som man med fördel avlägsnar sticklingar från med denna metod är bland annat pelargoner, murgröna, hibiskus, surfinia, fuchsia, och stjärnöga.
Det funkar även bra på monstera och elefantöra, fast då tar man hela skottet precis intill roten. Du kanske redan har förstått vad denna metod innebär på namnet?
Har du inte det så innebär det helt enkelt att man skär av toppen på ett skott och som man sen då planterar på nytt.
Eftersom olika växter etableras olika snabbt kan man inte riktigt ge en generell tidsuppfattning om hur lång tid det kommer ta för sticklingen att rota sig, utan man får helt enkelt ha lite tålamod. Det kan ta allt från några få veckor upp till några månader.
För att ta toppsticklingar går du tillväga såhär:
Se till att plantan som du ska ta sticklingar ifrån är frisk och växer bra, annars finns det en risk att sticklingen inte tar sig så bra och växer sig så stark som man önskar.
Börja sen med att välja ut det skott eller den gren du vill klippa av från plantan. Tänk på att skottet eller grenen gärna ska ha mellan 2-4 blad.
Se till att det verktyg du ska använda är rent och vasst. Bra verktyg är kniv eller sax.
Klipp av skottet eller grenen. Detta gör du precis under bladfästet eller under en nodd.
Ta bort de blad som sitter längst ner på skottet eller grenen, så att det blir 1-2 blad kvar. Det är lagom för en nyetablerad stickling då fler blad än så gör att sticklingen får svårt att fokusera energin på att rota sig.
Nyp av toppen på skottet eller grenen för att sticklingen inte ska fokusera på att växa på höjden, utan fokusera på att rota sig. Rensa också bort eventuella blomknoppar och utvuxna blommor.
Klipp av tappen som lämnas kvar efter att du klippt av skottet eller grenen, så att moderplantan inte får någon ful stump kvar.
Sen är det dags att plantera, och det kommer vi till lite längre ner i artikeln (under ”hur planterar man sticklingar?”)!
Ta stamsticklingar från krukväxter
En annan metod för att ta sticklingar är att ta vad man kallar för stamsticklingar från växter. Denna metod innebär alltså att man förökar plantorna genom att ta stamdelar från den ursprungliga plantan, och även detta är ganska lätt.
Om du odlar kaktusar eller stamsuckulenter (växter med rejäla och tjocka stammar) passar det mycket bra att ta sticklingar från deras stammar just för att de är rätt rejäla.
Även monstera funkar bra att göra detta sätt på, alltså dela stammen. Och även när det gäller denna metod så är det viktigt att stammarna är friska och att de växer bra för att sticklingen också ska kunna bli stark!
Såhär tar du stamsticklingar från växter:
Tänk efter hur många sticklingar du vill ta från stammen innan du börjar dela den. Ju fler du vill ta desto mindre måste du dela den.
Dela stammen i så många delar som du vill ha sticklingar genom att klippa eller vrida loss dem från plantan. Om det är en tjock stam kan den delas i flera stora bitar, så snåla inte bara för att du inte vågar!
När du fått av de delar du vill använda bör du låta dem ligga och vila i ett par dagar. Detta för att sårytorna som blir efter snittet ska hinna torka lite, vilket i sin tur gör att risken för rötangrepp blir mindre. Du vill ju inte att dina sticklingar ska ruttna det första dem gör!?
Dags att sätta sticklingarna, och även den här delen kommer längre ner i artikeln (under ”hur planterar man sticklingar?”)!
Ta ledsticklingar från krukväxter
Denna metod passar bäst för klätterväxter, så som murgröna och gullranka. Om du undrar vad ordet ledsticklingar kommer från så är det vad sticklingarna från dessa växter kallas, då det syftar på växtens ”leder”; alltså ställena där skott och bladknoppar bildas.
Dessa delar är tillväxtdelar på växten och fungerar alltså ungefär som lederna på vår kropp. Rätt logiskt ändå, eller hur!?
Hur som helst, när man tar ledsticklingar är det viktigt att man får med två typer av leder på varje stickling för att den ska kunna utvecklas.
Se till att få med en led som kan bilda rötter och en led som kan växa ut nya skott. Detta krävs för att sticklingen ska få en bra balans!
Som med de andra metoderna gäller det att den utvalda plantan är frisk och växer bra för att sticklingen ska orka med!
Gör såhär för att ta ledsticklingar:
Börja med att välja ut den del av växten som du vill ta sticklingar ifrån. Se till att den är frisk och kry!
Använd sen ett vasst verktyg för att klippa av en ranka från den utvalda växtdelen. Och ja, du ska klippa av hela rankan; det är grunden för sticklingen.
Den hela rankan ska nu delas, vilket man gör genom att skära den med en vass kniv. Snitten ska läggas precis före ett blad och efter ett annat.
På de nya delarna bör de flesta blad tas bort, men inte alla. Om delen har många men små blad behöver du inte ta bort lika många, och tvärtom.
Dags för plantering och eftersom det bara är ett steg kvar i det hela tar vi upp det här direkt. Sätt sticklingarna i sandblandad jord, eller om du vill kan du låta dem gro i ett glas med vatten.
När sticklingarna växt till sig och utvecklat flera rötter bör du flytta över dem till ett större kärl.
Det är mängden blad som avgör hur lång varje del ska vara; ju färre och större blad desto längre kan delen vara, men som längst är ungefär en decimeter lagom. Om bladen är mycket små och växer väldigt tätt kan du istället göra lite kortare delar.
Ta bladsticklingar
Bladsticklingar är en typ av stickling där man helt enkelt planterar om ett blad från en planta. Det kanske låter helt osannolikt att det ens skulle funka, att bara sätta ner ett blad i jorden och så växer det upp en ny planta?
Och tro det eller ej, men så funkar det faktiskt. Just den här metoden kräver dock att växternas rötter bildas vid dess bladnerver.
Detta innebär ju då, som ni kanske förstår, att bladen är lite mer växtkraftiga än ”blad-blad”. Med ”blad-blad” menar jag det man oftast tänker på när man säger blad, alltså de som växer ut från en växts stjälkar.
Men nu tillbaka till ämnet om hur man tar bladsticklingar, fast att det egentligen inte finns så mycket mer att säga än just det vi har sagt.
Om du inte tidigare hört talas om denna metod och inte riktigt förstår hur det kan gå till så kanske det väcks ett minne om jag säger saintpaulia? Eller gloxinia? Eller kornettblomma? Andra örter som är vanliga för denna metod är svärmorstunga, begonia, och kärleksört.
Dessa tre växter, som i mina öron har rätt så lustiga namn (!?), är typiska exempel där man tar sticklingar från bladen. Det handlar in princip om att man nyper av ett blad, planterar det, och så vips kommer det en ny planta!
För att ta bladsticklingar gör du såhär:
Börja med att välja ut de blad som du vill ta som sticklingar. Se till att de utvalda bladen är friska och inte har några skador eller defekter.
Skär av de blad du vill använda som sticklingar. Använd en vass kniv.
Snitta bladet! Hur snittet ska läggas beror på vilken typ av klätterväxt du ska föröka och ibland kan det till och med handla om flera snitt på ett och samma blad.
Oavsett om du lägger ett eller flera snitt på bladet så ska du avsluta med att skära av ändarna på remsorna för att få en jämn och fin stickling. Ibland ska du även ta bort stjälken, som på kornettblomman.
Nästa steg är själva planteringen, men mer om det finner du längre ner i artikeln (under ”hur planterar man sticklingar?”)!
Kornettblomman är ett sådant exempel där snitten läggs på vardera sida om bladets mittnerv så att man får som två bladremsor.
Ta bladsticklingar från fetbladsväxter
Denna kategori är den sista när det gäller hur man tar olika sticklingar och den tillägnas åt hur man tar bladsticklingar från fetbladsväxter. Men gick vi inte precis igenom det? Jo, fast inte riktigt.
Det är nämligen så att fetbladsväxter kräver att man använder en annan metod för att ta deras sticklingar än vad som gäller för andra bladsticklingar.
När man handskas med fetbladsväxter måste man vara väldigt försiktigt då de är väldigt känsliga för beröring. Till och med så pass att de tappar sina blad så fort man rör vid dem.
Detta är kanske något som låter negativt, men deras känslighet för beröring är faktiskt deras eget sätt att föröka sig på och som vi då också kan utnyttja.
Gör såhär för att ta sticklingar från fetbladsväxter:
Se till att plantan du tar blad ifrån är frisk och att den växer ordentligt.
Börja sen med att välja ut fina blad som du vill använda till sticklingar.
Ta loss bladen från plantan. Var försiktig så att du inte råkar nudda blad som du inte tänkt ta loss eftersom de är så känsliga.
Sen är det egentligen bara ett steg kvar, och det är att lägga bladen på ytan av ett underlag så som sand eller jord. Det går också bra med en blandning av de två.
Se till att bladfästet alltid har kontakt med ytan och håll sanden eller jorden fuktig!
Hur planterar man sticklingar?
Så nu kommer vi till själva planteringen av sticklingarna, alltså processen man gör efter att man tagit sticklingarna från plantan.
För att det ska bli enkelt att förstå och för att ni ska hänga med tänkte jag att vi delar upp det på samma sätt som i förra avsnittet och i samma ordning.
Men först börjar vi med att gå igenom en generell taktik för hur man planterar sticklingar som gäller på de flesta varianter som inte kräver några speciella metoder eller har några specifika steg som bör följas emellanåt.
Gör såhär för att plantera sticklingar:
1. Se över sticklingarna
Granska sticklingen, eller sticklingarna, som du tagit från plantan och se så att det ser bra ut (hur man tar sticklingar från specifika växttyper går vi igenom längre upp!).
2. Förbered kärlet
Förbered kärlet där du ska sätta ner sticklingen. En kruka med hål i botten och en storlek på 10-12 cm brukar vara lagom som första växtplats.
3. Jord eller vatten?
Somliga sticklingar rotar sig bäst i vatten, medan andra trivs bäst i jord. Ibland kan det också vara bra att först låta sticklingen rota sig i vatten för att sen plantera den i jord.
Hur man ska gå tillväga beror på vilken växt du tagit den ifrån. Detta går vi igenom mer i detalj när vi kommer in på olika sticklingstyper.
4. Förvara kärlet rätt
Kärlet du förvarar sticklingen i bör stå varmt och ljust, exempelvis över ett element eller i ett fönster. Dock bör du undvika direkt solljus för att inte riskera överhettning.
5. Vattna
Vattna sticklingen om du planterat den i jord. Tänk på att inte vattna för mycket då det kan göra att den ruttnar.
6. Skapa bra växtmiljö
Sticklingar trivs bäst i miljöer med hög luftfuktighet. För att åstadkomma rätt miljö kan du antingen trä en plastpåse över kärlet eller genom att klippa av en plastflaska och sätta över. Man vill typ skapa ett litet växthus, men se till att det finns några lufthål!
7. Kolla till sticklingarna
Varje dag bör du kolla till din stickling, se om det behövs mer vatten, samt vända håll på påsen eller snurra lite på flaskan. Alternativt byta ut dem om det blivit alldeles för fuktigt.
8. Vänta på rotning
Beroende på vilken typ av stickling du odlar tar det olika lång tid för dem att rota sig. Det kan ta några veckor upp till flera månader, så du får helt enkelt ha tålamod!
9. Håll koll på tillväxten
Ett tips är att då och då dra lite i sticklingen för att känna om den sitter fast eller inte. Om den sitter fast är det oftast ett tecken på att den rotat sig och då är det dags att du vänjer den vid en lite torrare miljö.
Oftast växer det också ut en blomknopp i samband med rotningen. Den ska tas bort, annars kommer den ta energi som ska gå åt till etablering.
10. Byt kärl
När sticklingen, eller sticklingarna, börjat utveckla ordentliga rötter och helt enkelt satt igång utvecklingen till att bli en fullvuxen planta så kan du plantera om dem i ett större kärl.
Se dock till att rötterna fyller hela kärlet innan du planterar om dem, då det annars kan bli för blött för att plantan ska trivas och fortsätta sin utveckling. När den vuxit ut kärlet är det god tid för omplantering!
Plantera toppsticklingar
Nu när vi gått igenom den generella metoden för att plantera sticklingar så kan vi gå in lite mer i detalj på hur man går tillväga för att plantera specifika typer av sticklingar, alltså från en viss typ av växtsort.
För att det ska bli så enkelt som möjligt går vi igenom de olika metoderna i samma ordning som vi gjorde där vi förklarade hur man tar dem (det finner ni längre upp i artikeln).
Detta innebär att vi kommer börja med hur man planterar toppsticklingar som alltså är toppen av ett skott eller en gren från plantan:
Börja med att förbereda kärlet du tänkt odla sticklingen i. Om du inte vill odla i kruka kan du göra som ett tillfälligt miniväxthus i en påse eller en avklippt plastflaska som du alltså fyller med jord.
Nästa steg kommer kanske låta lite udda, men nu ska du dela en potatis. I den skurna ytan, alltså den som är plan, ska du gröpa ett litet hål i där sticklingen ska sättas ner.
Sätt ner sticklingen i potatisen. Att sätta fast sticklingen i en potatis är inget måste utan det går lika bra att plantera direkt i jorden om du hellre vill det.
Vattna på sticklingen. Inte för mycket, men så att det blir lagom fuktigt.
Förvara plantan på en plats som varken är för kall eller för varm, men helst ljus.
När plantan börjar växa är det oftast ett tecken på att den rotat sig. När den växt till ungefär 1,5-2 dm kan du förflytta den från vattnet, miniväxthuset, eller den mindre krukan till en större kruka.
Jorden bör vara sandblandad, fuktig, och luftig! Med toppsticklingar kan du också välja om du vill följa rotutvecklingen genom att låta den rota sig i vatten, och sen plantera över till jord.
Däremot kommer potatisen ge stöd åt sticklingen, och så är den mycket näringsrik och kommer göra att sticklingen växer sig extra stark. Vill du kan du även linda blött papper eller lite bomull runt själva stjälken för att ge extra stadga.
Plantera stamsticklingar
Näste man på tur i ordningen; hur man planterar stamsticklingar. Stamsticklingar är de sticklingar som man tar från växter med tjockare stammar eftersom man tar en del av själva stammen.
Såhär gör du då:
När dina sticklingar fått ligga och vila i några dagar, för att torka till sårytan, är det helt enkelt dags att sätta ner dem i jorden.
Jorden ska vara sandblandad och helst vad man kallar för såjord för att de ska växa extra bra. Se till att sticklingarna sitter stadigt i jorden så att de kan växa i rätt riktning.
För denna typ av sticklingar bör man inte sätta över plastpåsar, plastflaskor, eller plantera dem i ett miniväxthus.
Detta då de behöver mycket luft för att inte ruttna eller skrumpna ihop, för som sagt så är stamdelarna mycket känsliga i början och kan lätt utsättas för rötangrepp.
Vattna så att jorden blir fuktig och håll den fuktig framöver.
Stamsticklingar tillhör den typen som tar väldigt lång tid på sig för att rotas, så här måste du verkligen ha tålamod och vara beredd på att det inte händer något direkt.
Plantera bladsticklingar
Sist på tur är bladsticklingar, som alltså är en typ av stickling där man förökar plantan genom plantering av dess blad.
Och ja, så är det faktiskt, man planterar bladen rätt upp och ner. Inga rötter, inga stjälkar, inga stammar – bara bladen. Rätt så fascinerade!
För er som inte hört om det tidigare kanske det känns helt otroligt att man kan odla en ny planta bara genom att sätta ner en bit av ett blad i jorden, men det är faktiskt rätt logiskt och inte helt konstigt om man vet hur man ska bära sig åt.
För att plantera bladsticklingar gör du såhär:
Börja med att kolla hur bladbitarna ser ut. Är snitten bra, är de jämna, har de lagts på rätt håll och på rätt ställe?
Om det ser bra ut är det bara att du fortsätter med nästa steg, annars kan du rätta till dem (längre upp i artikeln går vi igenom hur man tar bladsticklingar).
Förbered kärlet där sticklingarna ska sättas. Jorden ska vara sandblandad och det är viktigt att den är fuktig. För planteringen kan du egentligen använda vilken typ av kärl du vill så länge det agerar som någon typ sålåda.
Sätt ner sticklingarna genom att trycka ner dem i den sandblandade jorden, så att de sitter ordentligt. Om du vill se till så att de sitter ordentligt kan du lägga på någon slags tyngd eller trä trästickor igenom själva bladen.
För att hålla den sandblandade jorden fuktig kan du göra det som vi gått igenom tidigare; bilda som ett miniväxthus genom att trä på en plastpåse eller en avskuren plastflaska.
Efter en tid när bladet har rotat sig kommer du se små miniplantor, och då menar vi mini, som börjar växa upp vid ytan av jorden. Det är dessa som sen kommer bli de nya plantorna, fast i större format, haha!
När dessa små miniplantor börjat växa upp runt bladet och blivit lite mer än en miniplanta ska du plantera om dem i varsina krukor så att de får växa på egen hand. Sen är det bara att ha tålamod!
Bladen bör sticka ner ungefär 1 centimeter ner i jorden, men absolut inte mer än så. Tänk på att ytan där du lagt snittet ska vara neråt mot jorden eftersom det är där som näringen går in och det är också där det kan börja växa rötter.
Plantera i vatten eller jord?
Och nu kommer vi in på det vi in princip bara nämnde i förbifarten tidigare; huruvida man ska, eller ens kan, plantera sticklingar. Och då syftar jag inte på själva hur:et i sig för den processen har vi ju precis gått igenom.
Utan jag syftar på det om att sticklingar antingen kan planteras i vatten eller i jord, men att det beror på vilken typ av sticklingen i fråga är av.
När det gäller just den här frågan så handlar det till största del om vad plantan i sig trivs med och vad den klarar av, men det kan också vara lite av en smaksak vad man själv föredrar.
För somliga växter klarar faktiskt av båda metoderna, eller att flyttas från den ena till den andra, och då är det ju helt enkelt upp till odlaren.
Bästa alternativet
Men, eftersom vi nu ändå tagit upp en fråga som kan vara lite förvirrande så ska vi ju självklart besvara den! Så vad är bäst egentligen, att plantera sticklingen i vatten eller i jord?
För er som är intresserade av det direkta, konkreta, och korta svaret behöver vi bara säga ett ord; jord. Om man skulle sätta en generell regel för vilken odlingsmiljö som ger bäst förutsättningar för sticklingen så är det jorden, alltså att man helst endast ska låta den växa i jord.
Detta beror på att rötterna anpassas efter de miljöer de växer i, vilket innebär att de anpassas till vatten om de växer i vatten. Och så långt känns det ju okej.
Vatten krånglar till det
Det som däremot skapar lite problem med rotning i vatten är att plantan sen ska förflyttas till jord för att växa vidare, något som gäller oavsett växtsort. För trots allt så är det ju inte guldfiskar vi pratar om, eller hur, haha!?
För att man då ska kunna förflytta sticklingen från vatten till jord krävs det att rötterna vänjs vid att växa i jord, annars kommer de fortsätta utvecklas.
Detta gör att hela rotningen tar extra lång tid, tar mer energi från plantan som måste anpassa sig och vänja om sig, samt att det innebär mer jobb för odlaren. Men skulle du vilja testa, och du vet att du har en växt som kan rota sig i vatten, så är det ju bara att du gör det.
När din stickling börjat rota sig i vattnet vänjer du den vid jorden genom att plantera den i en jordvattenblandning, så att den får känna på hur det känns helt enkelt. Om du märker att den tar sig bra kan du plantera över den till jord och fortsätta se den växa!
Se utvecklingen i vattnet
Däremot är det ju inte bara krångligt eller energikrävande att låta sticklingen rota sig i vattnet, utan det kan faktiskt vara riktigt roligt och lärorikt.
För eftersom vattnet är genomskinligt kommer du kunna se och följa hela utvecklingen av sticklingen, alltså när rötterna börjar växa och sticklingen omvandlas från yngling till egen växt!
Detta är framförallt en rolig idé att göra tillsammans med sina barn och de kan lära sig en hel del genom att faktiskt kunna se och analysera utvecklingen.
Så trots att det kanske inte är det bästa sättet för att sticklingen ska må så bra som möjligt så brukar det i de flesta fall gå rätt så bra ändå.
Skulle det gå helt åt skogen är det ju inte värre än att du gör om och gör rätt med nya sticklingar. Men glöm då inte att vänta med att ta sticklingarna under rätt period, och att du tar dem på rätt sätt!
Plantera sticklingar i vatten
När vi ändå är inne och spekulerar på ämnet tänkte vi att det även kan vara bra att förklara lite mer just om hur det går till när man planterar sticklingar i vatten kontra i jord.
För trots att vi redan gått igenom hur man planterar sticklingar har vi inte gått in i detalj på vad de två olika metoderna faktiskt innebär. Låt oss börja med att klargöra vilka sticklingar som faktiskt mår bra av att utveckla sin rotbildning i vatten.
Det kanske inte är jättesvårt att lista ut om man har lite känning för växter, men om man inte riktigt känner alldeles så mycket så har ni det här; hårdare stjälkar, så som stammar, går riktigt bra att rota i vatten.
Dessa växter skiljer sig lite från andra då de flesta faktiskt mår bäst av att direkt planteras i jord. Men som sagt, har du hittat en variant som funkar med båda så är det ju bara att du testar.
Om du skulle vilja prova att rota dina sticklingar i vatten gör du såhär:
Ta sticklingen från plantan genom att följa vår steg-för-steg-guide längre upp i artikeln.
Fyll vatten i behållaren som du vill att din stickling ska få växa i. Ett glas eller en vas är bra exempel.
Fäst plast över behållarens mynning, se till att plasten sitter spänt.
Gör ett hål i mitten av plasten. Tänk på att hålet inte ska vara för stort då det är viktigt att sticklingen sitter fast ordentligt, så att den inte kan glida ner.
Sätt fast sticklingen i hålet. Stjälken ska ner i vattnet, men bladen ska vara ovanför ytan.
Byt ut vattnet med jämna mellanrum så att det hålls rent.
När det gäller förvaring av sticklingen kan det vara lite svårt att få till precis rätt förutsättningar. Det är nämligen så att den delen i vattnet helst inte ska utsättas för något ljus alls, men den delen ovanför ytan måste få ljus.
Håll koll på hur sticklingen mår. Händer det något? Utvecklas några rötter? Ser den ut att må bra eller skrumpnar den ihop?
Om du ser att det börjar bildas rötter är det ett tecken på att rotningen lyckats! Låt den växa sig lite större så att du kan se att hela rotsystemet kommit igång och att den mår bra.
När rotsystemet är igång så är det dags att plantera sticklingen i jord. Däremot är det bra att vänja sticklingen innan man sätter ner den i jorden och det gör du genom att blanda jord och vatten så att den kan vänja sig vid miljön.
Efter ett tag av vänjning är det dags att förflytta hela plantan till ren jord. Detta gör du genom att följa anvisningarna vi gått igenom ovan för respektive växtsort!
Försök att få till detta så gott du kan och går det inte så är det bättre att hela plantan får lite ljus än inget alls.
Eftersom sticklingar är så känsliga kan det faktiskt bli så att den ruttnar i vattnet då denna process tar lite längre tid. Gör ditt bästa och ha ett öga på den, och framförallt måste du ge den tid!
Att låta sticklingar rota sig i vatten på detta sätt är ett mycket roligt sätt då man så tydligt kan följa hela händelseförloppet och se alla små detaljer som utvecklas. Och det är också en vacker process att följa - naturen är verkligen ett häftigt underverk!
Plantera sticklingar i jord
Skillnaden mellan att låta sticklingarna rota sig i vatten och att direkt plantera dem i jord är ju ganska så stor. Som sagt så kan alla sticklingar planteras i jord, medan det bara är ett fåtal varianter som faktiskt mår bra av att rotas i vatten.
Förhållandena i de två miljöerna är helt enkelt väldigt olika. I jorden får de tillgång till både vatten, syre, och näring medan de i vatten får tillgång till bara just det. Har du inte tänkt plantera en stickling som kan rotas i vatten har du egentligen bara ett val; att sätta dem i jord.
Och då gör du såhär:
Låt sticklingen torka till lite innan du sätter ner den i jorden - sårvävnaderna är känsliga precis efter att du snittat dem.
Förbered kärlet du ska sätta sticklingen i genom att blanda jorden. Den bör vara mager och luftig och gärna med lite fint grus eller pelite för att bilda luftfickor. Blandningen ska bestå av både sand och jord.
Fukta jorden redan innan du sätter ner sticklingen så att det inte är så torrt, men inte heller för blött. Tänk på att inte trycka till jorden, då blir den för kompakt.
Sätt ner sticklingen i jorden så att den står stabilt. Ett par centimeter ner är lagom.
Sen kan du vattna igen så att jorden liksom formas runt sticklingen och håller den på plats.
Ha tålamod! För att se efter om sticklingen rotat sig kan du dra lite försiktigt i den – sitter den fast har den troligtvis gjort det.
Beroende på vilken typ av stickling du planterar kommer växtprocessen ta olika lång tid. Om plantan mår bra och växer i sin takt så har du lyckats!
Rotade och orotade sticklingar
En annan sak som man kan fundera över är det här med orotade och rotade sticklingar – vad är skillnaden? Och vad innebär det? Egentligen hör man det ju redan på namnet, alltså vad som är vad.
Men, man kanske inte riktigt har förstått vad som menas med de två, och det är ju helt okej. Om ni har lite funderingar kring detta, precis som jag hade innan jag lärde mig mer om det, så kommer ni troligtvis förstå skillnaden efter att ni läst det här. Låt oss börja med rotade sticklingar:
Rotade sticklingar
Rotade sticklingar är sådana som redan gått igenom själva rotningsprocessen, alltså den där sticklingen utvecklar sina rötter för att kunna fortsätta växa.
Om man köper färdigrotade sticklingar från trädgårdshandeln eller blomaffären så innebär det alltså att man själv inte behöver vänta på att den ska rota sig, utan det går att direkt bara plantera den i jorden.
De man köper färdiga är också tagna från starka och friska plantor, de har fått växa upp i rätt miljö, och de är lätta att bara plantera. Själva rotningsprocessen i sig kan vara ganska krånglig och det är inte heller alltid man lyckas med det.
Beroende på vilken typ av stickling man ska plantera så trivs den ju olika bra i olika miljöer, men det är lätt hänt att den ruttnar eller helt enkelt inte rotar sig för att den inte mår så bra.
Genom att plantera färdigrotade sådana kommer du alltså spara betydligt mycket mer tid, både eftersom du slipper göra grundjobbet själv och också för att rotningsprocessen ofta går rätt så långsamt. Sen är det ju en annan känsla i att veta att man har gjort allting från grunden när man väl lyckas.
Man får helt enkelt avgöra själv vad man uppskattar mest; att kunna klappa sig på axeln när den nya plantan är på väg och veta att man faktiskt klarade det från ruta ett eller om man hellre klappar sig på axeln för att man har tid till annat!
Planteringstips!
Om du ska plantera färdigrotade sticklingar är det viktigt att du inte sätter den djupare i jorden än vad den satt i planteringskrukan du köpte den i. Sätter du den för djupt kan den ruttna, vilket ju är precis vad vi vill undvika.
Orotade sticklingar
Motsatsen till rotade sticklingar är orotade sticklingar, vilket då är sådana som man antingen tar direkt från sina egna plantor eller köper som skott i en trädgårdsaffär.
Som ni hör på namnet är denna variant alltså inte rotad från början, utan den växtprocessen får man försöka sätta igång själv.
Och som vi nämnde tidigare kan det vara lite krångligt om man inte gjort det tidigare, men ju mer man provar desto lättare blir det. Så länge man ger sticklingen rätt förutsättningar för vad just den gillar så brukar det gå bra till slut!
Men man får ha tålamod då det kan ta upp till flera månader tills de ens börjar rota sig, så ge inte upp i första taget. Ett tips är alltså att plantera sticklingen från grunden om du känner att du har tiden och energin för det, och framförallt tålamodet!
Vill du istället se resultat rätt snabbt rekommenderar vi att köpa färdigrotade varianter. Men våga prova om du känner dig intresserad för det är faktiskt väldigt roligt och man lär sig mycket på vägen.
Vad ska jag tänka på för att lyckas med sticklingar?
Slutligen vill vi ge er lite smarta tips och råd om saker ni kan tänka på för att lyckas med era sticklingar. Dessa tips garanterar inte att rotningen eller tillväxten kommer gå galant och helt smärtfritt, men det kommer i alla fall förbättra förutsättningarna och underlätta för dig själv.
Här har ni våra bästa tips:
Ha rätt temperatur
För att sticklingarna ska rota sig ordentligt är det viktigt att de har rätt temperatur i sin växtmiljö. Om jorden är varm kommer sticklingarna ha lättare för att rota sig och processen kommer också gå snabbare samt ge ett bättre resultat.
Om du upplever att rotningsprocessen går lite för långsamt kan du prova med att placera kärlet på något varmt, så som över ett element eller på en varm plats i köket.
Vill du vara riktigt satsig finns det speciella värmemattor som de kan ställas på, vilka är anpassade för växter. Bästa möjliga temperatur är om jorden är lite varmare än luften.
Fuktigheten är viktig
En annan viktig faktor för huruvida sticklingarna mår bra eller dåligt är fuktigheten. För att de ska må som bäst ska fuktigheten hålla en jämn och stabil nivå, vilket gäller både fuktighet i jorden, men också luftfuktighet.
Jorden bör vara fuktig hela tiden, men aldrig så fuktig att den blir blöt. Det riskerar att sticklingen ruttnar istället. Luftfuktigheten ska också helst vara rätt så hög, i alla fall i de flesta fall. Det gäller framförallt de varianter som har tunna blad!
För att hjälpa sticklingarna lite på traven med att ta upp och behålla vätska kan man göra som en litet miniväxthus till dem genom att trä över plast, en plastpåse, eller en plastflaska över kärlet.
På så sätt kan de också fånga in den fukt som bildas under plasten, istället för att den bara ska avdunsta ut i luften!
Däremot är det nödvändigt att göra något eller några hål i det du täckt kärlet med så att luften kan cirkulera inuti, annars blir det alldeles för instängt.
Använder du dig av en plastpåse för ditt miniväxthus kan det vara bra att då och då vända på påsen för att få bort en del av fukten.
Innan du börjar med ditt miniväxthus är det nödvändigt att kolla upp om just din sticklingstyp mår bra av det. Somliga varianter, så som pelargon och fetbladsväxter behöver inte den typen av växtmiljö, utan snarare tvärtom!
Ljuset
För att sticklingen ska trivas och helt enkelt orka med att rota sig så behöver de mycket ljus. Detta gäller framförallt under de mörka månaderna, alltså ungefär från september till och med februari.
Under vinterhalvåret är det inte ljust många timmar under dagen, så ska du plantera sticklingar under den tiden krävs det någon form av extra belysning.
Under de ljusare månaderna räcker det att de får ljus från dagsljuset ute. Däremot kan solljuset vara för starkt under de allra varmaste och ljusaste månaderna, alltså under högsommaren. Då kan sticklingarna inte stå i direkt solljus.
Blanda jorden
Det sista, men absolut inte minsta, tipset från oss är att vara noggrann med att blanda till rätt jord. För de flesta sticklingstyper fungerar det bra med antingen såjord eller kaktusjord då de är av den magrare typen. Jorden ska också vara väldränerad, så blomjord är faktiskt inte helst att föredra.
Om du ändå känner att blomjord är aktuellt så kan du lösa det på ett okej sätt genom att blanda den med en tredjedel sand, det gör att förhållandena blir bättre. Vissa sticklingstyper kräver en mer väldränerad jord än andra, så det är också värt att kolla upp!