Rabarbern är en mycket populär växt som man kan finna i de flesta svenska trädgårdar. Det är många som har växt upp med rabarber i trädgården och jag själv minns att rabarberplantan alltid bara fanns där i hörnet av stenmuren med sina fina, stora blad.
Att serveras rabarberpaj efter middagen var inte heller så ovanligt, någon mer som känner igen sig i det? Trots att det kanske känns som att rabarbern alltid växt på det sättet, och att det är en planta som alltid bara funnits där, så är det faktiskt inte riktigt så.
Rabarbern började odlas i Europa under 1600-talet, så några år på nacken har den ju. Men i början av dess karriär användes den endast som medicinalväxt. Till oss i Sverige kom den så sent som under 1800-talet.
Det var inte förens då som man började använda den som föda i takt med att sockret blev en allt vanligare, och billigare, komponent på matmarknaden. I dagsläget finns det nog inte en kotte som inte vet vad rabarber är, om jag får gissa!?
Däremot kan det ju finnas några kottar där ute som inte ännu planterat rabarber i sin trädgård, och i så fall tycker jag att vi ska göra en ändring på det.
Det är inte ett måste, men att inte odla rabarber i sin trädgård är nästan som att inte lära sig cykla. Inget illa menat mot dem som nu inte kan cykla, men ni förstår principen?
Oavsett om man redan har eller inte har rabarber i trädgården kan troligtvis alla som är intresserade av det lära sig något av denna artikel för att odla rabarber är precis vad vi ska fokusera på!
Rabarberns ursprung, hur man odlar det, om man kan dela rabarberplantor, när man kan skörda, och en hel del annat kommer vi gå igenom steg för steg!
Varför ska man odla rabarber?
Om du tillhör den del av befolkningen som inte redan har rabarber i trädgården, och vår introtext inte gjorde dig inspirerad till att plantera några, så kanske du blir lite mer intresserad om vi radar upp några fantastiska fördelar med att odla rabarber?
Vi lovar dig att det kommer vara värt det lilla jobbet som krävs! För att bevisa det ger vi det i alla fall ett försök att inspirera dig, så här har vi några av fördelarna:
Växer tidigt på året
Om du är otålig på att vänta till sommaren, då de flesta växter ger frukt, så kommer rabarbern passa perfekt i din trädgård.
Rabarbern är nämligen en av de första plantorna som visar sig under våren, vilket också gör att de kan skördas rätt tidigt. Med andra ord kommer du få användning för rabarbern nästan hela sommaren, så du har tur att den är så god, haha!
Mångsidiga användningsområden
En annan fantastisk fördel med rabarbern är just att den kan användas till så mycket. Som vi tidigare nämnt så har den under många hundra år använts i medicinskt syfte och det går fortfarande att hitta medicinska preparat där rabarbern är en ingående ingrediens.
Idag används ju dock rabarbern främst i matlagningssyfte och även där är den mångsidig. Man kan göra rabarberpaj, rabarberglass, rabarbersylt, rabarberkräm, rabarbersaft, och så vidare.
Man kan ha den som tillbehör till desserter och bakverk och den kan även användas i matlagning just för dess härliga syra. Det finns oändligt med möjligheter där rabarbern kan användas.
Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för kreativiteten, så våga prova! Tänk bara på att inte äta bladen då de kan vara lite giftiga och göra så du får ont i magen.
Bladen i sig kan istället användas som dekoration vid matbordet eller för att gjuta fina vattenbad i cement. Om du odlar växter eller träd som bör hållas fria från ogräs kan rabarberbladen användas som marktäckning mot ogräset.
Så gott!
Smaken är ju som baken; delad. Men om du frågar mig, och många andra, så är rabarber en sån där smak som man bara älskar.
Rå rabarber är kanske inte det mest tilltalande då den är väldigt syrlig och lite bitter, men så fort man adderar lite socker så blir det ju så gott! Och det är verkligen en smak som väcker härliga barndoms- och sommarminnen.
Lätt att odla
För er som inte har välsignats med gröna fingrar, eller om man inte har jättemycket erfarenhet av trädgårdsodling, så kan vi glädja er med att rabarber är en väldigt lättodlad växt.
Såklart är det lite jobb med plantering och så krävs det att man värnar om den då och då, men annars krävs det inte särskilt mycket. Lätt jobb för ett supersmarrigt och användbart resultat – perfekt!
Rabarberns ursprung
Innan vi går in lite mer på hur man odlar rabarber så tänkte vi att det kan vara kul att berätta lite mer i detalj om rabarberns ursprung eftersom vi ändå varit inne och snuddat på ämnet.
Är ni bara intresserade av själva odlingen finner ni den längre ner, men ni lite nördigare intressenter kan bara fortsätta läsa här!
Namn och familj
Till att börja med så är rabarberns ursprungliga namn Rheum Rhabarbarum, som alltså är den latinska benämningen. Denna växt tillhör familjen slideknäväxter, som också kallas för Polygonaceae.
Just rabarbern är vad man kallar för en perenn, vilket betyder att det är en flerårig växt som kan klara sig på de flesta ställena. Rätt så krångliga namn, men det är rätt sällan man faktiskt behöver uttala dem, haha!
Ursprung
Rabarbern började odlas först i östra Sibirien, Mongoliet, och Kina där man tror att det startade för omkring 3000 år sedan. Då odlade man den endast i medicinskt syfte.
Detta just för dess påvisande effekt om att den dämpar vissa symptom och att den verkar hälsofrämjande vid olika sjukdomar. Det är fortfarande oklart när man började använda rabarber som en ingrediens i mat.
Som tidigare nämnt så kom den inte till Europa förens under 1600-talet, och till oss i Sverige kom den så sent som 1800-talet. I takt med att sockret blev billigare och lättare att få tag i började vi använda den mer och mer i matlagning.
Utseende
De flesta kanske vet hur en rabarber ser ut; en rätt stor planta med stora gröna blad, som sitter fast på väldigt fina antingen röda eller gröna stjälkar. Att stjälkarnas färgskala kan variera beror på att olika sorter får olika färger, från djupt mörkröda till gröna.
Något som man kan förvånas över är att rabarberplantan kan bli upp till 2 meter hög, så det är ingen underdrift att det är en stor planta. Även storlek är något som varierar från planta till planta.
Kan rabarber vara giftigt?
Som vi tidigare nämnt så kan rabarbern uppfattas som giftig hos många, och det med all rätt. Faktum är att bladen kan vara giftiga då de innehåller oxalsyra, men det är bara farligt om man intar det i större mängder.
Om man skulle äta mycket rabarber kan man få lite ont i magen och njurarna kan börja krångla, men så länge man inte äter överdrivet mycket är det ingen fara.
Däremot kan det vara bra att ta det lite försiktigt med intaget just för barn eftersom de är känsligare och tål en mindre mängd.
Tänk på detta innan du planterar rabarber
Det vi uppskattar med just rabarber är att det varken är en särskilt svår eller krävande växt att odla. Så länge man ger den lite näring när den behöver det, och bara hjälper den med att hålla ogräs borta så brukar den oftast sköta sig själv!
Med andra ord kan nästan vem som helst ge sig på att odla rabarber, och så länge man har lite koll på hur man gör kommer resultatet nästan alltid bli bra.
Däremot finns det några saker som kan vara bra att veta om innan man sätter igång med planteringen, för att ge både dig själv och plantan bästa möjliga förutsättningar:
Välj rätt jordtyp
Rabarber är inte särskilt känslig när det kommer till plantering, men något de uppskattar är om de sätts ner i en jordtyp som de gillar.
De trivs bäst i jordar som är väldränerade, näringsrika, och med en hög mullhalt, alltså en hög halt av organiskt material så som kompost, bark, och löv. Ett pH-värde på 7.0-7.5 är lagom, om du nu är intresserad av att vara så noggrann!
Om du skulle ha lerjord i din trädgård är det inte ett problem att plantera dem i den då de även kan rota sig i sådana typer, men tänk då på att den ska vara väldränerad och gärna utblandad med kompost för att den ska trivas som bäst.
Plantera under rätt period
Som med de flesta andra växter finns det speciella tider under året som är bättre att plantera på än andra och det gäller även för rabarbern.
Mr. Perenn föredrar att planteras sent på hösten eller tidigt på våren, detta för att plantorna är i vila och inte störs i utvecklingen.
Tänk på växtplatsen
Som sagt så ska jorden där den växer vara närings- och mullrik. Placeringen av plantan är också av betydelse för hur plantan mår, alltså vilken placering den får i trädgården.
Rabarbern trivs bäst på halvsoliga till soliga och varma platser. Platsen får också gärna vara lite fuktig, men tänk på det vi sa om vikten i att jorden är väldränerad!
Plantera inte för djupt
Ett vanligt misstag man gör vid plantering är att sätta plantorna för djupt i jorden. Detta misstag sker även rätt ofta vid plantering av rabarber, då man tänker att det är en stor planta som kräver en djup grop.
Och tanken är ju inte fel, men det blir inte heller helt rätt. För bästa möjliga förutsättningar ska jorden inte täcka mer än några centimeter av plantans topp.
Välj odlingssätt
Eftersom rabarber är en rätt lättskött och minimalt krävande växt kan den utan problem odlas på andra sätt än att sätta ner den direkt i marken på en plats i trädgården.
Om du inte har tillgång till en trädgård, eller om man helt enkelt föredrar att odla i en typ av kärl, så finns det alla möjligheter för att odla rabarbern i en pallkrage eller i en kruka (mer om detta längre ner).
Oavsett vilket odlingssätt du känner för eller har tillgång till är det smart att bestämma sig för detta en stund innan man köper plantorna, då det krävs lite olika redskap och tekniker beroende på vilket sätt man väljer.
När ni väl valt det så är det bara att sätta igång. Och vi lovar dig att rabarbern kommer trivas lika bra på balkongen som i trädgården så länge du tar hand om den på rätt sätt!
Hur planterar man rabarber?
Och så kommer vi till själva planteringsprocessen; hur ska man gå tillväga för att plantera rabarber på bästa sätt?
Innan ni sätter igång vill vi verkligen att ni tänker över de punkterna vi gått igenom ovan, så att plantan planteras på den mest optimala platsen.
När ni valt vilket sätt ni ska odla rabarbern på, ni har hittat en växtplats där den kommer att trivas, jorden har rätt förutsättningar, och ni befinner er under rätt tid på året, ja, då är ni mer än redo för att sätta ner plantan i marken!
Om ni vill vara säkra på att lyckas med odlingen kan ni följa dessa steg:
1. Utgör växtplatsen
Oavsett om du väljer att odla direkt i trädgården eller i en typ av kärl så är det viktigt att plantan får tillräckligt med utrymme att växa på.
Rabarber är som sagt en stor växt som gärna breder ut sig och tar mycket plats och för att den ska rota sig ordentligt krävs det helt enkelt att den får sitt space.
Om du ska odla i kruka är det viktigt att de är tillräckligt djupa så att hela roten får plats. Ett mått på minst 10 liter brukar vara bra att utgå ifrån, men ju större variant desto mer plats behöver den ju (mer om detta längre ner)!
Om du ska plantera direkt i trädgården kan det vara smart att avvara ungefär en kvadratmeter per enskild planta.
2. Förbered jorden
När du hittat ett lämpligt växtställe är det helt enkelt dags att förbereda jorden så att förutsättningarna blir så som den önskar.
Börja då med att blanda den så att den är näringsrik och mullrik, om du inte redan har en sådan typ av jord i marken som du kan ta av eller sätta ner i direkt.
För att få en högre mullhalt blandar man in organiska material, så som kompost, bark, och löv, för att nämna några.
Du kan också blanda i färdig planteringsjord för att balansera. När jorden har en bra balans ska du luckra upp den så att rötterna lättare kan etablera sig åt olika håll.
3. Sätt ner plantan
Efter att växtplatsen och jorden förberetts ska du sätta ner plantan, alltså utföra själva planteringen. Tänk på att plantans topp inte ska hamna för djupt ner i jorden, utan det brukar räcka med ett djup på ungefär 5 cm som man sen täcker med jord.
Knopparna, eller stjälkbaserna som de också kallas, ska inte hamna under markytan. De ska hamna på samma höjd som marken, eller helst lite högre för att inte riskera att hela plantan ruttnar då det lätt blir för blött där nere.
Om du planterar din rabarber under våren kan det vara bra att ge den en extra kick genom att blanda i lite kogödsel i gropen där plantan sätts ner.
Om du istället planterar under hösten så bör du vänta med gödslingen till våren. Vill du skydda plantan mot kylan och frosten som gärna stiger sig på under vintern kan du täcka den med ris.
4. Vattna
När plantan är satt och du täckt den med lagom mycket jord är det viktigt att du vattnar ordentligt. Detta är framförallt viktigt under det första året av växtlighet då plantan kräver extra mycket näring och återfuktning då!
5. Ha tålamod
Det alla, eller i alla fall de flesta, väntar på efter att man planterat rabarber är ju att den ska ge skörd som man kan äta. Och det är ju inte särskilt konstigt då den är väldigt god, och så smakar det ju så mycket bättre när man odlat det själv.
Men, om du vill att din rabarberplanta ska växa sig stark och ståtlig måste du ha lite tålamod och faktiskt låta den vara i fred i början av växtperioden. Första året bör man faktiskt inte röra den så mycket överhuvudtaget, förutom när man sköter om den då och då.
Det är inte förens andra året som man kan börja skörda några stjälkar, men även då bör man vara lite försiktig och istället låta den etablera sig ordentligt för framtiden.
Under tredje året smäller det, och det är då man på riktigt kan börja njuta av de härligt smakrika stjälkarna och skörda utan hinder!
När kan rabarbern skördas?
Så för att gå lite djupare in på när rabarbern kan skördas så är det som sagt bra att vänta med att skörda under det första året, alltså att man helst inte rör plantan överhuvudtaget.
Om man börjar plocka bland bladen och stjälkarna under första året så måste plantan lägga mycket energi på att växa ut ny bladmassa, istället för att fokusera på att etablera sig ordentligt.
När plantan börjar gå in på sitt andra växtår kan man däremot börja skörda lite försiktigt. Men kom ihåg att plantan fortfarande är i etableringsfasen och inte är helt färdigutvecklad.
Du som rabarberodlare kan skatta dig lycklig under det tredje växtåret för det är nämligen då som man kan börja skörda på riktigt utan att behöva vara försiktig.
Däremot är det smart att inte skörda allt på en gång, utan skörda hellre i omgångar så får du en jämn och fin skörd hela perioden.
Att skörda runt 2-4 gånger per säsong är ett bra mått att hålla sig till. Men gör gärna den sista skörden innan det går sent in på hösten eftersom plantan sen måste använda mycket av energin till att förbereda sig för vintervilan.
En annan sak att tänka på när du skördar är att försöka få loss hela stjälken, alltså ända ner vid marken. Om man lämnar kvar några stjälkstumpar är det lätt att de börjar ruttna, vilket i sin tur förstör stjälkroten.
Därför är det bättre att använda händerna istället för kniv när du skördar, så att bladet kan lossna av sig själv.
Bör man föryngra rabarberplantorna? Och kan de förökas?
Som nybliven rabarberodlare kanske man inte vet om att rabarberna kan behöva föryngras för att klara sig under en lång framtid, men så är det faktiskt. Och det är också under föryngringsprocessen som man kan passa på att föröka rabarbern.
Efter några år av växtlighet blir rabarberplantorna gamla, man brukar räkna på ungefär fem till sju år. När de kommit upp i den åldern är det hög tid att föryngra dem.
Föryngring innebär att man delar plantorna för att sen förflytta och plantera om dem så att de kan få som en ny start. Föryngringsprocessen bör göras under våren eller hösten då plantorna vilar och inte störs så mycket.
Om du vill föröka din planta tar du de delade plantorna, med rötter och hela alltet, och planterar om den precis som vid en nyplantering.
Tänk dock på att en ny delad planta måste bestå av minst en del rot och en knopp för att kunna rota sig. Annars är det inte svårare än så och efter några år har du fler plantor än vad du kanske någonsin kunde drömma om.
Kan man flytta rabarberplantor?
Svaret på denna fråga är ett enkelt ja. Däremot är kanske inte själva förflyttningsprocesssen precis så enkel, men det finns ingen tvekan om att rabarbern inte kan förflyttas i alla fall.
Precis som vid föryngring och delning av äldre rabarberplantor är den bästa perioden att göra detta under våren eller hösten.
Vattna innan du gräver
Något som kan vara smart att göra innan du försöker dig på att gräva upp hela plantan är att vattna igenom jorden rejält, så att rötterna inte är lika torra och sköra. Detta är extra bra om det varit varmt och torrt en längre period!
Gräv försiktigt
När du väl ska börja gräva så är det viktigt att du gräver djupt för att verkligen få med hela rotsystemet. Gräv på ett avstånd av ungefär 20-30 centimeter runt om plantan för att inte råka skada några rötter.
Efter att tag kommer du känna att rotklumpen börjar lossna, vilket är ett tecken på att du gör rätt. Fortsätt arbetet tills att roten lossnat helt.
Ju äldre plantan är desto fler rötter har den hunnit utveckla och ju mer den får växa desto tjockare blir den. Detta innebär att förflyttning av äldre plantor kräver mer försiktighet och precision än yngre, bara så du tänker på det!
Dra sen försiktigt upp rabarberplantan ur gropen den växt i. Efter att du fått upp plantan kan det vara bra att skölja av den för att se hur den faktiskt ser ut. Om några rötter har gått sönder eller lossnat är det inte ett problem, så länge det finns något kvar av plantan!
För att plantera den igen gör du på samma sätt som vid nyplantering (instruktioner under ”hur planterar man rabarber?). Välj ut ett passande ställe, och sen är det bara att sätta igång!
Kan man odla rabarber i kruka?
Detta har vi gått in lite på tidigare i artikeln, men för er experimentella och nyfikna odlare där ute kan det vara värt att nämna igen; man kan utan problem odla rabarber i kruka, och resultatet blir sällan sämre än om man planterar direkt i trädgården.
Det finns många som inte har tillgång till en trädgård överhuvudtaget och självklart ska ju inte de hindras från att odla rabarber!
Och kanske känner de som har trädgård att de inte vill plantera något direkt i den utan föredrar att hålla det i kärl, då finns det ju möjlighet för det!
Om du ska odla rabarber i kruka krävs det att du har ett kärl som rymmer minst 10 liter och att det har hål i botten.
Följande steg är precis samma som när man planterar direkt i trädgården (från punkt nr. 2 i instruktionen); fyll krukan med närings- och mullrik jord, sätt ner plantan på ett lagom djup, och täck igen med jord. Vattna ordentligt.
Samma gäller även med gödsling; det bör göras under våren varje år. Under vintern ska du skydda plantan mot kylan, men under perioden då solen är framme ska den förvaras i ljuset av den.
Hur sköter man om rabarber?
Nu när vi lärt oss allt om rabarbern - var den kommer ifrån, varför man bör odla den, hur den odlas, när man kan skörda den, och hur man går tillväga för att för föryngra, föröka, och förflytta plantan - är det inte mer än logiskt att vi går in på hur man tar hand om plantan. Med andra ord, hur sköter man egentligen om rabarbern för att den ska må bra?
Som vi nämnt tidigare så är rabarbern en rätt så tålig och lättskött planta som inte kräver särskilt mycket från oss. När det gäller skötsel och underhåll finns det egentligen bara några få saker man bör tänka på, och de har ni här:
Ogräsbekämpning
En av de få sakerna som rabarberplantan kräver av dig som odlare är att du hjälper den på traven med att bekämpa ogräset som gärna växer upp i närområdet under våren.
Detta är viktigt för att plantan i sig ska få all näring och vätska eftersom ogräset verkar som en konkurrent om just det. Dock är det inte en särskilt svår eller tidskrävande uppgift.
Om du dessutom gjorde ett ordentligt grovjobb med detta innan planteringen så ska du se att det inte krävs så mycket tid alls från din sida. Men se i alla fall till att hålla ett öga på det och var där och rensa när det behövs.
Ta bort blomskotten
Nästa sak du måste hålla lite koll på, som också är en väldigt simpel uppgift, är att rensa bort blomskotten, eller blomstjälkarna, när de dyker upp.
Gör man inte det kommer rabarberplantan inte fortsätta med att producera bladstjälkar, vilket betyder att du då inte kommer få någon mer rabarber.
Det bästa med att man ska rensa bort blomskotten är att de faktiskt kan vara rätt fina att använda i blomdekorationer eller att sätta i en vas. Det finns faktiskt en användning för det mesta på plantan!
Ge näring och vatten
Detta tillhör en av de lite mer krävande punkterna, men som förhållandevis inte kan anses varken som särskilt svår eller konstig.
Och det är nämligen att rabarberplantorna då och då måste förses med vatten och näring, men vad annars kan man egentligen förvänta sig av en livs levande växt!?
Ge näring bör man göra både innan man planterar plantan och under tiden den växer. Om plantan planteras på våren kan man blanda i lite gödsel i jorden, och under tiden den växer bör man gödsla en gång varje år under våren.
Bevattning bör ske med jämna mellanrum framförallt de första åren; jorden ska hållas fuktig. För att ge lite extra näring kan du täcka marken runt plantan med färskt gräsklipp under somrarna.
Gräs är nämligen ett material som ökar mullhalten, så när det förmultnar runt plantan blir jorden mer mullrik. Då kan du ju få användning för gräsklippet som man ofta annars behöver göra sig av med på annat sätt – miljövänligt, smart, och praktiskt!
Olika typer av rabarbersorter?
Sen har vi ju då frågan om det finns olika typer av rabarbersorter? Och som med de flesta andra växter är svaret ja, i dagsläget finns det faktiskt en hel del olika varianter att välja mellan.
Med den fantastiska kunskap och teknik som många odlare har idag har vi till och med lyckats få fram några sorter som har en lägre oxalsyrehalt som är anpassade för de med extra känsliga magar och njurar. Hur bra!?
Att det finns så många olika sorter innebär ju också att flera olika behov kan tillfredsställas, för allas smak är ju inte helt lika.
En generell sak som kan vara bara att veta om är att röda sorter ofta ger en mindre skörd än de gröna, så vill du ha tillgång till många rabarber vet du vad du ska satsa på! Nedan listar vi några vanliga sorter som kan vara bra att hålla koll på inför köpet:
Viktoria
Detta är den vanligaste rabarbersorten i Sverige som är av den gröna varianten. Denna brukar kännetecknas vid att den har en sådär härligt syrlig och god smak.
Halten av oxalsyra är medelhög, vilket också gäller för äppelsyrhalten. När det gäller plantering trivs denna bäst i näringsrik och fuktbevarande jord.
Marshalls Early Red
En annan trevlig rabarbersort är Marshall Early Red, som faktiskt brukar anses som en av de godare varianterna. Denna tillhör den röda gruppen. Den kännetecknas ofta av sin söta och lite rundare smak.
Halten av oxalsyra är medelhög och är perfekt att använda i söta hopkok, så som sylter, marmelader, och saft bland annat. Den ger en fin färg tack vare sina genomfärgade stjälkar.
Barbro
Detta är faktiskt en rätt ny variant på den svenska marknaden, men som rätt snabbt blivit ett populärt val bland många. Även denna tillhör den röda gruppen.
Själva plantan i sig växer på ett lite mer elegant sätt och de färdigvuxna plantorna ger fint färgade stjälkar. Kan med fördel odlas i kruka!
Elmblitz
Elmblitz är en av de nyare sorterna som tagits fram för att ha en lägre halt av oxalsyra. Detta gör dock att den inte smakar lika mycket som de sorterna med högre oxalsyrehalt, men den har fortfarande en igenkännbar syra.
Kännetecknas för stjälkarna som inte har den där trådiga texturen. Gällande plantering trivs denna i lite djupare jord som innehåller mycket näring och är bra på att bevara fukt.
Sammanfattning - råd, tips, och rolig fakta om rabarber
Som en liten sluttamp på det hela tänkte vi att det kan vara lite roligt och praktiskt att göra som en liten sammanfattning av det hela, där vi radar upp både roliga fakta samt tips och råd om rabarbern som planta! Hoppas att ni tycker det också, för här kommer de:
Rabarber tillhör ett släkte som innehåller ungefär 50 arter – rätt stor släkt om du frågar mig!
Rabarberns stjälkar kan växa sig så höga som upp till 2 meter – ganska fascinerande!
Rabarbern kräver sol, samt en väldränerad och näringsrik jord för att må som bäst – inte särskilt höga krav!
Rabarbern är en mycket lättskött växt!
Rabarbern bör inte börja skördas ordentligt förens det tredje växtåret!
Rabarbern kan odlas nästan överallt i hela Sverige!
Rabarbern bör planteras under tiden den är i vila, det vill säga under tidig vår eller sen höst.
Rabarbern ska inte planteras för djupt!
Rabarberplantan ska hållas fri från ogräs.
Rabarbern kommer uppskatta dig om du gödslar på våren och vattnar rejält när det är torrt!
Glöm inte att ta bort blomskotten när de visar sig!