Stor guide till att odla jordgubbar

Det finns inte mycket som slår svenska, solmogna jordgubbar på sommaren! Och de passar bra till det mesta; på yoghurten, i mjölk, i salladen, på desserten, i smoothie, som saft och sylt, och till och med på mackan.

Det är sällan man hittar jordgubbar som är så goda som de vi odlar här i Sverige och det tycker jag verkligen att vi ska ta vara på.

Att de smakar så gott när man odlar de själv är för att man låter de mogna ordentligt, till skillnad från de man köper som ofta plockas omogna och då inte får den där perfekta sötman.

Det bästa med jordgubbar är att de lätt kan odlas hemma, så att man kan plocka och äta sina egna! Och det är inte heller särskilt svårt att odla de hemma.

Men trots att det inte krävs Einsteins hjärna till att odla egna jordgubbar så måste man ju ändå veta hur man ska bära sig åt.

För det krävs ändå att man lägger ner tid och engagemang för att odlingen ska bli bra, och det vill man ju! Är du nyfiken på hur hemmaodlingen av jordgubbar går till och hur man gör så är det bara att du hänger kvar här!

Nedan kommer jag prata om allt som rör jordgubbsodling, som var de trivs bäst, hur man planterar, när de kan skördas, vilka olika jordgubbssorter det finns, och lite mer. Så häng med, för nu dyker vi in i jordgubbslandet (bokstavligt talat, haha!)

Var ska man odla jordgubbarna?

Som sagt så kan man utan problem odla jordgubbar hemma, men som med det mesta annat man ska odla så trivs de bäst om de får bo på ett visst ställe så att säga.

Just jordgubbar trivs bäst om de odlas där det är varmt och soligt, och så vill de gärna vara i fred från annat.

Olika ställen att plantera på

Beroende på hur din trädgård ser ut så finns det lite olika sätt att plantera jordgubbarna på. Det vanligaste är att man låter de växa i ett så kallat jordgubbsland.

Då har man någon form av fyrkantig ram som håller inne jorden, eller så växer de direkt i marken.

Guide till att odla jordgubbar

Vill man kan man också odla de i växthus, faktiskt med fördel då det minskar risken för att de angrips av sniglar och andra skadedjur. Men har man brist på plats kan man också odla i pallkragar eller krukor, som lätt kan få plats på balkongen eller altanen.

Och faktiskt så kan man odla på höjden, så länge de planteras rätt och har bra jord att växa i - det är ett riktigt bra tips för dig som bara har tillgång till en liten balkong, eller om du inte vill att jordgubbarna ska ta över hela trädgården.

När kan man odla jordgubbar?

Nu när vi vet var jordgubbarna kan planteras så är det ju också bra att veta när de kan planteras. Beroende på hur pass bra du vill att de ska ta sig innan vintern kan man odla de från mitten av mars till september.

Väljer man att börja odla mellan juli till september kallas det sommarplantering, och från mitten på mars till mitten av maj kallas för vårplantering.

En regel är att ju tidigare du börjar odla desto mer hinner plantorna växa till sig och bli kraftiga innan vintern kommer med sin kyla. Det i sin tur innebär att man ökar chanserna för att få en bra skörd.

Vårplantering är alltså bättre för det syftet, medan sommarplantering är bra på det sättet att plantorna då får mer sol och ljus som de kan växa till sig i. Man får helt enkelt känna av vad man själv vill göra, och när man har tid!

Att tänka på när du planterar jordgubbar

Nu vet vi både var jordgubbar kan odlas och när på året de kan planteras. Då är det dags att gå vidare till själva odlingen. Att odla är som sagt inte särskilt svårt, men det kräver engagemang, tid, och vilja för att resultatet sen ska bli bra.

Rätt typ av jord

Det du ska tänka på innan du sätter igång med själva planteringen är att du har rätt jord. Att jordgubbar växer i jord måste du väl ha klurat ut via namnet? Det känns ju ändå ganska logiskt, haha!

Guide till att odla jordgubbar

Hur som helst, jordgubbar trivs bäst i sandblandad och mullrik jord. Att man gärna använder sandblandad jord är för att det är lättare att rensa och dra bort ogräs i sådan typ av jord, och så är det också lättare för plantornas rötter att kunna ta plats och växa ordentligt.

Viktigt med pH-värdet

Den sandblandade och mullrika jorden ska helst också ha ett visst pH-värde som lutar åt den sura skalan. Helst ska värdet ligga mellan 5,5 och 6,5. För att få pH-värdet att sjunka dit kan man blanda i lite torv, vilket även gör jorden lite mer porös.

Så här planterar du jordgubbar

För att ni lättare ska hänga med i själva planteringsprocessen tänkte jag göra en steg-för-steg-guide om hur man går tillväga vid jordgubbsplantering. För bästa resultat ska du göra såhär:

Plantera jordgubbar, steg för steg

1. Börja med att rensa bort allt ogräs och rotogräs som växer i jorden där gubbarna ska planteras. Detta gör att plantorna får fri mark att etablera sig på, samtidigt som det kommer underlätta skötseln av dem.

2. När jorden är rensad och fri från inkräktare kan du också med fördel tillföra stallgödsel till jorden – det ger extra näring och gör så att jorden blir ännu mer rik på mull.

3. Sätt ner plantorna i jorden med ett plantavstånd på ca 20-30 cm från varandra och med ett radavstånd på det dubbla. Det kommer se ut som onödigt långa avstånd när de är så små i början, men när de växer till sig blir detta alldeles lagom.

Beroende på var du väljer att plantera får du känna av hur många plantor som får plats, men tänk på att det är viktigt med mycket utrymme för tillväxten.

4. Plantorna ska sättas ner ungefär 2-3 cm i jorden, lagom för att tillväxtpunkten ska vara täckt av så mycket. Detta för att sanden sjunker något och ger ett bra täcke.

Tänk dock på att inte sätta ner de djupare än vad de växt tidigare. Rötterna ska ligga ytligt och vara väl förgrenade.

5. När plantorna planterats är det hög tid att vattna. Under tillväxtperioden är det viktigt att du håller koll så att jorden är återfuktad.

OBS! Kom ihåg att rensa jordgubbslandet från ogräs titt som tätt. Landet ska hållas ogräsfritt och rent för att gubbarna ska må som bäst! Ju bättre du rensar innan plantering desto bättre håller sig ogräset borta.

Hur tar man hand om jordgubbsplantorna?

Nu när plantorna är satta är det dags för den roligaste delen; att se landet gro. Men för att ditt jordgubbsland ska gro sådär bra och fint som man önskar krävs det att man sköter om de små plantorna och ger lite extra kärlek.

Nedan listar vi några saker man bör tänka på för att plantorna ska må som bäst:

Rensa ogräs

Som sagt så är det väldigt viktigt att rensa bort ogräset från jordgubbslandet. För att plantorna ska må som bäst ska landet vara ogräsfritt och rent.

Även här gäller den där regeln om att en bra grund ger ett bra resultat, för ju bättre du rensar innan planteringen desto bättre kommer ogräset hålla sig borta! Däremot är det ju bara under sommaren som själva ogräsrensningen äger rum.

Guide till att odla jordgubbar

Så trots att du odlar på samma plantor från år till år så slipper du skötseln och ”det jobbiga” under resterande månader. Tänk dock på att rensa försiktigt för att inte skada plantornas ytliga rötter!

Täck marken

Det kan också vara bra att täcka marken med något för att hålla inne fukten. Täcker man hjälper man också till att hålla ogräset borta då det hindras från att växa.

Du kan täcka med halm, gräsklipp, eller täckbark för att minska vattenavdunstningen, minska ogräset, och hålla jorden varm.

Under kallare perioder, framförallt vintertid, kan det vara fördelaktigt att täcka med fiberduk för att skydda och minska risken för frostangrepp.

Bevara revorna

Under tiden som plantorna rotar sig och tar fart för att växa kan det hända att revor växer ut i gångarna. Dessa behöver inte nödvändigtvis tas bort direkt, men man vill heller inte att de ska sitta kvar för länge då de snor näring från de andra plantorna.

Det man kan göra är att lägga lite jord på dem så att även de kan rota sig ordentligt. När de växt till sig lite kan man kapa dem och istället plantera dem i krukor med vanlig jord.

När hösten kommer och man känner för att plantera mer jordgubbar, eller om man behöver byta ut några plantor som blivit för gamla, är det väldigt smidigt att bara flytta över dessa revor och plantera där du vill ha dem. Nästa sommar kommer de börja växa till sig och på sikt generera de härliga röda gubbarna.

Ha tålamod

Som med allt annat man odlar själv vill man ju gärna ha skörd så snabbt som möjligt. Och det är ju inte mer än naturligt att man tror att sommarens plantering ska växa sig stark över hösten, vila under vintern, och sen hoppas man på skörd nästa sommar.

Guide till att odla jordgubbar

Men, med jordgubbar måste man ofta vänta minst 2 år för att de ska växa till sig och ge en ordentlig och bra skörd. Alltså får man ha lite is i magen och låta de vara ett tag, men glöm inte att sköta om de bara för att de inte ger en jättestor skörd de första åren!

Byt ut plantorna ibland

Visst känns det smidigt att jordgubbsplantorna bara växer och växer år efter år!? Men faktiskt så är det så att efter ungefär 4-5 år är det dags att byta ut plantan mot en annan, det vill säga om du vill fortsätta odlingen.

När plantan växt i 4-5 år börjar de bli svaga. Då kan de lättare få sjukdomar, ger inte lika bra skörd, och faktiskt blir inte jordgubbarna lika goda heller.

Vill du fortsätta odlingen är det bara att byta ut den mot en ny planta på samma sätt som du satte dem första gången. Annars är det bara att du drar bort plantan för att den inte ska ta näring från de andra.

När du byter plantorna kan det även vara bra att byta växtplats. Jorden blir nämligen också trött efter ett tag, så när de nya plantorna ska planteras är det bra att byta plats på jordgubbslandet, eller möjligtvis byta jorden om du inte har den möjligheten. Också för att minska risken för att sjukdomar följer med till de nya.

Lätt att få sjukdomar

Som nämnt ovan har gamla plantor lättare att få sjukdomar. Men tyvärr är det så att även nyplanterade och friska plantor lätt kan drabbas av sjukdomar, och så är det bara. Och det är inte bara en typ av sjukdom, utan det finns ett flertal olika de kan drabbas av.

Som tur är finns det saker man kan göra för att minska risken för att de sprids, och så kan man också bota dem. Nedan beskriver jag lite mer utförligt vilka dessa sjukdomar är, varför de bildas, och hur man kan bota dem.

Sjukdomar på jordgubbarna

Som sagt så är det väldigt lätt hänt att jordgubbarna drabbas av någon sjukdom, framförallt om de är lite äldre. Vanliga sjukdomar är gråmögel, mjöldagg, och kvalster.

En generell regel för att undvika sjukdomar är att välja motståndskraftiga sorter, eller en sort som inte ger vika för någon viss sjukdom.

Men så finns det ju vissa specifika saker man kan göra för att undvika en viss sjukdom. För att undvika de tre olika sjukdomarna ovan ska du tänka på det här:

  • Gråmögel

Denna sjukdom är en form av svampsjukdom som angriper bären under tiden de mognar och denna visar sig genom att bären är täckta av ett grått ludd.

För att undvika gråmögel ska du tänka på att inte plantera plantorna för tätt vid varandra, och så ska man inte heller överdosera med gödsling som innehåller kväve. För mycket fukt gör att denna sjukdom sprids extra bra.

  • Mjöldagg

Detta är en sjukdom som angriper på själva plantorna och den visar sig genom att bladens undersida får en gråbrun hinna på sig.

För att undvika mjöldagg ska du tänka på att välja motståndskraftiga jordgubbssorter, och så ska man inte heller vattna på kvällarna.

  • Kvalster

Denna sjukdom kan antingen visa sig som spinnkvalster eller jordgubbskvalster. Även denna angriper på själva plantorna, och symptomen här är likt de hos mjöldagg; plantorna missfärgar och torkar ut.

Olika sorter växer olika länge

Precis som att det finns olika typer av potatisar finns det olika jordgubbssorter. De olika jordgubbssorterna kan delas in i tre kategorier baserat på årstider; tidiga, mellantidiga, och sena jordgubbar.

De tidigaste jordgubbarna mognar i slutet på juni, mellantidiga mognar i början på juli, och de senaste sorterna mognar i mitten på juli.

Däremot kan det skiljas några veckor hit och dit beroende på vart i landet man befinner sig; tidigare i söder och senare i norr.

Guide till att odla jordgubbar

För en ultimat jordgubbssäsong under hela sommaren, med skörd från början på juli till mitten på juli är ett riktigt bra tips att odla olika sorter.

Odlar du några tidiga, några mellantidiga, och några sena kommer skördarna i varierande slängor och du kan njuta av de härligt söta och röda bären sommaren lång!

Olika jordgubbssorter

Jag kommer inte gå jättedjupt in på de olika jordgubbssorterna, men tänkte att det kan vara lite intressant att få höra några i alla fall! Här har ni de:

  • Allstar - medeltidig
  • Elin
  • Bounty - medelsen
  • Maxim – medelsen
  • Korona - medelsen
  • Senga Sengana
  • Sara - tidig

Roliga fakta om jordgubbar

För att avsluta det hela tänkte jag dra lite rolig och intressant fakta om våra kära små jordgubbar. Hoppas att ni sitter bekvämt, och att ni kanske har lite goda jordgubbar att mumsa på, för nu kör vi!

  • Jordgubbarna kom inte till Europa förens på 1700-talet. Hur kan andra delar av världen ha fått ta del av dessa fantastiska bär medan vi i Europa inte ens visste att de fanns!?
  • Röda jordgubbar tillverkar ett protein som kan orsaka allergi. Däremot saknar vita jordgubbar detta protein. Det betyder alltså att om du är allergisk mot jordgubbar så kan du äta vita jordgubbar utan problem!

Dock är proteinet inte kopplat till just den röda färgen. Men det är ju ändå en god nyhet för röda-jordgubbs-allergiker.

  • Jordgubbar innehåller mer Vitamin C än apelsiner.
  • En jordgubbe har en antioxidanthalt som är 5-10 gånger högre än ett äpple!

Sammanfattning

Ja, då kom vi till ett slut av jordgubbsplanteringen. Visst verkar det ändå inte så svårt som man kanske tror!? Man behöver ge det tid, tålamod, och framförallt kärlek. Plantera med bra avstånd, tänk på att vattna och rensa ogräs då och då!

Det bästa är att man inte behöver ha ett stort jordgubbsland för att de ska trivas. Så länge man använder rätt jord och planterar det under rätt tid så kan man odla dem i växthus, i kruka, eller i plantkragar.

När du väntat i ungefär 2 år och din odling börjar ge en ordentlig skörd kommer du troligtvis aldrig sluta odla. Man blir verkligen beroende av att odla sin egen mat!

Jordgubbar är fantastiska, och de kan nästan användas till - och i - allt: sött, surt, salt, starkt, you name it! Vad mer kan man begära?

Hoppas att ni lärt er något och att ni nu känner er redo att ta er än karriären som jordgubbsodlare. Jag säger bara lycka till och kör hårt!

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals