Stor guide till att odla hallon

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Odla.nu

När sommaren lurar runt hörnet och solens strålar äntligen börjar värma känns allt helt plötsligt så mycket lättare. Sommarens ankomst ger inte bara energi, glädje, och fint väder, utan det är också då som bär och frukter börjar ta blom. Bland några av sommarfavoriterna finns hallon, som ju är så gott!

Hallon känns som en sån där sak som hör till den idylliska svenska sommaren, de ska liksom bara finnas där. Det bästa är att man lätt kan hitta dem bland buskarna i skogen och som tur är brukar det finnas rätt gott om de vildvuxna favoriterna.

Sen kan man ju också odla hallon i den egna trädgården, vilket inte heller är särskilt ovanligt. Och vem vill inte ha direkt tillgång till färska hallon under de senare sommarveckorna!? Det skulle inte jag tacka nej till i alla fall!

Och så ekonomiskt att inte behöva lägga pengarna på de där dyra i mataffären. Men trots att sommaren bjuder på de fantastiskt söta, rosaröda bären är det inte en självklarhet att odla dem i trädgården.

För trots att det inte är superkomplicerat känns det ju rätt svårt om man inte har en aning om hur man gör. Och det är precis vad vi ska hjälpa er med här!

Alla som kan ska ju få möjligheten till att njuta av sommarens skörd och också kunna uppleva den otroliga känslan av att kunna gå ut och plocka sina egna bär till yoghurten på morgonen! Kanske dagen är kommen då du äntligen tar tag i din önskan om att ha dina egna hallonplantor!?

Är du intresserad av hur man odlar hallon, vad man ska tänka på vid plantering, hur man sköter om dem, och vilka olika sorter det finns är det bara att du hänger kvar här!

För faktiskt finns det ju inte mycket som slår färska, egenodlade bär. Låt dig bli inspirerad till att bli den nya hallonodlaren i stan, och har inte grannarna tyckt om dig förut vet du hur du ska få dom på din sida, haha!

Vad är hallon?

Till att börja med tänkte jag förklara lite mer om vad hallon egentligen är. Kanske har de flesta hört talas om det och har en ungefärlig bild av vad det är, och troligtvis har man ju i alla fall ätit det någon gång.

Stor guide till att odla hallon

Men är man inte själv en odlare kanske man inte riktigt har koll på alla detaljer som faktiskt kan vara kul att veta!

Släkte

Det är inte så många vet om, vad jag tror i alla fall, är att hallon heter Rubus Idaeus på latin. Eller jag visste i alla fall inte om det, och tro mig, hallon är något jag haft i trädgården i hela mitt liv.

Hallon växer på buskar, som då tillhör hallonsläktet i familjen av rosväxter. Det var kanske också något nytt!? För inte går man väl runt och tror att hallonet härstammar från rosfamiljen?

Hallon är inte ett bär

Hur som helst, tillbaka till ämnet. Hallon växer ju då som sagt på buskar, men det kom nog inte som en överraskning?

Något som däremot kanske kommer som en överraskning, och som också skapar förvirring är att vi kallar hallon för bär fast det egentligen är en frukt.

Kändes det konstigt? Låt mig förklara lite snabbt! Bär är en undergrupp till frukt, och alltså en slags frukt. Med andra ord är alla bär frukter, men alla frukter är inte bär. Hänger ni med så långt!? Att vi kallar hallon för bär beror helt enkelt på okunskap och att man bara hänger med i strömmen.

Hallon är alltså en frukt, men egentligen tillhör det inte undergruppen ”bär” utan undergruppen ”stenfrukter”. Att det är så beror på att hallonet består av flera separata kapslar som var och en innehåller ett varsitt frö.

När fröet växer innanför en saftig vägg av fruktkött kallas det för stenfrukt, och ett hallon klassas då som en samling stenfrukter då det är precis vad det består av.

Det kanske låter krångligt, men tänker man efter så stämmer det faktiskt. Tänk så mycket man kan lära sig på en dag!

Två varianter

När vi nu klarat ut att hallon är en frukt känner jag att det kan vara nödvändigt att veta om att det går att odla två olika typer av hallon; sommarhallon och hösthallon.

Självklart finns det flera olika sorter inom respektive variant, men mer detaljerat om det går vi in på lite längre ner i artikeln.

När man ska odla hallon kan man alltså välja mellan den typen som får frukt under sommaren, eller den som får frukt under hösten. Namnen är ju rätt så talande i sig när det gäller vilken typ som ger vad, eller hur?

De två olika sorterna skiljer sig däremot inte särskilt mycket från varandra gällande hur man planterar och sköter om dem. Skulle det vara något som är extra viktigt att tänka på gällande den ena eller andra så nämns det i stycket om hur hallon planteras!

Hur ska hallon planteras?

Nu tycker jag vi sätter igång med själva odlingen! Det första steget i processen är ju då självklart att plantera plantorna, annars blir det ju ingen odling av det hela.

Det första som man bör tänka på är att hallonbuskarna sprider sig lätt, så vill du få några ”gratisbuskar” på köpet är det en bra idé att plantera dem i gräsmattan.

Stor guide till att odla hallon

Om du å andra sidan vill att buskarna ska hålla sig inom en viss radie rekommenderar vi att plantera dem i något slags trädgårdsland.

Skulle buskarna ta fart och växa sig vilt ändå är det ju inte svårare än att du kapar av dem eller kör över dem med gräsklipparen! Bäst är också att plantera buskarna under sommaren.

Välj sort

Som sagt så finns det två olika typer av hallon; sommarhallon och hösthallon. Innan du överhuvudtaget sätter igång med planering och planteringen bör du med andra ord bestämma dig för vilken typ du vill odla.

Väljer du sommarhallon kommer bären vara redo att skördas från juli till augusti, medan hösthallon kan ge skörd från augusti fram tills höstfrosten börjar visa sig.

Här får du helt enkelt fundera över vad som passar dig och din trädgård bäst. Ett riktigt bra tips är att plantera några buskar av varje för att ha bär att skörda ända från sommar till sen höst!

Av både sommar- och hösthallon finns det ju såklart en variation av olika sorter, som då kategoriseras i respektive grupp beroende på när de ger skörd.

Med andra ord räcker det inte med att du bestämmer dig för om du vill ha sommar- eller hösthallon, utan du måste också bestämma dig för vilken exakt sort du vill odla. Mer om olika sorter kommer längre ner!

Utforma odlingen

Oavsett hur du har tänkt utforma din hallonodling är det smart att fundera över ungefär hur många plantor du vill plantera, för att du sen ska kunna hitta en passande plats där de alla får ordentligt med utrymme.

Det är inte nödvändigt att plantera dem i raka rader, men gillar man ordning och reda är det ett tips som underlättar både skötsel och skörd.

Tänk också på att hallonbuskarna förökar sig otroligt enkelt. Därmed vill man göra ordentligt med plats innan man ens börjar plantera dem för att undvika trängsel och för mycket oreda.

Och eftersom de lätt tar väldigt mycket plats är det en fördel att inte plantera dem bredvid andra odlade växter, utan ge dem ett eget område.

Välj växtplats

Som med de flesta frukter och bär trivs hallon bättre på vissa platser i trädgården. Med vissa platser menar jag inte att de måste stå i trädgårdens högra hörn, utan jag syftar på solens läge.

Hallonplantor trivs nämligen bäst av att hela tiden träffas av solen, och ska alltså planteras i ett soligt läge. Ju mer skugga som faller över odlingen desto mindre blir skörden, och ju mer sol desto sötare blir smaken!

Vill du ha många hallon är detta faktiskt en väldigt viktig punkt, framförallt när det gäller hösthallon. Tänk också på att plantorna ofta växer sig rätt höga, vilket gör att de trivs och växer bättre på vindstilla platser.

Faktum är att hallonbuskarna vanligtvis blir mellan en till nästan två meter långa, och du kan ju tänka dig hur en skör, nästan två meter lång buske mår av att hela tiden svaja i vinden. Mycket sol och lite vind är alltså det som gäller!

Förbered grunden

Efter att du bestämt hur och var buskarna ska växa är det helt enkelt dags för att förbereda själva växtplatsen. Börja då med att fixa till marken på området genom att dra bort både gräs, rötter, och ogräs som växer där.

Hallonbuskarna ska stå i centrum för att få all nödvändig näring som finns i jorden! Oavsett vilken typ av hallon du ska plantera ska jorden vara kalkfattig, mullrik, och lite åt det sura hållet för att hallonen ska trivas som bäst. Sandjord är att föredra!

Alla hallonsorter har ju sitt ursprung i skogen, så försök efterlikna samma förhållanden i trädgården. Jorden ska dock inte vara överdrivet sur då buskarna också kräver näring, men ett pH-värde runt 6 är mycket bra.

Stor guide till att odla hallon

Om jorden inte skulle vara precis så kan plantorna trivas okej ändå, men man vill ju gärna att de ska må så bra som möjligt för att få bästa möjliga skörd.

Är inte jorden där du tänkt plantera buskarna sur från början, men du önskar att skapa bästa möjliga förutsättningar för dina kära små buskar kan du blanda ut jorden för att få den surare. Material som sänker pH-värdet en aning är bland annat kväve- eller kogödsel, barr, löv, kompost, och halm.

Sätta plantorna

Okej, så växtplatsen är redo att användas! Då fattas bara själva planteringen. Det viktigaste steget som kan avgöra hela växtprocessen är på vilket djup man sätter buskarna. Och vad menas med det då? Jo, det lättaste är att aldrig gräva ner de djupare än hur de stod i krukan.

Att plantera från kruka är det lättaste sättet för att lyckas, men skulle man istället gräva ner vildvuxna skott direkt i marken bör man hålla sig till några centimeter under jorden.

Om du ska plantera fler än en planta bör avståndet mellan varje vara på ungefär 60-70 cm. Somliga storväxta sorter kan behöva upp till 1,5 m avstånd.

Ju tätare du sätter dem desto mindre blir skörden, något som kan vara bra att veta om. Så sätt de hellre för glest och luftigt än för trångt, så att de får mer utrymme och att det blir lättare att sköta om dem.

Ska du sätta dem i flera rader bör radavståndet vara på ungefär 1-2 m. Tänk på att vattna rejält i början för att ge dem en bra start! Du ska med fördel hålla jorden fuktig tills plantorna har rotat sig ordentligt.

Binda upp

Så plantorna är på plats, är det något som saknas nu? Ja, det är en liten grej som kan vara bra att veta om för att buskarna ska hålla sig i ordning. Det är att de ofta måste bindas upp för att inte sloka ihop och släpa i marken.

Det smidigaste är att placera stolpar på vardera sida om varje buske, så att det blir ungefär varannan buske varannan stolpe. Dessa kommer sen agera stöd för att hålla uppe dem.

Ungefär 1 meter bör räcka för att buskarna ska få tillräckligt med stöd, men såklart kan växtlängden skilja sig från sort till sort. Är du osäker kan du fråga om råd för den specifika sorten du köper, så du vet hur de ska tas om hand.

När stolparna är på plats mellan buskarna och sitter stabilt i jorden behöver du binda upp själva buskarna. Du kan antingen binda med ståltråd eller någon annan tråd som tål alla olika typer av väder och slitage.

Bind snöret runt respektive stolpe upp till ungefär 50 cm och när hallonbuskarna börjar växa till sig fäster du dem försiktigt i snörena. I takt med att buskarna växer sig högre kommer de att klättra på stolpen.

För att förbereda dem för att komma upp mot toppen ska ytterligare ett snöre fästas en liten bit under stolpens slut och upp till toppen. När buskarna kommer upp i de höjderna sen har de fortfarande något att växa sig fast i.

Somliga plantor kan bli mer än 1 meter höga, och har du en stolpe som slutar vid 1 meter kan det vara svårt att hålla de längsta topparna uppe.

Skulle den situationen visa sig för dig kan du utan problem toppa av buskarna så att de håller sig runt 1,5 meter. Alternativt kan du byta ut stolparna mot ett par högre om du gärna har höga buskar.

Kan hallon odlas på olika sätt?

Såklart är det ju inte alla som har möjlighet till att ha ett trädgårdsland eller att odla massa bär och frukter i trädgården. Men bara för att man inte har det betyder det inte att man inte kan odla hallon.

Det kanske inte alla vet om, men hallon går precis lika bra att odla i kärl som att odla på gräsmattan. Ska man odla hallon i någon form av kärl skiljer sig däremot planteringsprocessen en aning från om man ska plantera i trädgården.

Det första man ska tänka på är att kärlen ska vara av lagom storlek, där 10-12 liter brukar vara lagom. I botten ska man göra några hål så att luft och vatten kan ventileras.

Jorden ska vara av samma typ som i trädgårdslandet, det vill säga kalkfattig och lite åt det sura hållet men ändå näringsrik.

Man kan med fördel använda torv som är luftig och ljus, där man blandar i ungefär en fjärdedel sand, samt löv, bark, träflis, och halm. Kom också ihåg att gödsla med ett bra gödsel för att sätta fart på odlingen.

Stor guide till att odla hallon

Precis som om man planterar plantorna i marken är det bra om man binder upp buskarna för att ge dem stöd. Använd samma metod med stolpe och en tålig tråd, där hallonbusken fästs och växer sig stark.

Tänk på att vattna ordentligt vid plantering, och se till att jorden hålls något fuktig. Finns det möjlighet till solläge ska krukan med fördel ställas där.

Beroende på vilken sort du planerat kommer du få frukt antingen första eller andra året. Sen är det bara att njuta.

Hur sköter man om hallon?

Yes! Äntligen är planteringen fulländad, buskarna är uppbundna och redo att växa till sig för att sen tillslut ge tillbaka med fantastiskt goda bär, eller ja, frukter!

Men som med de flesta andra växter som man odlar tar jobbet inte slut bara för att man fått igång växtprocessen.

Självklart är det en bra start för att någon utveckling ska kunna ske, men plantorna måste ju också tas om hand under tiden de växer för att må bra och trivas i sitt nya boende.

Skötseln i sig är inte jättesvår, men vill man ha ett bra resultat krävs det såklart lite engagemang och kärlek från odlarens sida.

Det finns inte jättemycket man behöver tänka på, men den första viktiga saken som man bör tänka på händer under våren – nämligen att gödsla. Lägg på ett lager med kogödsel eller annan gödsel som är kväverik för att behålla balansen i jorden.

Du kan med fördel blanda i lite löv, barkmull, eller löv för att minska kalkhalten och ställa pH-värdet till rätta. Vill man ge buskarna extra mycket näring för att de ska ge mycket frukt är det bra att gödsla två till tre gånger till under årets gång.

Det andra man bör tänka på är att vattna ordentligt, framförallt under torra och varma perioder. Jorden ska inte vara droppande blöt hela tiden, men då och då bör den bli rejält fuktig och hållas så ett tag.

Ska hallonbuskar beskäras?

Och så har vi då frågan om man ska beskära buskarna? Som sagt så kan ju några sorter växa sig längre än andra, de kan bli uppemot 2 meter höga i vissa fall.

Det är absolut inte ett dåligt tecken att de kan växa sig så långa, men vill man ha buskar som är lite kortare måste man ju då beskära dem.

Sen kanske man tycker att buskarna ser trötta och ofräscha ut, och då kan det också hjälpa om man beskär dem. Och själva beskärningen känns kanske inte särskilt svår, det är väl egentligen bara att skära av dem där det känns och ser bra ut?

Men riktigt så lätt är det tyvärr inte, och gör man det under fel period och på fel sätt kan det faktiskt sabba hela odlingen.

Sen finns det faktiskt en del skillnader mellan att beskära sommarhallon och att beskära hösthallon, som man då också måste ha med sig i åtanken.

Beskära sommarhallon

Vi kan väl börja med att gå in i detalj på hur de första plantorna ska beskäras, alltså de som växer på sommaren.

Med sommarhallon gäller det att man bara klipper ner de stänglar (stjälkar) som fått bär samma år, och att man då klipper ner dem under hösten.

Eftersom sommarhallon endast ger frukt på de skott som är två år är det viktigt att man bara klipper ner de som gett bär samma år, det för att inte riskera att man nästa år inte får någon frukt alls.

För att se vilka som gett frukt kan man kolla om det hänger kvar några hängen från de enstaka bären, då det är ett tecken på att något växt där och sen dragits av. Viktigt är också att de klipps av ända nere vid marken för att de ska växa sig starka och friska till nästa år.

Beskära hösthallon

Att beskära hösthallon är inte lika känsligt som med sommarhallonen då hösthallon ger frukt på skott som bara är ett år.

Det betyder alltså att om du planterar hösthallon under vår, sommar, eller höst det ena året kommer du kunna skörda frukt redan nästa år.

När man beskär hösthallon behöver man då inte hålla koll på vilka stänglar (stjälkar) som gett frukt året innan, utan då är det bara att man klipper bort allt som vuxit.

Hösthallon ska beskäras ungefär i november efter att man skördat dem, och som sagt är det bara att man då klipper bort allt som vuxit till sig året innan.

När ger hallonen skörd?

Det som alla hallonodlare väntar på är ju såklart frukten, så att man kan börja njuta av de fantastiskt goda, solmogna bären. Beroende på vilken typ av hallon man planterar kommer skörden under olika perioder av året.

Och självklart måste ju blommorna och bina samspela med varandra innan det ens finns någon tanke på att skörda frukten. När naturen gjort sitt och pollineringen är avklarad är det helt enkelt bara för dig att vänta på att frukten tar fart och börjar växa.

Har du planterat sommarhallon kommer du behöva vänta till år två innan du får någon frukt, men när du väl kommit dit är bären redo att skördas från slutet av juli till någon gång i augusti.

Hösthallon växer lite mer effektivt än sommarhallon, så har du planterat sådana kommer du få skörd redan året efter de första skotten bildades. Hösthallon är redo att skördas från augusti fram till den första höstfrosten börjar visa sig på buskarna.

Har du varit smart redan från början och planterat buskar av båda typerna kommer du kunna skörda hallon under hela sommaren och fram till senhösten. Lyckost!

Tänk dock på att vänta med att plocka hallonen tills de nästan lossnar av sig själva, då kommer de smaka som bäst.

Finns det olika typer av hallon?

Nu kommer vi till det som vi snuddade vid lite smått, men som vi sa att vi skulle utveckla lite senare. Så här kommer det!

När man ska plantera hallon måste man ju som sagt börja med att välja vilken sort man vill ha, för det finns faktiskt en hel del olika att välja mellan.

Vilka man själv föredrar är ju helt personligt, så det finns varken något rätt eller fel angående vilken sort man ska köpa.

Stor guide till att odla hallon

När man står i valet och kvalet får man helt enkelt fundera på vilka hallon man tycker om, och skulle man vilja kan man ju välja olika sorter för att få lite variation.

Är du osäker på vilken sort som kommer passa dig kan du fråga dem i butiken där du köper plantorna. De har koll på vilka olika sorter som finns och vilken typ av frukt de ger, om du är ute efter några specifika egenskaper det vill säga.

Här har du några exempel på hallonsorter:

Sommarhallon

  • Golden Queen: denna sort ger lite mindre hallon med en fin, söt smak. Färgen är ljusgul nästan åt det guldiga hållet, därav namnet. Golden Queen är en sort som växer sig stark och ger höga buskar. Kan ätas direkt!
  • Mormorshallon: denna sort ger medelstora bär med en söt smak. Buskarna ger många bär som ska ätas direkt.
  • Preussen: denna sort ger stora, mycket fasta bär med en söt smak. Färgen är ljusrosa. Buskarna är svagväxande. Kan ätas direkt eller frysas.
  • Glen ample: denna sort är mycket vanlig och ger stora, fina bär. Buskarna växer utan taggar.

Hösthallon

  • Polka: denna sort ger fasta bär med en fin, koncentrerad smak.
  • Autumn Bliss: denna sort ger stora, smakrika, och saftiga bär. Färgen är härligt röd. Buskarna växer sig höga med skott på 1,5 m. Skörden är sen. Kan ätas direkt eller frysas.
  • Maria: denna sort ger lite mindre bär, där smaken påminner om vildhallon. Färgen är åt det röda hållet.
  • Ariadne: denna sort ger fina bär med en söt smak. Färgen är härligt röd. Skördas någon vecka efter Autumn Bliss.
  • Diana: denna sort ger mycket söta bär. Färgen är gul. Skördas från mitten på september.

Självklart finns det betydligt många fler sorter än såhär, men här får ni i alla fall en bild av hur de kan skilja sig från varandra.

Kan hallonbuskarna drabbas av sjukdomar?

Hallonbuskar håller sig lyckligtvis nog väldigt friska i jämförelse med andra växter som bär frukt. Men självklart kan man även som hallonodlare råka ut för en del sjukdomar på både buskar och bär, men vet man om det kan man oftast förhindra dem från att sprida sig och förstöra odlingen.

Hallonskottsjuka

Det man bör göra redan när man sätter skotten är att kolla efter mörklila fläckar. Om du hittar några sådana ska dessa klippas bort redan innan skotten börjar växa till sig, annars blir hela stjälkarna drabbade.

Detta gäller också när man klipper ner buskarna efter skörd, så att de inte får några sjukdomar till nästkommande växtperiod.

Denna sjukdom, där plantorna får mörklila fläckar, kallas ibland för hallonskottsjuka, vilket är ett väldigt bra namn för vad det är. Den tar fart genom att svampar angriper skotten, som bildas mörka fläckar.

Om man inte klipper bort detta i tid kommer fläckarna utvecklas till grå och svarta områden, vilket varken är så trevligt för synens eller plantans skull.

För att åtgärda sjukdomen ska man tänka på att plantera motståndskraftiga sorter som tål en del. Att ha glesa och luftiga avstånd mellan plantorna gör också att svampen inte trivs lika bra, till skillnad från om det är fuktigt och trångt mellan buskarna.

Hallonmask

Hallonplantorna kan också drabbas av den så kallade hallonmasken, vilket tyvärr är rätt vanligt förekommande. Hallonmasken kommer från en insekt som heter hallonänger, som tar plats på hallonet då de äter blomknopparna.

För att fortplanta sig lägger de ägg i de utslagna blommorna. När buskarna blommar igen kläcks äggen, och sen utvecklas de i takt med att bären växer till sig.

Larverna lever liksom i själva bäret, så det är lätt hänt att man råkar få med sig dem i samband med att bären skördas. För att få bort dessa larver kan man försöka skaka bort dem innan blomknopparna vuxit fullt ut.

Tänk på att alltid se efter i och utanpå hallonen innan ni stoppar dem i munnen. För trots att det inte är så farligt känns det ju inte särskilt fräscht att stoppa dem i munnen. Ser du små grå larver vet du att det är en fråga om hallonmask!

Sammanfattning

Att odla hallon är kanske lite mer jobb än vad man kan tro, med tanke på att de växer vilt i de flesta skogarna över hela landet. Det viktigaste för att man ska lyckas med sin hallonodling är att man ger plantorna rätt förutsättningar från början.

Tänk på att plantera dem på en solig men vindstilla plats, att använda rätt jord som lutar åt det sura hållet, och att sätta plantorna med luftiga avstånd.

För att hallonen ska växa sig starka kan de behöva lite stöd av stolpar och kraftiga trådar, och jorden ska gärna hållas fuktig. Har du inte tillgång till att odla i en trädgård kan hallonen lika gärna sättas i krukor.

Kom också ihåg att det finns många olika sorters hallon. Så innan du börjar med planteringen får du tänka efter hur du föredrar hallonen, och sen hitta en sort som kommer passa dig.

Vill du ha möjligheten att plocka hallon under hela sommaren och även under hösten är ett tips att plantera både sommar- och hösthallon.

Sommarhallonen skördas i mitten av sommaren, men hösthallonen kan skördas från augusti fram till senhöst. Så länge du sköter om plantorna och ger dem tillräckligt med näring kommer de belöna dig med fantastiskt goda bär!

Det finns väl inget bättre än att kunna gå direkt ut i trädgården och plocka bär från sina egna plantor!? Om inte annat så är det ju både ekonomiskt och miljövänligt.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals