Så beskär du dina fruktträd

De flesta som äger en egen trädgård vill gärna fylla den med olika växter, buskar, och träd. Dels för att det är fint, och dels för att vissa plantor ger frukt som man själv kan avnjuta.

Det blir liksom ett ge och ta mellan dig och naturen, vilket i sig är bra både för miljön och din mage, haha! Har man inte en egen trädgård att plantera i kanske man tar del av en trädgård någon annanstans, eller helt enkelt lånar lite av grannarnas goda skörd då och då.

Om så är fallet måste du ju såklart fråga först, för fruktträden tillhör ju den egna mannens egendom. Men det vet du nog om!

Hur som helst, oavsett på vilket sätt man har tillgång till att plantera träd eller buskar så krävs det ju att man sköter om dem också.

Trots att de nästintill sköter sig själva när de väl börjat växa så behöver de lite omtanke då och då, framförallt måste de beskäras årligen. Vill du att dina fruktträd ska må bra och ge en bra skörd är detta viktigt!

Men hur gör man det då, kanske du tänker då? Eller så är du en mycket kunnig trädodlare som kan allt om plantering, skötsel, och beskärning av fruktträd?

Oavsett vad så kan det alltid vara nyttigt att få lite tips och idéer på hur beskärningen går till och vad man ska tänka på. Och är du nybörjar-odlare av fruktträd är det ju essentiellt!

Är du intresserad av att veta mer om hur man beskär sina fruktträd så är det bara att du fortsätter läsa, för det är precis vad vi ska redogöra för här!

Som med mycket annat finns det lite olika synpunkter på om när på året fruktträden ska beskäras och hur ofta, så skulle du höra något annat än det du läser här så behöver inte det betyda att det är fel.

Hoppas ni finner denna artikel behjälplig för ert fruktträdsintresse och att både plantering, skötsel, och beskärning blir lyckat.

För vad kommer med ett bra grundarbete? Jo, den fantastiska skörden som fruktträden så snällt producerar åt oss. Hur bra som helst ju!

Råd och tips

Innan vi börjar gå in på själva beskärningen av fruktträd tänkte vi ge lite allmänna råd och tips om vad man bör tänka på när det handlar om fruktträd.

Känner ni er mycket kunniga på ämnet kan ni ju bara skrolla igenom lite snabbt, men om ni är nybörjare och vill få lite smarta tips innan du ger dig in i arbetet har du dessa här:

  • Olika fruktträd kräver olika mycket beskärning

Detta kanske är en självklarhet för många, precis som att olika typer av människor har olika behov. Äppel- och päronträd, som nog är de vanligaste fruktträden i svenskarnas trädgård, kräver lite mer jobb än andra.

Dessa ska helst beskäras varje år för att de ska må som bäst och ge mer frukt. Om du däremot odlar, eller ska odla, någon typ av stenfruktsträd så som körsbärs-, persika-, eller plommonträd krävs det inte att du är lika noggrann med beskärningen.

Sa beskar du dina frukttrad

Just stenfruktsträd är inte lika känsliga och kan därmed klara sig bättre utan samma omvårdnad, men såklart behöver även de beskäras lite då och då.

Självklart finns det ju väldigt många fler fruktträdssorter än dessa fyra, men det var bara för att ta några exempel som vanligen förekommer i svenska trädgårdar.

  • Beskär hellre oftare än för sällan

Det finns lite delade åsikter om hur ofta fruktträden bör beskäras. Somliga säger att det räcker om man gör en ordentlig beskärning vart fjärde eller femte år.

Andra säger att man istället bör göra ordentliga beskärningar en gång per år de första tre åren och att det sen räcker med en lite mindre beskärning en gång varje år.

Hur man väljer att ställa sig i denna fråga är helt upp till varje enskild planterare och man får helt enkelt förhålla sig till hur mycket tid och energi man vill lägga på att sköta om fruktträden.

Däremot vill vi bara påpeka att de flesta fruktträd mår som bäst och ger mest frukt om det beskärs varje år. Om du väljer att fördela din tid och energi lite mer sporadiskt istället för att göra allt på samma gång kommer resultatet bli bättre, helt enkelt.

Och så slipper du gå och dra dig för att göra ett gigantiskt röj varje gång. Ju mer du själv jobbar desto mer ger träden tillbaka till dig kan man säga!

  • Ha koll på de olika årstiderna

Olika träd kräver som sagt olika mycket omvårdnad och olika mycket beskärning. Det som däremot är gemensamt hos de flesta fruktträd är när den bästa beskärningsperioden är (mer om det längre ner!).

Men det slutar inte där, utan under årets gång finns det några olika perioder som är viktiga att ha koll på när det gäller omvårdnad av fruktträden. Under vårvintern är det till exempel dags för en så kallad underhållsbeskärning.

Under hösten är det till exempel bästa tiden för den första uppbyggnadsbeskärningen. Med andra ord slutar inte arbetet vid plantering och en enstaka beskärning!

Varför beskär man fruktträden?

Sen har vi frågan om varför fruktträden ska beskäras? Är man inte van vid att odla fruktträd kanske man inte alls har funderat över att de ska skötas om eller att det ens behöver beskäras. Men så är det. Men varför då?

Egentligen är det ett brott mot naturen att beskära fruktträd, då tillväxten av nya skott och grenar tillhör deras naturliga utveckling.

Sa beskar du dina frukttrad

Vid beskärning kan också trädet bli stressat och lite trött då det kräver mycket energi för att snittytor ska läkas och för att avkapad grönska ska återkomma.

Men trots att det är ett naturbrott så kommer trädet må bättre av att bli lite tillsågad på lång sikt och anledningarna till att beskärning är nödvändigt är många. Här har ni några av dem:

  • Träden ger mer frukt

Den främsta anledningen till att man ska beskära fruktträd är för att de då kommer ge dig mer frukt när det är dags att skörda. Det beror på att beskärningen sätter fart på trädets tillväxt som i sin tur gör att de sätter nya skott.

Frukten i sig kommer också mogna bättre och hålla sig frisk. Så vill du ha ett träd som ger så mycket frukt det bara går krävs det beskärning så att de kan ge fler skott och grenar!

  • Påverkar trädkronan

En annan anledning är att när man beskär trädkronan så gör det att den blir mer stabil och får en jämnare fördelning av sina skott, vilket i sin tur gör att trädkronan mår bättre och att den kan leva längre.

Det gör också att grenarna kan växa sig starkare för att klara av att hålla mer frukt. Man vill ju gärna att ens träd klarar av mycket och håller länge, eller hur!?

  • Tåligare trädstam

Och det är inte bara grenarna som mår bättre av en liten trimning, utan även trädstammen mår bra av beskärningen.

Det är faktiskt så att trädstammen blir betydligt stadigare när trädkronan hålls i ordning, vilket gör att trädet är mer tåligt mot slitande väder så som regn och stark vind. Med andra ord mår hela skapelsen bra av att beskäras!

  • Tar bort skadade delar

Ibland råkar man ut för att fruktträden blir sjuka på ett eller annat sätt, de kan drabbas av något virus, angripas av något skadedjur, eller helt enkelt må dåligt på grund av bristfällig skötsel.

Huruvida trädet blir sjukt är de skadade delarna ett störningsmoment då de tar av näringen som de friska delarna är i behov av, och alltså gör de ingen som helst nytta där utan att skada trädet ytterligare.

Sa beskar du dina frukttrad

Genom att klippa bort de sjuka delarna kan man hindra sjukdomen från att sprida sig. Och så tar man bort de delar som inte tillhör något gott till trädet.

  • Viktigt för äldre träd

Äldre fruktträd är lite känsligare och måste få lite extra hjälp till näring. Därför är det viktigt att man då och då beskär de äldre fruktträden för att trädkronorna inte ska bli alldeles för tätvuxna, just för att både luft och solljus ska kunna tränga in och ge liv till samtliga grenar.

Ju mer ljus grenarna kan belysas med desto mer frukt kan trädet producera och desto godare blir också skörden.

  • Lättare att plocka frukten

Detta är lite av en bonusgrej som följer med att man beskär fruktträden, men i och med beskärningen blir det lättare att plocka själva frukten när det är dags för skörd.

Dels för att träden inte blir lika långa och därmed svåra att nå, men också för att beskärning gör att man kan klippa av grenar med frukt och istället plocka dem från marken.

Krävs det några specifika verktyg för beskärning av fruktträd?

Att beskära sina fruktträd är nödvändigt för att trädet ska må så bra som möjligt, hålla sig vid liv, få kraft, och generera mycket och god frukt!

Men för att man överhuvudtaget ska kunna beskära sitt fruktträd krävs det faktiskt att man har några specifika verktyg som underlättar arbetet.

Känner man att budgeten inte håller för att köpa några trädgårdsverktyg för beskärning så är det inte ett måste då fruktträdet kommer att klara sig utan beskärning. Men, vill man att det ska växa sig starkt och hålla längre är det att rekommendera.

På ett sätt blir det ju en investering i sig eftersom trädet kommer kunna ge tillbaka med mer frukt under en längre tid och du kommer inte behöva plantera nya träd efter några få år! Har du några slantar över kan du med fördel lägga de på dessa verktyg:

  • Handsåg

Detta, tillsammans med sekatören, är de två viktigaste verktygen för att möjliggöra beskärning av fruktträd. Handsågen är nödvändig för att du ska kunna såga bort de tjockare grenarna som inte går att klippa av.

Grenarna ska helst inte brytas av, så använd handsågen om sekatören inte är tillräcklig! Satsa på en handsåg med riktigt vassa, fintandade knivar, och gärna i den mindre modellen så att du orkar hålla upp den.

Sa beskar du dina frukttrad

Fördelen med att använda en riktigt vass handsåg är att skaderisken på grenarna minskar tack vare att snittytorna blir jämna. För att höja säkerheten bör handsågen ha en infällbar klinga eftersom de är så vassa!

  • Sekatör

Som sagt så är sekatören ett av de viktigaste verktygen för att beskärningen ska bli bra och ge ett hållbart resultat. Det finns två olika typer av sekatörer; enskärig och dubbelskärig.

Den dubbelskäriga är att rekommendera då den arbetar som en sax med rörliga mothåll som ger ett riktigt bra snitt på grenen.

Enkelskärig sekatör passar bättre för att klippa av döda eller skadade grenar, men på friska grenar är de inte så bra då de ofta ger klämskador som är svåra att läka.

Dessa arbetar på ett sätt där det fasta mothållet stoppar grenen samtidigt som bladen skär igenom tills att mothållet möter det.

Sen finns det också vad man kallar för stångsekatörer som är bra att använda om man har svårt att nå eller om man måste komma högt upp i trädet. De kan vara lite svårare att hantera än vanliga sekatörer, men måste man så måste man!

Oavsett vilken typ av sekatörer du väljer att investera i bör du satsa på en kvalitativ och stabil variant som är lätt att använda och smidig att hantera.

  • Stege

Huruvida du kommer ha användning för en stege i trädgården beror lite på vilken typ av fruktträd du köpt och hur höga de kommer att bli, eller hur höga du tillåter dem att bli.

Däremot är det vanligt att fruktträden växer sig så pass stora och höga i toppen att det inte går att nå från marken.

Så en stege kommer du sällan få onytta av, om du förstår vad jag menar!? Och så kan den ju användas till annat i trädgården, eller om något ska fixas på bostaden!

Tänk på att välja en rejäl, stabil, och säker stege så att du inte riskerar att trilla ner eller skada dig på något sätt. Den ska helst också kunna stå av sig själv så att du inte måste luta den mot trädet.

Tänk kvalité före pris

Detta motto borde egentligen gälla för allt man ska investera i, men just nu syftar vi på trädgårdsverktyg för beskärning av fruktträd.

Det kan kännas lockande att köpa den lite billigare sekatören eller stegen, men vi kan lova dig att i längden kommer det ge dig mer om du istället satsar på kvalitativa verktyg.

Oavsett budget finns det verktyg som kommer fungera bra, men står du i valet och kvalet mellan två varianter bör du alltid försöka välja det som är av högre kvalité snarare än de som är bäst till priset.

För att verktygen ska hålla så länge som möjligt är det också viktigt att du bryr dig om och vårdar dem, precis som med träden!

Finns det några fruktträd som inte tål beskärning?

Hela den här artikeln handlar ju om att man ska beskära sina fruktträd och hur man gör för att få bästa resultat.

Eftersom det rekommenderas att beskära fruktträden kanske man tar för givet att alla fruktträd kan beskäras hur som helst och att det inte riktigt spelar någon roll vilken sort det är.

Men faktum är att olika typer av fruktträd ska beskäras på lite olika sätt. Alla fruktträd tål att beskäras, så så långt kan du vara lugn.

Däremot finns det några sorter som kräver lite försiktigare beskärning, och dessa är stenfruktsträd så som plommon-, persika-, och körsbärsträd.

De behöver inte en rejäl beskärning årligen, utan det räcker med en lättare trimning så att grenarna får lite mer rum och att den behåller en snygg form.

Äppelträd är en tåligare variant som med fördel kan beskäras rätt rejält för att må bra och hållas i trim. Viktigt att veta om innan man planterar!

När ska man beskära fruktträden?

För att beskärningen av fruktträden ska ge ett bra resultat krävs det att man gör det på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Och där har vi den svåraste delen: att avgöra när fruktträdet ska beskäras och vilken som är den bästa tiden.

Dels beror det på vilken typ av beskärning man ska göra och vilken sorts fruktträd som ska beskäras, men också hur många år trädet har på nacken samt hur det mår. Under årets gång finns det olika perioder där olika typer av beskärningar bör göras.

Sa beskar du dina frukttrad

Med andra ord finns det inte en period som är den rätta, utan flera som i kombination ger det bästa resultatet! Upptäcker du skadade, sjuka, eller döda grenar kan dessa skäras bort när som under året då de bara tar onödig energi annars!

Beskärning under vårvinter

Under månaderna som tillhör vårvintern, alltså januari och februari till dess att knopparna sväller, ska man med fördel göra vad man kallar för underhållsbeskärning där trädet helt enkelt trimmas för att hålla sin form och så att den kan fortsätta växa sig stark.

Många planterare föredrar att beskära sina träd under denna period då trädet inte vuxit sig fullt ut och det inte är så mycket blad på dem, vilket gör att man lättare kan se trädets form och uppbyggnad.

En annan fördel är att man under denna period inte riskerar att skära bort frukt, samt att man inte stör eller stressar trädet då det fortfarande är i vintervila.

Är du i behov av att få liv i ett gammalt träd kan man också under denna period göra den så kallade föryngringsbeskärningen.

Det man dock bör vara medveten om under vårvintern är att eftersom trädet fortfarande vilar så kommer det inte börja ”läka såren” direkt efter att man trimmat grenarna.

Om man under denna period trimmar fruktträdet väldigt hårt så kan det leda till att det växer ut många vattenskott när det börjar vakna ur dvalan. Det är något man gärna vill undvika eftersom de tar så mycket energi från resterande delar.

Tåligare sorter, så som äppel- och päronträd kan gärna beskäras under denna period. Tänk dock på att inte börja med beskärningen innan den sista frosten försvunnit och att vänta med beskärningen till efter skörden.

Beskärning under våren

Våren, alltså från mars fram till maj, är inte en särskilt bra tid att beskära fruktträden på. Detta för att det är under denna period som saven stiger i träden och då ägnar de mycket tid och energi åt att växa till sig och sätta igång blomningen.

Eftersom så mycket energi går åt till det så har de inte tillräckligt mycket energi för att läka sår och växa ut grenar som kapats. Om du inte riktigt vet när gränsen går för vårvinter och vår så kan du testa att klippa i en gren.

Tecknet för att saven börjat stiga är att snittet blir fuktigt och om så är fallet bör du inte fortsätta klippningen utan istället vänta till nästa period.

Beskärning under sommaren – JAS

Sommarmånaderna juli, augusti, och september förkortas ofta till JAS när man talar ”trädgårdsspråk”. Många påstår att samtliga fruktträd mår bäst av att beskäras under denna period just för att man inte riskerar att få vattenskott, samt att såren efter snitten läker väldigt snabbt. Med andra ord är det en ypperlig period för underhållsbeskärning.

Det man dock bör tänka på är att det kan vara svårt att se trädets egentliga form och uppbyggnad på grund av att alla grenar har hunnit växa till sig så pass mycket och att de är fulla av alla blad.

Sa beskar du dina frukttrad

Det gör också att man lätt kan råka klippa bort grenar som bär frukt, vilket gör att du kommer få en mindre skörd. Detta är dock något som i sig inte har en negativ påverkan på själva trädet, utan mer för din egen njutning.

Så utöver det är detta en mycket bra period för att beskära dina fruktträd, nästan oavsett sort. Tänk på att vara mer försiktig med stenfruktsträd och klipp hellre för lite än för mycket i början.

Beskärning under hösten

Att beskära fruktträd under hösten är något att rekommendera för stenfruktsträd då de ska beskäras efter skörd. Däremot är det bäst om de senast beskärs i september för att inte riskera frostbildning då temperaturerna sjunker.

Att beskära senare under hösten är däremot något som inte rekommenderas då det är under den perioden som träden börjar gå i vila, som innebär att de då inte kan läka såren förens de börjar vakna igen några månader senare.

Hösten är också en blöt och fuktig period, vilket lätt ger svamp och sjukdomar till träden. Dessutom är det under denna period som många frukter börjar mogna och bli redo att skördas. Då känns det ju onödigt att skära bort det du väntat på under hela året!?

Om du däremot vill plantera nya fruktträd är det bra att göra det på hösten, så att de hinner rota sig lite innan de går i vintervila. Passa också på att göra den första uppbyggnadsbeskärningen på nyplanterade plantor under denna period!

Beskärning under vintern

Vintern innebär ungefär samma förutsättningar för beskärning som råder under vårvintern. Skillnaden är att det under vinterperioden är kallt hela tiden, medan det under vårvintern börjar stiga upp mot lite varmare grader.

Risken man tar om man beskär sina fruktträd på vintern, alltså när det är kallt och frost på träden, är att vissa grenar kan frysa bort och alltså dö.

Om man då redan kapat av mycket av det runt om och sparat en viss grenskara som sen fryser bort kan det innebära att man får betydligt mycket mindre kvar av trädet än tänkt.

Ett tips är alltså att inte vara så generös med beskärningen om den görs under vintertid för att inte riskera att förlora för många grenar.

Tänk också på att trädet är i dvala under de kallare månaderna och kan därmed inte läka såren som blir efter snitten.

Hur beskär jag mina fruktträd?

När vi nu har klurat ut lite råd och tips, varför man ska beskära fruktträden, och när man bör göra det så känns det väldigt passande att gå in på själva delen om hur de ska beskäras. För trots att man kanske redan planterat träden är det ju inte alla som vet hur de ska beskäras.

Men innan vi går in på själva hur:et så vill jag bara ge lite tips på saker som är bra att tänka på innan du sätter igång med beskärningen:

  • Välj rätt period

Det allra första du ska göra innan du sätter igång med beskärningen är att tajma in det med rätt period under året.

För som sagt så ska olika typer av beskärningar göras under olika delar av året, så beroende på om du ska beskära ett nyplanterat träd eller om du ska göra den årliga underhållsbeskärningen ska du sikta in dig på en viss period.

De ultimata perioderna för beskärning är antingen under vårvintern, alltså efter skörden, eller under sommarmånaderna (JAS).

Träd som är lite tåligare, så som äppel- och päronträd, kan beskäras under båda perioder. Träd som är lite känsligare, alltså stenfruktsträd, ska bara beskäras efter skörd.

  • Välj rätt dag

När du väl kommit fram till vilken period beskärningen ska göras kan det vara smart att tänka efter vilken dag man ger sig in i arbetet på.

Under sommaren bör du med fördel välja en solig, men inte alltför varm dag, eller möjligtvis se till att du kan stå i skugga eller annat skydd.

Under de kyligare månaderna bör du försöka välja en dag utan nederbörd, vind, eller ruggiga temperaturer. Detta har egentligen inget med själva arbetet att göra, men tro mig du kommer inte ångra dig om du väljer en dag med trevligt väder, utan snarare tvärtom!

Det känns ju tråkigt att pina sig själv i onödan bara för att, eller hur!? Och sen är det faktiskt så att snitten torkar snabbare om du beskär under en dag med soligt och varmt väder, så en viss påverkan har det faktiskt på arbetet och trädets välmående.

  • Se över trädet

Rätt period av året, rätt dag – check! Nästa steg är att se över trädets form för att få en bild av vad som egentligen behöver beskäras. Ta några varv runt trädet, se efter i olika vinklar, och beskåda dess utformning.

Sa beskar du dina frukttrad

Om du gör detta innan du börjar själva trimningen, och inte bara klipper på måfå, minskar du risken att klippa av för mycket.

Tänk också på att då och då beskåda trädets form under själva klippningsprocessen för att fortsätta på samma jämna spår och hålla formen.

  • Välj rätt redskap

Det är viktigt att du använder rätt redskap när du ska beskära fruktträd. De tre bästa redskapen är en handsåg, sekatör, och en stege.

Stegen ska vara stabil, i rätt höjd, och helst kunna stå av sig själv. Handsågen och sekatören ska vara vassa för att ge bra snitt på grenarna och för att minska risken för skador.

Beroende på vilken typ av fruktträd du ska beskära, vilken storlek och höjd det har, samt hur tjocka grenarna är kan du välja mellan några olika redskap. Handsågen är till för tjockare grenar som inte sekatören klarar.

Av sekatörer finns det i sig olika varianter beroende på grenarnas längd och välmående; enkelskärig för grenar som ska sågas av om dem är skadade eller döda, och dubbelskärig för friska grenar som kräver fina snitt.

Sen finns det också stångsekatörer som är till för att nå längre grenar. Det kan också vara bra att ha heltäckande kläder för att minska risken för rispor från grenarna, samt handskar för ett stadigare och bekvämare grepp.

Så här beskär du fruktträden

När det gäller just hur själva beskärningen ska utföras finns det en del olika åsikter om vad som är rätt och fel, vad som ger bäst resultat och vad man bör undvika.

Har man inte redan en åsikt i det hela kan det vara svårt att veta vilken teori man ska följa, men alla vill ju egentligen samma sak; att få ett bra resultat!

För att underlätta för er har vi gjort en sammanställning om hur man kan gå tillväga för att uppnå ett bra resultat.

Kom ihåg att äppel- och päronträd inte är lika känsliga och tål rätt mycket när det gäller beskärning, medan stenfruktträd är lite känsligare och kräver lite mer precision (mer om just de nedan!). Är ni intresserade av det kan ni följa följande steg:

1. Rensa bort skadade grenar

Det första steget i beskärningsprocessen är att rensa bort både skadade, sjuka, och döda grenar. De suger energi ur trädet utan att det ger någon nytta åt grenarna eftersom de redan är sjuka på något sätt och genom att ta bort dessa först ger du mer energi åt de friska delarna.

När de sjuka grenarna avlägsnats kommer du också på en tydligare bild av hur mycket av trädet som faktiskt blev kvar och vad du har att jobba med. Utgå alltså från ett träd som bara består av friska grenar. Annat är onödigt!

2. Rensa bort ”felväxande” grenar

Efter att du tagit bort de ”onödiga” och störande grenarna, som inte tillför någon nytta utan snarare bara tar energi, är det dags att börja granska vilka grenar som faktiskt finns kvar och som går att jobba med.

Näst på tur är att kapa av de grenar som har en stark växt uppåt och de som växer inåt; de förstör formen och kan ge problem med både stabilitet och utveckling av trädet i framtiden.

Om du står i valet och kvalet av att kapa två grenar som växer bredvid varandra bör du alltså välja den som är mest deformerad.

Se också till att grenarna inte växer för nära inpå varandra. Med det menas till exempel korsande grenar och grenar som växer parallellt väldigt nära.

Om två nära växande grenar är i princip samma skick spelar det inte riktigt någon roll vilken av dem du väljer att kapa, så länge du bara tar bort en av dem. Tänk dock på att trädet ska ha en bra balans.

3. Satsa på rätt grenar

När du sen väl ska börja klippa till de grenar som är av god kvalité är det viktigt att du väljer rätt, även av dem. Detta då det är viktigt att trädets form får rätt karaktär och att trädkronan har en bra balans så att den kan växa ordentligt.

Ett tips är att försöka spara de grenar som har en lite trubbigare vinkel, det vill säga över 45 grader. Dessa kommer växa sig stadiga och robusta så att de klarar av tyngder så som snö, vind, och frukt. Grenar som är av den spetsigare varianten, eller till och med raka, är tyvärr inte de bästa.

4. Klipp/såga på rätt sätt

Nu till själva utförandet av klippningen, eller sågningen beroende på vilket verktyg som används. Det viktigaste när du ska avlägsna grenarna är att de kapas på rätt plats och att snittet läggs på rätt sätt.

Sa beskar du dina frukttrad

Den rätta platsen att göra själva snittet på är precis intill, men utanför grenkragen, och också ovanför knoppar som har en väl tilltagande växtlighet.

Tänk på att stumpar eller små stubbar aldrig ska lämnas kvar efter ett snitt eller en klippning då dessa kan bjuda in till rötsvamp och andra virus.

5. Avlägsna vattenskott

Som trädodlare stöter man ofta på problem med vattenskott, och det är lätt hänt! Sådana skott tar nämligen plats mycket lättare än vad man kan tro och sprider sig gärna om möjligheten finns.

Däremot är det viktigt att dessa tas bort i samband med beskärningen av fruktträdet, då de tar onödig energi från trädet, inte gör någon nytta och gör att trädet får mindre frukt.

Under varje beskärning (alltså en gång per år) bör man i alla fall ta bort ungefär en tredjedel av vattenskotten för att på sikt minska antalet.

6. Vårda de äldre träden

Efter några år av växtlighet kommer träden upp i ålder och blir lite känsligare för näringsförbrytare och slitande väder. Då är det extra viktigt att de vårdas och tas om hand ordentligt, annars orkar de inte med.

På äldre träd ska samtliga punkter ovan utföras, men där kan du också gallra bort de grenar som är gamla och de som bär på trött frukt.

De kommer bara ta energi från de friska och yngre grenarna! Se också till att grenarna växer lite glesare så att solljuset når in till både rötter och alla frukter.

7. En sista titt!

När du känner dig nöjd med beskärningen, trädet har fått en bra form, det har en bra balans i trädkronan, och du har tagit bort döda, skadade, och felväxande grenar så kan det vara bra att bara ta en sista titt!

Ställ dig på avstånd från trädet, se dig runt i olika vinklar för att se om du missat något eller om något bör finjusteras.

Tänk på att alla grenar ska belysas av solen, att de inte ska ligga och gnaga mot varandra, och att de ska få tillräckligt med utrymme för sin frukt.

Grenarna ska också helst vara en blandning av både lite äldre, ”mellangamla” och lite yngre varianter. Känns det som att du checkat av allt på listan? Då har du lyckats precis så bra som du kan!

Så här beskär du stenfruktsträd

Till skillnad från ovanstående teknik bör man vara lite mer försiktig när man beskär stenfruktsträd, så som körsbärs-, plommon-, och persikoträd. De behöver inte beskäras lika rejält och kräver inte heller lika mycket underhåll.

Därmed är det viktigt att man skiljer på beskärningen mellan de två olika trädarterna, så att man gör rätt jobb på rätt typ.

Sa beskar du dina frukttrad

Beskärs stenfruktsträd för kraftigt kan det orsaka frostskador, svårigheter med att läka snittsåren, och sjukdomar, vilket kan ruinera hela trädet. Ska du beskära stenfruktsträd kan du följa dessa steg:

1. Gallra onödiga grenar

Eftersom stenfruktsträd är betydligt känsligare behöver de endast lite underhåll, vilket innebär att det räcker om man bara gallrar bort de grenar som antingen är sjuka, skadade, döda, eller torra. Dessa tar energi och ger inget tillbaka, så de ska man ta bort.

2. Toppa resterande grenar

Om du vill forma ditt träd eller ge lite bättre balans till trädkronan kan du toppa de grenar du tycker är i vägen eller de som växer överdrivet åt något håll.

Annars behöver du inte bry dig mer om grenarna än att ta bort de som inte gör någon nytta och helt enkelt låta trädet växa lite hur det vill.

Undvik dessa misstag

Visst låter det ändå inte jättesvårt det här med att beskära fruktträd? Några saker finns det ju att tänka på, men när man väl fått till snitsen och lärt sig hur träden reagerar är det bara att köra på!

Men, vägen dit är inte alltid en dans på rosor då det finns en del misstag man kan råka utsätta sig själv och trädet för. Och det är ju lätt hänt, ingen är perfekt! Däremot finns det några saker som kan vara bra att veta om för att inte kliva in i fällan, så att säga.

  • Undvik för låga temperaturer

Detta är mycket viktigt för trädets välmående! Det är inte alls bra att beskära fruktträd när temperaturerna är för låga, det vill säga under 10 minusgrader. Om trädet är ungt gäller en temperatur på 5 minusgrader som lägst.

  • Gallra inte alla vattenskott samtidigt

Om ditt fruktträd drabbats av många vattenskott på grund av misskötsel eller dåliga förhållanden kan det kännas lättast att bara avlägsna alla vattenskott på en och samma gång, för att bli av med dem en gång för alla.

Men tyvärr är inte det så enkelt, utan gallringen ska göras i omgångar. Lider trädet av många vattenskott bör ungefär en tredjedel av dem avlägsnas per beskärningstillfälle.

Tar du bort alla vattenskott samtidigt riskerar du istället att bara få ännu fler, vilket ju precis är det man försöker undvika.

  • Glöm inte uppbyggnadsbeskärningen

Nyplanterade träd, och nu talar vi äppelträd, bör beskäras med en så kallad uppbyggnadsbeskärning.

Det innebär att man beskär trädet rätt snabbt efter att man planterat det, för att stimulera tillväxt och sätta fart på grenarna. Utan denna metod kommer inte trädet växa lika bra och ge lika mycket frukt!

  • Klipp inte bort alla nya grenar

Om man lyckats ta sig till den perioden där fruktträdet har några år på nacken och där det är inne i en stabil växtperiod så kan det kännas lockande att bara kapa av alla nya grenar för att behålla den gamla formen.

Men där gör man i så fall fel, för det är de nya grenarna som föryngrar trädet och ser till att det växer sig friskt!

  • Lämna inga stumpar eller små stubbar

När du beskär trädet är det viktigt att lägga snittet rätt så att grenen inte skadas och att det inte blir någon liten stump kvar. Små stumpar eller stubbar gör att trädet lätt drabbas av sjukdomar eller svampröta som i sin tur skadar trädet.

  • Använd inte fel verktyg

Det kan kännas smidigt att bara ta första bästa såg i garaget när man ska beskära träden, de ska ju trots allt bara skäras av!

Men tro oss när vi säger att det är värt att lägga ner lite tid och energi på att införskaffa bra och rätt verktyg, det kommer göra så stor skillnad både för dig och trädet.

Fogsvansar och motorsågar är alldeles för trubbiga för att användas på fruktträd och de kommer ge fula snitt som skadar.

Grensågar och beskärningssågar har vassa, fintaggade blad, vilket ger fina och rena snitt som läker snabbare och gör mindre skada.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals