Plantera fruktträd – Smycka trädgården och få en god skörd

Att kunna gå och plocka sin egenodlade frukt i trädgården är något som många drömmer om. Det är ju bara sådär perfekt idylliskt att kunna vakna på morgonen, kliva ut i solljuset, och skörda frukt precis utanför dörren.

Och så smakar de ju så mycket bättre när man odlat dem helt själv också! Egenodling är ju fantastiskt, så jag vill inte vara den som kommer här och tar bort det idylliska och romantiska scenariot.

Men, för att kunna skörda någon frukt krävs det ju också att det växer några fruktträd i trädgården, för frukten trillar ju inte direkt ner från himlen.

Har man inte haft turen att man köpt en bostad där fruktträd redan stod planterade så är det helt enkelt något man måste ta tag i själv för att den idylliska drömmen ens ska komma på tal.

Jag hoppas verkligen inte att jag krossade dina drömmar nu, men ibland måste man få sig en liten påminnelse för att ta tag i saker och göra dem till verklighet, eller hur!?

Däremot har jag något som kan vara glädjande för er fruktälskare där ute; man behöver inte vara ett geni med extremt gröna fingrar för att kunna plantera ett fruktträd. Snarare tvärtom, det är alltså en enkel process om man bara vet hur man ska gå tillväga.

Såklart krävs det att man lägger ner lite tid, engagemang, och tålamod för att trädet ska ta fart och börja växa, så att du sen kan gå ut och skörda frukten.

Om du inte har råkat ärva fruktträd så kan det vara bra att veta hur träden planteras, alltså hur man går tillväga för att resultatet ska bli bra.

Så det är precis vad vi tänker gå igenom här idag; plantering av fruktträd! Vi tycker att alla som har möjlighet att plantera fruktträd bör göra det; de är både vackra, bra för miljön, och ger en god skörd.

Ger man dem rätt förutsättningar kommer de också växa sig starka och friska och kan hålla i flera, flera år. Win-win för både dig och naturen!

Är du intresserad rekommenderar vi dig att hänga kvar för vi kommer gå igenom ett och annat som kan vara bra att veta oavsett om man är ny i fruktträds-planterings-branschen eller om man redan har lite koll på läget. Häng med!

Fördelar med att plantera egna fruktträd

Egenodlade fruktträd är något som många ser som idylliskt och lite romantiskt och även praktiskt att bara kunna plocka nyttigheter i trädgården.

Men sen kanske det finns andra som inte riktigt har förstått det här med varför det är så fantastiskt att odla sina egna fruktträd?

Innan jag säger något vill jag bara förtydliga att alla såklart får ha sina egna åsikter och att det inte är ett måste att plantera fruktträd i trädgården om man inte vill det.

Men, är man ovetandes om de härliga fördelarna som kommer med planteringen så tänkte jag informera er om dem här!

  • Frukten är ren och solmogen

Eftersom du själv bestämmer över hur fruktträden ska skötas är det också du som bestämmer över hur själva frukten ska komma att bli.

Om man bara är en liten hemmaodlare som planterar i trädgården är det sällan man vill använda besprutningsmedel eller andra gifter för att få större skördar och finare frukter.

Plantera Frukttrad

Det innebär i sin tur att frukterna som du plockar från träden är helt rena, naturliga, och obesprutade. Då kommer du verkligen kunna känna den goda smaken av rena frukter som hunnit blivit sådär härligt solmogna och saftiga.

Har du inte tidigare smakat egenodlade frukter kan vi lova dig att skillnaden mellan sådana och de man köper i affären oftast är väldigt stort! Och för att inte tala om skillnad i näringsinnehåll och vitaminer.

  • Frukten finns utanför dörren

En annan fantastisk fördel med att odla fruktträd i trädgården är att frukten går att hitta precis utanför dörren.

Såklart kan avstånden variera beroende på var i trädgården du väljer att plantera dem och hur långt avståndet är ifrån din dörr, men oavsett så är de i alla fall närmare till hands än de i affären, haha!

  • Frukterna smakar mer och är nyttiga

De frukter som man köper i mataffären är oftast besprutade med olika kemikalier och gifter för att de ska växa sig större, hålla bättre, och se finare ut.

Kemikalierna resulterar i att frukterna smakar betydligt mindre än de borde göra och att alla vitaminer och näringsämnen försvinner.

Om du däremot odlar dina egna frukter används inga bekämpningsmedel och dylikt, vilket gör att de naturligt goda smakerna hinner utvecklas i frukterna och att alla näringsämnen stannar kvar. Egenodlat är alltså både mycket godare och nyttigare!

  • Välj dina favoriter

En mycket praktisk sak med att odla egna frukter är att man kan välja precis de sorter som man själv tycker om. Gillar du inte äpplen måste du inte odla äppelträd, utan då kan du till exempel välja körsbärsträd eller plommonträd.

Gillar du flera frukter kan du välja att kombinera olika sorters fruktträd och helt enkelt plocka ihop din egen fruktsallad. Praktiskt och smart!

  • Det krävs inte en stor trädgård

Nu kanske det är många som sitter där hemma och tänker att de gärna vill odla fruktträd, men inte har tillgång till en jättestor trädgård.

Men det behöver ni inte längre fundera på eller oroa er över för att odla fruktträd kräver faktiskt inte en jättestor trädgård.

Så länge de kan planteras på ett bra läge och få utrymme att växa på så kommer de trivas bra. Med andra ord kan nästan alla odla fruktträd på något sätt och få njuta av skörden, oavsett trädgård!

När ska fruktträden planteras?

Förhoppningsvis har vi lyckats övertyga er med en tvekande inställning till fruktträd att de är fantastiska att ha i trädgården om man har möjlighet till att odla dem.

Om ni faktiskt har fått lite inspiration och känner att det skulle vara roligt att plantera fruktträd, så säger jag bara grattis för faktiskt finns det ingenting som är negativt med dem utan snarare tvärtom.

Däremot kan det ju då vara bra att veta lite mer om själva planteringen, så låt oss börja med att gå in lite mer på när fruktträden bör planteras.

Det första som kan vara bra att veta om är att man oftast köper fruktträd som krukodlade plantor i en trädgårdshandel, vilket alltså innebär att man sätter en färdig planta.

Kan planteras hela året

Krukodlade plantor underlättar planteringen väldigt mycket då de kan sättas ner i jorden in princip när som helst under året, förutsatt att marken inte är så frusen och att jorden går att gräva i.

Plantera Frukttrad

Att det kan planteras under hela året beror på att de ha så kallade intakta rotsystem och kan alltså rota sig när som ungefär.

Det innebär alltså att de kan planteras både under vår, sommar, och höst. Tänk på att undvika de perioder som är allra varmast och där det finns risk för heta värmeböljor.

Hösten är att föredra

Däremot finns det en tid under året som är att föredra när det gäller att plantera fruktträden i jorden, och det är faktiskt hösten.

Många kanske tror att våren är bäst eftersom det är lagom varmt och att sommaren ligger och lurar runt hörnet, men så är det faktiskt inte.

Om man planterar fruktträden på hösten så kommer träden hinna slå sig lite till ro innan de går in i vintervila. När värmen sen börjar titta ut ur sitt hål kommer jorden att bli varmare och rötterna börjar då växa.

Detta gör att fruktträden börjar rota sig tidigt på säsongen, vilket inte sker om man planterar dem under våren.

Höstplanterade träd hinner växa sig starka och friska, och även få mycket frukt tills det är dags för skörden. Så sent som fram till december går det att plantera dem, men tänk på att man måste kunna gräva i jorden för att sätta ner dem!

Tips och råd

Som med alla växter, plantor, träd, och buskar som man ska plantera så finns det en hel del saker man kan tänka på för att underlätta för sig själv och för att ge bättre förutsättningar för trädet under tillväxten.

Här har du några av våra bästa tips och råd:

  • Hur länge vill du att ditt träd ska leva (äppelträd)?

Det finns många olika typer av fruktträd och av varje fruktträd finns det många olika sorter. Hos just äppelträden finns det skillnader i hur länge olika sorter kan leva, beroende på vilken typ av stam som satt på som då avgör hur länge just det trädet kommer kunna leva.

Om du inte bryr dig så värst mycket och bara vill ha ett äppelträd som står sig i några år så kan du köpa den vanligaste sorten i trädgårdshandeln, som är satt på en stam som kallas för A2 grundstam.

Om du däremot vill ha ett träd som klarar sig i betydligt många fler år bör du beställa en speciell variant från trädgårdshandeln som är satt på fröstam.

Äppelträd satta på fröstam kan leva i över 50 år! Så vill du ha en god vän i trädgården väldigt länge är det att rekommendera.

  • Tänk på stamhöjden

Ett annat mycket nödvändigt tips är att du bör tänka på vilken höjd du vill att trädet ska nå innan du väljer trädsort, och då pratar vi om stamhöjd. Ju högre stamhöjd desto högre blir trädet helt enkelt. 

Det innebär att om du vill ha ett högt träd som du vill kunna sitta i, stå, eller gå under bör du välja en trädsort som är högstammad.

Plantera Frukttrad

Att du måste tänka på detta så långt i förväg beror på att trädets stam inte växer så mycket mer när det väl planterats, utan det är trädkronan som står för den delen.

Med andra ord kommer inte stammen växa sig så mycket högre än så som du köper den, utan du måste välja den önskade höjden från början. Annars kan du ha ett problem om du tänkt sätta ett bord eller en soffgrupp under.

  • Viktigt med rätt växtplats

När du ska plantera dina fruktträd är det viktigt att de sätts på rätt plats i trädgården. Under tiden de väntar på att sättas ner i jorden ska plantorna förvaras i skugga för att inte riskera uttorkning.

När du däremot ska plantera träden ska de med fördel placeras på ett soligt ställe så att insekterna som pollinerar blommorna trivs, samt att träden kan få näring till sina frukter så att de ger en generös skörd med sådär härligt solmogna frukter.

Platsen ska också vara ljus och gärna skyddad från vind. Tänk också på att ge plantorna ordentligt med utrymme så att de kan växa fritt!

  • Jordtyp

Beroende på vilken typ av fruktträd du ska plantera passar olika jordtyper olika bra. Somliga fruktträdssorter är lite känsligare för att de ska vara just av rätt typ, medan andra går bra att plantera i flera olika sorters jord.

Däremot bör du alltid, oavsett vilken typ av fruktträd du köper, sikta in dig på en jordtyp som är väldränerad och näringsrik, alltså motsatsen till tung och blöt lerjord till exempel.

Om jorden är för lerig eller för sandig kan man balansera den genom att blanda i torv, kompost, barkmull, eller planteringsjord för att nämna några mullrika material.

Jorden där fruktträden ska rota sig bör också vara fri från ogräs då de stjäl näring och vatten från träden.

Man ska inte heller plantera fruktträdet på samma plats som ett annat fruktträd har stått, om det går att undvika det vill säga. Om inte får man se till att balansera jorden ordentligt, eller möjligtvis byta ut den helt!

  • Plantera inte för djupt

För att fruktträden ska få en bra tillväxt och ge en stor skörd måste man tänka på hur trädet sätts ner i marken. Vi vet att växtplatsen ska vara solig och att jorden ska vara väldränerad och näringsrik, men det handlar också om att plantan inte får sättas för djupt i jorden.

Det innebär att det inte bara är att gräva en stor grop, sen trycka ner plantan där i och fylla på med jord. Hålet ska inte vara för stort och inte heller för djupt.

Detta beror på att fruktträdens rötter måste få tillgång till syre, annars kommer de förgiftas av all koldioxid som kan komma att ta kål på det.

Man ska helt enkelt hellre plantera fruktträden närmare ytan än att plantera dem för djupt. Och skulle det vara så att man märker att trädet inte står stabilt eller att de inte rotar sig bra så kan man ju bara fylla på med mer jord i efterhand!

Hur planterar man fruktträd?

Och nu till det viktigaste av allt; hur ska fruktträden planteras!? Tips och råd i all ära – de underlättar ju trots allt rätt så mycket både för en själv och för trädets förutsättningar – men själva hur:et i planteringen är ju A och O för att resultatet ska bli bra.

Plantera Frukttrad

Som vi nämnde tidigare så ska fruktträd placeras på soliga platser där det gärna finns ett skydd mot vind och gott om utrymme att växa på.

Jorden ska vara väldränerad och näringsrik, och inte för tung. Men hur går man tillväga med själva planteringen då? Jo, det kommer här:

1. Förbered plantan

Innan du börjar göra något som har med planteringen att göra ska du förbereda plantan för processen. Det gör du på bästa sätt genom att placera den i en hink med vatten, gärna på en plats i skuggan.

Under tiden du fixar med de andra förberedelserna hinner plantan suga åt sig ordentligt med vätska så att den håller sig återfuktad i början.

2. Plocka fram rätt redskap

Efter att du gett plantan ett bra ställe att förbereda sig på är nästa steg att plocka fram de redskap du kommer behöva. Bra redskap som du garanterat kommer få användning för är spade, extra planteringsjord, och en kanna med vatten.

Andra redskap som kan vara bra att ha i bagaget är uppbindningsband för trädet, ett skyddsnät som skyddar stammen från gnagarangrepp, och en sekatör.

Hellre förberedd än oförberedd, och visst vill man ge de bästa förutsättningarna för att trädet ska växa sig starkt och trivas bra där det står?

3. Välj ut växtplatsen

När du plockat fram det du behöver är nästa steg att välja ut den plats där plantan, eller plantorna, ska planteras. Tänk på det vi gått igenom tidigare; soligt läge, mycket ljus, gärna vindskydd, samt ett ställe med rätt typ av jord.

4. Plantera flera träd?

När man planterar fruktträd är det inte ovanligt att man gärna planterar flera stycken på samma gång, antingen av samma sort eller av olika varianter.

Om du vill plantera flera fruktträd i trädgården måste du tänka på att de flesta fruktträd behöver ha ett avstånd på ungefär 3 meter från närmast närliggande träd.

Det innebär alltså att om du ska ha möjlighet till att plantera flera fruktträd så krävs det att din trädgård har några meter att erbjuda, annars kommer varje enstaka träd inte få tillräckligt med växtutrymme och de kommer börja konkurrera om näringen.

5. Gräv planteringsgropen

Härnäst är det dags för att gräva gropen där trädet ska sättas ner. Som tidigare nämnt är det viktigt att hålet inte är för djupt, utan snarare tvärtom för att rötterna ska få tillräckligt med syre och för att de mullrika materialen inte ska brytas ner och bilda giftiga gaser.

Ett lagom djup är ett på ungefär 40-50 cm och där hålets diameter har ungefär samma mått. Det är mycket viktigt att själva rothalsen på plantan inte hamnar under nivån på marken runt om.

Det för att rothalsen är väldigt känslig och kan lätt ta skada av angrepp från svampar och bakterier. Om plantan sätts för djupt i förhållande till marknivån kan den sjunka ner ännu mer om jorden skulle vika undan.

Det i sin tur gör att det bildas en grop runt plantan där vatten från regn och bevattning kan samlas som en liten sjö och som kommer att skada plantan när vattnet fryser.

För att jorden ska vara stabil och hålla ordentligt, samt göra att plantan mår bra, så ska den vara väldränerad, näringsrik, och gärna luckrad. Ju mer du luckrar jorden i gropen desto lättare kommer det vara för rötterna att rota sig både nedåt och utåt.

6. Förbered platsen

När planteringsgropen är grävd är det dags för att förbereda själva gropen, vilket du gör genom att avlägsna gräs och ogräs runt omkring och i gropen. Det kan också vara bra att blanda ut jorden i marken med lite plantjord för att balansera det hela.

7. Sätt ner stödkäpp

För att trädet ska stå så stabilt som möjligt är det bra att sätta ner en stödkäpp, eller en stör, för att ge extra stadga.

Tänk på att stödkäppen, eller stören, inte bör vara längre än upp till trädkronans grenar då man vill att de ska kunna växa fritt utan att ha något i vägen. Den bör också stå i vindriktningen, alltså så att trädet lutar sig ifrån stödet om det blåser.

Om du planterar ett större fruktträd kan du sätta ner tre stödkäppar, eller störar, som i en triangel för att ge stöd åt olika håll.

Hur många som behövs får du känna efter själv vad du tycker verkar rimligt eller fråga de som jobbar där du köper plantan om du behöver råd.

8. Sätt ner trädet

Äntligen är det dags att sätta ner själva trädet, det som vi väntat på! Börja då med att ta bort krukan eller plasten som har suttit runt plantans rötter, plantan ska planteras rakt ner i jorden utan några krusiduller runt om.

Plantera Frukttrad

Ställ nu ner trädet i gropen som du så fint gjort i ordning, eller hur!? Trädet ska ställas bredvid stödkäppen, eller stören, för att kunna stabilisera sig.

Om du satt tre stödkäppar i en triangel ska trädet sättas i mitten av dessa. Se till att de inte når högre upp än till där trädkronan börjar grena sig.

9. Jord och vatten

Fyll på med första lagret av jord i gropen, upp till ungefär två tredjedelar av rotklumpen, och trampa till försiktigt men ordentligt så att det inte bildas några luftfickor.

Fyll sen på med mer jord så att hela hålet täcks igen och så trädet får ett bra stöd. Trampa försiktigt till denna jord också.

Vattna igenom rejält så att jorden blir blöt, men se till att vattnet sjunker undan så att jordens dräneringssystem fungerar. Fortsätt vattna tills du tror att hela jorden är genomvattnad.

Om jorden sjunker undan så mycket att rotklumpen börjar synas kan du fylla på med lite mer jord som du inte trampar till.

Om du märker att vattnet inte rinner undan, utan bara tynger ner jorden, är det ett tecken på att jorden är lite för tätt packad, och du kan då testa med att luckra upp den lite eller avlägsna lite jord.

När du fått till ett bra jordlager som dränerar vatten, men ändå ger ett stabilt stöd åt trädet är det viktigt att du kollar en sista gång så att trädet står rakt. Hur trädet står vid planteringen är så det kommer växa, så gör det rätt och ordentligt från början!

10. Bind upp trädet

Plantan är satt i jorden – check! Då är det dags att ge trädet lite extra stöd genom att binda upp det till stödkäppen eller stören.

För att binda upp det bör du använda ett bindmaterial som inte skadar barken, vilket man brukar kalla för trädband. Tänk på att inte binda det allt för hårt eftersom trädet kommer växa sig större och tjockare med tiden.

Bindningen bör ge stöd så att trädet står upp stabilt även om det blåser, men kom ihåg att ju mer det växer desto mer behöver du lossa bandet för att inte stammen ska få skavsår.

11. Gnagskydd

Om du vill skydda ditt träd från angrepp av vilt, så som rådjur, harar, och andra gnagare, så bör du sätta på ett gnagskydd runt stammen.

På så sätt hindrar du dem från att nå trädet och förstöra dess stam. När du byggt upp ett ordentligt stöd och skydd för trädet är planteringsprocessen så gott som klar.

Tänk på att stödet bör stå bredvid trädet i max 2 år, vid den tiden borde trädet ha växt sig så pass starkt att det klarar att stå helt av sig själv oavsett väder och vind. Nu har vi bara en sak att säga; lycka till och kör hårt!

Skötsel av fruktträd

När du tagit dig såhär långt ner i artikeln innebär det troligtvis att du redan klarat av planteringen, och om så är fallet vill vi bara börja med att säga bra jobbat! Och nu kanske du trodde att det var klart där, men riktigt så är det inte.

Vet du vad nästa steg är? Jo, nu är det nämligen dags att sköta om trädet allt eftersom det växer. För att trädet ska fortsätta växa sig starkt och friskt krävs det nämligen att du vårdar det, som med allt annat!

Själva skötseln i sig är inte så svår, men lite tid och energi måste man allt lägga ner på det. Här har ni lite tips på några saker som är bra att tänka på när det gäller skötsel av fruktträd:

  • Bevattning

När det gäller bevattning av fruktträden så krävs det egentligen inte att man gör så mycket förutom att vattna rätt rejält under torra perioder. När det är som allra varmast och torrast bör man vattna ungefär en gång i veckan med ungefär 20-30 liter per gång.

Under första året efter planteringen är det också lite jobb med bevattningen och då är det bra att vattna ungefär varannan vecka. Om det nyplanterade trädet inte får växa i tillräckligt fuktig jord kommer det torka ut och i värsta fall dö.

För att vattnet inte ska avdunsta lika mycket kan du täcka marken runt om med täckbark eller liknande. Sen räcker det som sagt att sikta in sig på de torra perioderna!

  • Håll gräs och ogräs borta

Detta gäller framförallt under de första åren, då trädet är extra känsligt och kräver extra mycket näring för att etablera sig ordentligt.

Att försöka hålla ogräs borta kommer gynna dig mycket då all annan växtlighet i närområdet är konkurrenter som tar näring och vatten från din planta.

Även under följande växtår bör du försöka hålla ogräs borta så gott det bara går för att maximera näringsupptaget och vätskepåfyllningen hos din enskilda planta.

Plantera Frukttrad

Se också till att hålla ytan runt plantan så ren som möjligt och låt alltså inte gräset växa närmare stammen än ett par decimeter.

Om du täcker marken runt trädet med mullbark, kompost, eller liknande så kommer de agera som ett slags skydd mot ogräs. Det kommer även förhindra att vatten avdunstas.

Och om du ska klippa gräset runt i kring plantan kommer detta täcke av mull eller kompost göra så att du ser plantan extra tydligt, samt att du slipper klippa precis intill plantan.

  • Avlägsna stödet efter ca 2 år

Detta har vi nämnt tidigare, men det kan vara värt att nämna igen. När man planterar ett fruktträd är det bra om man sätter ett stöd i gropen där trädet ska planteras, så att det kan få ett stöd att hålla sig intill under tiden det etableras.

Det gör att trädet kan rota sig i lugn och ro, samtidigt som stammen kommer växa sig starkare och mer stadig. Stödet sätter man då dit samtidigt som plantan planteras.

Det man däremot kanske inte tänker på är att stödet inte ska stå kvar för evigt, utan det brukar räcka med en period på ungefär 2 år. Efter det brukar träden ha växt sig så pass stabila att de klarar att stå helt av sig själva.

  • Gödsel

En annan viktig sak att tänka på är gödsling. För att plantan ska trivas extra bra och för att jorden ska vara trevlig att bo i så krävs det att man då och då förbättrar den en aning genom att blanda i lite gödsel.

Under själva planteringen kan det vara bra att sprida ut ungefär en halv säck med kogödsel så att plantan får som en extra kick!

Sen kan det vara bra att försöka förhålla sig till att gödsla ungefär en gång om året, på våren eller försommaren. Det är inget som egentligen är nödvändigt för att plantan ska klara sig, men det gör att den mår extra bra.

  • Satsa på ett ordentligt viltskydd

Oavsett var du bor i landet, och oavsett om du ofta eller sällan får besök av vilt på din trädgård, är det väldigt smart att satsa på att sätta upp ett ordentligt viltskydd runt dina fruktträd.

För visst skulle det kännas tråkigt om du en dag upptäcker att ditt träd är helt sönderslitet efter allt jobb du gjort för att få det att trivas!?

Plantera Frukttrad

För att undvika att fruktträden slits sönder eller gnagas på av nyfikna viltdjur, så som rådjur, harar, kaniner, och andra möjliga hot sätter du upp ett viltskydd, eller gnagskydd som man också kan säga.

Detta sätts upp runt stammen och hindrar angripare från att nå in till den. Vill du att ditt träd ska leva lyckligt länge så är detta något du bör göra i samband med planteringen!

Vad kostar det att plantera fruktträd?

Denna fråga är lite svår att besvara då kostnaden för att plantera fruktträd varierar beroende på vilken typ av fruktträd man köper, hur många man köper, samt vilken storlek de är av.

Sen beror det också på om man behöver köpa till några verktyg, jord, gödsel, och så vidare. Däremot skulle vi vilja säga att så länge man har en liten extra slant att avvara så kan alla ha råd att plantera fruktträd.

För som sagt så varierar priset beroende på vilken variant man köper och också beroende på hur mycket jobb man vill lägga ner på det.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela om hur man planterar fruktträd så kan man säga att det finns en del att tänka på, men när man väl vet om det så är det egentligen inte så svårt som man kanske tror.

Vem som helst, oavsett erfarenhet och oavsett om man har gröna fingrar eller inte, kan plantera ett fruktträd.

För att få ett bra resultat krävs det lite tålamod, engagemang, och tid från planterarens sida och ju mer jobb man lägger ner på planteringen desto bättre resultat får man.

Fruktträd ska med fördel planteras på hösten, men eftersom de har intakta rotsystem kan de faktiskt planteras året om så länge marken inte är frusen.

Viktiga saker att tänka på är att plantera trädet i rätt läge, i rätt typ av jord, och att de gärna får stöd och skydd för att kunna växa sig stark. Det ska inte planteras för djupt ner, för om det gör det får det inte tillräckligt med syre och kommer tillslut dö.

Det bästa med att odla fruktträd i trädgården måste ju ändå vara att man efter ett tag får möjligheten att skörda fantastiskt goda frukter precis utanför dörren!

Inga bekämpningsmedel eller otrevliga gifter, de är nyttiga, och så smakar de utsökt eftersom de hinner bli sådär härligt solmogna. Enligt mig blir det inte så mycket bättre än så faktiskt.

Lämna en kommentar

Missa inte dagens deals